Depressziót okozhat, ha a szülő nem fogadja el gyereke homoszexualitását

Azon a meleg fiatalok, akiknek szülei vagy nevelői negatívan reagáltak gyermekük szexuális irányultságának hírére, jóval nagyobb eséllyel követnek el később öngyilkosságot, esnek súlyos depresszióba vagy használnak drogokat, mint azok, akik családja elfogadóbban fogadta a homoszexualitás tényét - közlik amerikai kutatók a Pediatrics című szakfolyóirat hétfőn megjelent januári számában.



A mód, ahogyan a szülők és gondviselők hozzáállnak a fiatal szexuális irányultságához, alapvetően befolyásolja a gyerek későbbi, felnőttkori mentális egészségét - állítják a San Franciscó-i Állami Egyetem kutatói. Caitlin Ryan kutatásvezető a tanulmányban megállapítja, hogy a negatív környezetben élő fiatalok körében nyolcszor többen kíséreltek meg öngyilkosságot a későbbiekben, hatszor többen lettek súlyosan depressziósak, és több mint háromszor nagyobb számban használtak drogokat, írja az MTI.

A kétfordulós vizsgálatban Ryan és társai először kikérdeztek 53 olyan családot, amelyben meleg kamasz élt. 106, az elfogadást vagy elutasítást jelző viselkedési jellegzetességet gyűjtöttek össze. Utóbbira példa, ha a gyereket hibáztatják, amiért gúnyolják az iskolában, vagy ha lekicsinylő megjegyzéseket tesznek megszokottól eltérő megjelenésükre.

Ezután a csoport kikérdezett 224 fehér és latin, 21 és 25 év közötti homoszexuális fiatal felnőttet arról, mely viselkedéstípusokkal találkoztak családjukban. A válaszokat összevetették a vizsgálati alanyok korábbi olyan életeseményeivel, mint az öngyilkossági kísérlet, depresszió, droghasználat vagy a nem biztonságos szexuális viselkedés.

A felmérés alapján Ryan csoportja azt is megállapítja, hogy a fiatalok átlagosan 11 évesen éreztek először vonzódást a saját nemükhöz, 14 évesen jöttek rá, hogy melegek és 16 éves korukban avatták be családjukat. Mivel a szülők elutasító magatartása olyan hatással van a fiatalokra, mintha fizikailag vagy verbálisan bántalmazták volna őket, a szakemberek az elfogadást javasolják a családoknak gyerekeik mentális egészsége érdekében, írja az MTI.
Oszd meg másokkal is!
Mustra