SZÜLŐSÉG

Szülések: Apa kint, apa bent

2009. január 11., vasárnap 10:00

Anyabanya már majdnem felnőtt gyermekei születésére emlékszik vissza. Mindhárom babáját másik kórházban hozta világra: az elsőnél apa még a folyosón aggódhatott csak, a másodiknál már beengedték, a harmadik pedig korábban érkezett, apa lekéste a szülést. Szeretnéd megosztani olvasóinkkal szüléstörténeted? Küldd el nekünk erre a címre!

Én igazából összehasonlítani szeretném szüléseimet. Három volt belőlük, három különböző kórházban. Nem mai történetek ezek, de még elég élénken élnek bennem. Az első gyereket egyedül szültem, akkor még nem nagyon volt lehetőség apás szülésre. Lehetett, de ferdén néztek arra az apára, aki arra vetemedett, hogy a szent szülőszobába lépjen. Hajnalban indultak be a fájásaim. Afféle első szülő nő lévén nem nagyon tudtam megállapítani, mikor kell elindulni. Ezért első gyermekes apa mentőt hívott. Ma már jól szórakozom ezen, de akkor fel nem merült bennem más lehetőség. Na a kórházban jól körberöhögtek, ráértem volna még jönni. De haza azért nem küldtek. Elvégezték a szokásos teendőket, és magamra hagytak a többi anyajelölttel.Délben már a kínok kínját álltam ki, szóltam a doktornak, hogy nézzen meg. Nem ért rá. Egy óra körül bekísértek a szülőszobába és felfektettek a szülőágyra. Természetesen hanyatt, még oldalra sem engedtek fordulni. A rémálom eztán jött. Mivel nem volt ott a fogadott orvosom, aki csak betévedt, mind megvizsált. Megállapították, hogy itt ma még nem lesz gyerek, aztán távoztak. Lett gyerek. Délután 5-kor. A mellettem fekvő nő visítozása borzasztóan idegesített, és jöttek a fájások. Azt elfelejtették velem közölni, hogy apa odakint már tövig rágta a körmeit, egyáltalán azt, hogy ott van. A kórház a belvárosban, látvány a szomszéd férfi munkásszálló. (MÁV)

A második szülés teljesen más volt. Apás. Nem zavart senkit apa, sőt szupernyolcassal rögzíthette is a fia vörös ordító fejét. Külön szobánk volt, külön szülésznővel. Csak ránk figyeltek, csak velünk foglalkoztak. A szülésznő akkor jött be a szobába, amikor hívtuk. Addig kint volt a többi anyával. Mindez nem került egy fillérünkbe sem, bár volt válaszott orvosom. Amikor kicsi fiam kibújt, a hasamra rakták és ott is hagyták jó darabig. Kimentek, hogy magunk örülhessünk a gyereknek. Ez két évvel a lányom születése után. Nagy változásnak számított ez! Még rendesen az átkosban voltunk. 1988. A kórház zöld területen, ablakon kinézve gesztenyefákat láttam. (Szent Margit)

Négy évvel később, a kicsi születésénél is találkoztam újdonsággal. Baba-mama szoba. Igénybe is vettem volna, de nem volt rá lehetőség, mert Ő sajnos két hónappal korábban érkezett a vártnál. Így maradt az inkubátor. Le a kalappal az orvosok és nővérek előtt. Mindent megtettek ezért a gyerekért. Apásnak indultunk, de a kisasszony nagyon sietett, hamarabb érkezett meg, mint apa. Így aztán az utóbbi a folyosón aggódta magát sápadtra. Őt természetesen rögtön elvitték inkubátorba, épp csak láthattam. Pici volt, és ordított. A doktor meg is nyugodott. Akinek ilyen hangja van, az élni akar. 7 hónap ide vagy oda.

Egy hátránya azért volt a kórháznak: sok ágy volt a szülőszobában, és rengeteg medikus. Sose fogom elfelejteni annak a szerencsétlennek az arcát, aki végig nézte, ahogy doktorunk összevarrt. Valami hihetetlen borzadály ült rajta. Szerintem ez volt az utolsó szülés, amit végignézett. Kíváncsi lennék, orvos lett-e egyáltalán. Én se díjaztam különösen, hogy egy rakás medikus vizslatja az alfelemet, de hát a klinika az klinika. Sokan voltunk egy kórteremben, nagyon sokan. De ez csak akkor zavart, ha a többiek látogatói nagyon hangosan örültek a legújabb családtagnak. Ez is belváros, kilátás nem is volt. (II. sz. Női klinika)

anyabanya

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.11 10:36:47Subbantósdi

  Csatlakozva anyabanyához, még én is úgy születhettem, a hetvenes években, hogy az apám nem lehetett jelen a szülésnél, de az Uzsoki utcai kórházban, ahol születtem, volt egy olyan lehetőség, egy vékony ajtóval elválasztva lehetett apám a szülőszoba mellett, egy fülkében, így mikor megszülettem, rögtön tudtak Neki szólni, lényegében az első másodpercektől már ott lehetett, a köldökzsinórt is így vághatta el.

  Férjem így járt a második szülésemnél, az elsőnél végig bent tudott lenni, szerencsére, segédkezett és elvágta a köldökzsinórt is, a szülés alatt végig a bal oldalamon állt és tartotta a fejemet, meg törülgettek, mikor kellett.

  A második szülésnél csak azért nem tudott ott lenni minden pillanatnál, mert nagyon felgyorsultak az események, Ő kint várt a folyosón, aztán mikor engem szinte már szülés közepette tessékeltek be a szülőszobába és föl a szülőágyra és még beállítgatták az ágyat alattam, meg készítették elő a dolgokat rajtam, már nyomtam kifelé a fiamat, na szóval ilyen iramnál elkövették azt a félreértéses hibát, hogy kiszalad egy nővér és behívott egy a legközelebb ülő apukát, akinek amúgy tényleg ott volt már a neje bent, régebb óra és nem készült még szülni, "csak" vajúdott.

  Erre apuka beszaladt, látta, hogy bizony a neje még mindig csak vajúdik, na erre a nővér kiszaladt az apukával és már az én férjemet hívták be együttesen, aki még ruhát sem tudott így tisztességesen rántani magára, műtős ruhát, én már csak akkor láttam, mire a szülőágyhoz érkezett, mikor a babát is egyben emelték ki belőlem és néztük, hogy egy szép kis hurok van a köldökzsinórján...

  Még kis korában összegabalyodhatott, szerencsére nem húzódott meg annyira, hogy gond lett volna, de ott azért néztek a szülésznők és a szülész is, amúgy ügyeletes doki, mert az én dokinőm épp vidéken volt, kicsit riadtan, mert ez alakulhatott volna másképp is...

  Én azt mondom, ez az anya és végső soron az apa döntése, hogy ott szeretne-e lenni a szülésen végig, mert nem minden férfi vállalja ezt, egyszerűen nem olyan, hogy ezt úgy érezné, látni szeretné, de nem mert nem várja a gyerekének a megszületését vagy ne szeretné az kismamát, csak egyszerűen ilyen.

  Nálunk fel sem merült, hogy a férjem kint akarna maradni és nem akarna részt venni, Ő nagyon olyan, hogy mindenben most is, amennyire tőle telik, kiveszi a részét a gyerekek körüli teendőkben és ennek valahol alapja számára az is, hogy már a kezdetektől láthassa a gyerekét, még véresen "lucskosan" is... :o)

  Nekem is az volt a vágyam, hogy Ő így döntsön, de ha nem így döntött volna, vagy az utolsó pillanatban meggondolta volna magát, hát azt is el tudtam volna idővel fogadni, mert hát így is, úgy is, meg kell a babát szülni, nem lehet egy hezitáló férjre várni, másodszorra sikerült is, bár ott nem a férjem tehet arról, hogy lemaradt és még szerencse, hogy másodszorra történt, így két szülésből azért az egyiket és pont az elsőt mégis végig tudta így asszisztálni.

 • 2009.01.11 11:13:28ági anyu

  Sziasztok!

  Én szerencsés voltam, mert mindhárom porontyom születésénél bent volt apa (Szt. Imre - 1998,2000,2007) :D. Ez különösen az elsőnél volt nagy segítség. Egyébként az indulást akkor én is benéztem.

  A másodiknál már nem siettünk annyira - 2 órával a szülés előtt sikerült becsekkolni. Harmadszorra már egy hete a kórházban voltam, így csak apát kellett a munkahelyről riasztani. Hááát, akkor sem töltöttünk túl sok időt a szülőszobán.

 • 2009.01.11 11:31:30Subbantósdi

  ági anyuhoz csatlakozva, lefelejtettem az szüléseim helyét és időpontját:

  Schöpf-Mérei Ágost Kórház-2006, lányom születése,

  Uzsoki utcai kórház-2008, a fiam születése :o)

  Nekem nem volt "téves riasztásom", mivel mindkét esetben a terhességem alatt nem voltak görcseim és jóslófájásom is csak az első terhesség alatt voltak, de azokról addigra már tudtam, hogy azok azok, tehát nem a szülés megindulását jelzik, csak előre jelzik, hogy nemsokára szülni fogok.

  Amúgy meg mindkét szülésem, eltéveszthetetlenül, magzatvíz elfolyással kezdődött, szerencsére mindkét dolog itthon ért, az első hajnal fél hét után, a második este fél tíz után... :o)

 • 2009.01.11 11:49:18Edinbogyo

  Ez olyan erdekes, nekem mar a 7.honaptol vegig voltak pocikemenyedeseim anno, a vegen szinte folyamatosan, de itt a doki azt mondta, normalis, van, akinek erosebben gyakorol a mehe.azota olvastam, otthon erre vitamint irnak fel.mindenesetre teljesen egeszseges babam lett, egy hettel kesobb jott, es egyaltalan nem siette el:)es apas szules volt, ami oriasi erot adott.

 • 2009.01.11 12:43:19Meni

  Edinbogyo, makod volt. Nalam a kemenyedesek a 20. heten kezdottek. Maig emlekszem a dokim arcara, aki a rutin vizsgalaton rancolta a homlokat, es kozolte, hogy itt bizony "tonus van", nem erzek-e osszehuzodasokat? Nem ereztem. Ennek ellenere jott a CTG, es az UH, es innen mar csak egy lepes volt a rendszeres kontroll, majd a korhazi fektetes. Ugyanis akinek tul koran es tul surun "gyakorol a mehe", annak elobb-utobb kinyilik a mehszaj :(

 • 2009.01.11 12:43:48másutt

  Bogyoka, igen, itt notoriusan lazak az orvosok mindenfele ilyen dologgal szemben.

  Ez resze a "minden terhesseg mas" es "a terhesseg eletfolyamat, nem betegseg" hozzaallasnak.  Nekem alig voltak kemenyedeseim, azok is teljesen fajdalommentesek voltak.

  Azt hiszem pont igy irjak le a kulonbseget a fajas es a "joslofajas" (Braxton-Hicks) kozott, elvileg a joslofajas/kemenyedes/B-H nem faj, csak kemenyedik.

  Aki meg meg nem biztos, az mindig MERJE oket. Amikor szabalyos idokozonkent jonnek, es 30 mp-1 percig tartanak, akkor az mar az igazi! :)

 • 2009.01.11 12:56:05Meni

  Jaj Masutt, de sok emleket ideznek a szavaid. Fent emlitett esetben engem mindenki, de szo szerint mindenki azzal csesztetett, hogy erzek e osszehuzodasokat, es ha nem, akkor miert nem, mert igenis vannak, a CTG szerint 40-60as erosseguek. A noverek nem hittek el, hogy baromira nem ereztem semmit. Kb. az utolso ket hetben birtam megerezni, hogy mikor kemenyedek. De addig semmi. Ha a dokim nem veszi veletlenul eszre, hogy tok kemeny a hasam a 20. heten, akkor talan nem is derul ki idoben. Szoval jo ez a mi a kulonbseg? dolog, csak sajnos a gyakorlatban nem mindig jon be. Mert ugye mi van, ha nem erzed, mert nem faj, de ennek ellenere rendszeresek? Szoval szerintem /foleg a 7. honaptol/ aki nem biztos magaban, az inkabb menjen orvoshoz. Felig OFF, hogy peldaul ettol ereztem ugy magam a koraszules utan, hogy valamit en csesztem el, mert milyen anya az, aki meg azt sem kepes megerezni, hogy most osszehuzodasai vannak, vagy nincsenek :(

 • 2009.01.11 13:09:40másutt

  Meni,

  tegnap neztem egy TV musort nokrol, akik nem vettek eszre, hogy terhesek, amig nem kezdodott el a kitolas.  Mindenki mast erez.

  Van, aki ERZI A PETEERESET!

  Van, aki semmit nem erez, az egesz terhesseg alatt!  Van, aki megszul fajdalomcsillapitas nelkul egy farfekveses 4 kilos gyereket es van, aki az elso szulesi fajdalomra kek fejjel epiduralert sikit.

  Az egyik nem hos, es a masik nem gyenge! Csak mas.  (megjegyzem, hogy isten engem ugy segeljen en semmifele mozgast nem ereztem a 22. hetig, amikoris mar a parom is erezte, ha ratettem a kezet (ugyanazt a mozgast ereztuk eloszor). van baratnom, aki eskuszik, hogy o a 16. hettol erezte. most akkor mi van?)  Nem vagyunk egyformak.  Nem csesztel el semmit!!!!!!!!!

 • 2009.01.11 13:14:20Edinbogyo

  Nekem egy teves riasztas miatt a 39.heten megneztek, es teljesen zart volt a mehszajam. Braxton Hicks volt, nem fajt, csak olyan bizsergos volt, mint amikor elzsibbad a kezed:)es az elejen mindig ugyanakkor, este 6tol voltak, amikor dolgozni mentem:) (pincerkedtem), aztan mar mindig, de mertem, es ossze-vissza voltak.aztan meg vajudtam 20oran at...

  otthon mindenert veszelyeztetett terhes leszel...nem mernek kockaztatni. nekem csipogondjaim vannak, es az otthoni dokim mondta, h majd tuti fekudnom kell a feletol emiatt, ha majd egyszer babat varok, itt mondtam a dokinak, aki total hulyenek nezett, megnezte a regi rontgenjeimet, es kozolte, hogy semmi gond nem lesz.en meg vegig paraztam, vajon csak ellazaskodta, vagy tenyleg tul lett lihegve...meg csak nem is fajt a csipom, a 41.heten sem, a hatam annal inkabb.

  valoban, minden terhesseg mas.Lehet, a kovetkezo gezenguznal pont ellentetes lesz.(a szuletest felgyorsitanam picit)

 • 2009.01.11 14:47:56Rabyn

  Nahát! Végre meg fogom tudni jegyezni, hogy délután ötkor születtem:))  Egyébként, lehet, hogy pont azért mert apa nem volt bent amikor születtem, én nem szeretném ha a párom majd bejönne. Szerintem elájulna ha meglátná, hogy nekem fáj.

 • 2009.01.11 15:03:19cozumel

  Nekem onnantol voltak kemenyedeseim, hogy a gyerekek megmozdultak, vagy csak az egyik, ezt sose tudom :-)

  Szoval a 19. hettol kezdottek, eloszor jogazas kozben ereztem, hogy furcsan reagal a hasfalam.

  A 24. hettol mar olyan gyakran kemenyedtem, hogy fekvesre iteltek.

  Napi 10 kemenyedesre mondjak, hogy nagyjabol elfogadhato, nekem orankent volt 3-4.  Ennek ellenere, illetve biztos annak koszonhetoen, hogy az agynyugalmat nagyon szigoruan betartottam, a 36+2 napon teljesen zart mehszajjal mentem szulni.  Szoval a lenyeg, hogy aki gyakran kemenyedik, az pihenjen nagyon sokat!!!

 • 2009.01.11 16:08:25aachi2

  "Szoval a lenyeg, hogy aki gyakran kemenyedik, az pihenjen nagyon sokat!!!"  férfiaknál nem fog beválni :)

 • 2009.01.11 16:34:31zelzele

  :-)))))))))))))))))))))))))))))))

 • 2009.01.11 16:41:28manka78

  aachi2! Ha keményednél, pihentess egy kicsit, meglátod egy idő után elmúlik.:)))

 • 2009.01.11 16:43:03rita a felcser

  14 hettol olyan kemeny voltam hogy remes.Kirajzolodott a szuk trikon keresztul amikor bekemenyedett a meh.(a hasam nem zsiros ,szalkas,a zsir lejjebb van :DDD)Intravenasan meg izomba adtam magamnak a gorcsoldot.Egy nyugodt percem nem volt a kemenyedes miatt.

  Peteeres:minden honapban rettenetesen faj vagy kt orat,inkabb a jobboldal,johet a szuri.

 • 2009.01.11 17:56:14Subbantósdi

  Nekem is már jóval a szülés előtti hetekben jelezte a dokinőm, hogy a belső méhszájam nyitva van ám...de megnyugtatott, hogy a külső még nem annyira és hát mivel második terhesség, ez gyakori, hogy a belső már be sem záródik az első szülést követő regenerálódás során...

  Hát nem tudom, lehet, de ha erre beparáztam volna, akkor hetekkel hamarabb már mindennap várhattam volna, hogy szülök, aztán mégiscsak kb. négy nappal hamarabb szültem a kiírt időpont előtt.

 • 2009.01.11 18:38:28rita a felcser

  Subbantosdi,csaszarral szultel eloszor ?

 • 2009.01.11 18:45:16cozumel

  Rita  nem, Subibol mindket gyerkoc viharos sebesseggel kiugrott :-)))

 • 2009.01.11 18:48:10rita a felcser

  Szoval a mehszaj is tonkremegy a term. szuleskor.De ez nem torvenyszeru mert sokszor ugy visszagyogyul hogy a masodik nem akar kijonni :DDDDD De ez ritkabb.

 • 2009.01.11 19:03:37cozumel

  A tonkremegy azert eros kifejezes.

  Mondjuk ugy, hogy veszit a feszessegebol.

  Minden terhessegnel egy keveset.

  De alt. 3-4 gyereket azert mindenki siman kihord(ana).

 • 2009.01.11 19:46:04másutt

  ja meg van az az amerikai Duggar csaj, akinek a mehszajan mar a 18. fej jon ki oklelve, es meg nem fejezte be.

  van, akit az isten is "tenyeszanyanak" teremtett, a szo legjobb ertelmeben.

 • 2009.01.11 19:48:47rita a felcser

  De Cozumel te zart mehszajjal mentel a mutetre.Elvileg,ha meg akarsz gyereket,jobbak az eselyeid kihordani 40 hetig.Nem?

 • 2009.01.11 20:12:42Edinbogyo

  nem ertem, miert menne tonkre?olyankor teljesen kitagul, kinyilik, amikor kijon a baba, a csaszarosok nagy resze meg mar nyitott mehszajjal szul, nem?a 40het nyomas azon is ugyanannyi.de mondjuk nem vagyok orvos, de ilyet nem hallottam meg-ez persze semmit nem jelent:)

 • 2009.01.11 20:21:06cozumel

  Rita  szerintem ezt nehez eldonteni, mert az a 36 hetig a mehszajra nehezedo iker-nyomas azert mas, mint a 40 hetig szinglibabas nyomas.

  Szoval lehet, hoyg osszessegeben rosszabb a mehszajam allapota, nemtom.

  Vagy alkatilag ilyen vagyok, betonbol van :-)

  Nagymamam gond nelkul hordott ki 8 gyereket...

 • 2009.01.11 20:44:19anyatájger

  Rita, én a 17. héttől keményedtem rendesen. A pihenés semmit nem használt :( Az orvosom magnéziumot javasolt, amit aztán a 7. hónaptól már nem szedtem, mert a szülésznő azt mondta, hogy akkor nehezebben fogok szülni. Hm, nem tudom. Ami biztos, hogy a méhszájam végig zárva volt (ezzel nyugtatgattam maham végig), csak a szülést megelőző napon volt egy ujjnyira kitágulva (ekkor már a kórházban voltam jóslófájásokkal). Két héttel előbb jött a kisfiam :)

  Ja, és én is mindig éreztem a peteérésemet a jobb oldalon, de csak enyhén. Mióta szültem, sajnos nem érzem, remélem azért van :)

 • 2009.01.11 20:57:09Subbantósdi

  rita: nem, mindkét szülésem természetes úton zajlott le.

 • 2009.01.11 21:26:03evet

  Nekem az első babánál a 20. héten elkezdett nyílni a méhszáj (esküszöm, hogy a 99-es busz miatt), fekvés, napi 3*2 magneB, aztán császár lett a vége mindenféle okokból a 38. héten. Most a másodiknál a 30. hetet kezdjük, méhszáj teljesen zárt, keményedés napi pár, magnézium ötletszerűen. Igaz, nem dolgozom az első perc óta (gyerek rendesen megvárta a tanév végét a fogantatással, hiába próbáltuk előtte már 8 hónapig. Ősszel már nem mentem vissza).

  Peteérést én is érzem, de csak az első szülés óta. Nagyon hülyén van kitalálva a dolog, annyira tud fájni, hogy csillagokat látok, kinek van kedve ilyen állapotban hemperegni?

 • 2009.01.11 21:36:35rita a felcser

  Gratulalok,hogy kihuztad a 38.hetig.Nem mondtak hogy az nagy szo ha mar kezd nyilni olyan hamar?Vagy mehszajvarratot tettek?

  Wow es a masodiknal zart a harmadik trimeszterben.Ez nagyon jo.

  En is szedtem magne B-t de szedultem es almos voltam allandoan tole.  Cozumel nekem is beton volt a 30.heten 4,7 cm ami oriasi.Foleg hogy koraszulessel fenyegettek egesz vegig,mert dupla mehem van:DDDDD es ez a malformacio azzal jar.De nem volt igazuk.

 • 2009.01.11 21:41:13evet

  Nem volt varrat, csak szigorú fekvés, már attól lelkiismeretfurdalásom volt, ha 2-3 órát ültem. Szerencse, hogy ez most nincs, egy 5 éves mellett ötletem sincs, hogy feküdnék végig. De többek között ezért is nem kezdtem el szeptembertől tanítani, meg mert az iskolának is egyszerűbb volt nyáron helyettest keresne, mint mondjuk most.

 • 2009.01.11 21:54:27rita a felcser

  Edinbogyo

  Tudod miert menne tonkre? Azert, mert amikor kijon a gyerek mikroserulesek keletkeznek az izom kollagenjaban.A kollagen nem tud gyogyulni,ha tudna senki nem lenne rancos peldaul,sem terhessegi strias.Ha ki is tagul a mehszaj maximumra (10cm)akkor az egy hormonalis folyamat+az eros kontraciok.De amikor athalad a gyerek feje akkor legyozi eroszakkal ezt a szuk reszt es keletkezhet ilyen mikroserules.Amugy mehszajvarratot altalaban tobbszor szult nok kapnak ,tehat lehet valami benne.

  Szoval lehet tonkremegy,lehet nem,ezt a kovetkezo terhesseg arulja el.

  A kollagen amugy a csontban,izomban ,borben,belekben mindenhol ott van ,de azzal szuletsz,uj nem lesz soha.Sajnos.Ja es egy meh amelyik szult soha nem megy vissza az eredeti kicsi formajara.Mondtak a mult heten az okos doktorok.Miert?Mert tul nagy valtozast szenved a megnyulassal.

  De,mint mondtam idonkent a masodik szulesnel nem tagul az asszony semmit.Valoszinuleg ''tul jol''begyogyul minden.Ami nem azt jelenti hogy a kollagen helyrejott hanem azt hogy egy nagyobbacska serulest befoltozott a szervezet nagyon alaposan,tul alaposan egyfele kotoszovettel.

  Ha a kollagenrol tobbet tudnanak a tudosok,vagy tudnak regeneralni,akkor szuper lenne,egy csomo nyomor megoldodna.

 • 2009.01.11 22:30:28kicsinap

  Subbantósdi!

  Szerintem nem pontosan írtad. Olyan nincsen, hogy a belső nyitva van, a küldő meg nincsen. Először mindig a külső nyílik ki, utána a nyakcsatorna, és legvégül a belső méhszáj. Nekem mindhárom gyerekemnél ilyen problémám volt, a harmadiknál már a 11. héten (!) nyitva volt a külső méhszáj, ez után a 36. hétig nagyjából feküdtem (nagyon-nagyon nehéz volt megoldani egy 2 és 3/4 éves és egy 9 hónapos gyerek mellett, rengeteg pénzünk ráment). A 28. héten már a belső méhszáj is szűk ujjnyira nyitva volt, aztán 37. hét végén már 2 ujjnyira nyitva volt, a gyerekem 38+6-nál született meg, amúgy az első jel után 55 perccel később. Alig értünk be a kórházba. Tolószékkel futottak velem a szülőágyig, és már jött is a fiam. A férjemnek meg kiabáltak, hogy csak húzza gyorsan az utcai ruhára a kórházit, különebn lemarad.:-)

 • 2009.01.11 22:41:37Edinbogyo

  rita, koszi az infot.jo pap holtig tanul:)

 • 2009.01.12 06:38:44Subbantósdi

  kicsinap: ez nem az én "megfigyelésem" volt, hanem a nődokim tapasztalata, kesztyűs vizsgálattal. Azt mondta, hogy addig nincs is gond, míg csak a belső van nyitva, hiszen a lényeg, hogy a külső legyen zárva, mivel ha az is nyitva van, ugye jöhet már a szülés+fertőződések, idő előtt.

 • 2009.01.12 06:40:43Subbantósdi

  Nekem meg hátrahajló méhem van, ami a ritkábbik és állítólag nehezebben lehet teherbe esnie annak, anatómiai okok miatt, csak bizonyos pózokban lehet könnyen, stb., ennek ellenére mi klasszikus módon mindig elsőre, ahogy nem vettem be a gyógyszert, összehoztunk egy-egy gyereket. :o)

  Úgyhogy vannak tézisek és van a valóság. :o)

 • 2009.01.12 07:37:29Meni

  Ezzel a hatrahajlo mehhel engem is paraztatott a magyar orvosom anno (miert szeretnek az orvosok paraztatni, rejtely). Mikor 16 voltam es eloszor mentem hozza, akkor mondta, hogy ezzel nehezebb lesz teherbe esni. Ehhez kepest /szerencsere!!/ a fiam a negyedik honapban jott ossze, a lanyom meg a legeslegelso alkalommal. Remelem a harmadikkal is ilyen ugyesek leszunk :)

 • 2009.01.12 08:58:05Subbantósdi

  kicsinap: aztán lehet, hogy félreértettem a dokinőmet és Neked van igazad, most már számomra ez valójában teljesen mindegy és anno sem okozott a második terhességemnél semmilyen gondot.:o)

 • 2009.01.12 09:23:48zsuzsmo

  a hátrahajló méhnek semmi köze a szeretkezési pózokhoz. Mivel a megtermékenyítés a peteveztőben történik, ezután vándorol méhbe és kb az 5.nap ágyazodik be. Tehát a kisfickók simán eljutnak a petevezetőbe.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta