SZÜLŐSÉG

Filmek, amelyeket minden karácsonykor lenyomnak a torkunkon

2008. december 26., péntek 10:00

Valljuk be őszintén, karácsonykor jelentős szerepet tölt be az életünkben a tévé. Nem mindig és nem mindenkinek, de sokszor jól jöhet, amíg az égett pulykát vakarjuk a sütő oldaláról, vagy a fenyőt szeretnénk feldíszítve belopni a nappaliba. Sőt, tele gyomorral sem utolsó emészteni a bejglit egy-egy jó film előtt, már ha van olyan a dobozban. Ugyan a DVD korában oktalanság fanyalogni ilyen dolgokon, hogy mit is adnak a tv-ben, van az emberben azonban egy kis mazochizmus, hogy fanyaloghassunk: Már megint mit adnak! Olyan ez, mint a félig tele pohár, van, aki örül ezredszerre is Macaulay Culkinnek (mert mondjuk csak hat éves még, de majd nála is elmúlik), s van, akit a ragya kiver az összes, ezredszerre leadott karácsonyos, télapós, ezer éves filmtől. Nincs új a nap alatt? A filmipar nem lát üzletet a karácsonyban? Nézzük hát, mit tolnak le a torkunkon évek óta.Reszkessetek betörők 1-2-3.

No igen, ez az a film, amiről mindenki tudja, hogy létezik, de valószínűleg kevesen tudnák elmondani, hogy valójában miről is szól. És egyáltalán mi az isten köze van a karácsonyhoz, mármint azon kívül, hogy akkor játszódik. Mert, hogy lehet egy gyereket otthon felejteni, ráadásul napokig egyedül hagyni?! S miféle beteg forgatókönyvíró bonyolítja úgy a történetet, hogy egy kiskölyöknek kelljen felvenni a kesztyűt a betörőkkel?! Mi pedig évekig röhögtünk rajta, igaz, az utolsó tíz évben már sokkal kevesebbet, azon pedig csak felnőtt fejjel csodálkozunk, hogy engedték a filmet átvinni a gyerekvédőkön. Kevin sikere mindenesetre olyannyira töretlen, hogy a második résszel együtt eltartja a főszereplőt immár majdnem két évtizede, s gyakorlatilag nem is kell egyebet letennie az asztalra. A Reszkessetek betörők 2-ben New York nyeli el főszereplőnket, vígjáték formájában. 1991-ben akkora durranásnak számított a Home alone, hogy két Oszkár- és két Golden Globe jelölést kapott, ezen kívül az első film minden idők 12. legsikeresebb filmje lett.

S mivel három a magyar igazság, természetesen elkészült a film harmadik része is, amelynek csak nyomokban és tartalmában van kapcsolata az első két epizóddal. S mivel az idő a színészeket sem kíméli, Macaulay Culkin pechére kiesett a szerepköréből, így új főszereplő került a produkcióba. Ez a film azonban már igazán kevés nézőben hagyott nyomot.

Télapu 1-2-3.

A karácsony amúgy is ingoványos talaj az érzelmek hullámzása miatt. Hol sírunk, hol nevetünk, s legtöbbször kiszámíthatatlanok vagyunk, nem úgy, mint az egy kaptafára készült hollywoodi cukorsüveg filmekben. A tévé előtt töltött másfél órában ugyanis azonos mennyiséget nevetünk és nyelegetjük a gombócot a torkunkban, a meghatottságtól. A Télapu 1994-ben igazi ünnepi különlegesség volt, amikor Scott, a kimért üzletember átvette akaratán kívül a télapó szerepét, akit baleset ért. Így változott szép lassan nagyszakállú mikulássá hősünk, s barátkozott meg végül a tudattal, hogy más hivatása lesz eztán, mégpedig igazán örömteli.

2002-ben Veszélyben a karácsony címmel készült el a Télapu második része, s Tim Allennek újabb bonyodalmakkal kell megküzdenie. Ne gondoljuk azonban, hogy megrekedt a történet a második rész végkifejleténél, 2006-ban ugyanis újabb epizóddal lett immár trilógia a Télapu filmekből. Szánbitorló címmel Scottnak meg kell védenie munkásságát, vagyis vissza kell szereznie az uralmat az Északi Sark fölött, miközben Télanyu is lassan lebabázik.

A Grincs

Ez a film egy kissé kilóg a sorból, ugyanis nagyon együtt tudunk érezni vele, ráadásul erősen szembemegy az egyre jobban előtérbe kerülő karácsonyi cukorhab eszményképpel. A filmet 2000-ben láthattuk először, s hiába ugrik a gyomrunk golyóba Jim Carrey nevétől, ezzel a filmmel maradandót alkottak a készítők. Mint oly sok filmben, itt is tükröt tartanak az amerikai társadalom képébe, humorral és elgondolkodtató mondanivalóval fricskát adva az ideális, „amerikai álomnak”.

A gonosz, zöld manó (Grincs), aki a Kobak-hegyen lakik, gyűlöli a karácsonyt. Nem úgy, mint a Kik, akik Kifalvában laknak, s feldíszítik városukat, otthonukat és egyáltalán mindent az ünnep tiszteletére. Cindy (ő az, aki megtestesít minket a filmben), egy kislány azonban nem tud gombot varrni erre az őrületre, s elhatározza, hogy Grincset kérjék fel az idei karácsony mókamesterévé.

A film egyébiránt Theodor Seuss Geisel, más néven Dr. Seuss különös hangulatú mesevilágára épül, s sokkal inkább elgondolkodtató a történet, s talán nyomasztó is, mint hogy könnyed szórakozást nyújtson. A 91-ben, 87 évesen elhunyt író munkásságát koronázta be egyébként a Horton című remekmű, ahol szintén Kifalva lakóival (is) találkozhatunk, s szórakozhatunk a ferde tükörképünkön majdnem önfeledten.

Végtelen történet

Ez a film ugyan nem autentikus karácsonyi történet, mégis leadják nekünk minden évben ilyenkor. Ami persze nem baj, mert igazán jó kis film, legalább is nekünk, 30 felettieknek. A Végtelen történet születésekor 1984-ben újdonságnak számított látványtechnikailag, így nem véletlenül szerettük rajongásig a filmet. Ma már azonban nehezen veszi fel a versenyt a digitális technika világában a többi alkotással, így gyermekeink nem biztos, hogy érteni fogják, mit ettünk mi ezen a mesén.Bastian, egy hús-vér kisfiú élete megváltozik egy könyvnek köszönhetően, amely Fantázia birodalomról szól. Fantázia császárnője bajba kerül, s ahhoz, hogy életben maradjon a birodalommal együtt, szüksége van egy különleges, fantáziatlanság és reménytelen álmodozás elleni gyógyírra, s ezt a gyógyírt kell Atraskónak elhoznia. Bastian pedig egyszer csak a történetben találja magát, akárcsak mi.

A történet Michael Ende 1979-ben megjelent meseregénye alapján került filmvászonra, s vált az óta klasszikussá. 1990-ben jelent meg a Végtelen történet második része Az új fejezet címmel, melyben az előző filmben megismert Fantázia birodalmat ismét a Semmi fenyegeti. Végül harmadik rész is született, melyben újra veszélybe kerül Fantázia, a való világgal együtt. A történet javarészt az utóbbiban játszódik egy amerikai középiskolában, így a film az eredeti varázsát teljesen el is veszíti. Egyébként az első film főcímdalával Limalh (Kajagoogoo korábbi énekese) pillanatok alatt a slágerlisták élére került.

Shrek 1, 2, 3, Shrek karácsonya

A zöld ogre karácsonyi történetét 2007 szenteste vetítették, ezt a hagyományt úgy tűnik, folytatják, idén ezen kívül a Shrek első, második és harmadik részét is lenyomták a torkunkon.

+1 felnőtteknek

Igazából szerelem (Love Actually)

A felnőtt behatárolás persze nem annyira igaz, hiszen ha az egyetlen lájtos szexjelenetet kivennénk belőle, simán végignézhetnék velünk a gyerekek is. A film jó eséllyel pályázhatna az elmúlt évtized legjobb karácsonyi filmje címre, ráadásul ez az a sztori, amit képesek vagyunk töretlen lelkesedéssel végigülni elalvás nélkül.A több történetből összefűződő film 2003-ban láthattuk először, s Richard Curtis rendezőnek köszönhetően Hugh Grant és Colin Firth ismét együtt játszik a Bridget Jones után. A többi szereplők is szenzációsak, többek között Emma Thompson, Keira Knightley, Liam Neeson, valamint Bill Nighy és Billy Bob Thornton.

Fókuszban természetesen a szerelem áll, de valahogy ez nem olyan feltűnő nekünk. Hol nagyon nevetünk, hol pedig a könnyet morzsolgatjuk a szemünk sarkából. Hiába rocksztár, vagy angol miniszterelnök a hősünk, mindennapi figurákat látunk a képernyőn, olyanokat, akiket szeretni tudunk minden gyarlóságukkal együtt. Számos olyan poént adott nekünk a film, amit elég csak idéznünk, s máris megnéznénk az egészet ezrdeszerre, hogy érezzük, körülvesz minket a szeretet. 2004-ben két Golden Globe díjra is jelölték, egyáltalán nem véletlenül.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.26 17:09:02cozumel

  Mary Poppinst barmikor megnezem:-)

  Igaz, nekem a kedvenc gyerekmesem volt, asszem 6-12 eves korom kozt legalabb 100X elolvastam.  A spoonfull of sugar makes the medicine go down....:-)  Aztan, supercalafragilisticespielidousos....:D

 • 2008.12.26 17:28:20cantaloupe

  Cozumel, nekem is a supercali...jutott eszembe! :D  Amugy karacsonyi klasszikus meg a Kicsi Rita.

 • 2008.12.26 17:36:47napsziget

  a tvvel semmi baj sincs. szerintem a normális egy-két-három diplomás ember is néz tvt, aki jár színházba is, és sokat olvas is. "Azt hiszem nekünk, intellektueleknek igen fontos, hogy kapcsolatban maradjunk a köznép kultúrájával. Nem élhetünk elefántcsonttoronyban, kivéve persze, ha az elefántcsonttorony tetején ott a tévéantenna"ez a világ legjobb könyvéből egy idézet, amin kb. 10szerre is ugyanakkorát tudok röhöni. én legalábbis:):)

 • 2008.12.26 17:51:48cozumel

  Van egy ismerosom, aki a vilag legigenyesebb irodalmat, szakkonyveit hatulrol-elore tudja beteve.

  O tenyleg allandoan olvas, estel elalvas elott kezbeveszi a Berzsenyi kotetet, vagy Homeroszt...

  Tv ritkan, csak kulturalis- es ismeretterjeszto musorok...  Es 10 eve (vagy akarmennyi ideje is megy) egy reszt nem hagyott ki a Baratok kozt-bol.

  :D:D:D

 • 2008.12.26 18:54:40claudette

  napsziget: Nem elvetemült az a szerencsétlen Dennis! Mindig jót akar, csak mindig minden rosszul sül el. Az én unokaöcsém dettó ilyen volt, ő is mindig mindenkinek a kedvében próbált járni, csak ördögfiókásan sültek el neki a dolgok :D Én ezért is szeretem a filmet, mert arra emlékeztet, amikor még mi is 5-6 évesek voltunk, és volt egy ilyen rosszcsont a családban :) Amúgy meg mi baja lehetne tőle a gyereknek, ha megnézi? És Wilson bácsival sincs semmi baj, csak egy egyszerű, morgós vénember.

 • 2008.12.26 19:29:34sacoesmaco

  az Igazából szerelem zseniális ...

  mi ilyenkor tévézünk IS - ma megnéztünk ) a párom töltötte le ) 2 sci-fit. Mind a ketten kereskedelemben dolgozunk, miután 24-ig legalább 23 napot dolgozok, piszkosul jól esik a punnyadás, pihenés, semmittevés ... és igen, ne legyünk álszentek. Nekünk is van jó pár diplománk, nyelvvizsgánk, én igen sokat olvasok, 1500 db körüli a könyvtárkám itthon, de ettől még jól esik tévézni, s közben netezni :). A cicák meg az ölünkben alszanak közben. Egyszerűen szükségünk van tv-re, filmekre, nekem habos-babos filmekre, internetezésre. Ettől nem leszünk agymosottak, de néha kell az álomvilág. Pláne, hogy nekem az egész családom meghalt, legutoljára édesanyám 5 éve, testvérem nincs... Azzal vagyok, akit szeretek, imádunk itthon lenni, az állatkáinkkal, jókat eszünk-iszunk, minden nap sokat mosolygk és nevetek. Kell ennél tönn?

  Elnézést, ha sok lettem és zagyva :)

 • 2008.12.26 19:30:57sacoesmaco

  mosolygok... és töBB

  sorry

 • 2008.12.26 20:17:11mesianyu

  Az utóbbi évekbe az a pár film amit szívesen megnéznék a karácsonyi kínálatból tuti akkor megy amikor főzök/vendéget látok/az éjszaka közepén. Ez van, majd jövőre talán akkor adják mikor ráérek :DDD

 • 2008.12.26 20:46:28tuktuk

  Javítsátok ki a helyesírási hibákat.

 • 2008.12.26 21:31:5178as évjárat

  Pirossal jó lesz?:)  Egyébként én a Télapus filmeket nagyon szeretem. Föl is vettük lemezre, akár a nyár közepén is képesek vagyunk megnézni. A 3. részét még sajna nem láttuk.

  Olyan jó ilyenkor egy kicsit álomvilágban élni. Elképzeljük, milyen jó lenne, ha tényleg lenne télapó és tényleg így működne az egész. Édes, mikor a kicsi fiam tátott szájjal nézi és évről-évre ugyanazokra a dolgokra csodálkozik rá.

  Lehet nyálas, de simogató és nekünk ilyenkor ez kell. Van akinek karácsonykor is a horror, sci-fi a menő, nekünk ez.

  Megnéztem az Igazából szerelem c. filmet, egyedül. Bizonyos részeknél pityeregtem. Jó volt4

 • 2008.12.26 21:32:3478as évjárat

  Ah, bocsi! Jó volt!

 • 2008.12.26 21:58:44Magenta

  napsziget, ez Adrian Mole?

 • 2008.12.27 02:18:39Párizs

  Csak egyvalaki említette a Muzsika Hangját! Pedig én szerdán is és csütörtökön is azt néztem. Egyik nap valamelyik magyar adón, másnap a horvát tv-n, eredeti hanngal, horvát felirattal. Nekem a tv pl. nyelvtanulásban is sokat segít/segített, de sokszor csak amolyan háttérzajnak megy, én szeretem ha nincs teljes csend körülöttem (majd ha lesz gyerekem, bizonyára értékelni fogom a csendet), de van hogy olyankor bekapcsolom a Kossuth Rádiót. Szerintem nincs abban semmi rossz, ha kicsit elücsörgünk a tévé előtt karácsonykor. Nekem ez az időszak arról szól, hogy nem kell dolgozni és azt csinálok, amihez kedvem van. Hát még ha cica is dorombolna az ölemben... :):)

 • 2008.12.27 08:44:07Brumibaby

  Tüskevár

  Tenkes kapitánya

  A négy páncélos és a kutya  Jójójó, nem karácsonyiak, hátaztán?

 • 2008.12.27 08:47:56Brumibaby

  Ezeket szeretem, mert ezek voltak "a" filmek, amikor még szerettem tévét nézni.  Na persze, a fiam azt kérdezte nemrég, volt-e már hangosfilm az én gyerekkoromban...  (Nem röhög!)  Sokkal jobban nézhetek ki, mint egy-két éve, amikor azt kérdezte: Amikor kicsi váltál, Anya, csak dinók meg mamutok éltek...?

 • 2008.12.27 09:38:56Tessina

  :))))

 • 2008.12.27 10:33:28Zsákos ember

  twist oliver minden adon masik feldolgozasban...

 • 2008.12.27 10:37:34Zsákos ember

  amugy mi nezunk tv-t karacsonykor, es szerencsere mindezt be is vallhatom, mert nem attol fognak az ismeroseim bazi okosnak es bazi jo szulonek tartani, mert nincs szuksegunk a tv-re. :)

 • 2008.12.27 12:42:35mesianyu

  Hugh Grant valahogy nem bír a szívem csücske lenni. Erről a filmjéről most hallottam először. A végtelen történettől már gyerekként is féltem, meg volt valami labirintusos két testvér bolyongott a sötétbe. Iskolai mozizás keretében láttam kb 7 évesen de rám horrorként hatott.

  Ma Armageddon lesz kismilliomodszorra, nekem ez túl "fantasztikus".

  Megunhatatlan kedvencem a Huncutka bár évek óta nem ment sehol. Szívesen néztem volna a Discoveryn az Állítólag... különkiadásait. Szeretem ezt a sorozatot de mikor műsoron volt nálunk családlátogatás zajlott. Majd figyelem az ismétléseket. :D

 • 2008.12.27 13:16:23Magenta

  Csoda New York-ban  Nagy kedvencem. :)))

 • 2008.12.27 14:15:32gyöngy1

  Nàlunk (felnöttkörben) abszolùt gyöztes a "Karàcsonyi kalamajka" (Le père Noël est une ordure). Nem ismerem a magyar szinkront, de az eredeti fantasztikus!!!!! www.filmkatalogus.hu/Karacsonyi-kalamajka--f17890

  Utàna jöhet a "Kelekotya karàcsony" (Christmas with the Kranks) www.filmkatalogus.hu/Kelekotya-karacsony--f14433

  Az elsö "Télapu" tetszett, a többit nem làttam.

  A lànyok még nem igazàn birnak ki egy egész estés filmet, de a Mary Poppinst, Muzsika Hangjàt, Aranyrozsa Barlangjàt meg szeretném nekik mutatni (plussz egy-két régi csehszlovàk mesét).

  (ps: nekem Hugh Grant bàrmikor jöhet:-))))

 • 2008.12.27 14:59:35cozumel

  Brumibaby  En is hasonlokeppen jartam a minap.

  Meseltem a gyerekeknek, hogy a magyar nep regen vandorolt sokaig, es lohaton jartak.

  Erre a fiamnak felcsillant a szeme, s megkerdezte:  "Anya, de izgi, Te is lohaton jartal? "  Mondtam neki, hogy az egy kicsit regebben tortent, erre elgondlokodott, es kikovetkeztette, hogy " jo, akkor a mami es papi jart lohaton" :D

 • 2008.12.27 15:09:14Magenta

  cozu, beszélnek a gyerekeid magyarul?

 • 2008.12.27 15:15:17cozumel

  Magenta  micsoda kerdes ez, hat nana! :D

  EN nem tudom, nekem furcsa, ha egy anya nem a sajat nyelven beszel a gyerekeihez, hanem a befogado orszag nyelven (altalaban rosszul ugye....)  Nekem nem esne ki a szambol angol szo, ha a gyerekhez szolok.

  Nem azert, mert ubermagyar vagyok, hanem mert termeszetellenesnek ereznem.  Az is furcsa volt, amikor egy angol-magyar vegyes tarsasagban a munkahelyen a magyar kollegahoz is angolul beszeltem, mert ugye megtiszteled a tobbieket azzal, hogy parbeszed kozepen nem valtasz at a sajat nyelvedre.

  De hulye erzes volt :-)

 • 2008.12.27 16:08:11mesianyu

  Most néztem meg a Télapu második részét felvételről. Nekem tetszett, sőt kellemes csalódás volt, mert gyakran a második részek gyenge utánzatok. De ez egész jó volt. Én már csak ilyen kis földi halandó vagyok és kikapcsolódást jelent a karácsonyi limonádé film. :))))

 • 2008.12.27 18:02:34Meiklokje

  A végtelen történetből írom a szakdogám.A filmről csak annyit,h Michael Ende teljesen elhatárolódott tőle és Wolfgang Petersen semmit sem örzött meg az eredeti regény mondanivalójából. A történet cselekménye a vásznon kb. a könyv harmadánál befejeződik és teljesen más lesz a vége. A film helyett inkább olvassátok el a könyvet,akit meg a látványtechnika nyűgöz le,az nézhet bármi mostani filmet is, mert a végtelen történet is anno már "blue screen technikával" készült....

 • 2008.12.27 18:26:34Magenta

  Cozumel, őszintén szólva én is így gondoltam, csak kíváncsi voltam. :)  A családunkban van olyan ember, aki kint él "németbe" 15 éve (előtte meg 25-öt itthon) és úgy tesz, mint aki nem tud magyarul, akcentussal beszél és persze "nem jutnak eszébe a magyar szavak". Az ilyesmit nem szeretem. Na, ő a lányaival is németül beszél.

 • 2008.12.27 21:16:57gyöngy1

  Bàr a kérdés nem nekem szol, de nàlunk néha elkerülhetetlen, hogy franicàul szoljak a lànyokhoz (férjem frankofon, Bxl-ben élünk, pàrommal franciàul beszélek, lànyokkal magyarul)

  - harmadik személy jelenléténél, megprobàlok franciàul szolni hozzàjuk, mert nem udvarias

  - ha nyelvi hibàt ejtenek, akkor javitok

  - magyar kollegàval is néha angolul v franciàul beszélek ha màs is van az irodàban

  DVD-t mostyanàban csak magyarul nézhetnek...

  Olvasàshoz még kicsit.

 • 2008.12.27 22:00:24cantaloupe

  Magenta,

  na, azt en se csipem, mikor valaki atlepi a hatart es mar "nem beszelni madzsar".

  De tobb ismerosom-baratnom is van, ahol a ferj amerikai es ott azert nehez am a magyar gyokereket, nyelvet tovabbadni. Sok helyen ertik a gyerekek a magyart, de angolul valaszolnak, illetve oviskorukban mergesen kozlik anyukajukkal, hogy beszeljenek "rendesen". Ha a ferj es feleseg egymassal angolul beszelnek, plusz mindenki az utcan, jatszoteren, a boltban stb. akkor nehez am egy kis magyar mikrokornyezetet egy szemelyben teremteni.  Cozumel, par tippre kivancsi lennek, azon kivul, hogy csak magyarul beszelsz a gyerekekhez, mert ez nem mindenhol volt eleg. En is igy tervezem amugy, hogy tudjon folyekonyan magyarul az utod. De lenyeges kerdes, hogy a parod magyar-e (ha nem titok).

 • 2008.12.27 22:18:15cozumel

  Cantaloupe  a ferjem skot, de amugy nem soher :D:D  Teny, hogy egy ido utan az lesz a dominans nyelv, amit az adott kornyezetben legtobbet hallanak. Igy nalunk az angol.

  Miota iskolaba jarnak, el is kezdtek egymas kozt szinte 90% angolul beszelni.

  De hozzam mindig magyarul beszelnek, nincs gond a valtassal.  Es igen, kell, muszaj osztonozni a magyart, neha nogatni kell oket. Pl. ha harmasban vagyunk, es egymast kozt elkezdenek angolul karattyolni, akkor rajuk szolok.  Sokat segit a jutyub, magyar dalocskak, magyar rajzfilmek, aztan a mesetv.hu, es az egyszervolt.hu.  Rengeteg konyvunk van, este legalabb egy oran at meselek nekik. Napkozben meg sokat eneklunk, mondokazunk. Es termeszetesen vannak magyar nyelvu mese dvd-k, sajnos lassan kinovik oket :-(  S vegul nem art, ha idonkent haza tud latogatni az ember egy hosszasabb tartozkodas erejeig.....

 • 2008.12.27 22:21:40Magenta

  Nem magyar a párja. :)  Elhiszem, hogy nehéz, én arra voltam kíváncsi, hogy (gyöngy1-nek) amikor mondjuk hatszemközt vagy a gyerekeiddel, akkor magyar-e a kommunikáció. Ha ezt szokják meg születésüktől fogva, akkor talán könnyebb.

  Igaz, én nem nagyon tudhatom, mert soha nem éltem más nyelvterületen, de a családban valaki úgy nőtt fel, hogy a nagyszülő beszélt vele szlovákul/horvátul/csehül. Mindhárom nyelvet anyanyelvi szinten beszéli a magyar mellett.  Plusz magamból kiindulva egy ilyen ziccert nem hagynék ki (így tanulja meg legkönnyebben és legjobban a nyelvet). És mekkora poén mondjuk cozumel ikreinél, hogy a suliban tudnak úgy beszélni egymással, hogy senki nem érti. :)))))))

 • 2008.12.27 22:30:46Magenta

  Egy skót és egy magyar Kanadában... Ez azért nem semmi.

 • 2008.12.27 22:42:57cantaloupe

  Magenta,

  mi meg egy indiai es egy magyar az USA-ban. :D  Cozumel,

  koszi a valaszt.

  A skot viccet nem hagyhatom ki:

  -Hogy keletkezett az elso femhuzal?

  -Ket skot egyszerre hajolt le egy penzermeert.  A tervem nekem is hasonlo, mondtam mar most anyunak, hogy jatekot, ruhat ne hozzon, azt tudok itt is venni.

  Lesz majd egy listam, ahol magyar konyvek, DVD-k fognak szerepelni a Kipp-kopptol a Ludas Matyiig, ami csak eszembe jut. Weores Sandor, Susu, Halasz Judit, minden lesz itt is.  Eme tervemben megerosit, hogy akarhany kulfoldi gyokerekkel rendelkezo ittenivel beszelek, mind sajnalja, hogy nem tanitottak otthon lengyelul/oroszul/magyarul stb.

 • 2008.12.27 22:45:57Magenta

  cantaloupe, ez sem rossz összetétel.  Még rajtunk is fennakadnak ismerősök, hogy az ország két végéből hogy tudtunk összetalálkozni...  Gondolom, nálatok meg cozumeléknél ugyanez lehet: "jéééééééé és hogy/hol találkoztatok?"

  :)

 • 2008.12.27 22:57:43cozumel

  Cantaloupe

  :D:D:D  ilyenkor annyira sajnalom, hogy nem lehet tokeletesen atadni a vicceket egyik nyelvrol a masikra. Meg akkor sem, ha ez konnyen fordithato.

  Magenta  es akkor ehhez meg add hozza, hogy a gyerekeink Mexikoban szulettek :D

 • 2008.12.27 23:03:26madz

  ezek olyan izgi helyzetek

  Cantaloupe, megkérdezhetem, hogy a férjed milyen nyelven fog beszélni a kicsivel? a ti helyzetetek még bonyolultabb, mert mindketten külföldiek vagytok, nem?

 • 2008.12.27 23:09:34Magenta

  Ti aztán nemzetközi család vagytok, cozumel!  Állampolgárság mi a gyerekeknél? Magyar, skót, spanyol (vagy mexikói, nem is tudom, hogy mondják)?

 • 2008.12.27 23:10:24Magenta

  Azért azt meg kell mondanom, hogy ez nagyon romantikus!

 • 2008.12.27 23:11:10Magenta

  tényleg, cantaloupe, ebbe még bele se gondoltam! A ti gyereketek simán lehet háromnyelvű.

 • 2008.12.27 23:23:04cozumel

  Magenta  van mexikoi, kanadai es magyar utleveluk is :D

 • 2008.12.27 23:27:09Magenta

  És mindketten megismertetitek a saját hazátokkal őket?

 • 2008.12.27 23:28:49Magenta

  Ja, amúgy én beleolvastam tegnap a Pisa linkbe, amit ideraktál és nagyon köszi!  A szövegértés régebben gond volt nálunk, de itthoni segítséggel a legutóbbi már 100% volt! (ez most dicsekvés). :)))

 • 2008.12.27 23:38:29cozumel

  Magenta  a PISA link tenyleg nagyon erdekes, de nem az en erdemem, Wish tolta be a posztba!

 • 2008.12.27 23:53:53cantaloupe

  Madz,

  a ferjemnek tkp. elso nyelve az angol, a masodik a helyi indiai nylev (tamil), ami amugy egy nagyon dallamos, osregi, dravida nyelv. En orulnek, ha azon a nyelven beszelne a kicsihez de szerintem neki az angol jobban fekszik mar.  Cozumel,

  nem semmi-akkor ti is nyomjatok a multikultit rendesen! En orulok annak, hogy mi igy elunk, es a gyerekunk mar kezdetektol rengeteg szemlelettel/kulturaval talalkozik es konnyebben toleralja, aki mas.

 • 2008.12.28 01:02:41greencurse

  Fantaghirot én is épp említeni akartam, valamelyik évben egész karácsonykor az ment.  Meg kb 8-10 évvel ezelőtt minden karácsonykor leadták azt a filmet is, ami egy kislányról szól, akinek az apukája háborúba megy, intézetbe adja a lányát, apa eltűnik, gyerek szobalány lesz, kap valami töröktől ajándékokat, van egy barátnője, aztán véletlenül meglesz az apja.

  Nem szerettem azt a filmet, mert olyan szomorú volt, mégis mindig megnéztem.

 • 2008.12.28 01:29:47kanga

  Picit belekotygok a tobnyelvusegbe... a kornyezetemben es is azt vettem eszre hogy ahol az egyik nyelv dominans, a gyerekek megertik a masodikat is de nem szivesen beszelik (van egy nemet ismeros aki csak nemetul beszel a lanyaval de mivel a papa amerikai, a gyerek nem akar nemtul beszelni, egy masik csalad elvileg 3 nyelvu lenne de mivel a papa nem adta tovabb az anyanyelvet, ismet az angol a domninans, es a nagyobbik lanyuk nem szivesen beszel koreaiul, bar meg iskolaba is jaratjak). Nalunk is 3 nyelv jarja a csaladban, de mivel mind a ketten az anyanyelvunkon beszelunk a gyerekekkel, a nagyobbik 3 es fel evesen 3 nyelven beszel. Mondjuk az angol docog meg egy kicsit, mert csak most kezdte ez az ovit. Most csak arra kell odafigyelnem, hogy a hugahoz nehogy angolul szoljon. Ja meg annyit hogy meg tarsasagban is anyanyelven szolunk a gyerekekhez, es utana elmondjuk a tobbieknek is hogy mirol volt szo es eddig meg senki se sertodott meg emiatt.

  Meg hogy a temaban is megszolaljak, dr. Who-t neztunk az este miutana gyerekek vegre elaludtak.

 • 2008.12.28 10:25:55gyöngy1

  Amikor a lànyokkal vagyok egyedül (utcàn, jàtszotéren, néha még Anyoséknàl is) akkor magyarul beszélek hozzàjuk. De a férjemmel franciàul beszélek, és ebböl a lànykàk tudjàk, hogy megértem.

  Augusztusban költöztünk ide, és addig a francia volt a hàttérben, most, hogy itt màr mind a ketten ovisok, a magyar lett a hàttérben. Egymàs közt is inkàbb franciàul beszélnek inkàbb. Fura pàrbeszédeink vannak néha: ök franciàul kérdeznek valamit, én magyarul vàlaszolok. Szerencsére mindent megértenek. Este az esti mese (ha én vagyok a soron) akkor az magyarul van, és ahogy màr mondtam a dvd csak magyarul mehet (nincs kàbel tévénk, tehàt franciàul nem nézik).

  Amùgy a férjem sok mindent megért magyarul, de egy egész pàrbeszédet nem tudna hibàtlanul lefolytatni, de azért elég jo ahhoz hogy ki tudja néha javitani a lànyokat:-)))

 • 2008.12.28 18:21:28Stipistopi

  Átlapoztam a tévéújságot. Szarabbnál szarabb / ezer meg egy éves filmek Karácsony táján. Bud Spencer és Terence Hill már a könyökömön jön ki.

 • 2009.01.02 03:13:49gyulika

  a leg nagyobb télapos film BillY BOB TORTON TAPLO TÉLAPO VERHETETLEN

 • 2009.01.02 03:20:46Heatherette

  egyetértek

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta