SZÜLŐSÉG

HPV-oltás itthon és külföldön

2009. január 12., hétfő 11:30

Már rögtön az elején tartozom egy vallomással: a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus elleni oltással kapcsolatos korábbi Poronty-posztok hozzászólásait olvasgatva soha nem tudtam szabadulni attól az érzéstől, hogy sokan vannak, akik kizárólag a „na, megint egy trükk, amivel a gyógyszergyárak akarják tovább tömni feneketlen zsebüket” vélekedés oldaláról képesek látni a kérdést.Ez persze nem lenne baj, hiszen az egészséges gyanakvás sosem árt. Gond csak akkor van, ha meg is állunk ezen a ponton, figyelmen kívül hagyva a pro és kontra érveket. Ezeket itt és most nem veszem sorra, arra ott vannak az ezzel a foglalkozó honlapok, a gyerekgyógyászok, a nőgyógyászok és az oltási tanácsadók. De mivel előszeretettel hivatkozunk arra is, hogy „bezzeg máshol (különösen tőlünk nyugatra) minden másként van”, arra gondoltam, megnézem, mi a helyzet ezzel kapcsolatban a világon, hogyan vélekednek a kérdésről a szakemberek és úgy általában az érintettek két „bezzegországban”, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Kezdjük a közelebbivel. A brit Egészségügyi Minisztérium honlapján közzétett adatok alapján az Egyesült Királyságban eldőlni látszik a kérdés, hogy kell-e, jó-e, hasznos-e a HPV elleni védőoltás. A szeptemberben indított oltási kampány eredményeként a 12–13 éves lányok több mint 70 százaléka már megkapta az oltássorozat első darabját. A kórházak több mint 97 százaléka indította el a programot, az első oltás vonatkozásában csaknem egyhatoduk máris 90 százalék feletti arányról számolt be, és a kórházak igen nagy hányadában megkezdték a második oltás beadását is. A legfiatalabbakkal egy időben a 17–18 éves korosztály tagjainak is felajánlották a vakcinát.

Az eredeti elképzelések szerint a 16–18 éveseket (12–13. osztályosokat) a jövő tanévben, míg a 11. és 12. osztályba járó 15–17 éves lányokat csak egy évvel később vonták volna be a programba. Az idei első célkitűzések gyors megvalósulását látva azonban úgy tervezik, hogy már a jövő tanévtől megkaphatja az első oltást a célkorosztály minden tagja.

A minisztérium nemcsak elvi, hanem anyagi hátteret is biztosít a HPV-védőoltási programhoz, hiszen az idei egészségügyi költségvetésben 17 millió font áll rendelkezése e célra. A becslések alapján úgy tűnik, hogy a legfiatalabbak (a 12–13 évesek) HPV elleni védelme évente 400 nő életét menti meg a jövőben, a program későbbi kiszélesítése pedig évente újabb több százzal növeli meg azok számát, akiket a védőoltás óv meg a méhnyakrák okozta haláltól.

Kevésbé egyértelmű adatok érkeznek az óceán másik partjáról, ahol az ismeretek átadását célzó kampányok ellenére is jelentős – és a szakemberek szerint jobbára megalapozatlan – aggodalom él a szülőkben arról, hogy a HPV-oltás potenciális veszélyei meghaladják a várható hasznot. A 2007-es adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban évente 11 ezren betegszenek meg méhnyakrákban, ezért az egészségügyi döntéshozók kitüntetett figyelmet szentelnek az idegenkedés okainak feltárására, és nem más volt a célja a Yale Egyetem nemrégiben lezárult felmérésének sem.

A megkérdezett 326 felnőtt többsége tisztában volt azzal, hogy a HPV-vakcina jelentősen csökkenti a méhnyakrák és a genitális szemölcsök előfordulását. Mi az oka hát az aggodalmaknak? Bizonyára a lehetséges mellékhatásoktól féltik a szülők a lányaikat – gondolhatnánk, de nem így van. A védőoltás ellenzőinek legfőbb érve, hogy a széles körű HPV-oltás eredményeként a mostani kétszeresére emelkedne a nemi életet élő serdülők száma, akik az oltás nyújtotta védelem tudatában ráadásul válogatás nélkül, több partnerrel is létesítenének szexuális kapcsolatot.

Nemcsak a fenti elméleti megfontolások állnak azonban a védőoltások útjában, hanem nagyon is megfogható, anyagi tényezők is. A Yale Egyetem adatai szerint ugyanis még az egészségbiztosítással rendelkező családokra is nagyjából 180 dolláros többletköltséget ró, ha úgy döntenek, hogy megvásárolják gyermekeik számára a teljes oltássorozathoz szükséges vakcinát. A becslések szerint egy-egy adag árának 55 dollárral történő csökkentése esetén nagy lenne az esély arra, hogy a védőoltás oldalára billenjen a mérleg nyelve.

Mindenesetre figyelemre méltó, hogy a fenti akadályok és nehézségek mellett is nagyjából 25 százalék azok aránya, akik már megkapták az első adagot az oltóanyagból. Az amerikai szakemberek szerint ez azonban még mindig messze elmarad attól a mértéktől, ami már közegészségügyi szinten is megmutatkozó előnyökben nyilvánulna meg, ezért úgy vélik, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni az ismeretek átadására. Emellett nem feledkeznek meg arról sem, hogy nincs olyan egészségügyi program, melyet sikerre lehetne vinni a szubjektív, pszichológiai tényezők figyelembe vétele nélkül, ezért kiemelt feladatuknak tartják a tényeken alapuló közvéleményformálást is.

Nálunk pedig? A Poronty-posztokkal kezdtük, fejezzük is be ezekkel. Úgy tűnik, hogy mi egyelőre még csak a mellékhatások mérlegelésénél tartunk. Az oltóanyag majdnem hatszámjegyű árát tekintve mindenesetre biztató, hogy egyre több helyen, többek között Szolnokon és Százhalombattán is felismerték a döntéshozók, hogy az ingyenes oltás biztosításával legalább az anyagi akadályokat érdemes elhárítani azok útjából, akik a védőoltás mellett és ellen szóló érvek megalapozott mérlegelésével a HPV-oltás mellett döntenek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.12 12:03:43másutt

  Az egyesult allamokban a konzervativ keresztenyek allandoan lehetetlenne tesznek olyan kezdemenyezeseket, mint a felvilagositas az iskolaban, a fogmazasgatlas, az abortusztabletta, es most a HPV oltas.

  Szamukra az egyetlen elfogadhato vedekezes a szex elkerulese.

  A 8 even at uralmon levo Bush kormany ezt csak rosszabba tette. Oriasi penzeket pumpaltak a tinik "szuz maradok a hazassagig" fogadalomteteleibe, es ezeket a penzeket a fogamzasgatlok tamogatasabol vettek el.

  Akkor is, amikor mar reges regen bebizonyosodott, hogy

  -hipokritak

  -a szuzessegi fogadalmat tett tinik elobb szexelnek, mint tarsaik, elobb szulnek becsusszant gyerekeket, es tobb betegseget kapnak el.

  (nem meglepo, hiszen nincsenek felvilagositva a szexrol)

  Ami az USA-ban tortenik ez ugyben, legyen tanulsagos masoknak is.

 • 2009.01.12 12:07:00Subbantósdi

  Én támogatom ezt az oltás fajtát, ha ténylegesen ezzel az oltással sikerül visszaszorítani a méhnyakrák előfordulását, akkor ugyan miért is ne alkalmazzák.

 • 2009.01.12 12:10:42babó

  remélem, hogy tíz év elett elérhetőbb lesz itthon is a cucc és beoltatom a lányomat.

  nagyanyám túlélte a méhnyak-, (és mell-) rákot, az egyetlen nagynéném nem. ennyi az indokom, nem kívánom senkinek.

 • 2009.01.12 12:10:54babó

  alatt

 • 2009.01.12 12:13:18Meni

  Ilyen pontos reszleteket nem tudok, de itt Izraelben is eros kampany van a HPV oltas ellen. Es amennyire tudom a vallasos reteg jelentos resze tamogatja, annak ellenere, hogy a hazassag elotti szex szigoruan tiltott. Sajnos en mar "kioregedtem" az oltasbol, pedig mar volt HPV-m. De tuti a lanyomnak majd beadatom...

 • 2009.01.12 12:13:51Meni

  bocsi, bocsi, bocsi...a HPV elleni oltas MELLETT van kampany...

 • 2009.01.12 12:25:40másutt

  engem nagyon meglepett a mulkori HPV posztnal, hogy milyen sokan "gyanakodtak" hogy ez is csak egy profitszerzeses trukk. Meg hogy meg nem tudjuk, hogy biztonsagos-e. (igen, biztonsagos. Sokkal biztonsagosabb, mint a mehnyakrak) Orulok, hogy huhh ezt leirta.

  nagyon erdekes, hogy mas-mas orszagokban mas-mas okokat talalnak az oltas ELLEN.  szerintem a Magyarok rettenetesen "gyanakvoak".  az a baj, amikor egy ilyen gyanakvas annyira beivodik az emberekbe, hogy az mar a jozan esz ellen szol, es art!

  (total mas tema, de a tapszer ellen annyira nagy az ellenszenv bizonyos korokben Mo-on, hogy lattam mar iszonyuan, betegesen sovany magyar csecsemot, akinek szulei hagytak ejjeleken at elhesen sirni, mert mamanak nem volt eleg teje, de a "tapszer csak a cegek hasznaert van, es karos".)

 • 2009.01.12 12:28:10belekotyogok

  talán azért kiáltanak sokan gyógyszerlobbit, mert egyes orvosok olyanoknak is javasolják az injekciót, akiknél már nem érvényesülne a hatása= tehát jóval az ajánlott kor felett, rendszres nemi élettel rendelkező nőkkel simán megvetetik és beadják nekik.  nyilván ha lenne egy épp csak tini lányom, erősen gondolkodnék a dolgon.

 • 2009.01.12 12:29:52Selkt-Sa

  az amcsik hozzáállása a szexhez és a felvilágosításhoz kb. annyira káros, mint a harmadik világbelieké. a különbség csak annyi, hogy az amcsik megengedhetnék maguknak a megfelelő felvilágosítást, óvszereket, gyógyszereket, a harmadik világbeliek nem. de a hatás ugyanaz.  milyen beteg társadalomnak kell lennie, ahol a patikus megkérdezheti a nőtől, hogy házas-e, és ha nem házas, nem köteles neki óvszert, vagy tablettát kiadni? vagy hogy az ottani biztosítások nem fedezik a méhnyakrák szűrést, mert hogy akik méhnyakrák szűrésre járnak, azok biztos kurvák? milyen beteg társadalom mondja az absinence-only oktatásban, hogy az óvszer rákot okozhat, és ha teljeskörű oktatást ad az iskola a diáknak, akkor elveszít egy csomó állami támogatást???

 • 2009.01.12 12:30:38Subbantósdi

  másutt: nagyon igaz, sajnos mi magyarok valahogy nagyon gyanakvóak és felületesen ítélkezőek vagyunk.

  A tápszerrel kapcsolatban meg én is meg tudom erősíteni, amiket írtál, sőt cifrábbakat, már kórházi ellátásra szoruló csecsemőkről, akiket hagytak otthon éhezni, mert az anya nem tudott elég tejet adni, de nem szólt senkinek és felülve a tápszerek és a tehéntej (utóbbiban azért van valami) elleni idióta hadjáratnak, inkább nem adott enni, csak hogy ne ártson azzal, hogyha "rosszat ad".

  Nekem is volt egyszer HPV-gyanús leletem, még anno valamikor, több évvel a terhességem előtt, de nem igazolódott be, szerencsére, de jobb volt ennek akkor utánajárni, ki tudja, akár az is lehetett volna. :o(

 • 2009.01.12 12:34:40Meni

  En csak azt tudom, es ezt mar szamtalanszor leirtam (de nem usszatok meg, minden HPV-s posztban le fogom irni), hogy amikor nekem kijott, hogy HPV-m van, es muteni kell, akkor azt hittem vege a vilagnak. Senki nem kurvazott le, es nem kerdezte meg, hogy kivel es mikor, viszont a nok 99%-a, akinek mondtam, hogy mivel mutenek, csak nezett hulyen. Szerencsere a szovettan nem mutatott ki semmit, ennek ellenere evente van nehany nap, amikor nem alszom, hanem rettegve varom a szures eredmenyet. Ha ettol - es sokkal rosszabb forgatokonyvektol - meg tudom vedeni a lanyomat, akkor nagy ivben leszarom, hogy ezen valaki hulyere keresi magat...a vilagon az osszes kutatas mogott penz, lobbi all...megis remenykedve varjuk az eredmenyeket

 • 2009.01.12 12:35:09másutt

  Selkt-Sa, igen.

  es ezert mondom, legyen into pelda mi tortenik, amikor egy KONZERVATIV VALLASOS csoport van hatalmon.

  elofordul, sok helyen, elfordulhat barhol, es az eredmeny altalaban ugyanaz. barmilyen vallasrol van szo.

  Bushnak meg 8 napja van!

  mindenki egy csodaban remenykedik.

 • 2009.01.12 12:36:58másutt

  meni, kivalo megallapitas.

  Senki nem panaszkodik, hogy megvan a 2 ep laba a gyerekenek, de mennyi penzt keresett rajta a ceg, aki a polio elleni oltast csinalja....  detto antibiotikum, amikor a gyerek 42 fokos lazzal van benn a Heim Palban!

 • 2009.01.12 13:05:33anyamadár

  Egyébként itt Angliában nincs minden évben szűrővizsgálat mint otthon. Mikor beállítottam az éves vizsgálatra (ahogy otthon megszoktam) azt mondta nekem a nörsz, hogy két-vagy háromévente van (már nem emlékszem pontosan).

  Nyilván el lehetne menni magándokihoz ha valai évente akarja ellenőriztetni.

 • 2009.01.12 13:08:48másutt

  el, en azt teszem.

 • 2009.01.12 13:09:21anyamadár

  Másutt nekem furcsa volt nagyon, hogy miért nem évente nézik...:S

 • 2009.01.12 13:21:29mazsola84

  Nálunk (pedig én sztk-ba járok), minden évben van ingyenes szűrés, sőt, ha nem megyek fölhívnak telefonon.  Mondjuk arról nem beszélek, hogy az asszisztens képes volt dec.23.-án délután fölhívni, hogy gond van az eredményemmel, menjek vissza 30.-án. Majdnem sírva könyörögtem neki, hogy ne hagyjon így karácsonyra, közölte, hogy ez nem telefontéma.

  Még jó, hogy a férjemnek volt lélekjelenléte kocsiba passzírozni a bőgő feleségét és elvinni a rendelésre.

  Persze kiderült, hogy a rákszűrésem negatív, "csak" egy fertőzésem van, de ezt tudtuk a kenet eredményéből is, amire már rég szedtem a gyógyszert.

  Okozott a csajszi túlbuzgósága egy kis ijedtséget.

 • 2009.01.12 13:28:39ladycrazy

  én is gondolkodom azon, hogy beadatom saját magamnak az oltást, még akkor is, ha egy 100.000,- Ft-nyi összegbe kerül....  az egyik ismerősöm méhnyakrákot kapott, fél év alatt nem volt köztünk, de senkinek nem kívánom azt a fél évet... • 2009.01.12 13:30:24mazsola84

  ladycrazy, ha már felnőtt nő vagy, szexuális életet élsz, akkor asszem nem sok értelme van.

 • 2009.01.12 13:43:31Krisz mami

  Védőoltást elsősorban a fiatal korosztálynak javasolják, ám önmagában a kor nem jelent ellenjavallatot. Fontos hangsúlyozni, hogy a védőoltás nem gyógyító vakcina, azaz nem segít a szervezetben jelenlévő vírus legyőzésében.  A védettség elsősorban azoknál igazolt, akiknek korábban még nem volt HPV-fertőzésük. Azok esetében, akik a 6-os, 8-as, 16-os vagy 18-as vírussal fertőződtek, kérdéses lehet az oltóanyag hatékonysága. • 2009.01.12 14:08:31rita a felcser

  De van ertelme .Furcsa modon.Letezik

  n+1 papilloma virus de csak a 16-os meg a 18-as okoz rakot.Az oltas e ketto ellen ved.Ha megkaptad a 18 ast es benned lakozik,ha beoltod magad akkor legalabb a masikat nem fogod elkapni.Marmint a papilloma 16-ot.Vagy forditva.

 • 2009.01.12 14:13:57mazsola84

  megint okosabb lettem

 • 2009.01.12 14:46:22ladycrazy

  az a gond, hogy eddig megkérdeztem egy pár nőgyógyászt, és egyik sem tudta megmondani, hogy igen vagy sem....  ami biztos:

  - felnőtt nő vagyok

  - élek szexuális életet

  - nincs a HPV fertőzésem  talán mégis csak kellene az az oltás, hogy ne is legyen...

 • 2009.01.12 14:52:27babó

  ladycrazy  ez esetben én sem értem miért ne lehetne hasznos az oltás (max azt kivéve, hogy esetleg benned a vírus, de a teszt még nem mutatja ki, mint a HIV-nél. de nem tudom, hogy ez a probléma itt is meg van-e)

 • 2009.01.12 15:09:53cantaloupe

  Huhhh..:)  A gyogyszergyarak profitorientaltsagat en ebben a temaban felreteszem. Ingyen szinte mar csak levegot kapunk, ugyan, mibol nincs eladas eseten profit?  De azert orulok, hogy mar nem kell csufos betegsegekben meghalnunk, mint evtizedekkel ezelott.  Igy en ugy informalodok, hogy nekem/nekunk egyenileg jo legyen. Kockazat persze mindenben van, de olyan betegseget, aminek HALAL vagy egyeb szornyuseges egeszsegkarosodas az eredemnye, en oltassal elozok meg.  Amerikai adalek: tobb nezett tevecsatornan ment es megy a "One less" (Eggyel kevesebb) kampany, amivel a Gardasilt nepszerusitik fiatal lanyoknak, 9-26 evig, ugyanis ez a legveszelyeztetebb csoport. Ugyhogy nem ertek egyet Masuttal abban, hogy a konzerv keresztenyek ezt megakadalyoznak, sot, azzal sem, hogy a keresztenyek ebbol a szempontbol egy homogen csoport.

 • 2009.01.12 15:11:32ladycrazy

  arra gondoltam, hogy megcsináltatom ismét a szűrést...  a párom most nem lesz itthon 2 hónapig, tehát a lappangási idővel is tudok számolni...  ha ez a teszt ismét negatív lesz, akkor jöhet az oltás...  tudom, hogy drága,még ha csak megelőzésnek használom, de ha esetleg később jönne egy rákot is okozható vírus, azt nem élném túl.....

 • 2009.01.12 15:17:04cantaloupe

  Ladycrazy, en tavaly kerdeztem ra orvosnal, es azt mondta, hogy en

  -elmultam 26

  -allando partnerem van

  -ha eddig nem kaptam el, most mar nem fogom a fenti parameterekkel.  De huhhh biztos tobbet tud mondani. :)

 • 2009.01.12 15:30:55rita a felcser

  Szerintem vedd meg.Ha teged ez megnyugtat.  Erdekes dolog:Romaniaban halnak meg a legtobben mehnyakrakban,annak ellenre hogy a szurovizsgalat neve Babeş-Papanicolau eredetileg,dehat az idiota paraszt az idiota paraszt.Megvett egy ceg egy hatalmas adag Gardasilt hogy aruljak az assszonyoknak.De nem kellett senkinek mert draga,vagy mindegynek tartjak ha nem szuzek>A nyakukon maradt rengeteg adag.Erre a miniszterium elhatarozta hogy beoltat minden 10 eves kislanyt hogy csinaljanak valamit az adagokkal.Akkora ellenpropaganda lett a teveben meg az ujsagokban,hogy a legtobb iskolaban (mert az iskolakban kellett bekapni a szurit)maximum egy vagy ket kislany kapta meg.Hogy miert?Nem az absztinencia miatt stb,hanem hogy a ''gyerekeinken ne kiserletezzenek.''  Ha ingyen lenne,akkor beadatnam magamnak.De en ennyi penzt nem dobok ki ,inkabb veszek 6 kilo ovszert.

 • 2009.01.12 16:32:52zolnaid

  És akkor az óvszert nem dobod ki használat után?

  (bocs nem tudtam kihagyni...)

 • 2009.01.12 16:44:26hinta-palinta

  Rita, kb ilyesmit hallottam a Prevenar oltásról.

  Amerikai fejlesztés, kezdenek egy korszerűbb sorozatot gyártani, a nyakukon maradtakat eladták Európa keleti felének. Mi meg beadatjuk, mer' má' ingyé'van 2 éven alul a drága oltás.

  Megy a kampány is a szomorú szemű kisgyerekekkel.

  Tévedés ne essék, van, akiknek kell, mert veszélyeztetett csoportba tartoznak, de nyakra- főre ne már. Nekünk azért javasolta a gyerekorvos, mert akkor neki hátha kevesebb munkája lenne a jövőben.

  Indok? Ha okosan meggyőzött volna, elgondolkodtam volna, de így nevetséges.

 • 2009.01.12 16:51:22Meni

  Ladycrazy, ha akarod, nyugodtan adasd be magadnak, ne foglalkozz holmi lappangasi idovel. Nekem speciel tobb mint egy eve nem volt sem allando, sem alkalmi kapcsolatom, amikor egy rutin szures kimutatta a gyanut, es 30 nappal kesobb a HPV fertozest. Tunet semmi. Szoval ha amugy akarod, ne arra varj, hogy mi lesz egy holnapi szures eredmenye, mert attol meg lehetsz fertozott, hogy semmit nem mutat ki a vizsgalat. Ezert KELL KELL KELL evente szuresre jarni, akar fizetni kell erte, akar nem...

 • 2009.01.12 16:52:31rita a felcser

  :DDDD Nem kimossuk es felfujjuk a gyerek szulinapi bulijara.

 • 2009.01.12 18:54:32csutkababa

  A kisebbik lány március 22-én kapja az utolsó oltást.

  Ebből kettőt az önkormányzat állt.  Szexuális életet élő nőnek is lehet adni az oltást, gyakorlatilag kortól függetlenül, csak 1 éven belüli negatív kenet legyen.

  Én ezt hallottam.

 • 2009.01.13 08:16:39hinta-palinta

  KÉRDÉS  Hallottam, hogy létezik védőoltás a méhnyakrák megelőzésére. Úgy tudom, hogy 3injekció. Érdeklődnék, hogy milyen időközönként adják be a 3injekciót? Izomba történik a beadás? Mi a véleménye erről a védőoltásról? 100%-os hatékonyságú, hogy az oltás nem engedi a méhnyakrák kialakulását? Nem is az ár a lényeg, úgy tudom, hogy nem olcsó, főleg a 3injekció együtt, de ha tényleg hatásos, akkor véleményem szerint nincs az a pénz, hogy ennyit ne tegyen meg egy nő a megelőzés érdekében. Mi a főorvos Úr véleménye, tapasztalai ezzel kapcsolatban?  Válaszát előre is köszönöm  VÁLASZ  Kedves .....! Nekem két kiskorú lányom van, akit nem oltottam be, mert a jelenleg kapható oltás sajnos nem véd tökéletesen a méhnyakrák ellen. 16 un. onkogén, tehát méhnyakrákot is okozható vírust ismerünk és az oltás csak 5 ellen nyújt védelmet, ugyanakkor az oltással azt a tévhitet is beleoltják a kapóba, hogy ő innentől védett a méhnyakráktól. EZ SAJNOS NEM IGAZ! Mindez 90.000.- forintért enyhén szólva inkorrekt dolog.

 • 2009.02.13 23:52:07Catella

  Ajánlom olvasásra, milyen indulatokat szül a téma (csak adalék, hogy mindkét oldalon ül 1-1 nőgyógyász a frakcióban):

  www.kisalfold.hu/gyori_hirek/hagyd_abba_a_gyalazkodast_-_mehnyakrakvita_kivonulassal/2087522/

 • 2010.03.08 17:59:55Adwordsfun

  A kérdés nem (csak) az, hogy oltassuk magunkat-e vagy sem HPV elleni védőoltással! A hangsúly a HPV szűrésen és ezzel együtt a rendszeres rákszűrésen van! Érdemes annak is utána nézni, hol, mennyibe kerülnek az oltások, milyen protokollt követnek az intézmények, mert érdekes tapasztalatokra tehetünk szert, ha picit odafigyelünk ezekre.

  [link]

 • 2010.03.08 18:19:18dezsőcske

  bőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőááááááááááááááááfffffff

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta