Vegyék vissza állásukba szülés után a nőket!

Több uniós tagállamban rosszul értelmezik a hátrányos megkülönböztetés, a szexuális zaklatás, vagy a közvetett megkülönböztetés fogalmát, és még mindig nem ismerik el a munkavállaló jogát ahhoz, hogy a szülési szabadság letelte után ugyanabba az állásba vagy azonos beosztásba térhessen vissza - állapítja meg az Európai Parlamenti (EP) nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottságának véleményadó jelentése.



A jelentés az EP jövő heti strasbourgi ülésének napirendjén szerepel. A képviselők szerint ellenőrizni kellene a munkahelyre való visszatérés lehetőségét az apasági szabadság, illetve az eltartott családtag ápolása miatt kivett szabadság után is. Magyarországot pozitív példaként említi az előterjesztés, és felhívja a figyelmet arra, hogy a magyarok a terhes nők számára biztosított védelmet a mesterséges megtermékenyítési programban részt vevőkre is kiterjesztették, írja az MTI. 

A valóságban a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem mindig tudnak visszamenni az anyák a gyed, gyes lejárta után előző munkahelyükre, vagy mert már felvettek a helyére valakit, vagy mert a munkáltató nem nézi jó szemmel a gyerekes munkaerőt. Hasonló történetet írt meg a héten Katinka itt a Porontyon.
Oszd meg másokkal is!
Mustra