Micimackó nyolc évtized után visszatér

Nyolc évtized után visszatér Winnie the Pooh, vagyis Micimackó: a csekély értelmű medvebocs kalandjainak legújabb, harmadik kötete ősszel jelenik meg, írja az MTI. A skót Alan Alexander Milne 1925-ben álmodta papírra a Százholdas Pagony világát, benne Micimackóval és barátaival: Róbert Gidával - akit az író saját fiáról mintázott -, Fülessel, Malackával, Kangával, Zsebibabával, Tigrissel, Nyuszival és Bagollyal. A történetet először a London Evening News közölte sorozatként, majd egy évre rá megjelent a könyv is. Utóbbit a Punch szatirikus hetilap karikaturistája, Ernest H. Shepard halhatatlan illusztrációival vehették kézbe az olvasók.



A kedvesen idétlen társaság - amelyet Karinthy Frigyes nagyszerű fordításában ismernek a magyar rajongók - azóta is rendre rabul ejti a világ gyermek- és felnőtt nemzedékeit egyaránt. Milne 1928-ban közölt egy folytatást, Micimackó kunyhója (The House at Pooh Corner) címmel, azóta azonban a közönség nem értesülhetett Micimackó és baráti köre újabb kalandjairól.

Most azonban a Milne-hagyaték gondozóinak jóváhagyásával, bő nyolc évtizedes szünet után folytatódik a sztori: októberben megjelenik a harmadik kötet, Return to the Hundred Acre Wood (Visszatérés a Százholdas Pagonyba) címmel. A Milne és Shepard hagyatékát kezelő kuratórium választása alapján a folytatást David Benedictus színpadi szerző és dramaturg írja, a rajzokat Mark Burgess készíti. Benedictus a harmadik kötetet alkotó tíz történet megírásához alaposan elmerült a Kent grófságbeli erdős vidék, Ashdown Forest világában - amelyről Milne az eredeti könyv környezetét mintázta -, és az első betűtől az utolsóig elolvasta a Punch által közölt Milne-írásokat.

Az író a szombati The Timesnak elmondta: Milne feszes történetszövésének utánzása nehezebbnek bizonyult, mint "igen intelligens, enyhén mókás hangnemének" folytatása. Milne egyébként rendkívül termékeny tollú színdarab- és regényíró volt, és annak idején szomorúan állapította meg, hogy a két Micimackó-könyv sikere teljesen háttérbe szorította komolyabb irodalmi munkáit, írja az MTI.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek