SZÜLŐSÉG

Igazán fiús játékok: a kalapácstól a munkapadig

2008. december 17., szerda 18:20

Ha fiunk született, nem kell rögtön kétségbe esni, hogy nem fogunk egyéb dolgokat látni a lakásban, mint kisautókat. Ez körülbelül annyira sztereotípia, mint a lányok és a babák egymástól szétválaszthatatlan együttese, igaz, mindkettőben van némi igazság. Szóval, akit fiúgyermekkel áldott meg a sors, hamarosan rá fog jönni, hogy nem csak a kerékkérdés lesz jelentős néhány évig (esetleg évtizedig) a családban, hanem olyan valószínűtlen dolgokra is léphetünk a szőnyegen, mint csavarhúzó, gumikalapács, anyacsavar és barátai. Amennyiben szerencsénk van, ezek mind műanyagból, esetleg fából készültek, s nem kell órákat rostokolnunk a balesetin, de volt már rá példa, hogy a szemfüles kölyök a valódi szerszámokat lopta be magához.



Szerencsére a játékgyártók időben meglovagolták a fiúk ezen irányú hajlamaikat, s üzletet látva benne remek barkácskészleteket hoztak forgalomba. Az előző héten körbejárt játékkonyhák után eredjünk nyomába a szerelős játékoknak!

Ha csak kiegészítő ajándéknak szánjuk, vagyis megelégszünk valamilyen egyszerű konstrukcióval, olcsón beszerezhetünk egy egyszerű, műanyag szettet sisakkal 1.900-ért, bőrönddel pedig 2.200 forintért. Remekül elszórakozhat a kisinas, amint a papa szereli a csapot, ő pedig mellette ügyködik a játék csavarhúzóval és fogóval.

A Black and Decker barkácsszettben például elemlámpa, mérőszalag, fűrész és fogó is található a Smoby forgalmazásában, 2.800 forintért. Ugyanez a márka pedig táskával már 8.700 forintba kerül. Elektromos fúrógép-készlet szemüveggel és sisakkal a Playgótól 3.990 forint, Black & Decker Quattro szett (négy az egyben variációval-cserélhető fejekkel) pedig 6.000 forintba kerül, hogy ne apa fúrógépével hancúrozzon a kölyök. Készlet helyett, vagy mellette egyenként is beszerezhetjük a szerszámokat a kis mestereknek. Bosch mini csavarhúzót 2.000 forintért tehetünk a kosarunkba.

A legtalálóbb együttesek azok, ahol nem csak a szerszámokat kapjuk meg, hanem a tartó egyben olyan felület is, ahová be tudja csavarozni a gyerek a csavarokat, fogóval meghúzhatja, majd valamilyen egyéb eszközzel kivarázsolhatja. Nem csak műanyagból, hanem fából is gyártanak ilyeneket, sőt, ezek talán még találóbbak a gyerekeknek. Szerszámosládát 2.700 forintért vásárolhatunk, satupadot ugyanennyiért, kicsi munkapadot 11.000 forintért, nagy munkapadot pedig 16.500 forintért vihetünk haza, például innen . Az Ikeában is találhatunk szerelős játékokat, szintén fából. A Mula játékkalapács 1.500 forintért ereszti ki a gőzt a gyerekből, miközben ütheti a pöcköket, mint a meszes.
 

Ha már kitapasztaltuk, hogy valóban telitalálat a gyerekünknél a mindenféle szerelőkészlet, eszköz, karácsonykor vásárolhatunk egy kicsit bátrabban is. Az utóbbi években, pont mint a játékkonyháknál, szerelőpultot is lehet kapni, amely teljesen fel van szerelve mindenféle szerszámmal. Igazán látványos Black and Decker szerelőasztalt 16.000 forintért tehetünk a fa alá, vagy mellé. Michelin szerelőasztalt egy picit olcsóbban is beszerezhetünk, igaz nem sokkal, 15.000 forintért. Hasonló méretű szerelőkészletet már Micimackós változatban is vehetünk, 16.500-ért, Noddy manóműhelyt pedig 7.300 forintért.

Persze remek szerepjátékot játszhat a gyerek nem csak szerelőként, hanem tűzoltóként is, s majdnem minden eszközt megvehetünk hozzá. A tűzoltókészüléket, sapkát és baltát (ne röhögjünk annyira, talán nem válik baltás vérengzővé tőle a gyerek) már 1.400 forintért vehetünk.

A fenti játékok közül bármelyiket választjuk, remek szórakozást nyújthatunk a gyerekeknek, s igazi élménnyé varázsolhatjuk az unalmas, téli délutánokat, még akkor is, ha mi inkább babáznánk a sarokban csavarhúzás és fúrás helyett.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.17 19:52:26mesianyu

  Idén már megvettük az ajándékot mikor megláttam a Black and Decker szerelő pultot de annyira beleszerettem, hogy jövőre azt kapnak a fiúk :)

  Ha már a fodrász műhelyről le kellett mondanom majd tanulok fúrni meg fűrészelni :DDD

 • 2008.12.17 23:00:38Csöre

  Épp ma rendeltem a Quellétől (jóelőre, mert csak 6 éves kortól ajánlják, de ki tudja, lehet-e máskor is kapni?) egy rendes faliszekrényben akkurátusan elhelyezett 42 darabos szerszámkészletet. Ezek nem játékszerszámok, hanem igaziak, csak kicsik, vagyis apró kezekbe valók. Ismétlem, csak 6 éves kortól ajánlják, tehát nem a kisóvodásnak kell a miniharapófogóval cincálni a berendezést. Egyelőre a Lidl-ben beszerzett, fából készült kalapács-csavarhúzó-villáskulcs a nyerő. Apukájának azzal segít a Luca-szék készítésében. :)

 • 2008.12.18 00:58:06csongi07

  Én ott vagyok "meglőve", hogy kicsinek igazi kislányos kislány voltam. Most meg itt állok, és netről tanulom, hogy mivel játszanak a kisfiúk :))))))))

  Azért a kiskocsinak már élethűen berregek, szóval nem is vagyok olyan reménytelen eset :))

 • 2008.12.18 07:23:33Magenta

  Csöre, hogy találom meg az oldalon a szerszámkészletet?

  Végigböngésztem minden lehetséges verziót, de nincs meg. :(

 • 2008.12.18 08:33:27Pearl.79

  Óvónőként mindig irtóztam a csörgő- zörgő játékoktól, de rá kellett jönnöm, hogy még az agresszív, általában nehezen leköthető fiúk is szívesen szerelnek. Ami még bejött az az építőjátékok és a megfelelő járművek. Képesek voltak a nagycsoportosok a fél csoportszobát beépíteni. Ez egyik szállította a kockákat, a másik a szerszámok segítségével szakszerűen kőműveskedett, harmadik pedig a gépparkot tartott rendben a szerszámokkal. Megtanultam értékelni a játékszerszámokat. Bár a kisfiam még 1 hónapig pocaklakó, de már kész járműparkot vásároltam össze neki, legközelebb a szerszámok következnek. Bocs kicsit hosszú lett:)

 • 2008.12.18 09:05:04keszianita

  "olyan valószínűtlen dolgokra is léphetünk a szőnyegen, mint csavarhúzó, gumikalapács, anyacsavar és barátai. ".... no igen. az igazi probléma ott kezdődik, amikor a megátalkodott kétéves úgy gondolja, már elég jól kezeli a játék szerszámokat, itt az ideje apa/papa valódi szerszámaival játszani. és jön a kombinált fogó, akkus csavarhúzó (szigorúan fúrószár nélkül), apa féltett műszerész csavarhúzói stb. és persze hol máshol próbálná ki ezeket a gyerkőc, mint a fenyőbútoron vagy a mama antik asztalkáján. esetleg anya hajszárítóján... :-O

  komolyra fordítva a szót, tényleg le tudja kötni akár fél órára is a gyereket, hogy egy 200as csavarra rátekeri az anyát, majd letekeri, és kezdi előről :):)

  apát és papát pedig rendkívüli büszkességgel tölti el, hogy milyen ügyes a gyermek :)

 • 2008.12.18 09:23:59hegyilany

  Az unokaHÚGOM favágófelszerelést kért karácsonyra. A Stihl-nél van játék láncfűrész, ami brummog (persze nem vág), úgyhogy kap is. :)

 • 2008.12.18 09:53:32macskaszemű

  Hegyilány, szóval lehet, hogy ti vittétek el azt az egy darabot, ami a boltban volt?? :)Pedig már kinéztük mi is :).

 • 2008.12.18 10:05:55hallohallo

  egész gyerekkoromban borzasztóan szerettem volna egy lombfűrészt. ez valahogy egyik rokonnak se jutott eszébe, mivelhogy nőnemű vagyok. kénytelen voltam a közelmúltban pótolni ezt az életemből kimaradt tárgyat :)

 • 2008.12.18 10:52:49Brumibaby

  A mienink sajna sem a szerszámokra, sem a konyhafelszerelésre nem kattantak rá. A legkedvesebb játékuk a mai napig is (8 és 6) a termőföld (nem, nem a homok, hanem a föld a kertben).



  Mi lenne, ha vennék nekik egy hold szántót karácsonyra ? :))))

 • 2008.12.18 10:57:19kriszi

  Régen mondtam már a páromnak, hogy a kölöknek (mind a kettőnek!) ideális ajándék egy doboz 200-as csavar. Aztán valahogy elfelejtődött. De most még van pár nap karácsonyig, a 999 apró cikkben talán nincs tumultus, ráállok a projektre :)

 • 2008.12.18 10:58:31kriszi

  Brumibaby,

  lehet, hogy megteszi egy saját kis veteményes-kezdemény is elsőre :) Vagy az már van?



  Tudod, ajándékozz szolgáltatást: interaktív virág-átültetés bónt, például :)

 • 2008.12.18 11:12:16Brumibaby

  kriszi, a játékot a földdel ne úgy képzeld, hogy az teljesen "rendeltetésszerű". Nem ültetni, meg ilyeneket akarnak, hanem árkokat ásni, alagutat fúrni, dombokat emelni, ilyesmi...



  (Dédszüleik kubikosként vettek részt a Tisza-szabályozásban, lehet, innan a késztetés:))



  Elindítottam volna őket a metróépítkezésen is, de nem nyertek a közbeszerzésen...

 • 2008.12.18 12:20:23Vakmacska

  Brumibaby:DDD



  Amúgy az én gyerekem is imádja a termőföldet, mindenféle nagyon szép és néha nagyon gusztustalan elegyet állít belőle elő. Emellett kedvenc még a sár a Körös, a Balaton és a Veresegyházi-tó partján.



  Ha a saját kertünkben ásogat, azért néha aggódó arccal megkérdezem: "babuka ugye még egyszer sem találtál macskaszart? ha mégis, akkor inkább ássál máshol?"

 • 2008.12.18 12:22:28Vakmacska

  R.E. egyébként gyerekkorában nem vacakolt holmi játék szerszámmal. Jó volt neki az igazi is. Olvasni még nem tudott, de frankón megfaragta a ház összes lábon álló bútorának a lábát.

 • 2008.12.18 13:16:16mesianyu

  csongi07 hajrá!!! Nekem az autó rajzolás haladja meg a képességeimet :( Majd igyekszem apától tanulni de lehet a fiaimnak előbb fog menni :D



  Brumibaby pedig lehet ha rájuk bízták volna a metrót már az ötös is kész lenne :DDD



  Tavaj Csipet kapott egy igazi szerszámos dobozt, a Sparba egyet fizet kettőt kap akció volt így egyformát kaptak apával. Csipeté sajnos két hónap múlva végelgyengülésben kimúlt de addig nagy sikere volt :)

 • 2008.12.18 13:18:30babó

  baj, hogy a lányom egy apának segítünk szerelni epizód után a csavarhúzóval akar aludni?



  nem a sárgával, hanem a pirossal!! :))

 • 2008.12.18 22:46:00Nagylilik

  Magenta, Csöre vagyok álnéven (a férjem gépén). Én katalógusból néztem ki, de ha megadom a rendellési számukat, az alapján megtalálod a honlapon is. Van többféle készlet, íme:

  JM0326583 (28 részes Pebaro lombfűrész-szekrény)

  JM0766999 (42 részes Pebaro "Profi" lombfűrész-szekrény)

  JM0393172 (Pebaro gyalupad)

  Remélem, így már megtalálod!

 • 2008.12.19 05:02:27Magenta

  Köszi, megvan!

 • 2008.12.19 14:46:09kriszi

  Babó,

  ha most elsorolnám, hogy a lányom mi mindennel aludt már... csavarhúzó is volt közte :)

  (A fiamnak még csak a collstokot hagytam, féltem, hogy háromévesen bedugja valamijébe a csavarhúzót, de a lányom nagyobb :) )

 • 2008.12.19 15:34:42B-

  A valódi szerszámokról: nyáron az amúgy is pszichopata óvis korú szomszéd kisfiú kapott egy kis játék ásót, ami olyan, mint az igazi, fa nyél, fém lapátfej.



  Akárhányszor megjelent vele a játszón, én pakoltam a kölyömet és átmentünk máshova.



  De már az ajtóban hallottam, ahogy sír az a gyerek, akinek a kezére-arcába rácsapott éppen a kis ásójával.



  Egyébként is elmebeteg a kissrác (jó, lehet, hogy most van abban a korban, leszarom), az anyja már azért hord sütit meg kekszet a játszóra, hogy az áldozatokat vigasztalja. Mindig elmondja, hogy "jaj, nem direkt csinálja, jaj, nagyon fáj?, gyere, egyél egy kis sütit stb"



  Nem tudom egyénként, mit gondol a család, miért gyártják műanyagból a homokozólapátokat? Ja, tele van a környék játszótérrel, de a kis hülyét a babahintásra kell hordani a sírásójával, ahol a legtöbb gyerek még másfél éves sincs. És beengedik a gyereket fémlapáttal 5 járni nem tudó baba közé. Aztán elkezdenek trécselni.



  Fúúúú, bocs, de már nagyon kikívánkozott!! Nyár óta forrong bennem.

 • 2008.12.19 15:52:02mesianyu

  B- asssszem maradok műanyag játék hívő. Nálunk az elvileg ártalmatlan fa építőkockák is veszélyesnek bizonyultak, így a szekrényben várják, hogy sorra kerüljenek.

 • 2008.12.19 16:16:15Magenta

  B-, elég hülye szülők. :(((



  Ha már ilyesmit veszek, de nem tudom megértetni a kölyökkel, hogy nem verekedésre való, akkor elveszem tőle.



  Basszus, ha az én gyerekemnek csapna oda, valószínűleg anyukának leüvölteném a haját.

 • 2008.12.19 16:27:24manka78

  A lányoméknál oviban az egyik kisfiú akarta a másik szemét fakockával kinyomni.:((

 • 2008.12.19 16:54:03Vakmacska

  B, nekünk is van ilyen készletünk. Szó se róla termőföldes helyeken százszor hatékonyabb mint a műanyag (én is ezzel ültettem már el számos virágot), szeretik a gyerekek (teljes ártatlansággal vettünk a barátnőm fiának is), soha nem volt baj vele. Abszolút gyerekfüggő hogy mi káros, némelyik sajnos a puszta kicsi kezével hogy mit képes csinálni nem is gondolnánk (hajkitépés, szemnyomás, lefejelés). A lányomnak nyilván eszébe se jut hogy kárt csinálhat vele, békésen ásogatja az édes anyaföldet vele gilisztástul, de ha giliszta előjön, leány nagy tisztelettel arrébb teszi, tudja hogy kilövési engedély nálunk csak meztelen csigára van.

 • 2008.12.19 17:05:40B-

  Vakmacska, igen, sajnos ez a kisfiú engem lapát nélkül is fokozott óvatosságra késztet :-( Azért a szülők lehetnének annyira agyafúrtak, hogy legalább a negyedik-ötödik eset után nem hagyják, hogy a gyerek levigye azt az életveszélyes cuccot a játszóra...

 • 2008.12.19 17:42:37nutika

  ápdét a múltkori poszthoz: elkészültem a kartondoboz tűzhellyel, és most marha büszke vagyok! Szerintem gyönyörű lett, remélem, Momó is értékelni fogja!

 • 2008.12.20 20:33:03mesianyu

  Jól emlékeztem itt volt téma Csipet ma a muffinsütőmmel aludt délután, a csavarhúzó a múlt héten volt soron :DDD

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta