SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: kezdődik a visszaszámlálás

2008. december 19., péntek 11:00

Mostanra már mindenki nagyjából tudja, hogy az ünnepek alatt mikor és hová vándorol. Most konkrétan a rokonlátogatásokra, megszállásokra gondolok, amitől sokunknak fáj már októberben a gyomra. Mert megyünk az anyósunkhoz, anyánkhoz, sógornőnkhöz, jó génekkel megáldottak pedig a nagymamához is. Vagy ezek mind jönnek hozzánk, s a karácsony mindenről szól, csak a nyugalomról nem, 28-ra lábunkba pedig egy fél maratoni távot toltunk bele.A megoldáson már én is töröm a fejem régóta, de nem tudom, mit kell tenni ahhoz, hogy jól működjön a történet. Egyfelől a karácsony a szeretet ünnepe, s mikor tennénk félre az acsarkodást, haragot, távolságtartást, mint ilyenkor. Másfelől ilyenkor a szeretteivel akarja tölteni mindenki az idejét, elvégre erre hivatott ez az ünnep. S felmerül a kérdés bennem, hogy miféle képmutatás 364 napok keresztül hátat fordítani valakinek, egy közeli vagy távoli rokonnak, a maradék egy napon pedig úgy csinálni, mintha minden rendben lenne? Mindenki a saját szájíze szerint válaszoljon, hogy képmutatás-e a fehér abrosz melletti kínvigyor, vagy a megbocsátásé. Miért pont ilyenkor kellene olyanokkal tölteni az időnket, akivel egyébiránt egyáltalán nem akarunk találkozni? Amíg pedig kisütitek a választ, mazsolázzatok a programajánlóban!BUDAPEST
Állatkerti Játszóház
Bár nem közvetlenül karácsonyhoz kötődő program, de igazán remek szórakozás lehet egy kis szünetet tartva a vásárlás alatt, előtt, után. Minden hónap harmadik szombatján találkozhatnak a gyerekek a Cartoon Network mesehőseivel a Játszóházban, a Cartoon Network családi délutánok rendezvénysorozat keretében. A szervezők 14:00-tól várják a gyerekeket a helyszínen.

Komédium Színház
Kiskarácsony, Nagykarácsony címmel tart előadást a Kolompos együttes, hogy a kis szívekben még nagyobb legyen a karácsonyi hangulat. Aki szeretne egy kis ünnepi talpalávalót hallgatni, szombaton 11:00 órakor látogasson el a színházba.

Klebelsberg Kuno Művészeti és Kulturális Központ
Igazán tartalmas programokkal tölthetjük az arany hétvégét, szombaton például Kaláka ünnepi koncert lesz a művelődési házban 16:00 órától, Szabad-e bejönni ide betlehemmel? címmel.

Adventi rendezvénysorozat Óbudán
Az Óbudai Fő téren Szalóki Ági koncertezik szombaton 16:30 órakor. Itt kell megemlítenem, Szalóki Ági megdöbbentően jó, s nem csak a gyerekeknek szóló előadásokban, hanem a felnőtt műsorokban is. Nem csak a légies megjelenésével, hanem az utánozhatatlan hangjával is elvarázsolja a hallgatóit-nézőit.

Papp László Sportaréna előtti tér
Ha nem volt elég még a Kolomposból, vagy valaki lecsúszott az előzőről, még mindig van lehetősége meghallgatni őket, ugyanis 15:30 órakor itt is (vasárnap) fellépnek. Vasárnap 11:00 órakor a Szeredás együttes táncházán rophatja kicsi és nagy, 16:00 órakor pedig a negyedik gyertyát gyújthatjuk meg közösen az adventi koszorún.

Rákoskerti Művelődési Klub
Levente Péter ha nem is égből pottyant meséket, de legalább kacagó koncertet tart Égbőlpottyant Karácsony címmel vasárnap 10:00 órakor a művelődési klubban.

A38 hajó
Ha már volt duplázó fellépőnk, legyen még egy, méghozzá nem is akárki, egyenesen Szalóki Ági. A Hanukarekord Fesztiválon vasárnap 17:00 órakor lép fel gyerekdalokkal.

VIDÉK
Debrecen
A Csapókerti Közösségi Házban szombaton 15:00 órakor a Szeredás Együttes lép fel az Arany7 "Régi korok karácsonya" - karácsonyváró programsorozat családoknak, közösségeknek elnevezésű rendezvényen. 16:00-18:00 óráig karácsonyi játszóház lesz, nem csak gyerekeknek, valamint mesekuckó kicsiknek. 14-18:00 óráig bolhapiac is lesz, amire érdemes elhozni régi, vagy saját készítésű játékokat.
A Régi Városházán Nyitott Városháza elnevezéssel karácsonyi kézműves vásár, bemutatók és ünnepi programok lesznek szombat-vasárnap egész nap.

Keszthely
A Goldmark Károly Művelődési Központban szombaton, az Advent Keszthelyen keretében 15:00 órakor Családi Döngicsélő lesz.

Veszprém
A Veszprém Arénában „Mi van a puttonyban?” címmel mikulásbulit rendez a Magyar Cirkusz és Varieté kht. kicsiknek és nagyoknak egyaránt, szombaton 16:00 órakor. Idén 15 éves a produkció, amelyben bohóc és artisták, magyar és külföldi előadóművészek egy vidám, egyben meghitt, ünnepi hangulatú produkcióval szórakoztatják a közönséget. A hatást fokozza a Veszprém Arénában beépítésre kerülő hatalmas Mikulásfigura és a látványos, karácsonyfás finálé képe.

Szombathely
Az Advent Szombathelyen keretén belül a Fő téren szombaton 12:00 órakor karácsonyi dalokat énekelnek.

Dunaújváros
A Dózsa Mozicentrumban vasárnap az Adventi Randevú Dunaújvárosban rendezvénysorozaton belül adventi játszóház lesz 16:00 órakor.

Pécs
Hatodik alkalommal rendezi meg a város A Pécsi Advent című fesztivált, ahol vasárnap 15:00 órakor Hangoló, zenés Gyerekszínház lesz, gyümölcskenyér címmel.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Még van idő szilveszterig, hogy a hétvégi buli után újra erőre kapjatok, már amennyiben van arra energiátok, hogy az utolsó karácsonyi hajrában magatokkal foglalkozzatok. Pedig higgyétek el, jót tehet egy kis távolságtartás az ünnepektől, még ha nehéz is ebben a nagy adventi kavarodásban. Jó program például kikapcsolódni Deák Bill Gyula koncertje pénteken 19:30 órakor a Körcsarnokban. Bill kapitány 60. születésnapja alkalmából hallgathatjuk meg a régi jó dalokat, például a Rossz vért és a többi kedvencünket. Szombaton a Petőfi Csarnokban 20:00 órakor Quimby koncert lesz. Ők azok, akiket régen sokkal jobban szerettem, mint most, még ha Kiss Tibor rendkívül sokrétűsége azóta csak még feltűnőbb is lett, akkor is. A belinkelt dalt amúgy érdemes meghallgatni, mert ez abból az időkből származik, amikor még angolul énekeltek, s az igazán jó Quimby akkor szólt, csak ezt ma már senki nem emlegeti. A végére pedig egy régen ajánlott csapat jutott, bizony, a Kiscsillag (Fezen Klub, Székesfehérvér, 20:00 óra). Lovasiról amúgy kiderült, hogy továbbra is a tinik kedvence, fene tudja, hogy csinálja, lassan átadhatná a helyét a fent említett Kiss Tibornak. A dalt pedig nőtársaimnak ajánlom, hát igen, végül is tényleg így működik, csak állnak a férfiak

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.19 11:22:02Nilüfer

  Képmutatásból együtt karácsonyozni: Soha.megbocsátás? azt el tudom képzelni.Mármint ha őszinte és kölcsönös.Ami meg ritka:D  A debreceni kézműves vásár kicsi, kevés és baromi drága , de ami van, az szép./tavalyi élmény!/

 • 2008.12.19 11:24:53Subbantósdi

  "S felmerül a kérdés bennem, hogy miféle képmutatás 364 napok keresztül hátat fordítani valakinek, egy közeli vagy távoli rokonnak, a maradék egy napon pedig úgy csinálni, mintha minden rendben lenne? Mindenki a saját szájíze szerint válaszoljon, hogy képmutatás-e a fehér abrosz melletti kínvigyor, vagy a megbocsátásé. Miért pont ilyenkor kellene olyanokkal tölteni az időnket, akivel egyébiránt egyáltalán nem akarunk találkozni?"

  Ezzel a felvetéssel én is egyetértek.

  Természetesen nem arról van szó, hogyha egy családon belül úgy alakul, hogy külön városokban, esetleg még távolabb, országokban élnek a hozzátartozók, és amúgy a kapcsolatuk jó, és év közben is tartják a kapcsolatot valamilyen módon, személyesen, telefonon, interneten, hogy ebben az esetben nem érteném meg a dolgot...De valóban, sokszor látok olyan, hogy sokan úgy fogják fel, hogy ilyenkor aztán tényleg végig kell látogatni minden, még a legtávolabbi biológiai értelemben vett rokont is, olyat is, akivel tényleg nincs sok beszélnivaló év közben, és nem a rossz viszony miatt, hanem mert egyáltalán, nem olyan közeli a kapcsolat, mivel sosem volt, csak tény, hogy van egyfajta rokonság és kész.

  Nekem szerencsém van, akivel tartom a kapcsolatot, azokkal az év minden hetében is, szóval az én családom eleve Budapesten él és hát elég sűrűn találkozunk, beszélünk egymással, így van valahogy a férjemnél is, úgyhogy nálunk a karácsony így igazából nem több, mint egy plusz találkozó, amikor még ajándékot is adunk és most mindenki mindenkinek, mert ha névnapról vagy születésnapról van szó, akkor ugye csak egy vagy két ember kap egyszerre a többiektől.

  Én azt mondom mindig, hogy ezeket a dolgokat meg kell tudni beszélni a rokonságon belül, hogy kinek mit jelent a karácsony, milyen terheket von rá, egy vagy több gyerek mellett a házimunka és szeretne azért ilyenkor az ember is év vége felé, a sötét, depis napok és éjszakák mellett pihenni is, mert különben kipurcan tavaszig, szerintem, szóval kell kikapcsolódás, ezért nem azt kell csinálni, hogy boldog-boldogtalant felkeresni állandóan.

  Ha ebből sértődés van, akkor én erre azt mondom, hogy ha ezt valaki nem érti meg, és ilyen-olyan magyarázattal elveti a mi magyarázatunk valós alapját, azt nem is igazán érdekli a mi életünk és az, hogy nekünk mi a jó, ilyenhez meg nem kell menni.

  És ha valaki azt gondolja, hogy meg kell azon sértődni, hogy nem megy hozzá az ember családostul, annak fel lehet ajánlani, hogy jöjjön ő. Ha itt kifogások jönnek, nyavalygás, hiszti, ok nélkül, természetesen nem idős és beteg, igazából nem utazásra kész emberekről beszélek, akkor meg én tisztán látnám, hogy ja, csak addig kell a dolog, amíg nem neki kell jönni, mert az macerás...

  Ezek mellett azért én mégis mindenkinek, bár szerintem jövő szerdáig még sokszor, sokan itt meg fogjuk tenni, beleértve én is, más topicokon, boldog, békés, szeretetteli, jókedvű karácsonyi ünnepet kívánok minden Porony-ozónak és kedves családjának, és természetesen a Poronyt szerkesztőinek is!

 • 2008.12.19 11:35:57madz

  igen. képmutatás. de nagyon kevés olyan bátor ember van, aki ezt nem vállalja be.

 • 2008.12.19 12:13:42macskaszemű

  20-án Tankcsapda is lesz, elő a bakancsokkal :)

 • 2008.12.19 12:25:25mesianyu

  Erről a képmutatásról egy mondás jutott eszembe:

  Van az őszinte ember és van akinek vannak barátai.

  Talán családon belül is működik a dolog. Mi például bizonyos rokonokkal csak "diplomáciai" kapcsolatot tartunk. Nem vagyok rá büszke de így alakult és még mindig jobb a cserebogarak nemi életéről bájcsevegni mint acsarkodni a szeretet ünnepén.

 • 2008.12.19 12:42:58Macs25

  Ez gáz. De azt hiszem, nálunk is van akivel soha nem beszélünk értelmes dolgokról. Egyszer-kétszer látjuk őket, de mondjuk évente egyszer találkozunk.  Ha nem lenne kari, akkor egyszer sem találkoznánk.

 • 2008.12.19 12:45:53Kiskunsági Cuvee

  Csak nem mondod meg a saját tesódnak/apádnak/sógorodnak, hogy tulajdonképpen nincs miről beszélnünk, de úgy is jó ajándékokat hozol, nyugodtan ugorj át hozzánk karácsonyra. De csak ebéd után. Nálunk nem ilyen rossz a helyzet, mert nem ismerjük a cserebogarak nemi életét, ezért a korábbi sztorikat mondjuk el újra. és újra

 • 2008.12.19 13:19:47bohar

  nálunk nincs képmutatás, azokkal találkozunk karácsonykor akiket szeretünk,

  azokkal a rokonokkal és azokkal a barátokkal, nincs semmi kényszer benne, jól is esik, kicsit megállni, egymásra figyelni, semmi kényszer nincs

 • 2008.12.19 13:22:32bohar

  ugyhogy pl. az idén igen kevés emberrel találkozunk karácsonykor, nagy nyugi lesz. Mindkét család tagjai távol laknak, három apró gyerkőcünk van, az idén kihagyjuk a nagy ingázást, néhány barát lesz, akivel az ünnepek alatt összejövünk nyugodt, játszós-könyves békés karácsonyunk lesz.

  Nincsenek nagy elvárások a családban, már az esküvőnk szervezésekor is mertünk a saját igényeink, és elképzeléseink szerint dönteni.

 • 2008.12.19 14:41:03manka78

  Nálunk ma este lesz Tankcsapda koncert, de nem tudok menni.(( brühühü

  Nálunk nem gond a karácsony, szeretjük és amúgy is szeretünk együtt lenni a rokonsággal. Mi várjuk, csak olyan kár, hogy hamar elrepül.

 • 2008.12.19 19:11:19hinta-palinta

  Pár napja írtam, hogy vonatoznunk kellene sok családtagunkhoz az ünnepek alatt (messze vannak,meg mondjuk az utazással járó nyűgön is keseregtem-sok csomag, tél, hideg, átszállás, kisgyerekkel, terhesen)de most teljesen kétségbe estem.Ott lennék ám mindenhol szívesen a szülőknél, reggel úgy döntöttünk elndulunk, majdcsak megoldjukm erre most hallom, látom, olvasom, hogy Karácsonykor is sztrájk vonatosoknál. Számomra egyértelmű, hogy ezt azért nem merik, de tervezhetetlen lett az egész ünnepünk.T'om, én gondom, mér'nincs autónk....

 • 2008.12.19 19:20:28nutika

  Nálunk maga a családi ünnep nem olyan "igazi". Sajnos az elmúlt pár évben a párom és az én családunkban is eltemettük azokat, akik igazán értettek az ünnepi atmoszférateremtéshez, és összefogták a családot. Mi meg még nem vagyunk elég rutinosak. De igyekszünk!

  Idén már 2 és fél éves Mózi, és arra gondoltam, hogy jó lenne valami igazi karácsonyos, gyertyafényes koncertre elvinni. Csak az okoz fejtörést, hogy hova vigyük - ha beltéri, akkor jól utána kell nézni, hogy "gyerekbarát" program legyen: ne órákig egy helyben ülős, csöndben maradós, hanem táncikálós, szükség esetén ki-be menős. Ha meg kültéri, azt könnyen elmoshatja az eső, esetleg odafagyunk a placchoz.

 • 2008.12.19 20:32:55dodóó

  nutika!

  Már valahol írtam hogy én a dédimékhez nem megyek idén a saját hülyeségem miatt.

  Bizony ma is sírva gondoltam az elmúlt időkre hogy ilyenkor már zajlottak az előkészületek.

  80 évesek elmúltak.  Nem tudom hogy számolok el magammal ha jövőre már nem lesznek.

  Asszem visszasírom ezt az időt hogy miért nem voltam okosabb.  Húúú de jó volt ezt leírni.

 • 2008.12.19 20:39:40csibutácska

  Lehet, hogy erről már volt szó a programajánlóban, de én csak most kaptam fel erre a fejemet.

  Látta már valaki a Kolibri csecsemőknek (0-3 év) szánt előadását? Mielőtt jegyet vennék, jó lenne hallani, hogy tetszett a babóknak.

 • 2008.12.19 21:01:29Jedenew

  Dodóó,

  persze te tudod, hogy mit lehet megtenni, meg mi a baj - de nem lehetne mégis megoldani egy bocsánatkéréssel vagy egyéb kedves módon ezt a konfliktust?

  Szerintem hajrá - a karácsony mégiscsak a szeretet ünnepe. Próbálj meg lépni, ha tényleg zavar a helyzet, akkor később legalább nem kell hibáztatnod magad.

 • 2008.12.19 21:22:45dodóó

  Szerintem ,sőt a dédipapa tuti hogy nagyon vár minket.

  De szégyenlem magam.

  Még azt sem tudják hogy a tavasszal babánk lesz.

 • 2008.12.19 21:50:19Jedenew

  Légy erős, és hajrá. Egy kismamának biztosan nem tudnak ellenállni. :)

  Én drukkolok nektek. De komolyan. Egy éve veszítettem el a nagyapám, és utólag is hálát adok minden percért, amit vele tölthettem.

 • 2008.12.19 22:00:21Magenta

  dodóó, írtam mélt!

 • 2008.12.19 22:12:31Csöre

  Csibutácska: mi voltunk, eddig 2 előadát néztünk meg. Sajnos az egyiket (amelyik jobban tetszett) - a címét sajnos nem tudom, de Bozsik Ivett-féle produkció volt a 4 évszakról - már nem játszák (ill. gondolom alkalomszerűen). A másik - nos ennek sem emlékszem a címére - egy bábelőadás, de nem a hagyományos értelemben. A bábművészek nem "bújnak" paraván mögé, és gyakorlatilag különböző mértani idomokból illesztenek össze mindenféle figurát, azzal játszanak. Gyakorlatilag gyerekdalok bábillusztrációval. Mondjuk ez így laposnak tűnhet, de nagyon jó! A végén a gyerkőcök felmehetnek a színpadra, és kezelésbe vehetik a díszletet. Én azt mondom, érdemes kipróbálni!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta