SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Sír, nevet, morog, mi az?

2009. január 8., csütörtök 15:00

Elsőként azon gondolkoztam, hogy kell-e nekem reagálnom arra, hogy az előző posztomon megdőlt az éves kommentrekord. Aztán arra jutottam, hogy igen is meg nem is. Nem, mert kábé 30 kommentet olvastam összesen, mert ez a napló Lénáé, mert többnyire nem velem, hanem egymással vitatkoznak az olvasók. És nem - de ennyiben mégis -, mert az olvasó értelmezésébe nincs jogom (és felelősségem) beleszólni, azt ő és a szöveg hozzák létre, az én dolgom pusztán a köztem és a szöveg közti hiteles viszony megteremtése. Ha valaki szerint a (fikcionált, megalkotott) szerző egy Büdös Pizsamázó, más szerint öntetszelgő, milliomos szuperanyuka, megint más szerint identitásnélküli anyukalény, szíve joga a szövegből ezt kiolvasni, hiszen akkor a szöveg bizonyos pontjai benne ennek a képnek bizonyos pontjaival olvadtak össze. A valóságra nincs szükség, avagy senki sem szavatol a lady biztonságáért.

És akkor jöjjön a valódi babanapló, mert Léna (és persze Lea) hol annyi mindent produkálnak, hogy azt se tudom, mit rögzítsek, hol meg csak nézem őket, és arra gondolok, hogy mi van ezen leírni való.

Az első rögzítendő a gyermek ekkor még legaktívabb szervéhez, azaz a szájához kötődik. Léna beszél. Igen, határozottan azt mondja, hogy grrr, meg hogy eőőő, amikor éppen napi háromszor tíz percre jókedvű. és felénk fordul meg mosolyog hozzá, egyszóval nem csakúgy mormog magában, hanem nekünk (a függönynek, a sálnak, a takarónak).

Ezenkívül - láss csodát! - bömböl. Nade milyen mintázatban! Mert mit csinál szerintem a kisbaba? Sír, hogy megkapja a cicit, megkapja, lelkesen cummog, majd vagy elalszik, vagy felélénkül, hamarosan felébred/elfárad, megint sír, megint cici... három-négy hónapig. Mit csinál ezzel szemben Léna? Nyekereg. Cici közelít. Szájához érint. Bömböl. Cumi szájába be, bömböl. Felemel, sétálgat. Megnyugszik. Vízszinteshez közelítve bömböl, sejti, hogy jön a szopikínzás. Bömböl, mert éhes, de nem akar szopni. Bömböl, mert fáradt, de üres hassal nem tud elaludni. Bömböl, és tiszta tej a képe. Bömböl, mert már nem jön a tej, és csak tömködik a szájába azt az undorító bőrizét. Felvesz, sétálgat, megnyugszik. Félig elalszik a cumijával, na ezt a pillanatot kell elkapni, rajthelyzetbe mellé telepedni, kikapni a szájából a cumit és észrevétlenül mellre cserélni. Jó móka, mi? Ahelyett, hogy fogná magát, szopna, tele lenne, aludna/nézelődne, egyszóval néha szeretném neki azt mondogatni, hogy Múkodj!.

És mit csinál még a szájával? Hát nevet. Ettől persze minden ember elolvad, még ha tudjuk, hogy nem igazán nekünk örül. Na de már attól is jó nekem, hogy neki láthatóan éppen jó.

Végül arról, hogy mit csinálok én velük, azaz hogy is van ezzel a második gyerekkel a viszony (egyelőre).

Olvastam én már arról, hogy az első gyerek mindig intelligensebb, de szorongóbb, a második gyerek szociális intelligenciája magasabb és ilyesmik. De egész más efféle megállapításokat elolvasni, és azt gondolni, hogy persze, de ha én szülő leszek, én majd odafigyelek, hogy a második is fejlődjön, hogy az első se szorongjon stb. És egészen más megélni, amikor a pszichológia könyv valósággá válik.

Amikor Lea ici-pici volt, akkor zenéket kerestünk neki és hosszú ideig az orra előtt lóbáltunk színes csíkos sálat, zenélő teknőst meg facsörgőt; akkor mondókát mondtam neki már apró korában pelenkázás közben; olajjal masszíroztam, amikor fájt a hasa (najó, ezt nem sokszor, de próbálkoztam). Rengeteget volt ölben persze. És egész nap sétálgattam vele, ha sírt. Naponta két-három órát sétáltattam télen is (igaz, melegebb volt), a babakocsiban, hogy jól aludjon, (valószínűleg ezért is fogytam le gyorsan, nem úgy, mint most.)

Lénának pedig igen ritkán mutogatok dolgokat, sokat cipelgetem, de csak mint zsákot, miközben Leával foglalkozom, az orra előtt sem lóbálok dolgokat, esetleg beszélek hozzá, amíg a babatepsijéből figyel ki, miközben reggelizünk Leával. Séta szóba se jön, egyrészt a hideg miatt, másrészt meg Lea fél óra után haza akar jönni (bár sajnos folyton ki akar menni, és hiányzik nekem is a kint). Léna alvását igyekszem tiszteletben tartani és tarttatni, de azért bőven van zaj közben. Viszont amikor megfogom, akkor sokkal intenzívebben elönt a "jajistenemmennyireédes" érzés, illetve hagyom, hogy elöntsön a foglalkozásmentes elolvadás, mert most már tudom, hogy mennyire édes, és hogy milyen rövid ideig ilyen, meg egyáltalán, nem akarok vele folyton kommunikálni, fogok még eleget kommunikálni vele aktívan, kikommunikálom magam Leával, örülök, hogy neki elég csak örülni, hogy elég csak mormogni és simogatni.

Majd Lea megtanít neki mindent, ezt úgyis szokta mondani, hogy majd együtt mennek strandra, majd adogathatja neki Léna a LEGOkockákat, ha nagyobb lesz, majd megmutatja, hova kell bedobni a formákat, majd elmeséli neki a meséket, elénekli neki az énekeket és elviszi sétálni és ad neki az ennivalójából. Ha már szoptatni, nagy bánatára, nem tudja.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.08 15:38:49B-

  Nekem az az elméletem, hogy az embergyerek természetes közege a család. Egyetlen nő kettesben egy csecsemővel nem család. Ezért kell mondókézni meg sálat lobogtatni, hogy mégis érje valami inger szegényt.  Amikor van idősebb testvér, az már családszerűbb. Ő már rázza a sálat és nyomja a vakert. A gyerekek úgyis jobban figyelnek egymásra. Szerintem a kisebbik nem hogy kimaradna valamiből, hanem sokkal inkább azt kapja, amire szüksége van: családot maga körül nem csak este 7 után, és követhető gyerekmintákat.

 • 2009.01.08 15:48:11Vakmacska

  jaj de éééédes...  könnyen ugatok én, három éve nem kell már szoptatni. Igaz, etetni se könnyebb az alanyt, ebből még poszt lesz....

 • 2009.01.08 15:48:18madz

  a Porontyon megjelent a recepcióelmélet :) éljen

  egyébként lehet, hogy a cumi a gondok forrása szopiügyben. konkrétan az, hogy sokkal egyszerűbb azt szívni. cumizavarnak is hívják. szóval ha ilyen nehezen szopizik, én asszem, nem adnék neki cumit, tudom, úgy meg bömböl... meg gondolom, nem én vgyok az első, akitől ezt hallod

 • 2009.01.08 16:17:40Subbantósdi

  "Olvastam én már arról, hogy az első gyerek mindig intelligensebb, de szorongóbb, a második gyerek szociális intelligenciája magasabb és ilyesmik."

  Lehet benne valami, bár nem tudom most kijelenteni, hogy a lányom intelligensebb a fiamnál, mert nem mérhető még utóbbinak azért az intelligenciája az előbbihez, de a lányom tényleg úgy néz ki, kevésbé volt szociálisabb és nyitottabb a világra, kevesebbet is mosolygott, többet ordított és később kezdett el velünk "beszélgetni", gőgicsélni, mint ahogy ezt a fiamnál már most tapasztaljuk.

 • 2009.01.08 16:19:27buborék

  Hanna, próbáld ki, hogy szopi előtt kifejsz egy kis tejet abból a melledből amelyik éppen aktuális - a mi Bandink is dührohamot kap amikor beindul a Niagara... Persze ez nem mindig jön össze, mert ha éppen a nagytesó megkaparintja egy kis szerelésre a tejszívót (most minden "gép", ez cicigép) öcsike küzdhet a gonosz mellyemmel...

  Nem akarom előrángatni Trészit, de nála pölö nem lehet láncetetni - nem simán elutasítja a mellem, hanem öklendezik, ha 3 óránál sűrűbben próbálkozom.

 • 2009.01.08 16:20:33Subbantósdi

  Már most nagy különbség van a természetük között.

  Én csak azt sajnálom, hogy a fiamra, aki jobb természetű, kevesebb időm van, mivel természetesen meg kell osztanom az időt a lányommal, akivel lényegében a napirendjét éljük, a kicsit beleillesztve.

 • 2009.01.08 16:22:34Subbantósdi

  De a lányom meg jobban hasonlít rám, már a természetét illetően, ezért jobban tudom kezelni, ha már nem könnyű vele, általában, már születése óta. :o)

 • 2009.01.08 16:25:19buborék

  Tesószeretet ügyben úgy néz ki bejön, hogy kineveztük öcsit a Samu Bandijának - 2 évesen tombol ugye a birtoklásvágy - ő is így emlegeti - de leghatékonyabb, hogy nem nyomatjuk neki az öcsitémát, ha akarja megvizsgálhatja, nincs semmi tiltva.

  Amúgy nekem is ez volt az első, mikor kiderült, hogy lesz tesóka, hogy jaj nem akarok nagytesót csinálni az én vidám, kedves kisfiamból. Mert én is azt látom, hogy működik ez a visszahúzódó nagytesó - vidám kistesó sztereotípia.

 • 2009.01.08 16:30:41buborék

  Talán az segíthet a nagytesók szociálisabbá alakításán (de béna megfogalmazás), hogyha minél többször gyerekek közelébe visszük őket. Ami nem egyszerű télen amikor minden használható kishaver beteg és a játszóházak is csak arra jók, hogy összeszedjünk valami bacit.

 • 2009.01.09 01:16:28szerencsefia

  Amikor nálunk szoptatási gond volt, a Szoptatásért Egyesülethez fordultam. Első alkalommal csak simán kikerestem a honlapjukon a sajátunkhoz hasonló leírást, és rájöttem, mi a gond, és hogyan lehet megoldani. Néhány hónap múlva volt egy teljesen más természetű szoptatási problémánk, amihez nem találtam meg egyértelműen a kulcsot, és akkor felhívtam az egyik önkéntes tanácsadót. Nagyon sokat segített!

 • 2009.01.09 01:17:44szerencsefia

  Amikor nálunk szoptatási gond volt, a Szoptatásért Egyesülethez fordultam. Első alkalommal csak simán kikerestem a honlapjukon a sajátunkhoz hasonló leírást, és rájöttem, mi a gond, és hogyan lehet megoldani. Néhány hónap múlva volt egy teljesen más természetű szoptatási problémánk, amihez nem találtam meg egyértelműen a kulcsot, és akkor felhívtam az egyik önkéntes tanácsadót. Nagyon sokat segített!

 • 2009.01.09 01:18:48szerencsefia

  Amikor nálunk szoptatási gond volt, a Szoptatásért Egyesülethez fordultam. Első alkalommal csak simán kikerestem a honlapjukon a sajátunkhoz hasonló leírást, és rájöttem, mi a gond, és hogyan lehet megoldani. Néhány hónap múlva volt egy teljesen más természetű szoptatási problémánk, amihez nem találtam meg egyértelműen a kulcsot, és akkor felhívtam az egyik önkéntes tanácsadót. Nagyon sokat segített!

 • 2009.01.09 01:31:28szerencsefia

  Amikor nálunk szoptatási gond volt, a Szoptatásért Egyesülethez fordultam. Első alkalommal csak simán kikerestem a honlapjukon a sajátunkhoz hasonló leírást, és rájöttem, mi a gond, és hogyan lehet megoldani. Néhány hónap múlva volt egy teljesen más természetű szoptatási problémánk, amihez nem találtam meg egyértelműen a kulcsot, és akkor felhívtam az egyik önkéntes tanácsadót. Nagyon sokat segített!

 • 2009.01.09 01:38:51szerencsefia

  Amikor nálunk szoptatási gond volt, a Szoptatásért Egyesülethez fordultam. Első alkalommal csak simán kikerestem a honlapjukon a sajátunkhoz hasonló leírást, és rájöttem, mi a gond, és hogyan lehet megoldani. Néhány hónap múlva volt egy teljesen más természetű szoptatási problémánk, amihez nem találtam meg egyértelműen a kulcsot, és akkor felhívtam az egyik önkéntes tanácsadót. Nagyon sokat segített!

 • 2009.01.09 01:39:47szerencsefia

  jajjajj...

 • 2009.01.09 01:42:21szerencsefia

  jajjajj...

 • 2009.01.09 01:54:10szerencsefia

  jajjj

 • 2009.01.09 06:51:06Subbantósdi

  Okoska: Nálunk szerencsére nincs testvérféltékenység. Én is készültem rá, vártuk szinte, elolvastam pár cikket a témáról és beszélgettem két és több gyerekes anyukákkal, akiket ismerek, a lakóhelyünkön és máshol, szinte mindenhol gond volt a dolog, vad dolgokat hallottam. Egy helyen hallottam azt, hogy nincs gond, de annak ellenére gond volt, hogy felkészítették a nagyobbak a kisebb érkezésére. Bár ezt nem nagyon lehet egy ilyen kis gyerekkel...Szerintem az is fontos, mekkora a korkülönbség és hogy a nagyobbik gyereknek milyen a neme és a természete, és mennyire van benne a dackorszakban.

 • 2009.01.09 06:53:27Subbantósdi

  Nálunk a lányom nézegetés után rögtön mászott a babára, ölelgette, ma meg már, pedig nem "erőltettük", simogatja a fejét és jelzi, hogy hozzam oda, ahol mi vagyunk, a babahordozóját, mert Ő is legyen ott, azt meg hintáztatja ( a fogójánál fogja húzogatja előre és hátra, mert félkör alakú az alja, szóval lehet hintaszéknek is használni, a fiam is tudja már magát hintáztatni benne )

 • 2009.01.09 07:37:13Subbantósdi

  szerencsefia: Veled is jól eljátszott a Poronty-ördöge. :o)

 • 2009.01.09 11:26:07vasszűz

  Madz,. ha jól értelmeztem, Lénának nem üveges cumija, hanem játszócumija van, az nem okoz cumizavart.

 • 2009.01.09 11:35:44monsterwoman1

  vasszűz,

  de még mennyire, hogy okoz.Tapasztaltam.

 • 2009.01.09 11:37:57zolnaid

  Vasszűz, de igen, okozhat.

  Egyrészt a szájában pont máshogy kell tartani mint a mellet,

  másrészt a komfortszopi igényét a játszócumi részben kielégítheti, így a mell kevesebb ingerhez jut, és sok gyereknek az étvágya is csökken tőle. (mint ahogy sok felnőtt rágózással el tudja ütni az éhségét)

 • 2009.01.09 11:41:40másutt

  okozHAT.

  az enyemnel sem okozott.

  de igen, mindenfele cumi okozhat cumizavart.

  nalunk csak 6 het utan javasoltak.

 • 2009.01.09 15:42:25vasszűz

  zolnaid, szerintem kicsit össze vannak mosva a kifejezések. Tudtommal a cumizavar azt jelenti, hogy az üvegből ömlik a tej, és ezért már nem akar annyira az anyamellből való szopással megküzdeni.

  De valóban, újszülöttnek nem javasolják a cumit, mert akkor alakul ki még a szopási technikája. Ezek szerint ezt is cumizavarnak hívják. Hogy hat hét után elfoagdja-e? Nálunk nem okozott gondot. Sőt, a hasfájás alatt még jól is jött, megnyugtatta. A lányomnak biztos nincs cumizavara, 9 hós, és még napi 4-5 alkalommal követeli:O

  Jut eszembe, ilyen gondunk nekünk is volt, hogy sírva fakadt szoptatás elején. Aztán Tracy Hogg könyvében olvastam olyat, hogy ha nagyon ömlik a tej, akkor nem tudja tartani a baba a tempót, és ezért is sírhat. Valami olyasmit javasolt, hogy két ujjal, mint egy sebet fogjuk le a "csatornát", hogy lassítsa a tej folyását, na, ez most jó zavaros lett, de talán érthető.

 • 2009.01.09 15:43:29vasszűz

  9 hós, és még napi 4-5 alkalommal követeli:O

  mármint a szopit, természetesen, nem a cumit

 • 2009.01.09 15:49:23monsterwoman1

  "Tudtommal a cumizavar azt jelenti, hogy az üvegből ömlik a tej, és ezért már nem akar annyira az anyamellből való szopással megküzdeni."

  "Aztán Tracy Hogg könyvében olvastam olyat, hogy ha nagyon ömlik a tej, akkor nem tudja tartani a baba a tempót, és ezért is sírhat. Valami olyasmit javasolt, hogy két ujjal, mint egy sebet fogjuk le a "csatornát""  Aha, tényleg kicsit zavaros. Akkor most honnan folyik jobban a tej?;)

  A cumizavar azt jelenti, hogy , mivel a cicit másképp kell szívni, mint a cumit, rossz"technika" alakul ki, ezáltal a gyerek nem tud hatékonyan anyatejet szívni.

 • 2009.01.09 15:55:16madz

  én úgy tudom, a játszócumi is okozhat cumizavart. a szoptatás ugyanis nem egyszerűen etetés, hanem közben rengeteg folyamat zajlik. pl a gyerek szopóreflexének kielégülése. ha ezt megteszi a cumival, amit sokkal könnyebb technikával lehet szopizni, akkor nehezebben fogadja el a mellet. biztos vannak olyan babák, nem is kevesen, akiknél ez nem gond, de nem lehet kizárni

 • 2009.01.09 15:57:23zolnaid

  A szoptatásban a cumi által okozott zavarokat cumizavarnak hívják, nyilván ezt szétbonthatod úgy hogy "etetőcumi-zavar" meg "játszócumi-zavar".

 • 2009.01.09 15:58:04monsterwoman1

  ótejóég :DDD

 • 2009.01.09 16:07:49vasszűz

  monsterwoman1, azt próbáltam körülírni, hogy a mutatóujjal és a középső ujjal közrefogom a bimbó környékét (1-2 centivel fölötte ill. alatta), és enyhén megnyomom. Ettől kicsit lassabban jön a tej, erre gondoltam.

 • 2009.01.09 16:19:38vasszűz

  Próbáltam idevonatkozó képet találni az lll honlapján, de nincsen.

 • 2009.01.09 20:33:53monsterwoman1

  értettem én vasszűz.Csak ott volt zavaros, hogy egyfelől ugye azt állítják, a cumisüvegből jobban jön a tej, nem kell érte küzdeni. Másfelől pedig azt, hogy a ciciből annyira jön a tej, hogy vissza kell tartani...

  (márpedig az alsó állítás ugye azt cáfolja, hogy küzdeni kellene a tejért)

  No, nem bonyolítom tovább.

 • 2009.01.09 22:22:41madz

  mw, a különbség abban áll, hogy az üvegből erőlködés nélkül, nagyobb lyukon jön a tej. a ciciből meg ki kell nyerni. viszont van olyan, ha megindul, hogy nagy sugárban, nagy nyomással elkezd spriccelni (nektek nem volt még ilyen?), ez biztos kellemetlen lehet, ha hirtelen megindul az ember szájába.

 • 2009.01.10 08:08:23monsterwoman1

  madz,

  tapasztalatom szerint nem jön könnyebben a tej az üvegből.(onnan is ki kell nyerni,leginkább azért, mert a cumin sem 2 cm átmérőjű lyuk tátong.Pontosan azt láttam, hogy a tejleadó reflex beindulásakor valóban ömlik a tej a mellemből.És néha nekem az akkor is beindult, ha a gyerek még hozzám sem ért.De annyira tényleg nem fontos mindez, hogy oldalakat töltsek meg az elemzésével:))

 • 2009.01.10 11:52:52vasszűz

  Igen, nem akartam én önkéntes tanácsadóvá előlépni.:)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta