Igazán fiús játékok: a kalapácstól a munkapadig

Ha fiunk született, nem kell rögtön kétségbe esni, hogy nem fogunk egyéb dolgokat látni a lakásban, mint kisautókat. Ez körülbelül annyira sztereotípia, mint a lányok és a babák egymástól szétválaszthatatlan együttese, igaz, mindkettőben van némi igazság. Szóval, akit fiúgyermekkel áldott meg a sors, hamarosan rá fog jönni, hogy nem csak a kerékkérdés lesz jelentős néhány évig (esetleg évtizedig) a családban, hanem olyan valószínűtlen dolgokra is léphetünk a szőnyegen, mint csavarhúzó, gumikalapács, anyacsavar és barátai. Amennyiben szerencsénk van, ezek mind műanyagból, esetleg fából készültek, s nem kell órákat rostokolnunk a balesetin, de volt már rá példa, hogy a szemfüles kölyök a valódi szerszámokat lopta be magához.



Szerencsére a játékgyártók időben meglovagolták a fiúk ezen irányú hajlamaikat, s üzletet látva benne remek barkácskészleteket hoztak forgalomba. Az előző héten körbejárt játékkonyhák után eredjünk nyomába a szerelős játékoknak!

Ha csak kiegészítő ajándéknak szánjuk, vagyis megelégszünk valamilyen egyszerű konstrukcióval, olcsón beszerezhetünk egy egyszerű, műanyag szettet sisakkal 1.900-ért, bőrönddel pedig 2.200 forintért. Remekül elszórakozhat a kisinas, amint a papa szereli a csapot, ő pedig mellette ügyködik a játék csavarhúzóval és fogóval.

A Black and Decker barkácsszettben például elemlámpa, mérőszalag, fűrész és fogó is található a Smoby forgalmazásában, 2.800 forintért. Ugyanez a márka pedig táskával már 8.700 forintba kerül. Elektromos fúrógép-készlet szemüveggel és sisakkal a Playgótól 3.990 forint, Black & Decker Quattro szett (négy az egyben variációval-cserélhető fejekkel) pedig 6.000 forintba kerül, hogy ne apa fúrógépével hancúrozzon a kölyök. Készlet helyett, vagy mellette egyenként is beszerezhetjük a szerszámokat a kis mestereknek. Bosch mini csavarhúzót 2.000 forintért tehetünk a kosarunkba.

A legtalálóbb együttesek azok, ahol nem csak a szerszámokat kapjuk meg, hanem a tartó egyben olyan felület is, ahová be tudja csavarozni a gyerek a csavarokat, fogóval meghúzhatja, majd valamilyen egyéb eszközzel kivarázsolhatja. Nem csak műanyagból, hanem fából is gyártanak ilyeneket, sőt, ezek talán még találóbbak a gyerekeknek. Szerszámosládát 2.700 forintért vásárolhatunk, satupadot ugyanennyiért, kicsi munkapadot 11.000 forintért, nagy munkapadot pedig 16.500 forintért vihetünk haza, például innen . Az Ikeában is találhatunk szerelős játékokat, szintén fából. A Mula játékkalapács 1.500 forintért ereszti ki a gőzt a gyerekből, miközben ütheti a pöcköket, mint a meszes.
 

Ha már kitapasztaltuk, hogy valóban telitalálat a gyerekünknél a mindenféle szerelőkészlet, eszköz, karácsonykor vásárolhatunk egy kicsit bátrabban is. Az utóbbi években, pont mint a játékkonyháknál, szerelőpultot is lehet kapni, amely teljesen fel van szerelve mindenféle szerszámmal. Igazán látványos Black and Decker szerelőasztalt 16.000 forintért tehetünk a fa alá, vagy mellé. Michelin szerelőasztalt egy picit olcsóbban is beszerezhetünk, igaz nem sokkal, 15.000 forintért. Hasonló méretű szerelőkészletet már Micimackós változatban is vehetünk, 16.500-ért, Noddy manóműhelyt pedig 7.300 forintért.

Persze remek szerepjátékot játszhat a gyerek nem csak szerelőként, hanem tűzoltóként is, s majdnem minden eszközt megvehetünk hozzá. A tűzoltókészüléket, sapkát és baltát (ne röhögjünk annyira, talán nem válik baltás vérengzővé tőle a gyerek) már 1.400 forintért vehetünk.

A fenti játékok közül bármelyiket választjuk, remek szórakozást nyújthatunk a gyerekeknek, s igazi élménnyé varázsolhatjuk az unalmas, téli délutánokat, még akkor is, ha mi inkább babáznánk a sarokban csavarhúzás és fúrás helyett.

Oszd meg másokkal is!
Mustra