SZÜLŐSÉG

Egyedül hagynád otthon a kisgyereked?

2009. január 6., kedd 11:00

Heti kérdésünkben azt feszegetjük, ami neked, kedves olvasó, aki szoptatós melltartóban ülsz a gép előtt, karodon egy kakiszagú gyerekkel olyan távoli még, mint az a bizonyos galaxis Leila hercegnővel. Sőt, attól tartok nekem is, de már látom a fényt az alagút végén, ugyanis hamarosan eljön az idő, amikor egyedül is leléphetünk, a gyerek pedig otthon marad majd. Egyedül. De mikortól?

Persze, mint mindenben, ebben a kérdésben is annyi variáció van, mint csepp a tengerben, mert nem mindegy, hogy milyen a gyerekünk. Egy megbízható, jó gyerek simán otthon hagyható már korábban is, anélkül, hogy azon aggódnánk, hogy magára gyújtja a függönyt. Vannak olyan kölykök, akiket pedig még harmincon túl is őrizni kellene, hogy ne tegyenek kárt valamiben, de ez már egy másik oldalra lenne való.Az sem mindegy, hogy mennyire vagyunk aggódósak. Előfordulhat, hogy gyermekünk rég megérett már az akcióra, mi pedig nem tudjuk magára hagyni, pedig az önállósága miatt előbb utóbb szükséges lesz ez az esemény.

Sztorijai persze mindenkinek vannak. Pont múlt héten jutott eszembe egy gyerekkori emlék, amikor egy ismerős házaspár, aki vendégségbe járt a családhoz, rendszeresen egyedül hagyta éjszakára a kétéves gyerekét. Azaz úgy jöttek kártyázni és iszogatni, hogy a gyereket egy faluval arrébb hagyták bezárva a faházukba, "Úgysem szokott felébredni!" felkiáltással. Mindezt akkor, amikor a bébiőr, vagy ilyesmi még amerikai álom volt csak, vagy annyi sem. Emlékszem, már akkor is nehezen léptünk át a dolgon, most viszont biztos vagyok benne, hogy ha én lettem volna akkor felnőtt, nem hagytam volna annyiban. Még azt is megkockáztatom, hogy feljelentettem volna őket, mert hát mégiscsak a gyereküket veszélyeztették. Ha azonban jobban belegondolok, alapvetően értem, hogy miért nem avatkozott bele senki: Kinek jó, vagyis jobb, ha mondjuk, elveszik tőlük a gyereket?

Vannak még egészen jó családból származóak is, akik kényszerből hagyják otthon a gyereket, mondjuk a kiságyban, járókában, amíg kiváltanak egy receptet, vagy leszaladnak a boltba. Az esetek többségében nincs is baj, de hallottunk már rémtörténeteket.

A kérdés tehát: mikortól hagynád otthon a gyereket egyedül?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.07 18:02:46Subbantósdi

  madz: egyetértek, de a kicsim már lassan hét kilós, és nehéz cipelni már, kocsit tolva is...

  Lányomat is kb. ennyi idősen már nem tettem kenguruba, mert mi azt használtunk.

 • 2009.01.07 18:04:12Subbantósdi

  Laliath: egy babakocsis topicban, még tavaly ősszel szó volt a "babahordozó kendő kontra kenguru"-dologról, előbbi javára dőlt el, ennek ellenére ha Neked gond a csomózási dolgok elsajátítása, szerintem a piacon nagyon sokféle és jó kengurukat lehet találni.

 • 2009.01.07 18:05:22Subbantósdi

  Mi először Chicco félét, most CAM tipusut használtunk, nem merevített hátút annyira, mint amiket lehet látni, de könnyen le-felvehető és nagyon kis önsúlya van, ezért is lehet sokáig gyereket tenni bele.

  A legjobb állítólag az IKEA-s fajta.

 • 2009.01.07 18:41:55kanga

  cso zsi nem futott el, mert csak nyaron FOGUNK haza utazni. De ket gyerekkel leszek, a kisebbik babakocsiban, lesz egy csomo csomagom is, igy nem fogom tudni a nagyobbik kezet fogni. Nem kell unatkoznia es elszaladia, eleg lenne ha elbambulna es lemaradna par lepest, megtortenhetne a baj. Frankfurtba fogok repulni, ott allandoan tomeg van; szoval nem kockaztatok. Kulonbn lattam olyan porazt is, ami pluss allat hatizsakhoz tartozik, le a porazt le lehet csatolni rola, ha epp nincs tomegben az ember

 • 2009.01.07 19:16:58madz

  na itt vagyok

  Subbantósdi, 7 kiló felett háton még nagyon jól lehet hordani, akár 2-3 éves korig. a fiam 10 kilós. ha van egy olyan kendőd vagy hordozód, ami jól elosztja a súlyt (nekem mei tai-om van), akkor alig érzed. viszont a kengurukkal vigyázni (ezt már soxor írtam): vannak, ami hiába "márkásak", nem jók a babának

 • 2009.01.07 20:28:33Subbantósdi

  madz: van háti hordozónk, de nekem kicsit mókás azzal haladni+babakocsit tolni, szóval eléggé megterhelő. Inkább a férjemnek vettük, Ő használta a lányomnál is, bár nem sokat, mert nem igazán szoktunk túrázni, városban járkáláshoz meg nem megyünk olyan távokat.

 • 2009.01.08 09:27:54donita

  Subi!

  Klassz, hogy érted a poént!

 • 2009.01.08 09:48:59Norx

  vakdugót nem ismeritek, lányok?  A gyerekeket meg akkor engedem el egyedül anyósékhoz, ha már magukban haza tudnak jönni. Hosszabb távra egyedül hagyás ugyanebben a korban. Bolt előtt hagyás kocsiban bekötve úgy 1,5-2 éves kortól, ha a boltból folyamatosan kilátni. Szeméttel leszaladás ugyanilyen kortól.

  És ismétlem, konnektorba vakdugó, villany alatti hosszabítót nem hagyni gyermek elérhető közelségében!

 • 2009.01.08 10:09:18Magenta

  Én ezt a szeméttel leszaladás dolgot nem értem...  Nem ér rá akkor, ha úgyis megy az ember valahová?

 • 2009.01.08 10:10:04szövetszöcske

  Hö, vakdugó, épp tegnap este nézegettük, hogy a kisebbik gyerkőc élénk érdeklődést mutat a konnektorok iránt, aztán a zasszony mondta hogy mégmielőtt mászni kezd, vegyünk egy csomó vakdugót. A lányom erre felvidult, odament a kicsihez aki elmélyülten rágcsálta egy játékbaba fejét a kanapén, enyhén megrázta az öccsét, majd mondta neki, hogy látod-látod, jólmegjártad, holnap megy apa és vesz beléd vasdugót... Gondolom ma ezt meséli az egész ovinak, hogy az öccsébe vasdugót fogunk dugni.

 • 2009.01.08 10:17:14anyatájger

  szöcske :)))

  Amúgy én sem értem, hogyan lehet egyedül hagyni a lakásban egy kisgyereket. Én ha kimegyek a teraszra bagózni, akkor is a járókában hagyom a gyereket és hesszelem őt az oldalsó ablakból ezerrel. Eszméletlen, hogy egyéves korában mit meg nem csinál egy gyerek...

 • 2009.01.08 10:27:59Norx

  Húdesok komment, végig sem tudom olvasni, mert inkább a gyerkőcökkel apukanapozok egy jó, mindjárt.

  Szóval a fürdőszobás esetről jut eszembe, mikor a két gyerekre rázáródott a szobaajtajuk (elromlott a zár). Épp költözés közben, másfél órás késésnél. Asszony persze bepánikol (más szóval picsázik), gyerekekre átragad. Na, ilyenkor kell gondolkodni. Verjem be az ajtó tejüvegét? Ez is egy ötlet. Bontsam ki a tokot? Áh, oldja meg a gyerek. Szóval kimentem az erkélyre. Nagyobbik gyereket (akkor kb 2,5 év) erkélyajtón át megnyugtat, elmagyaráz hogy székreállás, kilincs meddig elfordítás, szék arrébhúzás, kiszabadulás. Kis hős. Ő most 5 lesz, öccse 3 múlt. Néha letesztelem őket, hogy oviból mutassák hazafelé az utat gyalogosan. Mennek kézenfogva, én mögöttük. Zebránál (3) bevárnak, lámpásnál gombot nyomnak, zöldet kivárják, együtt kelünk át. Úgy iskola 2.-3 osztály körül indulhatnak el egyedül (én már elésőtől magam jártam), mert nem olyan világ van már, mint régen. Rablások, már a hülye is kocsival jár (ahogy nagyapám mondta, lovat baszott alá az apja, de eszet nem), rohanó világ... De igenis, a nyarat 10 évesen már ccsavarogják végig, rongyalkodjanak, tanulják az önállóságot, sé legyenek levegőn. És tanulják meg vakon gyorstárcsázni a számom vagy a rendőrségét gyanús körülmények esetén.

 • 2009.01.08 10:31:27mazsola84

  nna, kellett neked elárulni, hogy bagózás miatt hagyod egyedül a gyereket, lesz mindjárt ne mulass :)))

 • 2009.01.08 10:39:19anyatájger

  mazsola, néha jó egy kicsit provokálni :)

 • 2009.01.08 10:44:31másutt

  ez egy ulomadar (fekvotigris), az ilyenre mar nem is lovok!

  inkabb belinkelem ezt a nagyon erdekes NY Times cikket, hatha megerti:

  (regisztracio szukseges, de ingyenes)

  query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9507E4D9163EF93AA35750C0A9629C8B63  (lenyeg: ami a "nyitott ablaknal" vagy "csak kint" dohanyzo szulo ruhajan, kezen, hajaban, lehelleteben van, az kb. ugy hat a gyerekre, mintha azzal kinyalatna a hamutartot)

 • 2009.01.08 10:52:18anyatájger

  másutt, köszi az infót! Most már nem éltem hiába, na. :)

  Csak neked írom, hogy van külön bagózós cuccom és a kezem is úgy néz, ki, mint egy öregasszonynak, mert annyiszor sikálom. Így szívesebben venném, ha vmi jó kis kézkrémet ajánlanál. :)

 • 2009.01.08 10:58:12másutt

  anyatajger:

  en ESKUSZOM az egyebkent sajnos borsos aru

  Vichy kezkremre. minden patikaban van.

  rettenetes erzekeny a kezborom (meg minden mas borom) es anno oktobertol marciusig voros es szaraz volt. az mindig helyrerakja. hetente 2X is eleg, olyan jo.

 • 2009.01.08 11:00:11mazsola84

  anyatájger: garnier piros tubusos, extra száraz bőrre. Kicsit drága, de kevés kell belőle, jó sokáig elég :)))

 • 2009.01.08 11:00:36anyatájger

  Köszike!

 • 2009.01.08 11:08:48Magenta

  anyatájger, nekem bevált a sima gyógyszertári kézkrém, nem is túl drága. :)

 • 2009.01.08 12:05:42Alessia2

  Én két gyerekkel simán megyek mindenhova, a kicsi 2,5 éves és 1x próbált elszaladni, már az úttestre tette a lábát amikor elkaptam és jól elkalapáltam (a popsiját), el is magyaráztam (ez fél éve volt) azért kapott ki, mert direkt szóltam, hogy álljon meg a sarkon, de ő elszaladt. AZóta nem próbálkozik, fogja a kezem és tudja, mikor kell "szorosabban fogni anya kezét" /zebra, bevásárlóközpont, metro/.

  A két gyerekkel nekem a biciklizés a gáz...nem is szivesen viszem le őket, mert agyrém két bringás után futni, az egyik nemrég tanult meg kétkeréken, a másik meg teper mint ameszes a 4 keréken....

 • 2009.01.08 12:13:16Alessia2

  enegem anyám egyedül nevelt, minden nagyszülői segítség nélkül.Mesélte, h 6ra járt dolgozni, minden reggel vett nekem egy meleg virslit, fél 6kor leültetett az ovi udvarán lévő körhintába, a kezembe tette a virslit és zokogva elment dolgozni. Otthagyott egyedül a sötétben, amíg a takarítónő meg nem jött 6kor, általában. 4 éves voltam. ANyu 1 évig dolgozott ott, aztán jobb állást talált.én nem emlékszem erre, nem hagyott nyomott benem, de anyut állandóan,azóta is bántja...de itt vagyok.....

 • 2009.01.08 12:39:51Subbantósdi

  Extra száraz bőrre ajánlom, minden testtájékra Linola-Fett család készítményeit, mi a krémet használjuk, de van fürdőolaj is.

  Gyerekeknek is jó, már ekcémás esetekben is, hogyha nem erős.

  Ezen kívül Sudokrém, az mindenre szintén.

  Utóbbit lehet mindenhol kapni, még Drogerie Marktban is, előbbit meg csak patikában, nem olcsó kenőcs, de nem vényköteles és nekünk egyenlőre ez tényleg elmúlasztja nálam is, a gyerekeknél is a téli bőrszárazságot.

 • 2009.01.08 12:40:07Subbantósdi

  elmulasztja, persze...

 • 2009.01.08 12:41:05Subbantósdi

  Ja és a Dove testvaj extra száraz bőrre, nekem nagyon bevált, pár nap alatt már olyan szinten van a bőre az embernek, hogy nem is kellene kenni igazából, de azért én folyton kenem.

 • 2009.01.08 13:16:35anyatájger

  Magenta, hányas számú krémet használsz? Mert a hármasat ajánlják kézkrémnek, de nekem most télen ez már nem elég.

 • 2009.01.08 13:34:26Magenta

  Őszintén? Fogalmam sincs. :)

  Úgy szoktam kérni, hogy gyógyszertári kézkrém, valami 200 forint egy tégely.  Ha lenne itthon, megnézném, de jelenleg nem krémezem a kezem (mióta legyűröm a napi két liter vizet, nem szárad annyira a bőröm), úgyhogy nem annyira figyelek rá, hogy mindig legyen. :(

 • 2009.01.08 13:51:07madz

  ha már drogériát nyitottunk :) : Kamill kézkrém és sima kékdobozos nivea! na jó, játszik a másik véglet is: Vichy arckrémem van, aranyárban, és még szenyák is, mert a tégely alsó egyharmada üveg, felső egyharmad tető. de megéri.

 • 2009.01.08 13:51:51melcseee

  kék nivea tégelyke?  nekem télen olyan nagyon ki szokott száradni a kézfejem, h vérzik. niveával bekenem. sőt. a számat is azzal szoktam éjszakára, mert az is nagyon szárad.  de ha ezek a krémek jobbak a niveánál, átállok szívesen, mert ezt túl zsírosnak találom...

 • 2009.01.08 13:55:54melcseee

  jah, h a témáról is szó essék:  minket Anyukám egyszer hagyott egyedül, amikor kicsik voltunk. tényleg csak a boltba szaladt le. 10 perc.  én voltam 3 körül, öcsém egy éves lehetett. már akkor is vigyáztam rá sokat, élveztem, h rámbízza.  viszont. szedtünk d-vitamint, olyan ki piros tabletta volt, és nagyon finom. én a sok eszemmel kitaláltam, h az nekem kll, és mivel Anyu a hűtő tetején tárolta, ezért a konyhai székre ráraktam a másikat, felmásztam mindkettőre és úgy értem el. emlékszem, féltem is de annnnyira finom volt az a vitamin....

  öcsémmel felzabáltuk a fél dobozt. Anyu teljesen kiakadt, h lesz-e tőle vmi bajunk.  ennek két következménye volt: nem kaptunk több d-vitamint, és Anyu nem hagyott minket egyedül :)

 • 2009.01.08 13:58:15Subbantósdi

  Azt mondják, nagyon száraz bőrre jó még a körömvirág krém is, lehet kapni pl. Drogerie Markt-ban, de minden bio-boltban és patikában is.

 • 2009.01.08 14:06:59Magenta

  melcseee és hogy jöttél le a piramis tetejéről?

 • 2009.01.08 14:12:44melcseee

  jah és olyannyira nem, h amikor már építkeztünk Szigethalmon de még Pesten laktunk, engem már Halmon irattak suliba, h ne kelljen elszakadnom az osztálytársaimtól, amikor majd kiköltözünk. Anyu v Apu felváltva vitt ki. fél6os kelés, 6kor indulás, az Ecseri tér körnéyékéről ki hévvel Halomra.

  az a durva, h a héven sem hagytak egyedül, ilyenkor vmelyikőjük napi 6 órát utazott oda-vissza, csak h a suliig elvigyen. mindezt egy évig, mert ugye az építkezés elhúzódott....

 • 2009.01.08 14:13:31melcseee

  2009.01.08 14:06:59 Magenta  melcseee és hogy jöttél le a piramis tetejéről?  hááát nagyon lassan azt tudom. ledobtam a vitamint, h két kézzel tudjak kapaszkodni a hűtő oldalába meg a falba. de nem estem el...

 • 2009.01.09 10:19:22baudolinA

  Magenta,

  bocs, hogy csak késve kötök beléd, de inkább most, mint soha. ;)

  Én a kenyérsütőbe mindig friss élesztőt teszek, és még kovászt is. Meg krumplit, mi úgy szeretjük. Gyönyörűen megkel, habos és lyukacsos lesz, soha egyszer nem "nőtt ki" a sütőből. Kb. 1,5 evőkanál kovászhoz teszek 2 deka élesztőt, alatta a liszt kb. 65 dekányi. Hátránya, hogy ez az élesztő romlandó. Megoldás: naponta sütök egy kenyeret. :)

 • 2009.01.09 10:32:03Subbantósdi

  Én a kenyérsütéshez még por alakban kapható C-vitamint és sikért is ajánlok.:o)

 • 2009.01.09 10:32:30Subbantósdi

  Én a kenyérsütéshez még por alakban kapható C-vitamint és sikért is ajánlok.:o)

 • 2009.01.09 10:32:39Subbantósdi

  Én a kenyérsütéshez még por alakban kapható C-vitamint és sikért is ajánlok.:o)

 • 2009.01.09 11:07:35Laliath

  Alessia2

  Szerencsére ennyire nálunk nem volt gázos a helyzet. Anyunak 7-re kellett beérni a rendelőbe egy héten háromszor. Rendelő a város másik végében, és anyu 3gy perc késést sem engedhetett meg magának, mert a főnővér ott fúrta, ahol épp tudta. Így csak értem reggel 6-kor nyitott az iskola. Imádtam, tündérjófej ofőm volt, és egy óránn keresztül csak az enyém volt a suli meg a tantónéni. Rengeteg könyvet kaptam tőle kölcsön és örökbe is, mert imádtam (ma is imádok) olvasni.

  Viszont heti kétszer délutános volt, és olyankor csak nyolcra vagy még később ért haza. Szegény olyankor volt ideges, mert ha ő anyuja nem tudott ránk vigyázni öcsivel, akkor választhatott az alkoholista apám, és a szintén alkoholista anyja között.

  Volt, hogy a délutánt a szomszédnéninél töltöttem, mert apu elfelejtett minket. Így inkább kaptunk kulcsot.  De először egyedül tényleg hosszú időre 7 évesen maradtam. Beteg voltam és a fent említett főnővér nem engedte el anyut. Így egy héten át mindig, mielőtt elment dolgozni főzött le egy nagy adag teát, kirakta a lázmérőt - rendszeresen kellett mérnem, leírnom az eredméynt, és ha nagyon magas volt, akkor volt kinn fél algopyrin, hogy azt be kell benni (egy nap szigorúan egyet!)

  Emlékszem, irtó büszke voltam magamra, hogy ilyen megbízható vagyok, és mindent pontról pontra betartottam :D Anyám meg persze azért minden nap tök ideg volt, szegény...

 • 2009.01.09 11:10:20Laliath

  Alessia2

  Szerencsére ennyire nálunk nem volt gázos a helyzet. Anyunak 7-re kellett beérni a rendelőbe egy héten háromszor. Rendelő a város másik végében, és anyu 3gy perc késést sem engedhetett meg magának, mert a főnővér ott fúrta, ahol épp tudta. Így csak értem reggel 6-kor nyitott az iskola. Imádtam, tündérjófej ofőm volt, és egy óránn keresztül csak az enyém volt a suli meg a tantónéni. Rengeteg könyvet kaptam tőle kölcsön és örökbe is, mert imádtam (ma is imádok) olvasni.

  Viszont heti kétszer délutános volt, és olyankor csak nyolcra vagy még később ért haza. Szegény olyankor volt ideges, mert ha ő anyuja nem tudott ránk vigyázni öcsivel, akkor választhatott az alkoholista apám, és a szintén alkoholista anyja között.

  Volt, hogy a délutánt a szomszédnéninél töltöttem, mert apu elfelejtett minket. Így inkább kaptunk kulcsot.  De először egyedül tényleg hosszú időre 7 évesen maradtam. Beteg voltam és a fent említett főnővér nem engedte el anyut. Így egy héten át mindig, mielőtt elment dolgozni főzött le egy nagy adag teát, kirakta a lázmérőt - rendszeresen kellett mérnem, leírnom az eredméynt, és ha nagyon magas volt, akkor volt kinn fél algopyrin, hogy azt be kell benni (egy nap szigorúan egyet!)

  Emlékszem, irtó büszke voltam magamra, hogy ilyen megbízható vagyok, és mindent pontról pontra betartottam :D Anyám meg persze azért minden nap tök ideg volt, szegény...  Madz, Subbantósdi : köszönöm szépen, akkor visszakeresem majd az említett posztokat :) Még nem tudom, hogy fog menni a csomózás; egyelőre még csak az előre gondolkodás szakaszában vagyok, a pici még csak most 12 hetes 6 centis magzat :)

 • 2009.01.09 11:20:32Magenta

  baud, nem belekötésnek éreztem, inkább köszi, kipróbálom! :)))  C-vitamin a kenyérbe? Mi a funkciója?

 • 2009.01.09 11:28:50monsterwoman1

  Magenta,

  tartósít.Úgy is hívják:aszkorbinsav

 • 2009.01.09 11:35:55dodóó

  Alessya2  Én majdnem elsírtam magam ahogy elképzeltem a szitut magammal és a lányommal.

 • 2009.01.09 12:28:23Magenta

  monsterwoman, köszi! :)

 • 2009.01.09 16:39:29Subbantósdi

  Lányok,egyszer aztán tessék ám megsütni a Poronty óriás cipóját! :o)

 • 2009.01.09 23:37:24Kiddy

  Anyum hároméves koromig otthon volt velem, utána visszament dolgozni. Aztán, ahogy kijártam az ovit, el is küldték. Kis ideig munkanélküli volt, aztán talált másik munkahelyet.

  A nyári szünet (ovi és suli között) úgy nézett ki, hogy felkeltünk, anyum elmagyarázta, hogy hol van a kaja, mihez ne nyúljak, stb, és fél nyolcra elment dolgozni. Én meg otthon voltam. Mindig volt valami felvágott, nem éheztem, megtanultam kenyeret vágni is, meg ilyenek. Olvastam (akkor már tudtam valamennyire), tévéztem és sokat szerepjátékoztam - egyedül, a plüssállataimmal.

  Anyumnak meg a szíve szakadt meg, hogy otthon kellett hagynia. Szerencsére a főnöke jó fej volt, megengedte, hogy dél körül bemenjek a munkahelyére, befizettünk ebédre, aztán ott tengtem-lengtem, amíg haza nem mentünk délután.

  Volt saját kulcsom, és tökegyedül zártam az ajtót, mentem át a városon... Furcsa belegondolni. Konnektorhoz, gépekhez, gyógyszerhez, tisztítószerhez sosem nyúltam, pedig égetnivalóan rossz gyerek voltam.

  Hatéves voltam.

  Pont a múltkor beszélgettünk erről, hogy anyum most gondolt bele igazán, milyen meredek is volt ez az egész. Nem volt senki rokon, aki segített volna vagy vigyázott volna rám, max. szomszéd (lakótelep), akikhez csengethettem, ha baj van. Ketten voltunk egymásnak.

  És mondta azt is, hogy egy mai hatévest eszébe sem jutna egyedül hagyni egy percre sem, mert őrület, hogy a környezetünkben levő hatévesek milyen őrültségekre képesek, tisztelet a kivételnek.  Arra is emlékszem még, hogy olyan 3-4 éves lehettem, nyár volt, erkélyajtó nyitva (védőrács volt az erkélyen), és anyum szépen elmagyarázta, hogy leviszi a szemetet. Eddig még nem volt baj, de amint becsukta az ajtót, elkezdtem ordítani, kiszaladtam az erkélyre, és onnan néztem, hogy mikor ér le és jön már fel, közben zokogtam, az erkélyszomszédok próbáltak vigasztalni.  Jaj, de rossz.  Szerencse volt, hogy kisvárosban lakunk, társasházban, akkor még kicsi volt a forgalom...

 • 2009.01.30 01:48:13DaMarco75

  Sziasztok!

  8-10 évesek a srácaim, anyukával élnek, (még...) rendszeresen egyedülhagyja őket a lakásban, van hogy csak 30perc, de van hogy több óra, és van hogy éjszaka is, mert "menni kell" bulizni...

  Többször volt hogy amikor láthatáskor mentem a fiúkért anya sehol!

  Aki ezt csinálja az mit követ el?

  Mármint jogilag?

  Azt gondolom, hogy ez így nem ok!

  Előre is köszi a válaszokat!

 • 2009.01.30 01:54:09DaMarco75

  A gyermek rendszeres magára hagyása, teszemfel éjszaka is akár, vagy napközben több órára... nem bűncselekmény elkövetési magatartás?

 • 2009.02.10 11:40:46anyamadár

  DaMarco75 nem vagyok szakértő a kérdésben, ezért azt gondolom érdemes lenne felhívnod a védőnőt vagy egy ingyenes jogsegélyszolgálatot.

  Kérdezz rá ezekre szakembernél!

 • 2009.02.11 11:59:56Erenya

  Le ne kapjatok a 10 körmömről, gyakorlóanyukapajtik, de amíg vki leszalad a "sarkiboltba" "szeméttel", addig nem kötheti magába a porontyot egy kenguruban? Gyerek lát egy kis világot, szív friss levegőt és gyaníthatóan nem esik baja anyuci hátán...

  Vagy csak én vagyok túl egyszerű?

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta