SZÜLŐSÉG

Makkcsata és légybekapás a gyerekkönyvekben

2008. december 20., szombat 12:00

Újabb adag gyerekkönyvet mutatunk be, a kelekótya kaméleontól a térbeli, interaktív könyveken keresztül a Cipelő cicákig, és a kihagyhatatlan Andersen és a Grimm testvérek válogatáskönyveiig. A karácsonyi puzzle-könyv sem marad ki és a szobatisztaság rejtelmeibe is beavathatjuk a totyogóinkat.

Tomi és Lili otthon

A General Press könyveit azért szeretem, mert számomra is érdekesek, kedves történeteket lehet olvasni bennük, és mindegyik különleges valamilyen formában. A Tomi és Lili otthon egy interaktív mesekönyv, amelyben rengeteg kihúzható, kinyitható és kivehető „alkatrész van”, a konyhában például a lenyitható ajtajú mosogatógépből a gyereknek ki kell pakolnia az  evőeszközöket a tartóba, de minden helyiségben ki kell takarítani, ablakot mosni, porszívózni, mosni, vasalni. Nekem már csak az nem világos, hogy kicsoda Tomi, a róka és milyen viszonyban van Lilivel, az egérrel.

General Press, 2008.
3800 FtKöszönöm, barátom!

A térbeli mesekönyv első látásra nem tűnik rossz választásnak, kellemes színekkel rajzolták a bájos állatfigurákat és elég masszív a keményborítós könyv ahhoz, hogy tartós legyen, amikor századszorra is átlapozza a gyerek, hogy előbukkanjon térben a jegesmedve és a pingvin, amint táncolnak, szánkóznak és korcsolyáznak. A verses szöveggel viszont elégedetlen vagyok, olyan fülsértő rímeket használnak, hogy ennél még egy mezei anyuka is jobbakat talál ki. Sebaj, ha ilyen könyvet kap a gyerek, ne dobjuk ki, nem muszáj felolvasni az oldalankénti két verssort, nyugodtan improvizálhatunk, mert az alapötlet amúgy nem rossz.

General Press, 2008.
2500 Ft

A kelekótya kaméleon

A kis, keménylapos könyvecske egy kaméleonról szól, aki unalmában rájött, hogy nem csak a színét tudja változtatni, hanem a formáját és a méretét is. Az állatkertben járva ki is próbálta képességét és átváltozott mindenféle állattá. A könyv szélén fülecskék segítségével lapozhatunk a szélén feltüntetett állatokhoz. A kedvencem pedig az utolsó mondat: „Ekkor újra kaméleonná változott. És hamm – bekapta a legyet… … és végre boldog volt.” Különleges könyv megfizethető áron.

Pagony, 2008.
1350 Ft

Bilikönyv

Ranschburg Jenő ajánlja a könyvet azoknak a szülőknek, akik most szembesültek azzal, hogy a szobatisztaságra nevelés mekkora szívás, de gyerekeknek is ajánlja a gyermekpszichológus, hogy forgassák a könyvet, hátha így megértik, mit akarnak tőlük a felnőttek. Samu, a főhős kisfiú egy bilit kap ajándékba, ám először nem tudja, mire való. Aztán rájön és addig ül rajta, amíg sikerül belekakilnia. A terméket aztán anyukájával együtt lehúzzák a vécén és ezentúl Samu mindig a bilibe végzi a dolgát.

Pagony, 2008.
1590 Ft

Állatfa

Eddig hiába kérdezte a gyerek, hogy hívják az apaszarvast, az anyaszarvast és a gyerekszarvast, nem tudtunk rá válaszolni? Vagy nem jutott eszünkbe, hogy nevezik a tehenek csoportját és ki vigyáz rájuk a mezőn? A pesti anyukák egyáltalán nem biztos, hogy tudják, hogy az apakacsát gácsérnak hívják. Ezzel a könyvvel nagyon okosnak tűnhetünk, és a gyerek is végre tisztán fog látni, ugyanis sok-sok állat családfáját mutatják be szögletesen rajzolt állatfigurákkal illusztrálva és a gyerekek számára is érthetően magyarázva. Aztán ne csodálkozzunk, ha a végén a gyerek jobban fogja tudni, mi a gúnár, a bak, a bocs, a suta, a gida, a csődör és a többi.

Pagony, 2008.
1490 Ft

Imbusz mester autót épít

Magyar szerzőpáros írta a könyvet, amelyet témájánál fogva kisfiúknak ajánlunk: a főhős Imbusz mester, aki a világ legjobb autószerelője és bármilyen autót meg tud javítani. Aztán képbe kerül egy loncsos, bicegő kutya, a szeleburdi Pudlimász, akit befogad a mester és elválaszthatatlan barátok lesznek. A történetben felbukkannak a környék rémei is: Fasírt és Penész, a kóbor kutyák.

Pagony, 2008.
1990 Ft

Cipelő cicák a hátizsákban

Lili, Marci és Dorka és a három rosszcsont kiscica (a Cipelők) az erdőben kalandoznak, szánkóznak, hóembert építenek, kirándulnak a patakparton, nyáron sátoroznak és makkcsatát vívnak. A történeteket Berg Judit írta, a rajzokat pedig Agócs Írisz készítette. Cicamániás kölyköknek kihagyhatatlan. A négy történet pont olyan hosszú, hogy esti mesének olvashatók anélkül, hogy közben elaludnánk a gyerek mellett.

Pagony, 2008.
2350 Ft

Hans Christian Andersen: Mesék

A dán költő meséinek nagyjából negyedét gyűjtötték össze ebben a válogatáskötetben, mely egyaránt tartalmazza az ismertebb meséket, mint például a Borsószem királykisasszony, de megismerhetünk kevésbé közismert történeteket is, mint például a Szívfájdalom. A gyűjteményt Nikolaus Heidelbach illusztrációi teszik még különlegesebbé, azonban egy biztos: ez az a könyv, amit egy kisgyerek kezébe tuti nem adnék oda, hiába kemény fedeles a borítója, túl nagy, túl szép és túl drága. (bry)

Park Kiadó, 2005.
7000 Ft

Andersen/Grimm testvérek varázslatos meséi

Kevésbé szép kiadás, mint az előzőekben említett, viszont az ára is kevesebb mint feleannyi. Ezért a pénzért nagyméretű, fényes, vastag lapokra szedett Andersen-meséket kapunk, szám szerint 23-at, amelyek között megtalálható A kis gyufaárus lány, A rút kiskacsa és A rendíthetetlen ólomkatona is. A könyv párja A Grimm testvérek varázslatos meséi, amelyből 31 mesét olvashatunk fel a kölyköknek, az illusztráció pedig sokkal szebb, mint a másik könyvben.

Alexandra Kiadó, 2008.
2999 Ft

Örökzöld mesék - válogatás Andersen és a Grimm testvérek meséiből

Úgy látszik, nem telhet el karácsony Andersen és Grimm mesék nélkül. Az Egmont kiadó elegáns könyvében a Jancsi és Juliska, Piroska és a farkas és Hamupipőke című örökzöld történetei olvashatók. Az akvarell-illusztrációkat Anasztaszja Archipova készítette. Karácsonyi ajándéknak ideális, főleg azoknak, akiknek fontos a könyv külleme is.

Egmont Kiadó, 2008.
2699 Ft


Karácsony: puzzle könyv

Az én lányaim megőrülnek a puzzle-könyvekért, ha előkerül egy, órákig fekszünk együtt a nappali szőnyegén és rakjuk ki a szebbnél szebb képeket. Az idei karácsony is hasonlóképp fog telni, ha elővesszük ezt a könyvet, amely öt 48 darabos karácsonyi témájú puzzlet-t tartalmaz. A rajzolt képeken macik karácsonyoznak, korcsolyáznak, felbukkan rénszarvasaival együtt a Mikulás is és az utolsó oldalon a kis Jézus és a bölcsek is.

Manó könyvek, 2008.
2490 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.20 15:48:32Pandi

  A fiamnak nagyon tetszenek Török Szilvi rajzai, animációi az egyszervolt.hu-n, így ez a könyv is biztos bejönne neki.:)

  De a kaméleonos is aranyos lehet, az unokatesónak meg a bilikönyv lesz lassan aktuális.:)

 • 2008.12.20 16:10:54szövetszöcske

  Nem tudom, én igaziból valami ateisták ovodáskorú kisgyerkőceinek szóló karácsonyos-Betlehemes-egyszerűsített sztoris könyvnek örülnék a legjobban. Miután a lányom mostmár meg tudja különböztetni az összes thomasmozdonyt szín és szám alapján, az összes kicsipónit jelzés alapján, de amikor jönnek a háromkirályok meglátogatni játékból a kicsipónikat, az sándorjózsefbenedek, szóval időszerű lenne. Próbálkoztunk, egy jónak látszó könyvvel a könyvtárból, de már az első mondatban a teremtés kifejezésnél elakadtunk (muszáj volt pár mondatban felvázolni a gyereknek, elmondtam a verziókat, és mondtam, hogy mi szülők az ősrobbanásos dolgot támogatjuk, a kicsi rögtön letromfolt, hogy ő meg nem, mert butaságnak hangzik). Szóval valami lájtosabb kellene mint a kicsipónik, csak betlehemi jászollal, a nem a sztorira hanem az elvi vitára okot adó részekre koncentráló könyvbe beleőszülök mire végigolvasom neki.

 • 2008.12.20 17:38:05verkaverka

  "mondtam, hogy mi szülők az ősrobbanásos dolgot támogatjuk, a kicsi rögtön letromfolt, hogy ő meg nem, mert butaságnak hangzik"

  Most nagyon röhögök. Pedig ez még engem is utolérhet. Vagy éppen ezért. :)))

 • 2008.12.20 18:19:07Tessina

  szöcske, ha találsz ilyet, ne felejtsd el értesítei minket:)

 • 2008.12.20 18:23:12Xmas

  Elég perverzre sikerült kreálni a címet. Ha már makkok csatázgatnak egymással, és valaki bekapja a legyet, és ráadásul mindez esetleg egyidejűen zajlik, akkor azt már hármasszexnek hívják...

 • 2008.12.20 18:24:57Mille38  Talán ha a "SándorJózsefBenedeket" keresed, akkor Józseg Attila Három királyok c. verse alapján készült leporellót kellene megtalálnod. Az elég lájtos.  De attól tartok, az igazi ateista-betlehemes könyv perpillanat hiánycikk. Egyelőre. Még egyet-kettőt lapozni kell a Jelenések könyvében ahhoz, hogy megjelenjen ilyen... no de nincs már messze, az biztos.

 • 2008.12.20 19:11:24Veritas

  2 nagyon aranyos mesekönyv kicsiknek:

  www.konyvaukcio.hu/ant/book.php?func=kiado&tipus=tema&kezdet=1&darab=50&talalat=20&rendezes=Cim_AZ&temakorID=0&sszam=18&ID=85367 (új kiadása is van, de ez aranyosabb)  www.libri.hu/hu/konyvek/gyermek_es_ifjusagi/mesekonyv/kepes_mesekonyvek/vidam_mesek

  (pont úgy néz ki, mint régen :) Nagyon szerettem!)

 • 2008.12.20 19:16:36nyuszómuszó

  én is a József Attila féle "Három királyokat" ajánlom. Aranyos, szép a vers, egyszerű és régen láttam belőle gyönyörűszép rajzokkal, keménylapra nyomott kiadást is..

 • 2008.12.21 06:48:33icewoman

  "Karácsonyi hagyományok a nagyvilágban" Passage kiadó

  Én mint ateistaként nevelkedett:-), ezt találtam a kislányomnak, aki tavaly volt 2 és 1/2 éves. Nézegettük leginkább még akkor, de idén ő kereste elő, ahogy elkezdedőtt a karácsonyi "szezon", emlékezett rá, és ezek szerint megszerette. Nem tökéletes, de szerintem jó.

 • 2008.12.21 09:15:31Tessina

  király, köszi:)

 • 2008.12.22 17:00:23druantia

  Lehet, hogy már kicsit késő, de én ezt a könyvet vettem a gyerekemnek karácsonyra (többek között):

  bookline.hu/product/home.action?type=22&id=33410&_v=Archipowa_Anastassija_Jezus_szuletese

  Nincs benne szöveg, nincs benne semmi, csak kinyitod és ott van előtted három dimenzióban a szín: Mária, Szenjózse (ahogy a gyerekem mondja), Jézuska és a királyok. Meg pár állat. Ennyi. Mindenki úgy magyarázza, ahogy akarja, gyönyörű és az ára is rendben van.

 • 2008.12.25 20:30:45gabcigirl

  Szövetszöcske! Nem támogatom az ateista színezetű könyveket a gyerkőcnek- épp pár perce olvastam, hogy Darwin az evolúció tanának kidolgozása alatt folyamatosan skizoid, paranoid, depressziós rohamokkal és pánikbetegséggel küszködött. Sz'al a teremtő vsz. nem nagyon tolerálta:))))

 • 2008.12.25 21:01:50zolnaid

  Már miért ne tolerálta volna? Fura ez a hozzáállás, ha te szólsz Istenhez, vallásos vagy, ha Isten szólt Darwinhoz, ő meg skizofrén?

 • 2008.12.25 21:11:55cozumel

  Zolnaid

  ha meg nem mondtam volna: az egyik legertelmesebb ember vagy ezen az oldalon.  Smuz vege :-)

 • 2008.12.25 21:24:09Pandi

  Zolnaid, ez tényleg óriási volt!:)

 • 2008.12.25 21:40:03zolnaid

  Kösz a tapsokat :)))  megjegyzem különben hogy Darwin papnak készült, és nem volt ateista, de természetesen ez ne tántorítson el senkit a vallástól, a hit léte vagy nemléte még egyáltalán nem biztosíték a pánikrohamok elkerülésére...

 • 2008.12.25 21:45:05anyamadár

  Zolnaid :)))

  ez jó volt. :)  Gabcigirl, hol olvastad te ezeket Darwinról megtudhatom a forrást? :)

 • 2009.01.04 22:53:25ye_no

  vagy itt:

  www.nagyutazas.hu/magyar/magazin/article.php?id=410  idézetekkel Darwin naplójából.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta