Ingyenes jégpályák nyíltak a Balatonon

Egyre több balatoni településen élnek a lehetőséggel, hogy sok helyen már biztonságos vastagságú a tó jege, és sorra nyitnak az ingyenes, gondozott jégpályák, ahol látványos programokkal is várják a vendégeket. Hova érdemes menni korizni a gyerekkel?

Siófok

A keszthelyi városi strandon, a kikötő szomszédságában nyitottak gondozott jégpályát, ahol hétköznap 12-20 óráig, a hétvégén 9-21 óráig fogadják a vendégeket. A pálya világítással, büfével, melegedővel ellátott, és korcsolyát is lehet kölcsönözni. A városi művelődési központ szombaton 13 órától jégkarnevált rendez jégszobrász- és jégvitorlás-bemutatóval.



Balatonfüreden az Esterházy strandon jelöltek ki nagy területen megvilágított korcsolyapályát, amely hétköznap 14-18 óra, hétvégén 9-19 óra között tart nyitva. A korcsolyázók használhatják a strand szociális helyiségeit, és étel-italárusok is kitelepülnek a partra.

Badacsonyban illetve Badacsonytomajon nagyon rossz minőségű jég alakult ki a szél és hullámzás miatt, ezért a parti sáv jege nem alkalmas a téli sportokra. A korcsolyázók a tomaji és az örsi településrész között, a 71-es út mellett található Büdös-tó jegén hódolhatnak a téli sportoknak. A helyi turisztikai egyesület hétvégén programokat is tervez ezen a helyszínen.

Megfagyott hullámok Siófokon

Balatonalmádiban január 10-11-én a Wesselényi strand keleti partszakaszán 14 órától sötétedésig kijelölt korcsolyázóhelyet működtetnek. A hét végén a Pannónia Kulturális Központ vidám, zenés, animációval egybekötött műsoros jégkarnevált szervez. Hasonló programot terveznek a szezon végéig minden szombaton és vasárnap 10 órától sötétedésig. A rendezvények ideje alatt külön személyzet ügyel a korcsolyázók biztonságára.

Nem messze az almádi strandtól, a sportpálya területén és a kapcsolódó partszakaszon egy magán szervezőiroda szervez belépődíj ellenében Jeges Heves címmel játékos, sportos, zenés programot minden hétvégén 10 és 17 óra között. Január 17-én ezt disznótoros látványkonyha is színesíti.

Balatonföldváron január 10-én gyermekprogramokat, 17-én jégfesztivált rendeznek a település előtti jégen. Gyenesdiáson nem jelölnek ki külön jégpályát, de már enélkül is mindkét strandot birtokba vették a télisportok szerelmesei. A kivilágított diási strandon forralt bor, tea, virsli és zene is várja a vendégeket.

Korizni szabad, csak nem lehet

Zamárdiban a Bácskai utca végén, a csónakkikötőnél január 10-11-én 9-20 óra között kivilágított területtel, forró teával, forralt borral, zenével várják a korcsolyázókat. Egy vállalkozónak köszönhetően ingyenesen lehet fakutyát és korcsolyát kölcsönözni a készlet erejéig, a tea és a bor pedig "becsületkasszás" lesz.

Tihanyban már a múlt hét végén megnyitotta több száz korcsolyázó és csúszkáló a balatoni téli szezont a Belső-tavon. A félsziget közepén elhelyezkedő tó kiváló minőségű jege már jó ideje biztonságos. A parton forralt bort, teát, vöröshagymás-zsíros kenyeret lehetett vásárolni. A korcsolyakölcsönző délutánonként üzemel.

A Balatonon nappal, illetve jó látási viszonyok között a kikötő- és veszteglőhelyek kivételével bárhol lehet korcsolyázni, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog - mondja ki a jégen való tartózkodást szabályozó rendelet. Érdemes azonban az önkormányzatok által kijelölt korcsolyázóhelyeket felkeresni, mert ott a kijelölő a beszakadásra felkészülve köteles a megfelelő biztonsági eszközöket - például csáklyát, létrát, kötelet - elhelyezni, többnyire gondozzák a jeget, és egyéb szolgáltatások szervezéséről, biztonsági személyzetről is gondoskodnak - hangsúlyozta Győrffy Árpád.

A Balatoni Turisztikai Szolgálat által üzemeltetett balatontipp.hu honlap folyamatosan frissíti adatait a korcsolyázási, csúszkálási lehetőségekről.

(MTI)
Oszd meg másokkal is!
Mustra