Filmek, amelyeket minden karácsonykor lenyomnak a torkunkon

Valljuk be őszintén, karácsonykor jelentős szerepet tölt be az életünkben a tévé. Nem mindig és nem mindenkinek, de sokszor jól jöhet, amíg az égett pulykát vakarjuk a sütő oldaláról, vagy a fenyőt szeretnénk feldíszítve belopni a nappaliba. Sőt, tele gyomorral sem utolsó emészteni a bejglit egy-egy jó film előtt, már ha van olyan a dobozban. Ugyan a DVD korában oktalanság fanyalogni ilyen dolgokon, hogy mit is adnak a tv-ben, van az emberben azonban egy kis mazochizmus, hogy fanyaloghassunk: Már megint mit adnak! Olyan ez, mint a félig tele pohár, van, aki örül ezredszerre is Macaulay Culkinnek (mert mondjuk csak hat éves még, de majd nála is elmúlik), s van, akit a ragya kiver az összes, ezredszerre leadott karácsonyos, télapós, ezer éves filmtől. Nincs új a nap alatt? A filmipar nem lát üzletet a karácsonyban? Nézzük hát, mit tolnak le a torkunkon évek óta.



Reszkessetek betörők 1-2-3.

No igen, ez az a film, amiről mindenki tudja, hogy létezik, de valószínűleg kevesen tudnák elmondani, hogy valójában miről is szól. És egyáltalán mi az isten köze van a karácsonyhoz, mármint azon kívül, hogy akkor játszódik. Mert, hogy lehet egy gyereket otthon felejteni, ráadásul napokig egyedül hagyni?! S miféle beteg forgatókönyvíró bonyolítja úgy a történetet, hogy egy kiskölyöknek kelljen felvenni a kesztyűt a betörőkkel?! Mi pedig évekig röhögtünk rajta, igaz, az utolsó tíz évben már sokkal kevesebbet, azon pedig csak felnőtt fejjel csodálkozunk, hogy engedték a filmet átvinni a gyerekvédőkön. Kevin sikere mindenesetre olyannyira töretlen, hogy a második résszel együtt eltartja a főszereplőt immár majdnem két évtizede, s gyakorlatilag nem is kell egyebet letennie az asztalra. A Reszkessetek betörők 2-ben New York nyeli el főszereplőnket, vígjáték formájában. 1991-ben akkora durranásnak számított a Home alone, hogy két Oszkár- és két Golden Globe jelölést kapott, ezen kívül az első film minden idők 12. legsikeresebb filmje lett.

S mivel három a magyar igazság, természetesen elkészült a film harmadik része is, amelynek csak nyomokban és tartalmában van kapcsolata az első két epizóddal. S mivel az idő a színészeket sem kíméli, Macaulay Culkin pechére kiesett a szerepköréből, így új főszereplő került a produkcióba. Ez a film azonban már igazán kevés nézőben hagyott nyomot.

Télapu 1-2-3.

A karácsony amúgy is ingoványos talaj az érzelmek hullámzása miatt. Hol sírunk, hol nevetünk, s legtöbbször kiszámíthatatlanok vagyunk, nem úgy, mint az egy kaptafára készült hollywoodi cukorsüveg filmekben. A tévé előtt töltött másfél órában ugyanis azonos mennyiséget nevetünk és nyelegetjük a gombócot a torkunkban, a meghatottságtól. A Télapu 1994-ben igazi ünnepi különlegesség volt, amikor Scott, a kimért üzletember átvette akaratán kívül a télapó szerepét, akit baleset ért. Így változott szép lassan nagyszakállú mikulássá hősünk, s barátkozott meg végül a tudattal, hogy más hivatása lesz eztán, mégpedig igazán örömteli.

2002-ben Veszélyben a karácsony címmel készült el a Télapu második része, s Tim Allennek újabb bonyodalmakkal kell megküzdenie. Ne gondoljuk azonban, hogy megrekedt a történet a második rész végkifejleténél, 2006-ban ugyanis újabb epizóddal lett immár trilógia a Télapu filmekből. Szánbitorló címmel Scottnak meg kell védenie munkásságát, vagyis vissza kell szereznie az uralmat az Északi Sark fölött, miközben Télanyu is lassan lebabázik.

A Grincs

Ez a film egy kissé kilóg a sorból, ugyanis nagyon együtt tudunk érezni vele, ráadásul erősen szembemegy az egyre jobban előtérbe kerülő karácsonyi cukorhab eszményképpel. A filmet 2000-ben láthattuk először, s hiába ugrik a gyomrunk golyóba Jim Carrey nevétől, ezzel a filmmel maradandót alkottak a készítők. Mint oly sok filmben, itt is tükröt tartanak az amerikai társadalom képébe, humorral és elgondolkodtató mondanivalóval fricskát adva az ideális, „amerikai álomnak”.

A gonosz, zöld manó (Grincs), aki a Kobak-hegyen lakik, gyűlöli a karácsonyt. Nem úgy, mint a Kik, akik Kifalvában laknak, s feldíszítik városukat, otthonukat és egyáltalán mindent az ünnep tiszteletére. Cindy (ő az, aki megtestesít minket a filmben), egy kislány azonban nem tud gombot varrni erre az őrületre, s elhatározza, hogy Grincset kérjék fel az idei karácsony mókamesterévé.

A film egyébiránt Theodor Seuss Geisel, más néven Dr. Seuss különös hangulatú mesevilágára épül, s sokkal inkább elgondolkodtató a történet, s talán nyomasztó is, mint hogy könnyed szórakozást nyújtson. A 91-ben, 87 évesen elhunyt író munkásságát koronázta be egyébként a Horton című remekmű, ahol szintén Kifalva lakóival (is) találkozhatunk, s szórakozhatunk a ferde tükörképünkön majdnem önfeledten.

Végtelen történet

Ez a film ugyan nem autentikus karácsonyi történet, mégis leadják nekünk minden évben ilyenkor. Ami persze nem baj, mert igazán jó kis film, legalább is nekünk, 30 felettieknek. A Végtelen történet születésekor 1984-ben újdonságnak számított látványtechnikailag, így nem véletlenül szerettük rajongásig a filmet. Ma már azonban nehezen veszi fel a versenyt a digitális technika világában a többi alkotással, így gyermekeink nem biztos, hogy érteni fogják, mit ettünk mi ezen a mesén.



Bastian, egy hús-vér kisfiú élete megváltozik egy könyvnek köszönhetően, amely Fantázia birodalomról szól. Fantázia császárnője bajba kerül, s ahhoz, hogy életben maradjon a birodalommal együtt, szüksége van egy különleges, fantáziatlanság és reménytelen álmodozás elleni gyógyírra, s ezt a gyógyírt kell Atraskónak elhoznia. Bastian pedig egyszer csak a történetben találja magát, akárcsak mi.

A történet Michael Ende 1979-ben megjelent meseregénye alapján került filmvászonra, s vált az óta klasszikussá. 1990-ben jelent meg a Végtelen történet második része Az új fejezet címmel, melyben az előző filmben megismert Fantázia birodalmat ismét a Semmi fenyegeti. Végül harmadik rész is született, melyben újra veszélybe kerül Fantázia, a való világgal együtt. A történet javarészt az utóbbiban játszódik egy amerikai középiskolában, így a film az eredeti varázsát teljesen el is veszíti. Egyébként az első film főcímdalával Limalh (Kajagoogoo korábbi énekese) pillanatok alatt a slágerlisták élére került.

Shrek 1, 2, 3, Shrek karácsonya

A zöld ogre karácsonyi történetét 2007 szenteste vetítették, ezt a hagyományt úgy tűnik, folytatják, idén ezen kívül a Shrek első, második és harmadik részét is lenyomták a torkunkon.

+1 felnőtteknek

Igazából szerelem (Love Actually)

A felnőtt behatárolás persze nem annyira igaz, hiszen ha az egyetlen lájtos szexjelenetet kivennénk belőle, simán végignézhetnék velünk a gyerekek is. A film jó eséllyel pályázhatna az elmúlt évtized legjobb karácsonyi filmje címre, ráadásul ez az a sztori, amit képesek vagyunk töretlen lelkesedéssel végigülni elalvás nélkül.



A több történetből összefűződő film 2003-ban láthattuk először, s Richard Curtis rendezőnek köszönhetően Hugh Grant és Colin Firth ismét együtt játszik a Bridget Jones után. A többi szereplők is szenzációsak, többek között Emma Thompson, Keira Knightley, Liam Neeson, valamint Bill Nighy és Billy Bob Thornton.

Fókuszban természetesen a szerelem áll, de valahogy ez nem olyan feltűnő nekünk. Hol nagyon nevetünk, hol pedig a könnyet morzsolgatjuk a szemünk sarkából. Hiába rocksztár, vagy angol miniszterelnök a hősünk, mindennapi figurákat látunk a képernyőn, olyanokat, akiket szeretni tudunk minden gyarlóságukkal együtt. Számos olyan poént adott nekünk a film, amit elég csak idéznünk, s máris megnéznénk az egészet ezrdeszerre, hogy érezzük, körülvesz minket a szeretet. 2004-ben két Golden Globe díjra is jelölték, egyáltalán nem véletlenül.
Oszd meg másokkal is!
Mustra