SZÜLŐSÉG

Ingyenes jégpályák nyíltak a Balatonon

2009. január 10., szombat 08:00

Egyre több balatoni településen élnek a lehetőséggel, hogy sok helyen már biztonságos vastagságú a tó jege, és sorra nyitnak az ingyenes, gondozott jégpályák, ahol látványos programokkal is várják a vendégeket. Hova érdemes menni korizni a gyerekkel?

Siófok

A keszthelyi városi strandon, a kikötő szomszédságában nyitottak gondozott jégpályát, ahol hétköznap 12-20 óráig, a hétvégén 9-21 óráig fogadják a vendégeket. A pálya világítással, büfével, melegedővel ellátott, és korcsolyát is lehet kölcsönözni. A városi művelődési központ szombaton 13 órától jégkarnevált rendez jégszobrász- és jégvitorlás-bemutatóval.Balatonfüreden az Esterházy strandon jelöltek ki nagy területen megvilágított korcsolyapályát, amely hétköznap 14-18 óra, hétvégén 9-19 óra között tart nyitva. A korcsolyázók használhatják a strand szociális helyiségeit, és étel-italárusok is kitelepülnek a partra.

Badacsonyban illetve Badacsonytomajon nagyon rossz minőségű jég alakult ki a szél és hullámzás miatt, ezért a parti sáv jege nem alkalmas a téli sportokra. A korcsolyázók a tomaji és az örsi településrész között, a 71-es út mellett található Büdös-tó jegén hódolhatnak a téli sportoknak. A helyi turisztikai egyesület hétvégén programokat is tervez ezen a helyszínen.

Megfagyott hullámok Siófokon

Balatonalmádiban január 10-11-én a Wesselényi strand keleti partszakaszán 14 órától sötétedésig kijelölt korcsolyázóhelyet működtetnek. A hét végén a Pannónia Kulturális Központ vidám, zenés, animációval egybekötött műsoros jégkarnevált szervez. Hasonló programot terveznek a szezon végéig minden szombaton és vasárnap 10 órától sötétedésig. A rendezvények ideje alatt külön személyzet ügyel a korcsolyázók biztonságára.

Nem messze az almádi strandtól, a sportpálya területén és a kapcsolódó partszakaszon egy magán szervezőiroda szervez belépődíj ellenében Jeges Heves címmel játékos, sportos, zenés programot minden hétvégén 10 és 17 óra között. Január 17-én ezt disznótoros látványkonyha is színesíti.

Balatonföldváron január 10-én gyermekprogramokat, 17-én jégfesztivált rendeznek a település előtti jégen. Gyenesdiáson nem jelölnek ki külön jégpályát, de már enélkül is mindkét strandot birtokba vették a télisportok szerelmesei. A kivilágított diási strandon forralt bor, tea, virsli és zene is várja a vendégeket.

Korizni szabad, csak nem lehet

Zamárdiban a Bácskai utca végén, a csónakkikötőnél január 10-11-én 9-20 óra között kivilágított területtel, forró teával, forralt borral, zenével várják a korcsolyázókat. Egy vállalkozónak köszönhetően ingyenesen lehet fakutyát és korcsolyát kölcsönözni a készlet erejéig, a tea és a bor pedig "becsületkasszás" lesz.

Tihanyban már a múlt hét végén megnyitotta több száz korcsolyázó és csúszkáló a balatoni téli szezont a Belső-tavon. A félsziget közepén elhelyezkedő tó kiváló minőségű jege már jó ideje biztonságos. A parton forralt bort, teát, vöröshagymás-zsíros kenyeret lehetett vásárolni. A korcsolyakölcsönző délutánonként üzemel.

A Balatonon nappal, illetve jó látási viszonyok között a kikötő- és veszteglőhelyek kivételével bárhol lehet korcsolyázni, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog - mondja ki a jégen való tartózkodást szabályozó rendelet. Érdemes azonban az önkormányzatok által kijelölt korcsolyázóhelyeket felkeresni, mert ott a kijelölő a beszakadásra felkészülve köteles a megfelelő biztonsági eszközöket - például csáklyát, létrát, kötelet - elhelyezni, többnyire gondozzák a jeget, és egyéb szolgáltatások szervezéséről, biztonsági személyzetről is gondoskodnak - hangsúlyozta Győrffy Árpád.

A Balatoni Turisztikai Szolgálat által üzemeltetett balatontipp.hu honlap folyamatosan frissíti adatait a korcsolyázási, csúszkálási lehetőségekről.

(MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta