SZÜLŐSÉG

44 kilót akar ledobni a Poronty fogyicsapata

2009. január 8., csütörtök 09:35

A két évvel ezelőtti közös fogyókúra után a Poronty új fogyicsapata ismét szembeszáll a kilókkal. Van, aki csak három kilót szeretne leadni, van, aki tizenhármat. Mindannyian különböző módszerekkel próbálkozunk: candida-, szénhidrát- Norbi-, saját diétától és egy fogyasztó kezelésekből álló sorozattól várjuk a csodát. Négy anyuka és egy férfi kolléga összesen negyvennégy kilótól próbál megszabadulni két-három hónap alatt. Beszámolók hetente, itt a Porontyon. Csatlakozzatok ti is!Tünde

Az elmúlt két év sikerült visszatornásznom magamra a fölösleges kilókat, sőt, kitartó munkával elértem, hogy most pont annyi vagyok, mint első gyerekemmel a szülés előtti napon. Mivel odabent nem rugdos senki, mégis úgy mozgok, mint a birodalmi lépegető, muszáj lefaragnom néhány centit és kilót, hacsak nem akarom a teljes ruhatáramat két számmal nagyobbra cserélni. Bár kétségkívül nehezebb, mégis jóval olcsóbb megoldás, ha fogyózni kezdek. A candida-diétát választottam, homeopátiás cseppekkel kiegészítve. Ennek lényege, hogy semmi olyat nem szabad fogyasztani, amiben liszt vagy cukor van, de kerülni kell a rizst, a krumplit és a tejet is. Meglehetősen redukálva van az ehető kaják száma, de azért nem panaszkodom: roston sült húsok, saláták, natúr joghurtok szerepelnek az étlapomon, és a nem túl édes gyümölcsök is jöhetnek. Emellett természetesen mozogni is kell, kölcsönkértem egy lépcsőzőgépet, konditerembe úgysincs időm eljárni. Esténként, amikor a kölykök alszanak, a pasi meg tévézik, fogom a fülhallgatót és kedvenc zenéimre taposok egy fél órácskát. Álmom mínusz nyolc kiló, de ha hat lemegy, már boldog leszek.

Win

Jelenleg 53 (cél az 50 maximum) kiló vagyok, s mielőtt lekiabálnátok a hajamat, megosztom azt az eddig titkolt infót, hogy ehhez viszont 161 cm-es magasság tartozik. Nem vagyok kövér, sőt, még csak húsos sem, csak hát az évek és az ülőmunka nyomokat hagyott rajtam. Én ettől a 3 kiló plusztól úgy érzem magam, mintha tonnákat mozgatnék és képzeletben reng a zsír a combomon, amikor haladok előre (vagy hátra. Mivel ülőmunkát végzek, amúgy sem árt a mozgás, amit azért véglegesen soha nem hagytam abba, amíg nem jött a gatyaszaggató hideg futottam (néha). Szénhidrát-diétára fogom magam, kvázi felveszem a harcot a kristály- és egyéb cukorral, bizony, a gyümölcscukorral is, s napi 200 grammos szénhidrátlimitet engedélyezek magamnak, a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátú ételek variálásával. Amennyiben életben maradok és lesz erőm, s miért ne lenne, naponta 30 percet töltök majd görgőkre helyezett versenykerékpáron, ahol a pulzus megfelelő tartományban tartásával tekerem majd a kilométereket. S ugyan ez nem fogyókúra, hanem sport és egészséges táplálkozás, azért beígérem, hogy nyárra bombasztik bébi leszek.

Terabithia

Újságba becsomagolva vittem haza Norbi Utolsó titok című könyvét, mert alapvetően marha ciki lett volna a városban cirkálni a remekművel. 3500 forintért olyan humoros félmondatokat olvashattam, mint például nefoggyále, nefürgyéle, na ez volt az a pont, amikor befejeztem az olvasást és kitéptem négy lapot, az egész könyv értelmét: az update 1-es cuccok felsorolását. Később rájöttem, hogy az egész ott van az interneten, sebaj, a stessz is fogyaszt. Szóval eldöntöttem, hogy fogyózni fogok, nem kicsit, nagyon. (Konkrétan annyi zsír van rajtam, hogy simán elcsúsznék Rómáig.) Időm nulla - a közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem otthonról dolgozom -, napi nyolc óra robot, két óra utazás és három gyerek mellett képtelenségnek tűnik még akármilyen egészségcentrumba belibbenni és ugrabugrálni, így a hajnali kocogás marad, plusz az ugrókötelezés esténként. Na meg az update 1. Mínusz tíz kiló a végcél, óra indul, szép leszek, majd meglátjátok. (Nem.)

Cukorka

A szülés miatt felszedett 28 kilóból visszamaradt 13-at akarom leadni a hasamról és a seggemről, de elsősorban a hasamról. Merthogy hiába cipelem a fiam ide-oda, csak nem tűnik el az a sok felesleges kiló. Kaptam egy 15 alkalmas testfogyasztó kezelés bérletet, ahol kilókban és centikben mérhető látványos fogyást ígértek.

Benito

Lustaság, időhiány és korosodás miatt elhanyagolt, egykor sportolóra, manapság egyre inkább vemhes vízidisznóra emlékeztető test megmentésére tett kísérlet következik. A márványsajtos bendő oldalra már szétterjedt, és csodálatos bőrövet alkot, a fogyókúrához vezető ijedtséget azonban a toka és a csöcsök felbukkanása okozta. Taktikámat a szovjet hadseregtől kölcsönöztem, lényege a várható áldozatokra fittyet hányó frontális támadás: cukor, tészta, alkohol teljes eliminálása az étrendből, 18h után semmi szilárd, mellé otthon súlyzózás, futás, foci, és mindenféle egyéb testmozgás, amikor csak lehetőség van rá. Jelenleg mindenkori rekordot jelentő 95 kg vagyok, a versenysúlyom 83 kg körül lenne, de a mázsához közelítő cocacsöcsök izommá dolgozásának reményével a szívemben megelégszem a mínusz 10 kilós eredménnyel.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.08 18:36:54trollkotze

  másutt

  Így van, különösen igaz ez a szénhidrátbevitelt erősen korlátozó diétákra.

  De úgy is lehet, hogy az ember diétázik (hogy viszonylag gyorsan lemenjenek a kilók), és ezzel párhuzamosan illetve ezután életmódot is vált. Egy barátnőm így csinálta, azóta is kétszer kell ránézni, hogy észrevedd.  Szerintem hosszútávon az a működőképes, ha az ember egyszerűen mértéket tart, és mellette sportol. Én is ezt próbálom mostanában kivitelezni.  Egy kérdés, ha már úgyis olyan tapasztalt itt mindenki :)

  Callanetics vagy Pilates?

  (Igazából a konditerem az én világom, de túl sok időt elvesz.)  Ui.: Mi a nyavalya van már a bloghus és velvetes szerverekkel?

 • 2009.01.08 18:39:34Heatherette

  "norbi es tarsai soha nem lesznek koverek,mi pedig ..."  ööö... Norbi épp hogy marha kövér volt, hát erre a sztorira építette a bizniszt

 • 2009.01.08 18:43:03trollkotze

  veresmacs

  Hogy lehet ezt kibírni? Utánanéztem, azt írják, kizárólag ezt a turmixot lehet fogyasztani.

  Apropó, nem ezzel fogyott le a Pokrivtsák? Egyszer mutatták a tévébe', hogy porból gyárt műkaját.  Heatherette

  Mindenki le tud fogyni, aki akar (kivéve a hormonzavarokkal küszködőket, pajzsmirigyalulműködéseseket stb.), de nem azonos mértékű erőfeszítéssel, mert vannak alkati adottságok. Van, akinek koplalnia kellene hozzá, és ezért inkább megpróbálja elfogadni magát ducin.

  Van ilyen.

  Persze nagyon sokszor az "ilyenek a génjeim" csak önáltatás.

 • 2009.01.08 18:49:28Heatherette

  nem hiszem, hogy 150 kilóról lefogyni bárkinek könnyű menet volna, ha az egész családjára jellemző az elhízottság... és valszeg ő azóta is küzd a kilói ellen, ezt szokta is hangsúlyozni... bár az egész Norbi-világ kezd összeomlani, egyre nyilvánvalóbb, hogy mennyiféle szteroidot felhasznált ahhoz, hogy vki legyen, most meg szépen zuhan össze az izomzata. az 1. könyvét én is olvastam, és megvan a kis füzetecske, ezt mindenesetre remek dolognak tartom, még ha nem is az ő érdeme, csak általa lett népszerű.

 • 2009.01.08 19:07:32trollkotze

  Nem írtam, hogy könnyű menet.

  Két azonos túlsúllyal rendelkező ember sem fogy fogy azonos ütemben és azonos erőfeszítéssel.  Egyébként van egy elméletem, melyet a dietetikusok biztosan nem ismernének el, de megvan az esélye, hogy így működik. Az elmélet lényege az, hogy az anyagcsere "tanítható".

  (Elég hülyén fog kinézni a dolog, mert nem tudom anélkül megfogalmazni, hogy ne személyesíteném meg az anyagcserét :))

  Mindenkinek egyedi az alapanyagcseréje, kinek gyorsabb, kinek lassabb; az a gyanúm, hogy az anyagcsere egy bizonyos súlyt "tart" ideálisnak és annak elérésére illetve megtartására "törekszik".

  Az, hogy mit "tart" az anyagcsere ideálisnak, nem feltétlenül genetikailag meghatározott. Ha az ember egy bizonyos súlyt (plusz/mínusz valahány százaléknyi eltérés belefér) tart sokáig, akkor ez a súly egy idő után úgymond defaulttá, ideálissá (elérendő és megtartandó céllá) válik az anyagcsere számára.

  Ez az elmélet megmagyarázná azt az általam is (nem a saját bőrömön, de) megtapasztalt jelenséget, hogy ha a kívánt testsúly elérése után még sokáig (évekig!) dolgozik azért a fogyókórázó, hogy ne hízzon vissza, az anyagcseréje megváltozik, idomul, és ez az új testsúly válik defaulttá, ideálissá. (Ha hamar visszahízik az illető, majd lefogy, majd megint visszahízik, akkor a változás nem történik meg.)

  Ebből az következik, hogy egy idő után fel lehet hagyni a fogyókúrával, és azok az ételek, amelyektől korábban hízott az illető, ezentúl nem fogják a zsírpárnáit gyarapítani.

  Erre a jelenségre nem egy példát láttam már (olyan embereknél, akikről _tudom_, hogy _már_ nem fogyókúráznak, mégis tartják a súlyukat.)  Nem tudom, mennyire hangzik ez röhejesen, de az az érdekes, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek eszébe jutott.

  Majd kiderül, hogy van-e benne igazság.

 • 2009.01.08 19:11:32KajsaBlack

  Úgy látom aktuális a téma mindenkinek :) Én pont tegnap kezdtem el fogyózni, így hát izgalmas olvasni, hogy kinek mi válik be... Az én módszerem, hogy kerülöm a szénhidrátokat, este csak fehérjét eszem és többet mozgok. Épp most jöttem meg bikram jóga óráról, hát ha ettől nem fogyok akkor semmitől sem.

 • 2009.01.08 19:22:03yukikoka

  Én a szoptatás miatt nem csatlakozom a klubhoz, de továbbra is odafigyelek, hogy ne gyarapodjon a súlyom, illetve hogy szép lassan lemenjen rólam az a néhány kiló, ami szülés után maradt rajtam. Remélem, a rendszeres edzést is lesz lehetőségem újra elkezdeni.

  Mindenkinek sok sikert, bármilyen módszert is választott!

 • 2009.01.08 20:34:01veresmancs

  Heatherette :en ismertem norbit mikor meg nem volt hires.(abba a konditerembe jartam ahova o jart tartani az orait.nagyon jo fej srac,azota is megismer.nem jatsza a majmot)az akkori menyassznya elmeselt egy sztorit errol a kover kisfiu dumarol.eleg annyi hogy nem kicsit santit a sztori arrol hogy egyszer csak lefogyott.  fortisszimafingusz:ki lehet birni mert nem vagy ehes ha eleg vizet iszol(ferfiaknal 6-8liter egy nap es semmi mas)meg csak a szadba sem vehetsz semmit.ezert is nem a kaja hianyzik hanem az izek egy ido utan.a pop..monika valoszinuleg ezt hasznalta.en irorszagban lakom es itt elegge elterjedt.de az hogy lefogysz a hirdetes vege de nem a tortenete.meg a hires gazdag emberek is visszahiznak (britny spears)pedig nekik lenne eleg penzuk hogy a legeslegjobb dietat csinaljak szuper edzovel.

 • 2009.01.08 20:42:29Heatherette

  hát elég sok képet mutogatott már "régi önmagáról", ezzel is alátámasztva a sztorit. vagy az meg photoshop?

 • 2009.01.08 20:44:20Heatherette

  veresmancs, Britney pedig meghízott, mert terhes lett. oké, oké, egy sztár nem hízhat meg akkor sem, ha terhes lesz, tudom, hogy ez nem volt tőle normális, de mentségére legyen mondva: leadta.

 • 2009.01.08 20:52:31veresmancs

  2008-as felfedezes miszerint a felnott (18 eves kor utan)szervezet zsirsejtszama allando.annyiban valtozik a suly es terfogat mennyi viz es egyeb van benne.

 • 2009.01.08 20:59:37veresmancs

  annyibol igaz hogy volt kover de csak egy kis ideig egy betegsegbol kifolyolag.  britny par eve volt terhes es utana jol nezett ki.azota viszont jo-jozik szepen fel-le mint pom pom az agon. minden turne es lemezbemutato kozt kozt.aztan mikor vege a felhalytasnak megint leereszt

 • 2009.01.08 21:08:52Heatherette

  Britney... nem britny :)

  mondjuk, azért kövérségnek én nem azt nevezném... ha ő kövér volt, akkor mit mondjon itt sok-sok anyuka? szerintem a kövér Kirstie Alley vagy Jennifer Hudson...

 • 2009.01.08 21:37:40trollkotze

  Énnekem má' annyira tele a tököm a nőimagazinokkal...

  Egyik cikk: "A férfiak a húsos nőket szeretik, éljen!"

  Másik cikk: "A sztár sssszörnyűűűűgusztustalanundorítóóó narancsbőrös, hájas segget villantott" (értsd: hízott két kilót)

  Ehh.

 • 2009.01.08 21:47:19Heatherette

  "annyibol igaz hogy volt kover de csak egy kis ideig egy betegsegbol kifolyolag."  egyébként ez nem igaz így. ő már 16 évesen úgy robbant be, hogy mindig arról cikkeztek, milyen nagy a hasa. erős, izmos volt mindig is (a táncos múltja miatt), majd nagyon lefogyott, és tovább szálkásította a testét, de már a 3. albuma turnéjánál ismét felszedett egy 5-6 kg-t, amit aztán megint leimádkoztak róla a 4. album megjelenésénél, de a 2. klip már úgy jött ki, hogy ismét rajta volt az a pár plusz :) aztán jött a 2 gyerek, akkor többet szedett fel, majd most ott tart, ami neki a tök normális súlya. nem vékonyabb, mint kell, de nem is vastagabb.

  az igazi jojós példa inkább Oprah, mert az ő esetében elég jelentős különbségekről van szó a vékonyabb és a ducibb éne között

 • 2009.01.08 22:23:54rita a felcser

  En is akarok lassan fogyni 5 kilot majusig ,ugy hogy minden izomrostom a helyen maradjon.A mult heten szeriaztam fekvenyomasnal 50 kiloval,nem rossz a csaszar utan ,igaz majdnem megvakultam az erolkodestol.

  62/169 vagyok most.

 • 2009.01.09 09:50:39ZiziZazie

  Köszi a tanácsokat!

  Hol találok nehéz hullahop karikát? Mert könnyűm, az van, de gyakorlatilag mozgás nélkül tudom már "fenntartani"...

 • 2009.01.09 09:59:09ZiziZazie

  Starlark,

  Nézz szét a neten, sok sportklubban van gyerekmegőrző. Én is így csinálom a 2 fiammal, s nagyon szeretik...

  A pilatest nem próbáltam, habár sokan istenítik, de az biztos, hogy zsírégetéshez cardio mozgás kell (úszás, futás, elliptikus tréner, etc.), ami emeli a pulzusszámot. Ellenkező esetben izomnövekedés lehet, de marad a háj is :(

 • 2009.01.09 12:16:00Másik Nick

  Sziasztok

  Engem érdekelne a lábhuzigálós izé. Gondolom, hogy mivel tv-ben hirdetett, ezért nem lehet egy nagy szám, de az az igazság, hogy nagyjából azt tudom elképzelni magamnak. A hullahopp karikával én sajna nem jártam jól, ugyanis eltűnt a derekam, ami megtartaná. Tehát először gyártok magamnak derekat, aztán hullahoppozok:)

  És a végére újra a kérdés: tud valaki valamit a lábhuzigálós izéről? (van neki egy fogója, ami állítható.

 • 2009.01.09 12:46:38Másik Nick

  eltűnt a kérdésem a vetésforgóban

 • 2009.01.09 13:40:11trollkotze

  ZiziZazie

  Meg szokták tölteni sóval a műanyag hulahoppkarikát. Szét kell szedni, majd összerakni (gondolom, ragasztva). Nekem még nem sikerült szétszednem.  "Ellenkező esetben izomnövekedés lehet, de marad a háj is :("

  Ez egy közkeletű tévedés; minden izomtömeg-növekedést okozó sport zsírt éget - közvetetten. Ugyanis megemeli az alapanyagcsere-szintet. Ez azt jelenti, hogy az ember energiafelhasználása "alapjáraton" megnövekszik, ugyanannyi kalóriát gyorsabban eléget és kevesebbet raktároz el belőle. Az eredmény inkább hosszútávon értékelhető.

 • 2009.01.09 14:10:09Másik Nick

  én könnyen megtöltöttem a műanyag hullahopp karikát rizzsel. nem sóval, mert szerintem a rizs kevésbé gáz. tart rendesen. legalábbis, amikor a gyerekek játszanak vele, mert mint már írtam, rendeltetésszerűen még nem ntudom használni a nem létező derekam miatt.

 • 2009.01.09 14:50:29Gladia Delmarre

  én olvastam a Norbi könyvét is (de nem csináltam az update rendszert), és az Alexandráét is. Sztem a különbség a kettő között, h az utóbbi nem csak a fogyókúráról szól és nem mellesleg, elfogadható stílusban íródott. Sorry, ha most kicsit reklámszagú lesz a véleményem, de tényleg így érzem: Én ebből a könyvből értettem meg igazán, h miért nem jó koplalni, és miért nem célravezető hosszú távon. Hogy miért jobb táplálkozási módot váltani (és azzal fogyni hosszabb idő alatt), ami megengedő és van "javítási" lehetőség, mint állandóan visszatérni a fogyókúrától az előtte vezetett hibás éltmódhoz, és rövid időn belül újra visszaszedni a leszenvedett kilókat. Persze az ember mindig gyors eredményt szeretne (én is), még akkor is, ha csak 5 kilóról van szó, főleg a nagy súlyfölösleggel rendelkezők.

  Dehát a sok csoki/süti, vagy akárcsak az állandó csipegetés, gyerekek maradékának "eltakarítása" stb a legtöbb embernél bizony nem tűnik el büntetlenül:(  Vki kérdezte a callanetics vs pilatest. Régebben csináltam a call-et, de dögunalmas volt. Nagyon apró mozdulatok, nagy ismétlésszámban, ami tényleg eredményes volt, de mindig csak egy póz, és utána egy apró változtatással egy másik stb. Szóval uncsi volt számolni:)

  A pilates sztem dinamikusabb, és nekem jobban megfelelt az igényeimnek.Itt is vannak apróbb mozdulatok, de azok is lenületesek, és minden porcikát megmozgatnak. Egyik mozdulat fűződik a másikba, és mind vhogy természetes.

  Valóban a fogyást a kardióedzés nagyban segítheti, de abban minden szakértő egyet ért, h 70%-ban a táplálkozás megváltozása a fontos. A mozgás (bármilyen: jógától a kondin át a futásig, görkori, bicajozás stb) azon kívül, h az izmokat tónusba hozza, feszesíti a bőrt, több oxigént kap az agy (főleg, ha szabadtéri a mozgás), a vér, jobb lesz a közérzet. Szóval, megéri mozogni, ha napi fél órát, akkor annyit.

 • 2009.01.09 15:06:53Másik Nick

  tényleg nem próbálta senki ezt a lábhuzigálós izét (legmagic)?

  kezd egyre jobban érdekelni

 • 2009.01.09 15:21:11Gladia Delmarre

  A legmagic is csak akkor jó, ha minden nap kitartóan edzel rajta min. 30 percet és mellette diétázol!! Vagy ésszerűen eszel (kevés ch, sok fehérje, sok rodtdús cucc, gyümölcsök, zöldségek, nem agyon főzve).

 • 2009.01.09 15:21:41Gladia Delmarre

  rostdús

 • 2009.01.09 15:25:54Másik Nick

  az korrekt, csak nincs időm eljárni otthonról, és ezt találtam mozgásnak.

  (és köszi a választ. tényleg, te próbáltad?)

 • 2009.01.09 15:50:57C.I.C.A.

  Miért válik rögeszmévé a zsírégetés oly sok ember számára? Milyen titkok rejlenek a hosszútávon működő zsírégetésben? A zsírégetés lehet egyszerű. A zsírégetés lehet tartós, állandó. A zsírégetés lehet a mindennapi életed alapja! Egyetlen módja annak, hogy befejezettnek tekintsük a zsírégetés folyamatát, az egészséges, értelmes étkezés megszokása. Ja, gondolom ezt és ehhez hasonló szöveget mindenki hallott már. De az emberek, akik lejjebb szeretnék vinni a zsírszázalékukat sokszor eléggé szigorú diétát tartanak, olyat amely nélkülözi bármilyen zsír bevitelét. Az a meggyőződésük, hogy csakis ilyen módszerrel lehet eredményes a zsírégetés. De ez a módszer valójában hátráltatja a zsírégetés folyamatát. Olyan zsírégető diéták, amelyek ideálisnak veszik a 75% szénhidrát bevitelt, arra késztetik a szervezeted, hogy 500%-kal több inzulint engedjen egyszerre a véráramba, mintha ugyanolyan kalória értékű zsírt, vagy fehérjét ennél meg. Mindenesetre, amikor túl sok inzulin kerül egyszerre a véráramba, túl sok kalória próbál egyszerre bekerülni az izomszövetbe, de mivel ott a rendelkezésre álló férőhely limitált, az összes felesleges kalória szépen átmegy a zsírszövetbe, és ott elraktározódik, ínséges időkre. Ez az, amiért a zsír raktározása azt eredményezi, hogy az emberek elhíznak…  A legtöbben ott tévednek, hogy azt hiszik a zsírszegény, vagy teljesen zsírmentes étrend, hatékony zsírégető diéta is egyben. TÉVEDÉS! Szinte az összes zsírszegény, vagy zsírmentes termék tiszta szénhidrát, mert amikor a gyártó „kiszedi” a zsírokat az ilyen típusú termékeiből, általában szénhidrátokkal pótolja őket, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a zsírveszteséget, számunkra. Az ilyen zsírszegény és zsírmentes ételek, arra késztetik a szervezeted, hogy a legegyszerűbben zsírszövetben raktározza el a sok fölösleges szénhidrát-kalóriát, ami ugye azt eredményezi, hogy (ugye már kitaláltad?) ezek a termékek nem éppen zsírégető hatásúak. Ugyanis nem eredményeznek zsírveszteséget. Sokkal célravezetőbb módszer az, hogy megtanuljuk kiválogatni azokat az egészséges ételeket, amelyek gyorsítani fogják a zsírvesztés (nem zsírégetés!) folyamatát.

  Egy nagyon egyszerű szabályt kell betartani, amennyire csak lehetséges közel kell maradnunk a természethez. Ez csupán annyit jelent, hogy kerülni kell azokat az ételeket, amelyeket emberi kéz alkotott, mint a tésztafélék, fagylalt vagy kenyér… ezek egyike sem jó választás. A zöldségeket nem emberi kéz alkotta, sem a csirkehúst, vagy halat… tehát ezek a jó választás. Dr. Mauro DiPasquale könyve, a „Metabolic Diet”, arra tanít minket, hogyan válogassuk össze úgy ételeinket, hogy a zsírveszteség sikeres legyen. Dr. DiPasquale összeállított egy olyan listát amely csak alacsony szénhidráttartalmú ételeket tartalmaz, amelyek segítenek a zsírveszteségben, ez a lényege az általa megalkotott „Metabolic diétának”. A Metabolic Diet már ezreket segített abban, hogyan tanuljanak meg úgy étkezni, hogy az csökkentse, és ne növelje a testzsírszázalékot, fokozza az anyagcserét, és zsírveszteséget okozzon. Megtanította tehát őket arra, hogyan fogyjanak és étkezzenek okosan.

  Az emberi anyagcserét az égő tűzzel szoktam összehasonlítani, hogy érzékeltessem az emberekkel, hogyan étkezzenek úgy, hogy az zsírveszteséget okozzon. Mi történik, ha fát dobunk a parázsló tűzre? Az égés fokozódik, és lobogó tűz lesz az eredménye. Ahogyan elég a fa, a tűz égése lelassul, visszaáll az az állapot, amíg újra csak a parázs marad, így takarít meg a tűz, szervezetünkhöz hasonlóan energiát, hogy ne aludjon ki. Adjunk hozzá még egyszer fát és újból sokkal erősebb lángon fog égni, több energiával. Ha folyamatosan dobunk fát a tűzre, az állandóan égni fog, az égés nem lassul le. Képzeljük el, hogy a szervezetünk tűz, és az étel amit beviszünk a fa amellyel a tűz lángjait életben tartjuk. Amikor eszel, az hasonló ahhoz mint amikor fát dobunk a tűzre, a tested az ételt energiaként égeti el. Ez a titka annak, hogy a sikeres diéta alapja a napi hat kimért étkezés, beosztva egy egész napra. Ez a technika az ami a tüzet folytonos égésre készteti, és nem engedi az égést lelassulni. A nem evés (éhezés) lelassítja az anyagcserét. A lassú anyagcsere nem éget el kalóriát, hogy energiát nyerjen belőle, helyette lelassít minden folyamatot, hogy spórolja az energiát, és az agyunk éhségérzetet produkál. Erre a test lelassít mindent, hogy minél jobban spóroljon, míg a végén egyfajta túlélési fokozatba kapcsol. A következő étel amit megeszünk, ennek megfelelően, azt az üzenetet hozza elő az agyunkból: raktározz, raktározz, raktározz! Van ennek értelme? Ez az amiért az éhezés és rendszertelen étkezés, úgymond visszafelé sül el. Mindamellett, a mérleg mutathat eredményt, a testtömegünk ti. az éhezés alatt csökken, de ez sajnos az izomszövetek feláldozásával járó, igazából nem kívánatos csökkenés, mert sajnos az izomszövet az, amit a legkönnyebben bont le a szervezet, amikor energiahiánya van. És ezt nem szeretnénk, mert az izomsejtjeink égetik a zsírt (amikor nem mozgunk, akkor is!). A zsírsejtjeink, viszont nem, azok inkább raktározzák!

  Vissza a tűzhöz. Mi történik, amikor egy műanyag zacskót dobunk a tűzbe? Pillanatok alatt fellángol, szinte rögtön elolvad és eltűnik, de vele együtt a lángok is amiket táplált. Ezt össze lehet hasonlítani azokkal az ételekkel amelyeknek magas a glikémiás indexük, magas a cukortartalmuk, vagyis az egyszerű szénhidrátokkal… Pontosan ugyanez történik a szervezetünkben, a cukor hihetetlenül gyorsan ég el, és mozgás hiányában a felesleges energia CSAK zsírként raktározódhat el, lelassítva a rákövetkező időben az egési folyamatot. A másik oldalon megnézhetjük, hogyan ég el egy szelet hús (fehérje), szépen lassan, egyenletesen bocsátva ki az energiát. A diétának nem megsemmisítő hatása kell legyen, ez egészen egyszerű és érthető folyamat, ha így gondolunk rá.  A legkönnyebb úgy elkezdeni egy zsírégető, testtömeg csökkentő diétát, ha először csak kicsi, egyszerű változásokat alkalmazunk az étrendünkben. Bizonyos ételeket cseréljünk ki úgy, hogy ne érrezük ijesztőnek a diétázást. Ez az amiért a legtöbb ember abbahagyja a diétázást, vagy megreked az ún. jo-jó hatás poklában (pár kilót le, utánna még többet fel). Például, ha a napot egy tálka gabonapehellyel szoktad kezdeni, cseréld le a 2,7% vagy zsírosabb tejet a lehető legsoványabbra amit meg lehet venni. A lefölözött tej jobb a szervezetednek mint a teljes (kevesebb zsír és kalória). Egy felmérés szerint (Center for Science in the Public Interest) a kóstolók mindössze 5% tudta teljes biztonsággal megkülönböztetni a teljes (zsíros), félzsíros és fölözött tejet. A kóstolók negyede (kb. 25%) még a teljes (a legtöbb zsírt tartalmazó) tejet sem tudta megkülönböztetni a fölözött tejtől (ami ugye zsírtalan). A fölözött tejet később le lehet cserélni vaníliás vagy epres fehérjeporra. A következő lépés az amikor a gabonapelyhet, ami úgyis nagyrészt cukor, nem csak gabona, lecseréljük fehérjeturmixra. A proteinturmixba esetleg belerakhatunk pár szem gyümölcsöt, vagy tojásfehérjét. A kávé helyett, amit agyonédesítünk cukrozott sűrített tejjel, használjunk inkább cukrozatlan sovány sűrített tejet és édesítőt. Szereti a hamburgert? Általában marhahús van bennük, de ha lecseréljük egy sima pulyka mellfilé szeletre, megfelelően fűszerezve, az már sokkal jobb és kevésbé hizlaló választás. Annyi változatos „csere”-étel van amit elkészíthetünk, hogy egy idő után már észre sem vesszük, hogy diétázunk…ez lesz a második természetünk.

  Továbbra is sóvárogsz az édesség után? Minek kínozni magad? Egyél egy szelet csoki tortát, legyél túl rajta… persze ez nem azt jelenti, hogy egész csoki tortára kell cserélni az egyik, vagy ne adj isten az összes étkezést. Ez már problémás és hizlaló étrend lenne. Mértéktartás, a megoldás. Nem bírsz leszokni a szénsavas italokról? A diétás szénsavas ital sajnos nem megoldás a problémára. Ha a szénsav az ami hiányzik, szokjunk át először a szénsavas ízesített ásványvízre, utána a szénsavasra simára és a végén a jó öreg sima H2O-ra. Persze néha, ha nagy a kísértés megihatunk egy pohár kólát, de ne ez legyen az egyedüli folyadék amit fogyasztasz egész nap. Érthető? Minél egészségesebbé teszed a diétádat, annál jobban fogod érezni magad, fizikailag és emocionálisan is, és annál könnyebb lesz megmaradni a helyes úton. Ha lassan, fokozatosan vezeted be ezeket a változásokat, észre sem fogod venni, hogy diétázol, és utánna könnyű lesz majd megtartani az ideális, egészséges testsúlyt is.  Forras:body.builder.hu/pub_dietazas.htm4

 • 2009.01.09 15:57:39babó

  kispályások...

  én áprilisban fogok fogyni pár nap alatt 6-8 kilót! bár még előtte felszedek néhányat... mert szülök.

  terv szerint után bő egy év alatt lemegy a többi, főleg, ha már kettő után kell rohangászni :)))  viccet félretéve, sztem az ideális: heti 1 úszás, 1 futás, 1 tánc vagy zenés torna. és értelmes táplálkozás (aminek a cimkeolvasás majd a boltból kifordulás és piacra járás a lényege). még sosem jött össze, de küzdök.jövőre! :)))

 • 2009.01.09 16:11:09C.I.C.A.

  www.indavideo.hu/video/Drugs_Bunny?action=video_site&video_title=Drugs_Bunny%3Ftoken%3D949e6dcb7c95bd7f8645d847c40e30a8

 • 2009.01.09 16:11:32Gladia Delmarre

  Másik Nick, egy sportboltban kipróbáltam:)))

  A lényeg az, h ha zsírégető mozgást akarsz, akkor olyat válassz, ami a pulzusodat felviszi a "zsírégető tartományba", és minimum 30 percig nyomd ebben az állapotban. Tök mindegy, h legmagicelsz, vagy ellipszisezel, futsz, úszol stb.  C.I.C.A., már az elején gondoltam, h body-s képzettségű vagy!:) Senki nem tud többet náluk a helyes táplálkozásról. A-tól Z-ig vágják az összes fogyás/hízás témát. Hihetetlenül fegyelmezett emberek, én mindig kalapot emelek előttük emiatt:) És azért, mert eddig bármelyikükhöz fordultam tanácsért (neten), minden fenntartás nélkül segítettek, és ismeretlenül is támogattak, biztattak:)

 • 2009.01.09 16:15:57Gladia Delmarre

  Wooow, pont Bunny volt az egyik, aki segített anno!!!:)

 • 2009.01.09 16:25:27trollkotze

  "Ha a szénsav az ami hiányzik, szokjunk át először a szénsavas ízesített ásványvízre, utána a szénsavasra simára és a végén a jó öreg sima H2O-ra."

  Hát, nekem ez nem megy... Evvan. Nem szeretem a sima vizet.  Amúgy jó összefoglaló. Már csak azért is, mert nem azt tanácsolja, hogy csokoládé helyett együnk biozabot, vagy mit. A csokoládét csak a csokoládé helyettesíti :)

  De mértéket lehet tartani, és kész.

 • 2009.01.09 17:12:09C.I.C.A.

  Orulok, hogy tetszett a hozzaszolasom. :D

  Es mindenkinek sok sikert kivanok a fogyashoz, akarmelyik utat is valasztja...

 • 2009.01.09 17:15:47ZiziZazie

  Fortisszimafingusz,

  akkor miért van napi többszáz felülés után is háj a kemény hasizom alatt?

  Ha megtöltöm a karikát nem lesz hangos? Mert nyugodtabban tudnám használni este, amikor csemeték már alszanak...

 • 2009.01.09 17:43:53kriszi

  Gyerekek, tudom, nem leszek népszerű... de ebben a hidegben és gázválságban napoltam minden formásodási törekvést. Annyira, de annyira örülök annak a kis feleslegnek, olyan jó melegen tart :)))))))))))))))))

 • 2009.01.09 17:47:20másutt

  Zizi, azert, mert csak a kardio fogyaszt!

  lehet valaki iszonyu jo eroben, de 2-3 cm hájjal. siman!  a sovanysag NEM= egeszseg.

  a sovanysag NEM= jo karban van valaki.

  (ilyenkor erdemes elkepzelni egy haldoklo csontsovany heroinistat)

  siman lehet valakin +5-10 kilo, aki jobb eroben van es sokkal tobb izommal rendelkezik, mint egy sovany.

 • 2009.01.09 17:50:25cozumel

  azerseolvasokbele

  azerseolvasokbele

  azerseolvasokbele

  azerseolvasokbele

  azerseolvasokbele

 • 2009.01.09 17:58:08trollkotze

  "akkor miért van napi többszáz felülés után is háj a kemény hasizom alatt?"

  Lehet, hogy arányaiban ez nem jelent annyi izomtömeggyarapodást, hogy jelentősen megemelje az alapanyagcsere-szintet. Az is lehet, hogy a test nagyobbik részében szükséges izomtömegnövelés ahhoz, hogy az alapanyagcsereszint-gyorsító hatás érvényesüljön.

  Nem tudom.

  Mindenesetre én súlyzós (nagy súlyokra építő) edzéssel úgy lefogytam, mint a huzat, pedig ugyanúgy ettem mellette, mint addig.

 • 2009.01.09 18:15:49másutt

  cozumel, menj kajalni, nyugodtan, senki nem fog megszolni.

 • 2009.01.09 19:27:00cozumel

  Masutt  nekem nem kell fogyozni :D

  Azert nem olvasok bele, mert az ilyen fogyis temaknal egnek all a hajam, annyi fals info kering, hogy faaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj!  :D:D  En nem fogyokuraztam mar ugy 10en valahany eve, miota megtanultam,hogy a fogyokura nem mukodik :-)

 • 2009.01.09 19:56:19jewel

  conzumel :)

 • 2009.01.09 23:21:53KajsaBlack

  Legmagic: egy barátnőmnek van és kb. 5-6 kg-ot fogyott úgy, hogy naponta használta + diétázott mellette. Én is ráálltam és nehezebb ez ám mint amilyennek a tv-ben tűnik :)

 • 2009.01.10 23:31:07Majda

  Rosszul esik leírni, de én ennyit nyugodtan fogyhatnék, mint a címben említett összsúly :(((. Még simán nem lennék sovány, csak normál testalkat... Nulla önuralom, stb - megpróbálok majd valamit azért, na meg ha lesznek újabb cikkek a témában, jövök kommentelni, főleg, ha sikerül leadnom valamit :)

 • 2009.01.11 00:10:20Tessina

  jaja, masutt, ezt en is megfigyeltem mar sokszor: valami szamomra megmagyarazhatatlan okbol az emberek rendszeresen keverik a fogyokuras taplalkozast az egeszseges taplalkozassal... a ketto messze nem, es foleg nem minden esetben ugyanaz

 • 2009.01.11 00:32:46másutt

  okos emberek

  ne azt irjatok le, hogy ki mennyit fogyott mi altal...

  hanem azt, hogy mennyi ideje es lenn maradt-e a suly.  a hulye is le tud fogyni 5 kilot 1 het alatt, csak vizet kell inni. vagy drogozni kell 1 hetig. meg tuti jo buli is.

  egy tuti hashajtotol 4 ora alatt lemegy 2 kilo!!! (es utana 8 ora mulva visszajon 4 kilo)  de akar 1 kilot is leadni es azt 5 evig lenn tartani: az am a legeny/leany! az mar dofi!  a yo-yo fogyokurak annyira passé es XX. szazad!  amihez vezet: szetbaszott anyagcsere (lelassul, egyre lassabb es minden fogyokura utan egyre nagyobb az ember alfele), allando rosszkedv es ehezes. azutan visszagurul az ember a hegy aljara...  szoval:

  a baratno/a teso/ a haver/TE a kis torteneteben

  lenn amardt-e a suly?? legalabb 3-5 evig?

  mert ha nem, akkor mi a fenenek? ;)

 • 2009.01.11 00:50:49cozumel

  Masutt  erre mondtam, hogy en mar tobb mint 10 eve nem fogyokurazom.

  Amiota elfogadtam, hog a fogyokurak nem mukodnek. Egyik sem.

 • 2009.01.11 22:44:49C.I.C.A.

  A helyzet az, hogy nem fogyokurazva kell leadni a felesleget (hosszutavra), hanem eletmodvaltassal. Egeszseges etkezes naponta 5-6 alkalommal, 2 liter viz es mozgas. Picit tobb ido es energia raforditas a problemas testreszeken. En csak nevetni tudok a "hogyan fogyjunk 5-10 kg-t egy-ket het alatt" hulyesegeken...  Nezzetek meg ot:

  uk.youtube.com/watch?v=PpWiu3oPEWY&feature=related

 • 2009.01.30 15:21:34Másik Nick

  CICA

  És ez a nő hányat szült?

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta