Hétvégi programok: Vásározós készülődések

Élesedik a helyzet és lassan mindenki karácsonyi lázban ég. A szerencsések már majdnem túl vannak az ajándékozáson, de ők sem dőlhetnek hátra, mert a karácsonyi menü összeállítása, valamint a karácsonyfa és egyéb díszek beszerzése még biztosan okoz mindenkinek némi fejtörést. Á, ne gondoljuk, hogy elég elővenni a tavalyi díszeket a kartondobozból! A lelkesebb család minden évben megkomponálja a díszek színének kombinációját. Vajon kiment a tavalyi piros-arany verzió a divatból, vagy újra a megdöbbentő kék fog uralkodni? A szaloncukrot a fára tegyük, vagy alá? A fények fehérek legyenek, vagy villogjanak, amitől epilepsziát kap majd a kutya a sarokban? Élő, vagy műfát vegyünk (műt, de ez egy későbbi poszt lesz)?



Szóval ilyen és ehhez hasonló gondolatok cikáznak minden élire vasalt köténykével rendelkező asszonyka fejében. Néha ugyan felváltja az, hogy mivel etesse meg a gyűlölt anyósát, ciánnal, vagy pompás vacsorával (hadd irigykedjen, hogy ő olyan pulykát nem tud sütni), s hogy legyen-e halászlé, vagy töltött káposzta. S miután idáig eljutottatok az olvasásban, biztosra veszem, hogy görcsbe rándult a női gyomrotok (naná, hogy nem a férfiaké, az ő feladatuk általában kimerül a karácsonyfa tartóba faragásával). Mennyi mindent kell csinálni még, pedig a legjobb lenne elmenni valahová a két ünnep között (esetleg alatt), ahol tényleg nem kell csinálunk egyebet, csak egymásra figyelünk. De sajnos ekkor a meleg fenekünk a hideg falhoz ér.



BUDAPEST

Marczibányi Téri Művelődési Központ
December 13-án 10.00-14.00 óra között karácsonyi ajándékkészítő foglalkozás és kézműves vásár lesz a Marcziban. A karácsonyi ünnepek előtt kézműves készülődésre várják az érdeklődőket, családokat. A karácsonyfa alá meglepetéseket, ajándékokat, az ünnepi asztalra díszeket, lakásdekorációt készíthetünk. A vásáron iparművészek és kézművesek egyedi ajándéktárgyai várják az érdeklődőket. Belépő: 1000 Ft/fő, Információ: Vadászy Eszter (T: 06 30 272 7022)

Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Nincs még veszve semmi, ha nem csinálta meg a lurkó a karácsonyi ajándékot, mert olyan lelkes, hogy szeretne a családnak saját készítésű meglepetést adni. Ezen a hétvégén, többek között, karácsonyi díszeket készíthetnek a gyerekek természetes anyagokból a Mezőgazdasági Múzeumban. Készíthetnek képeslapot is saját kezűleg, valamint almát és mézeskalácsot is süthetnek, a játszósarokban pedig kipihenhetik a kreatívoskodás fáradalmait. Vasárnap 11:00 órakor pedig a Makám együttes húzza a talpalávalót (külön jegy ellenében látogatható).

Papp László Sportaréna előtti tér
December 8-23-ig minden nap, 11:00 órától 18:00 óráig Dörmögő kuckó néven gyermek játszóház, bábozás és kézműveskedés várja a gyerekeket.

Szépművészeti Múzeum
A Kerengőről már régóta szerettem volna írni, így ajánlom most a figyelmetekbe ezt a visszatérő programot, amit 6-12 éves kor között látogathatnak a gyerekek szombatonként délelőtt 10:00-12:00 óra között. A maximális létszám 30 fő, a belépő pedig 900 forint/ alkalom, vagy 8000 forint/10 alkalom. Ez alkalommal azt vizsgálhatják meg a kíváncsi gyerekek, hogyan változtatták át az ókori egyiptomiak az egyszerű vizet gyógyhatású készítménnyé, valamint saját mágikus italt is keverhetnek maguknak a gyerekek. Találkozás a Múzeum pénztáránál, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Millenáris Fogadó
Szombaton délelőtt 10:00 órakor Luca-napi Lépegető, délután 16:00 órakor pedig Kolompos koncert lesz. Belépő: 700 Ft, gyerekeknek 500 Ft, családi jegy: 1800 Ft

Klebelsberg K. Művészeti és Kulturális Kp.
Ha ünnepi készülődés világos, hogy Halász Judit koncertre is menni kell. Két karácsonyi nagykoncertet ad a művésznő szombaton 11:00 és 16:00 órakor a művelődési házban, melyen Petőfi Sándor, Zelk Zoltán, Tamkó Sirató Károly, Tóth Krisztina, Szabó T. Anna Bródy János által megzenésített versei szerepelnek majd. Belépő: 1.400 forint.

Néprajzi Múzeum
A Kaláka együttes Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című előadására látogathatnak el az érdeklődők szombaton 11:00 órai kezdettel.

Fonó Budai Zeneház
A Kolompos ismét fellép, s Kiskarácsony, Nagykarácsony című koncertjével kedveskedik kicsiknek és nagyoknak szombaton 11:00 órakor.

VIDÉK
Debrecen
A Tímárház-Kézművesek Házában szombaton 10:00 órától "Itt van a karácsony, most nyílik virága, hócsillagot bontott minden bokor ága" címmel Adventi városrészi családi programot rendeznek a szervezők. A Sugalló együttes koncertezik a gyerekeknek, daltanulással, táncházzal, betlehemezéssel.

Kapuvár
Adventi játszóház és táncház lesz szombaton 10:00 órától a Nagycsaládos Egyesület és a Vöröskereszt szervezésében, az Alapfokú Művészetoktatási Iskolában.

Kaposvár
Az Együd Árpád Művelődési Központban "Játsszunk együtt" - Karácsonyi Családi Játszóház lesz, a Kossuth téren pedig 16:00 órától "Fényesítsük ki Lucát...!" címmel mécsesgyújtás lesz.

Esztergom
A Széchenyi téren egész nap kézműves vásár lesz szombaton, 14:00 órakor Lucázás óvodásokkal, valamint Pinochio Bábegyüttes fog fellépni 15:30 órakor.

Győr
A Győri Téli Fesztivál keretében vasárnap a II. János Pál téren Jégszobrász verseny lesz 10:00 órától. Szombaton és vasárnap egyébként egész nap kézműves vásár lesz az Arany János utcában, valamint Téli vásár a II. János Pál téren.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Ha meguntad, hogy mindig itt legyél, majd utazgass, mert utazni élvezet! Ugye vágjátok, hogy miről beszélek? Hát persze, a KFT-ről , akik egyéb iránt merész marketingfogással a múlt héten ingyen szórták tele a várost a legújabb CD-ükkel. Ehhez tartozik egy lemezbemutató koncert is, a Jam Pubban, szombaton 21 órakor.
Budapesten, a Hunnia kávézóban Takáts Eszter unplugged koncerttel lepi meg karácsony tiszteletére a közönségét, én imádom a hangját.
Debrecenben az Orange Music Club-ban Korai lesz az Öröm, azaz KÖRÖM koncert lesz 21 órakor.

Oszd meg másokkal is!
Mustra