Petefészek-átültetés után szült egy nő St. Louisban

Sikeres petefészek-átültetést hajtottak végre az egyesült államokbeli St. Louisban, a műtéten átesett asszony november 11-én egészséges kislánynak adott életét. A donor önként vállalkozott, hogy segítséget nyújtson meddő ikertestvérének. Ez volt az első eset, hogy teljes petefészek-átültetés után a gyermek élve született - adta hírül legfrissebb a New England Journal of Medicine szakfolyóirat, amely szerint a módszer révén megőrizhető a termékenység a daganatos betegeknél, illetve lehetővé válik idősebb korban is a gyermekvállalás, írja az MTI.



Az ikernővérek egyikénél 15 éves korban korai menopauza következett be, de testvére átültetett petefészkének köszönhetően visszanyerte termékenységét és 38 éves korában kislányt szült - tudatta Sherman Silber, St. Louis város Meddőségi Központjának munkatársa és csapata. Korábban csak a petefészek külső burkát ültették át, és arra jutottak, hogy a szövet fagyasztás ellenére is képes helyreállítani a termékenységet. Az ilyen beavatkozáson átesett nyolc nőnek hat gyermeke született, az esetek kétharmadában azonban a peték elpusztulnak a beültetett szövetben fellépő elégtelen vérkeringés miatt, és a nők igen rövid időn belül, mintegy három évvel később változó korba kerülnek.

A probléma kiküszöbölése érdekében Silber és kollégái teljes petefészek-átültetést végeztek el, és összekapcsoltak két eret és egy ütőeret a vérellátás biztosítása érdekében, ami kihívást jelent a véredények szűk volta miatt. Bár a beavatkozásban most két ikertestvér vett részt, Silber szerint az eljárás a nők két csoportja számára lehet hasznos, amennyiben a lefagyasztott petefészek életképesnek bizonyul. Az egyik csoport a daganatos betegségben szenvedő fiatal pácienseké, akik a kemoterápia miatt válnak meddővé. Ebben az esetben kiveszik a petefészküket, lefagyasztják, majd a kezelések után visszaültetik, írja az MTI.

A másik - vitatottabb - eset, amikor a beavatkozással a nők termékenységét akarják meghosszabbítani. A nőknek 20 éves korukban ki lehet venni és lefagyasztani az egyik petefészkét. Ha 40 vagy 45 éves korában a visszaültetés mellett dönt, még mindig 20 vagy 25 éves az egyik petefészke, tehát megőrzi a termékenységét - magyarázta Silber. A meddőség a 25 éves nők körében mintegy hat százalékos, 40 éves korra 70 százalékra, 43 éves korban pedig mintegy 95 százalékra nő - mondta Silber.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek