SZÜLŐSÉG

Gyereknapló: Abigélt elvarázsolja a karácsonyfa

2009. január 5., hétfő 08:10

Igazán jól lemenedzseltük ezt a karácsonyosdit, pedig mint utólag az orvosnál kiderült Abigélnek torokgyulladása volt, azért nem evett, de 24-ére pont meggyógyult, én pedig, bár természetesen elkaptam tőle, csak 27-én estem ágynak, így a három karácsonyi napon mindenki remekül érezte magát. Ha most ismernétek meg Abigélt, egészen biztosan azt gondolnátok, hogy ennek a gyereknek az első és egyetlen jó dolog az eddigi életében ez a karácsony, amióta csak meglátta a karácsonyfát tíz centivel a föld fölött lebeg és nem lehet levakarni az arcáról a mosolyt.Reggel az az első, hogy kirohan, megnézi, hogy megvan-e még a fa, ha megjövünk valahonnan szintén, és bárhonnan könnyedén haza lehet csábítani azzal a felkiáltással, hogy megyünk a karácsonyfához. Pedig szegény fa már attól is hullik, ha valaki egy nagyobb lélegzetet vesz, így nem marad már sokáig. Nem is tudom mi lesz utána, azt hiszem Abigél hamarosan elszenvedi majd élete első traumáját, és én nem tudom mit fogok neki mondani, ha egyik reggel kijön, és nem lesz itt a fa.Érdekes módon a szellemi fejlődésére is nagy hatással volt a karácsonyfa. Abigél soha nem gügyögött vagy gagyogott, vagy halandzsázott, vagy nem tudom hogy mondják ezt, még csak nem is nagyon mutogatott, tud néhány szót, illetve egyre többet (apa, anya, alma, cica, kakas, csüccs, hamm) ezeket mondogatta, mást nem. És amikor meglátta a fát, mintha megnyitottak volna egy csapot, elkezdett belőle ömleni a szó, és azóta folyamatosan dumál, megismertük végre a saját nyelvét, amit eddig titkolt, és most nagyon élvezzük, mert mindennél viccesebb (nagyon sok t betű van benne).

Kemény logisztika volt egyébként ez a karácsony, kíváncsi vagyok mások ezt hogy oldják meg. Nekünk az, első, igazi gyerekes karácsony lévén le kellett fekteteni az alapelveket is, hogy most akkor hogy is legyen ez az egész? Mi van az angyalkával, meg a jézuskával meg a rénszarvassal? Vagy hagyjuk a szirupot és legyen inkább az „anya meg apa (meg mindenki) nagyon szeret téged, ezért ajándékot vett neked” verzió? Végül a szirup mellett döntöttünk, mert úgy emlékeztünk, hogy gyerekkorunkban bírtuk ezt a titokzatosságot, úgyhogy délutáni alvás alatt gyorsan nekiálltunk fát díszíteni.

Már azzal elment majdnem egy óra, hogy beállítottuk meg kikötöttük a fát a helyére, ami sehogyan sem akart egyenesen állni, és miután a gyerekeknek speciális radarjuk van, Abigél természetesen nem is aludt többet egy óránál, mi meg ott álltunk egy félig csupasz fával. Gyorsan rádobáltunk minden díszt, dehát kissé stresszes lett a dolog, így azt hiszem kijelenthetjük, hogy ez a forgatókönyv megbukott, jövőre valami mást kell kitalálni. Vagy kilőjük az angyalkát és együtt díszítjük a fát a hatalmas szeretetben, vagy már előző nap este nekilátunk, nem tudom.

Mondanom sem kell, hogy Abigél egy zsák ajándékot kapott, és tulajdonképpen mindegyiket egyenként meg is csodálta, de azért korántsem érdekli minden. Egyelőre a hintalovába szerelmes, naponta százötvenszer felül rá, simogatja, beszél hozzá, sőt, néha még meg is eteti.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.05 08:35:39Kukucska  Első próbálkozásként mi is a délutáni alvás idejét választottuk, és mivel csak 9 hónapos volt a baba, működött is simán. A következő két Karácsonyunkon a délutáni séta + játszótér ideje alatt díszítettünk, de Gyerekecske a második ilyen után közölte, hogy jövőre nem megy sétálni - nehogy lemaradjon Jézuska megleséséről. Ami a legszebb, hogy egész évben emlegette az ígéretét, és figyelt, hogy mikor jön a Karácsony. Attól kezdve, hogy a kirakatokban megjelentek az első dekorációk, nem lehetett kirángatni délután az utcára, mert biztosan akkor jön majd a Jézuska, mikor Ő pont nincs itthon. Igy aztan a negyedik Karácsonytól kezdve (gyerekecske 3,5 éves volt akkor) éjjel kezdtük a fát díszíteni, ajándékokat kipakolni, így mire reggel felébredt, megjött a csoda.

 • 2009.01.05 10:21:3278as évjárat

  Érdekes a karácsony. Mióta a gyerekek vannak, azóta még inkább.

  A kisfiam 6,5 éves, ő már fenyegetőzik.:) Elbújik az ebédlőben az asztal alá, hogy meglássa a Télapót, Jézuskát.:)

  Természetesen semmi nem lett belőle. A Télapó akkor jött, mikor már aludtak, reggel viszont nagy volt a meglepi.

  Karácsonykor pedig most először akarva akaratlanul, kénytelenek voltunk együtt díszíteni a fát, mert apa lebetegedett. Sok lett volna nekem egyedül a 24.-ei program, ha a gyerekek nem segítettek volna be. Nagyon élvezték, és nagyon ügyesek voltak. Közben énekeltünk, verseltünk és ápoltuk apát.:)

  Azért a délutáni alvás a kicsinél nem maradhatott el, de mikor felkelt, nagyon muris volt. Készült pisilni menni, én pedig abban a pillanatban kapcsoltam be az égősort. Tündérem akkorát csoldálkozott, hogy elfelejtette, miért is indult, bepisilt.:)

  Azóta ha vki kérdezi, hogy tetszett neki a fa, csak annyit mondunk: bepisilt a gyönyörűségtől!:)

  A Jézuska természetesen addigra megérkezett, és a fiú sehogy sem értette, mikor, s hogyan. Tehát mégegyszer nyomatékosan a lelkünkre kötötte, el ne felejtsük, jövőre bizony ő is jelen akar lenni, mikor megérkezik!

  Holnap le kell "szerelni" a fát, hát nem tudom, hogy fogják fogadni. A nagy miatt nem aggódom, mert neki már úgymond rutinja van ebben is, de a kicsinek igaz nem az első, de az első tudatos karácsonya volt. Valószínű pityogunk egy kicsit.:)

 • 2009.01.05 10:36:02anyatájger

  Jaj, de jó, Abigél!

  A kisfiam is totál karácsonyfa-függő lett, így én is tartok tőle, hogy mi lesz, ha kidobom a fát. Minden reggel az az első, hogy odamegy és csodálja, naponta többször megnézi, megfogja. Na, meg a csillagszórózás...

  Én 23-án éjszaka díszítettem fel a fát (kicsit), amit 24-én a kisfiam du-i alvásának idején raktam a helyére, addig a raktárban volt, hogy ne lássa. Az ajándékok még most is a fa alatt vannak és többnyire még mindig azokkal játszik. A tuti befutók a könyvek lettek, no meg egy kisszék, a többi csak pár percig érdekli (mondjuk egy éves gyerkőcnél nem is vártunk mást, hehe).

  De most kicsit beparáztam. A kisfiam még nem mond ennyi szót (jójó, tudom, hogy ez nagyon változó, de a férjemmel mindketten nagyon hamar kezdtünk el beszélni és amúgy is paramami vagyok), csak hármat : anna (anya), adda (adjál), kaja (kaja), valamint a katicabogár és a karácsonyfa az -ka, a tök-kö, és több dolog -gö. Nem mondja és mutatja a nem-et, pedig tudja, hogy mit nem szabad csinálnia. Olyankor megáll, rámutat a dologra és -gö, -ö hangokat ismétel vagy inkább üvölt.

  Bocs, ha hosszú voltam, de engem most ezek izgatnak, a férjemmel meg nem lehet erről beszélni, mert szerinte én mindent túllihegek. Hm, lehet benne valami...

 • 2009.01.05 10:37:06oreille

  Boldog új évet MM! és éljen a beszélő Abigél! :-)  nálunk a karácsonyfa ismét nem aratott sikert a most már 15 hós lányunknál, pedig esküszöm nem volt letakarva fekete vászonnal :-) kicsit meglepődött, megfogdosott pár díszt és azóta rá sem hederít.  mi is a jézuskás verziót választottuk és a délutáni alvás alatti díszítést. mivel ez nálunk szinte soha nem több mint 1 óra, most sem ért meglepetés... mindenkinek ajánlom azt a fajta fenyőtalpat, amiben egy "drót összehúzásával támasztódik ki" a fa. Gyors, nem kell farigcsálni és legalább apa miatt megússzuk az ügyeletet :-))

 • 2009.01.05 10:48:02dortimcsi

  Én csak a saját és öcsém gyerekkorára emlékezhetem még eddig,de azt kell mondanom én is a szüleim példáját fogom követni, sőt már most is azt teszem, igazan csak párom és a magam számára kell díszíteni a fát.

  Szüleim praktikus megoldásokból úgy döntöttek, hogy a karácsonyfa díszítése az 23-án este történik, amikor én, később öcsém is már alszik. Így történhetett, hogy nálunk a fa már 24-én reggel teljes pompájában állt. (a Jézuskának sok a dolga 24-én, ezért már éjszaka elhozta a fát,de az ajándékokat majd csak este hozza..)

  A fa díszítése később annyiban változott, hogy amikor ráeszméltem hogy nem a Jézuska hozza, akkor én is résztvettem benne. Megvártam míg öcsém elaludt is kilopóztam a szobánkból. Szerettem ezeket az éveket nagyon!Nagylány voltam aki valahol részese az öccse csodavárásának:)

  Azóta felnőttünk. Voltak évek amikor öcsémmel közösen díszítettük a fát. Mostanra már mindkettőnk a párjával díszíti saját hagyományokat teremtve. És a szüleink? Idén 24-én díszítették:)

 • 2009.01.05 11:34:04nyuszómuszó

  Mi mindig a nagyszüleinknél voltunk 24.-én, és este velük együtt mentünk haza Szentestére..  Az a magyarázat, hogy az anygal félős, és nem jön, ha otthon vagyunk, sosem került megkérdőjelezésre..  És mikor már régen tudtuk, mi a helyzet, tényleg nagyok voltunk, értsd 10-12-15 és a szüleink felvetették, hogy akár idén otthon is maradhatnánk, borzasztóan megsértődtünk egyöntetűen, és mentünk mamáékhoz..

  Ez egészen addig tartott, míg én férjhez nem mentem, akkor valahogy megbomlott a jól bevált testvéri megszokás, és azóta a fiatalabb testvéreim otthon maradnak aznapra segíteni, mamáék pedig egyedül jönnek át este..

 • 2009.01.05 11:41:29Chang Yai

  amikor az öcsém 2 éves volt, annyira odavolt a karácsonyfáért, hogy le se szedtük húsvétig. aztán anyukám úgy kúszott ki vele hajnalok hajnalán a lépcsőházban, nehogy valaki észrevegye és körberöhögje.

 • 2009.01.05 11:43:38dodóó

  Mi idén a kislánnyal díszítettük.

  nagyon örült neki.

  Én is meglepetést szerettem volna,de amikor elindultam vele hogy apja fel hozza beállítja nem számítottam rá hogy 15.30-kor nincs nyitva semmi 24.-én ahová belehetne ülni süti, kávé, sült krumplizni.

  Ahhoz meg nagyon hideg volt hogy lent mászkáljak vele.

  Fölmentünk.Nagyon nagy kiabálás.

  Hogy anya apa a Jézuska meghozta a fát.

  Innentől kezdve döntöttünk úgy hogy együtt díszítjük.

  Arra is gondoltunk hogy vacsoránál leülünk szépen zenét hallgatunk beszélgetünk vacsizunk,majd megnézzük a van-valami a fa alatt.

  Ebből az lett hogy a gyerek ki sem mozdult a szobából hogy le ne maradjon róla mikor hozza a Kis Jézus az meglepiket.

  Mi nyugodt tempóba kellemes hangulatba megvacsiztunk,aztán trükközve a fa alá tettük a csomagot és társait.  Mikor legközelebb ment a szobájába ujjongott hogy gyorsan nézzük meg mi történt.

  Bontogatta és látszott rajta hogy nagyon boldog.

  Mikor oda ért a fő fő dobozkához bontjaaaa éééés kiabááál hogy meeeeeeeeg kaptam.

  Na az tuti szemkönnyezés volt részünkről.

 • 2009.01.05 11:45:02dodóó

  Chang Yai.

  Anya tavaly Márciusba leszedte a díszeket, Augusztusba szuper állapotban én vittem le az erkélyről.

 • 2009.01.05 11:50:55dodóó

  Anyatájger én lányom 10 hónaposan kezdett mászni.

  Felállt kapaszkodva 7 hónaposan,de például későn kezdett forogni.

  Egy évesen még max:4 szót tudott.

  Kétévesen már elénekelte velünk a boldog szülinapot a tortájánál.Onnantól nem volt megállás.

 • 2009.01.05 12:01:47Ronja

  nyuszomuszo, nalunk is ugyanez volt bevezetve csak en tan 16evesen mentem utoljara a nagyiekhoz 23-an. imadtam az egeszet es mi is igy fogjuk csinalni. igy a szulonek nincs idoparaja es a gyerkoc meg megerkezik a csodavilagba..kb. mondjuk ehhez kell nagyszulo v nagyneni v keresztszulo...

 • 2009.01.05 12:22:27zelzele

  nalunk is ez volt az elso karacsony. sajnos a kissrac le se tojta se a fat se az ajandekokat...ez van...talan jovore...

 • 2009.01.05 12:22:31evet

  Léna már az ovis karácsony óta teljes extázisban volt, feldíszítette a létrát és macikarácsonyt rendezett az állatainak. Mi együtt díszítünk, és ajándékokat is készítünk közösen, de azért némi misztikumot sikerült becsempészni a dologba. Mielőtt indultunk volna családozni, "találtunk" egy angyalszárnyat, amit neki hagyott ott a karácsonyi angyal, hogy helyettesítse az ajándékosztásnál, annyi sok dolga van. Most lesz 5 éves, és ha minden jól megy, az első év, amikor nem rántja le a fát. Még van rá egy napja.

 • 2009.01.05 12:44:44oreille

  Boldog új évet MM! és éljen a beszélő Abigél! :-)  nálunk a karácsonyfa ismét nem aratott sikert a most már 15 hós lányunknál, pedig esküszöm nem volt letakarva fekete vászonnal :-) kicsit meglepődött, megfogdosott pár díszt és azóta rá sem hederít.  mi is a jézuskás verziót választottuk és a délutáni alvás alatti díszítést. mivel ez nálunk szinte soha nem több mint 1 óra, most sem ért meglepetés... mindenkinek ajánlom azt a fajta fenyőtalpat, amiben egy "drót összehúzásával támasztódik ki" a fa. Gyors, nem kell farigcsálni és legalább apa miatt megússzuk az ügyeletet :-))

 • 2009.01.05 12:55:07panka

  Nálunk én vagyok elragadtatva a karácsonyfától, nordman fenyő, nem hullik, úgyhogy marad, ameddig akarom. Még szerencse, hogy én döntök róla :). Majdnem két éves csemete pedig kulturáltan örvendezik, nem rángat, nem kopaszt.

 • 2009.01.05 13:24:38cinicica

  Az én fiam 11 hónapos, ő előszőr félt a fától, vagyis inkább tartott tőle. Most már megbarátkozott vele, olyannyira, hogy leszedi a díszeket. Már két gömböt sikerült el is törnie. Jövőre csak műanyag és fa dísz kerül a fára. Viszont őt nem igazán bűvölte el a fa. Van és kész tudomásul vette.

  A beszédre térve pedig még ő sem igen beszél. Csak olyanokat, ha szeretne valamit akkor mutatja, hogy mit és mondja, hogy ott, azt, vagy elköszönéskor mondja, hogy pá-pá és integet, valamint mondja, hogy dá-dá és közben légycsapóval eldádáz és nagyokat kacag rajta, hogy anya kikapott.

  Viszont már megy, bár még sűrűn lehuppan a fenekére, de ha csak lehet mindenhova kétlábon közlekedik.

 • 2009.01.05 13:29:31kóborc

  Nálunk együtt díszítjük a fát azzal, hogy a kis Jézus születésnapjára mi ezt adjuk, az angyalkák peidg hozzák az ajándékot, mialatt mi pásztorjátékon/nagymamánál stb. vagyunk. Így nincs kapkodás, és mindkét gyerek imádja a közös díszítést!

 • 2009.01.05 13:44:32kisbibe

  Mi is a délutáni alvás alatti fadíszítést választottuk és a kislányunk úgy belehúzott, hogy majdnem 3 órát aludt, pedig nem szokott másfélnél többet sosem. Így volt idő letusolni, szép ruhába öltözni és amikor kinyitottuk az ajtót, kicsi szája tátva maradt és csak nézte, csak nézte a fát. Majd közölte: "Ka... Szééé... Kiii... Tete..." (Karácsonyfa szép, kiscsillag vana tetején). Azóta is minden reggel köszöntjük a fát, este búcsúzik tőle, irtó édes. De hogyan fogjuk leszedni, még nem tudom, hogy ne sírjon miatta és ne keresse.  Nem értem, miért izgultok egy év körüli gyerekeknél, hogy nem beszélnek?! Nekem 21 hós a lányom, fél éve csak az első szótagokat mondja, rendes mondatokban. Na, ez elég idegesítő mindig kitalálni, hogy mire is gondol, meg itt már tényleg lehet lassan várni, hogy szépen beszéljen. De egy éves kor körül?! Inkább a gügyögésre gondoltok, nem?!

 • 2009.01.05 13:47:23kisbibe

  Ja és ezeken lívül kb 10 szót mond rendesen. Akkor én mit csináljak, ha ti már izgultok?! :)

 • 2009.01.05 15:18:41pall mall

  Hát igen nekünk is a délutáni alváskor került sor a fa díszítésére és mikor Manda felébredt akkor látta meg hogy mit hozott a jézuska! Attol kezdve minden nap 5*, 6* elkell mondani hogy nem nyulunk hozzá mert jézuska elviszi! ez idáig rendben is volt de mi lesz holnap, amikor tényleg "elviszi" na ezt magyarázzuk el a gyereknek!!

 • 2009.01.05 15:26:56vercsimami

  Nálunk is óriási örömet okozott a karácsonyfa, együtt díszítettük, 14 hós lányom minden díszt megfogdosott, megforgatott, magára tekert, mi meg vadul fotóztunk:) Amint meglátta, hogy nem égnek az égők, azonnal mutogatott rá, és kiabált, mi meg ugrottunk bekapcsolni, ez volt minden reggel és mindig, ha valahonnan hazaértünk.

  Mi együtt is szedtük le a fát (épp azért, hogy ne legyen trauma, hogy eltűnt) és nézte, ahogy apa kicipeli a garázsba - ott fog pihenni, amíg ki nem ültetjük - integetett neki pápát és azóta minden nap bekukucsolunk és megnézzük, hogy van a fa:)

 • 2009.01.05 15:27:11Border

  Mi együtt díszítettük a fát. Cserepes ezüst fenyőnk van/volt. Tegnap már leszedtem a kis díszeket, mert már egy kicsit hullatni kezdte a leveleit, így kiraktuk a kertbe. Aztán majd tavasszal elültetjük szüleim telkén. Ott már van egy kb. 20 éves fa. Gyönyörű.  Szerintem kevésbé traumatikus a fenyőtől való elvállás, ha választhatnak egy díszt a kicsik, amit valahová még kifüggeszthetünk, vagy gyűjtünk egy kevés levélkét, és egy kis zsákocskába helyezzük azokat.

 • 2009.01.05 15:28:09dodóó

  kisbibe !

  Ne csinálj semmit!

  Hamarosan biztos eljön az ő ideje és csacsogni fog neked egész nap.

 • 2009.01.05 15:30:20dodóó

  Border ez jó ötletnek tűnik.  kóborc! A te ötleted is tetszett.

  De mire itt lesz az ideje újra biztos elfelejtem.

 • 2009.01.05 15:45:50kisbibe

  Köszi dodóó nem izgulok. :) Csak párak hozzászólásaiból azt vettem le, kcisit kétségbe vannak esve. A kislányom szája be nem áll reggeltől-estig, csak ugye nem mindig értjük, mit is szeretne mondani. :) Ilyenkor mindenki ideges lesz, ha nem jövünk rá, de majd ez is elmúlik. Mindenesetre én is sürgetném az időt, mert olyan édes kis hangja van... :)

 • 2009.01.05 16:08:16Paramami

  Mi is majdnem lebuktunk a kétéves előtt, úgyhogy már most megbeszéltük a húgomékkal, hogy jövőre eltérítik a gyermeket itthonról (az akkor egyévest nem, neki még úgyis mindegy lesz, ki díszíti a fát). Ha a húgomék nem érnének rá, akkor anyuéknak szólnánk, ha pedig ők sem érnének rá, akkor a férjem vinné el itthonról a gyereket, a lényeg egy: a misztikumot meg akarjuk őrizni (nálunk angyalkák hozzák a fát), és ezért a gyermek mindenképpen kimenőt kap aznap délután. Szerencsére sok mindenkit nagyon szeret, szeret vendégeskedni, stb., szóval ez nem lesz probléma.

 • 2009.01.05 16:12:31fejetlen

  Nálunk a karácsonyfa szétbontásra bejött a "visszaadjuk az angyalkáknak, hogy jövőre is hozzanak" szöveg, semmi kifogásuk ellene, annyi cselt csempészek a dologba hogy "véletlenül" kukanapon tesszük ki a fát, és lám, estére el is viszik az angyalkák, manócskák, miegymás. Különben a napocskás barkácsáruházban lehetett kapni szuper borulásmentes karácsonyfatalpat, vízet lehet bele önteni, minden nap másfél liter vizet megiszik a fánk, és még mindig gyönyörű, élénkzöld, és bár csak ezüstfenyő, szinte alig hullanak a levelei, és még az illatát is érezni.

 • 2009.01.05 21:03:18vasszűz

  anyatájger, a fiúk általában később kezdenek el beszélni.

 • 2009.01.05 21:20:23anyatájger

  vasszűz, igen, tudom, de én akkor is keveslem ezt a pár szót. Pláne, hogy mi nagy dumások voltunk/vagyunk a férjemmel. Na, mindegy, keresek akkor valami más parázni valót :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta