SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: Vásározós készülődések

2008. december 12., péntek 08:00

Élesedik a helyzet és lassan mindenki karácsonyi lázban ég. A szerencsések már majdnem túl vannak az ajándékozáson, de ők sem dőlhetnek hátra, mert a karácsonyi menü összeállítása, valamint a karácsonyfa és egyéb díszek beszerzése még biztosan okoz mindenkinek némi fejtörést. Á, ne gondoljuk, hogy elég elővenni a tavalyi díszeket a kartondobozból! A lelkesebb család minden évben megkomponálja a díszek színének kombinációját. Vajon kiment a tavalyi piros-arany verzió a divatból, vagy újra a megdöbbentő kék fog uralkodni? A szaloncukrot a fára tegyük, vagy alá? A fények fehérek legyenek, vagy villogjanak, amitől epilepsziát kap majd a kutya a sarokban? Élő, vagy műfát vegyünk (műt, de ez egy későbbi poszt lesz)?Szóval ilyen és ehhez hasonló gondolatok cikáznak minden élire vasalt köténykével rendelkező asszonyka fejében. Néha ugyan felváltja az, hogy mivel etesse meg a gyűlölt anyósát, ciánnal, vagy pompás vacsorával (hadd irigykedjen, hogy ő olyan pulykát nem tud sütni), s hogy legyen-e halászlé, vagy töltött káposzta. S miután idáig eljutottatok az olvasásban, biztosra veszem, hogy görcsbe rándult a női gyomrotok (naná, hogy nem a férfiaké, az ő feladatuk általában kimerül a karácsonyfa tartóba faragásával). Mennyi mindent kell csinálni még, pedig a legjobb lenne elmenni valahová a két ünnep között (esetleg alatt), ahol tényleg nem kell csinálunk egyebet, csak egymásra figyelünk. De sajnos ekkor a meleg fenekünk a hideg falhoz ér.BUDAPEST

Marczibányi Téri Művelődési Központ
December 13-án 10.00-14.00 óra között karácsonyi ajándékkészítő foglalkozás és kézműves vásár lesz a Marcziban. A karácsonyi ünnepek előtt kézműves készülődésre várják az érdeklődőket, családokat. A karácsonyfa alá meglepetéseket, ajándékokat, az ünnepi asztalra díszeket, lakásdekorációt készíthetünk. A vásáron iparművészek és kézművesek egyedi ajándéktárgyai várják az érdeklődőket. Belépő: 1000 Ft/fő, Információ: Vadászy Eszter (T: 06 30 272 7022)

Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Nincs még veszve semmi, ha nem csinálta meg a lurkó a karácsonyi ajándékot, mert olyan lelkes, hogy szeretne a családnak saját készítésű meglepetést adni. Ezen a hétvégén, többek között, karácsonyi díszeket készíthetnek a gyerekek természetes anyagokból a Mezőgazdasági Múzeumban. Készíthetnek képeslapot is saját kezűleg, valamint almát és mézeskalácsot is süthetnek, a játszósarokban pedig kipihenhetik a kreatívoskodás fáradalmait. Vasárnap 11:00 órakor pedig a Makám együttes húzza a talpalávalót (külön jegy ellenében látogatható).

Papp László Sportaréna előtti tér
December 8-23-ig minden nap, 11:00 órától 18:00 óráig Dörmögő kuckó néven gyermek játszóház, bábozás és kézműveskedés várja a gyerekeket.

Szépművészeti Múzeum
A Kerengőről már régóta szerettem volna írni, így ajánlom most a figyelmetekbe ezt a visszatérő programot, amit 6-12 éves kor között látogathatnak a gyerekek szombatonként délelőtt 10:00-12:00 óra között. A maximális létszám 30 fő, a belépő pedig 900 forint/ alkalom, vagy 8000 forint/10 alkalom. Ez alkalommal azt vizsgálhatják meg a kíváncsi gyerekek, hogyan változtatták át az ókori egyiptomiak az egyszerű vizet gyógyhatású készítménnyé, valamint saját mágikus italt is keverhetnek maguknak a gyerekek. Találkozás a Múzeum pénztáránál, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Millenáris Fogadó
Szombaton délelőtt 10:00 órakor Luca-napi Lépegető, délután 16:00 órakor pedig Kolompos koncert lesz. Belépő: 700 Ft, gyerekeknek 500 Ft, családi jegy: 1800 Ft

Klebelsberg K. Művészeti és Kulturális Kp.
Ha ünnepi készülődés világos, hogy Halász Judit koncertre is menni kell. Két karácsonyi nagykoncertet ad a művésznő szombaton 11:00 és 16:00 órakor a művelődési házban, melyen Petőfi Sándor, Zelk Zoltán, Tamkó Sirató Károly, Tóth Krisztina, Szabó T. Anna Bródy János által megzenésített versei szerepelnek majd. Belépő: 1.400 forint.

Néprajzi Múzeum
A Kaláka együttes Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című előadására látogathatnak el az érdeklődők szombaton 11:00 órai kezdettel.

Fonó Budai Zeneház
A Kolompos ismét fellép, s Kiskarácsony, Nagykarácsony című koncertjével kedveskedik kicsiknek és nagyoknak szombaton 11:00 órakor.

VIDÉK
Debrecen
A Tímárház-Kézművesek Házában szombaton 10:00 órától "Itt van a karácsony, most nyílik virága, hócsillagot bontott minden bokor ága" címmel Adventi városrészi családi programot rendeznek a szervezők. A Sugalló együttes koncertezik a gyerekeknek, daltanulással, táncházzal, betlehemezéssel.

Kapuvár
Adventi játszóház és táncház lesz szombaton 10:00 órától a Nagycsaládos Egyesület és a Vöröskereszt szervezésében, az Alapfokú Művészetoktatási Iskolában.

Kaposvár
Az Együd Árpád Művelődési Központban "Játsszunk együtt" - Karácsonyi Családi Játszóház lesz, a Kossuth téren pedig 16:00 órától "Fényesítsük ki Lucát...!" címmel mécsesgyújtás lesz.

Esztergom
A Széchenyi téren egész nap kézműves vásár lesz szombaton, 14:00 órakor Lucázás óvodásokkal, valamint Pinochio Bábegyüttes fog fellépni 15:30 órakor.

Győr
A Győri Téli Fesztivál keretében vasárnap a II. János Pál téren Jégszobrász verseny lesz 10:00 órától. Szombaton és vasárnap egyébként egész nap kézműves vásár lesz az Arany János utcában, valamint Téli vásár a II. János Pál téren.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Ha meguntad, hogy mindig itt legyél, majd utazgass, mert utazni élvezet! Ugye vágjátok, hogy miről beszélek? Hát persze, a KFT-ről , akik egyéb iránt merész marketingfogással a múlt héten ingyen szórták tele a várost a legújabb CD-ükkel. Ehhez tartozik egy lemezbemutató koncert is, a Jam Pubban, szombaton 21 órakor.
Budapesten, a Hunnia kávézóban Takáts Eszter unplugged koncerttel lepi meg karácsony tiszteletére a közönségét, én imádom a hangját.
Debrecenben az Orange Music Club-ban Korai lesz az Öröm, azaz KÖRÖM koncert lesz 21 órakor.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.12 16:38:52pearl25

  Amugy a gyokeres fenyo is jo, foleg ha van hova ultetni utanna, nalunk mar ott figyel a kertben par ezustfenyo, anyukam mar par eve azt veszi, bar egy nem eredt meg van egy gyonyoru nagy mozaik kaspo (vagy mi),abban elvan bent egy ket hetig, bar ketten kellunk hogy becipeljuk :)

  Amugy az elok elott mindig mu volt, valahogy azt szoktam meg, plussz mar gyerkkent is valahogy sajnaltam azokat az elszaradt csupasz fakat amiket mindenki kidobott az utcara..

 • 2008.12.12 18:53:27manka78

  Az egyik barátunk mesélte, hogy az egyik ismerőse nem teljesen százas. Ez a pasi egyik évben vett egy fenyőt, de iszonyat görbe volt a fa. Hát ő kiötlötte, hogy a görbületnél eltöri és összeilleszti, hogy egyenes legyen. Meg is csinálta, frankón egyenes lett a fa, büszke is volt magára , mint Csoki mikor feltalálta a szalmaegeret. Csak azzal nem számolt, hogy az illesztéstől fölfelé igen hamar elsárgult az egész fa. Valószínűleg azért, mert , hogy tuti legyen a dolog, valamilyen jó erős ragasztót is nyomott az illesztéshez. Ugyanez a pasi szilveszterkor úgy gondolta, hogy beszaratja szomszédokat és a panelból az erkélyajtón keresztül kihajít egy petárdát. Bent meg is gyújtotta, kidobta, csak az volt a gond, hogy az erkélyajtó be volt zárva. Így az ajtóról visszapattant a petárda, be a szobába a fa alá. Nem kellett rá csillagszóró.

 • 2008.12.12 20:00:13Nilüfer

  A műfenyővel nincs baj..eláll sokáig, a célnak megfelel.Mondjuk, mi vágottat veszünk, ugyanis azt pont erre a célr5a nevelik, mint a csirkét evésre, vagy a képosztát..tehát nem a karácsonyi fenyők miatt omlik össze a légkör, és tör ki az üvegház.hatás. Gyökereset csak akkor, ha pici csemete korától konténerben nőtt.Ugyanis ezeket a karácsony előtti cserepeseket ünnep előtt szedik ki a földből, és semmi esélyük a kiültetés után a megeredésre, főleg, hogy a fenyők nagyon rosszul tűrik az átültetést.Gondolom, vban itt valami kertlszféle ember, aki el tudja mondani, hogy a gyökérsérülést nem heveri ki..ötből egy marad életben, én többé nem kísérlezetek..mellesleg ez tényleg álszentség, vagy helyesbben átverés/kivéve, ha tényleg konténerben nevelt/..azt hiszed, megmentetted a fenyőt, pedig nem, ellenben baromi drágán vetted...

 • 2008.12.12 20:03:17Nilüfer

  Pearl 25: a kidobott csupasz fenyő tényleg rossz látvány. Ez azonban városi rossz gyakorlat, valahogy ügyesebben kellene összeszedni, vagy tárolni..mi tüzifának használjuk, illetve adjuk oda/nálunk gázkazán van/.Így végülis még segítünk is valakinek..

 • 2008.12.13 10:17:10Nikol8

  Én azt sem szeretem, ha a karácsony a drága ajándékokról szól, ha a cukrázdában veszük a bejglit, ezek ugyanolyanok, minthogy "praktikuságból" műfenyőt díszítünk. (ezt a környezetvédelmi blablát szóra sem méltatom)

  Az egésznek a lényegét veszük el, ezekkel a dolgokkal szerintem.  Hozzáteszem, én a művirágkoszorútól is rosszul vagyok a temetőben, és semmilyen művirág nincs széles környezetemben.

 • 2008.12.13 11:36:51anyamadár

  Nikol8, attól, hogy valaki műfenyőt díszét nem lesz a Karácsonya rossz vagy kevésbé meghitt, te ezt kívülről nem döntheted el.

  Pontosan nem az igazi fenyőtől lesz Karácsony a Karácsony. Nekünk lehet még fenyőnk sem lesz az idén... ettől még nem lesz szánandó, csökött Szentesténk.

  Neked nem tetszik hát nem tetszik...  Cukrászdás bejgli:

  eszembe jutott erről egy pár éve történt dolog. A mi családunkban évek óta anyukám süt bejglit ajándékba minden gyerekének (4 gyerek :)). Karácsony előtt kiderült, hogy anyu nem tudta/tudja megsütni a szokásos bejgliket, nekünk meg nem volt időnk rá - meg nem is tudunk olyan sütni mint ő - erre elmentünk egy cukrászdába és vettünk.

  Szegény anyu nagyon örült neki :)))  Szerinted elvette ez a Karácsonyunk lényegét?

 • 2008.12.13 12:06:02Magenta

  2008.12.12 18:53:27 manka78  Darwin-díjasként fog meghalni az ürge.

 • 2008.12.13 12:09:47Magenta

  anyamadár, hazajöttök karácsonykor?  Négyen tesók, ez isteni lehet! :)))

 • 2008.12.13 12:10:33anyamadár

  Magenta sajnos nem tudunk idén, ezért sem lesz fa...

  Egyszerűen nem lehet már kapni egy csökött műfát sem errefelé...:(

 • 2008.12.13 12:10:55anyamadár

  Négyen, ráadásul középen vagyok a húgommal :)))

 • 2008.12.13 12:17:35Magenta

  ó, anyamadár, sajnálom! :(  Ikrek vagytok??? (irigy, irigy)  A héten voltam orvosnál, egy fiatal pár akkor volt ott először, hallottam, hogy a lány 9 hetes terhes. Bementek uh-ra, jöttek ki állati nagy vigyorral. Kérdezte az asszisztensnő, hogy első baba, ők meg mondták, hogy háááááááát, első kettő! Utána végig állati boldogan vigyorogtak egymásra, nagyon helyesek voltak. :))))))

 • 2008.12.13 12:21:51anyamadár

  Óóó félreérthetően írtam, nem vagyunk ikrek három év van közöttünk..:S csak nem írhattam, hogy középső gyerek vagyok, mert ketten vagyunk középsők :)))

 • 2008.12.13 12:22:36Magenta

  Még így is klassz lehet. :)

  Egyáltalán ennyi tesóval felnőni jó lehet.  :)))

 • 2008.12.13 12:25:25Magenta

  Milyen jól kinéztem a Kerengőt, aztán pont a gyerek szavazta le.

  Most meg akasztófáznak, nagy röhögések közt, engem meg kizártak, mert mindig élve maradtam.  Szép, mi? :)))  De olyan jó hallgatni őket.

 • 2008.12.13 12:25:59anyamadár

  Magenta :))))))))

 • 2008.12.13 12:46:50anyamadár

  Nikol8 engem komolyan érdekel mi a Karácsony lényege szerinted és miért tartozik ebbe bele a frissen vágott kis fenyőfa, a házi bejgli...

 • 2008.12.13 12:56:16Magenta

  Hát én utálom a bejglit, csak sütni szoktam. :)))

  Szeretem a vágott fát, mert a fenyőszagú légfrissítő nekem nem pótolja az eredetit.  De a Karácsony attól karácsony, hogy együtt vagyunk!

  Nekem. :)

 • 2008.12.13 13:12:02manka78

  Magenta! Ha nem fogy el a bejgli, jöhet hozzánk bármennyi.:))) Én imádom, anyósom istenit süt, minden évben ő készíti, már többen elkérték a receptjét, mert annyira fincsi. Ezért nem is kérjük, hogy többször süssön egy évben, mert a hurkáinknak nem hiányzik.

 • 2008.12.13 13:14:47Chang Yai

  műfa, és ismerős kertjéből hatalmas fenyőről lenyisszantott néhány ág az illat kedvéért, nálunk így volt.

  nem környezetvédelem, inkább az, hogy autó és pasik nélküli családban elég nehézkes hazavonszolni egy igazi fát (buszmegállótól jó messze). a mű könnyebb :-)

  azért mostanság már annyira nem rondák a műfenyők, mint 10-15 éve. bár ezek a neonrózsaszínek, amik most vannak a teszkóban azért rendesen ledöbbentettek :-)

 • 2008.12.13 13:15:06manka78

  Magenta! A barátunk aki ezt mesélte több ilyen történettel tud szolgálni, mert még nem régen is egy munkásszállón lakott, ahol rengeteg ilyen hibban fazon van. Mikor összeülünk és sztorizgatunk elég gyakran ő kerül a középpontba. Fordulunk le a székről a röhögéstől.

 • 2008.12.13 14:12:41Nilüfer

  Nálunk már volt karácsonyfa nélküli karácsony, adventi koszorú volt csak/ a harnadikkal voltam nagyon terhes, a család nem akarta, hogy nagy feneket kerítsünk a dolgoknak/.Éppen olyan meghitt volt, mint a kétméteres fával:)

  Ennek ellenére máskor mindig volt fa, mert mindig van kicsi gyerek, aki miatt ezt fontosnak tarjuk, most az unoka.Tavaly ugyan megbámulta, de tudatosan most készül rá, a Mikulást is nagyon "átélte".Már úgy várom, mit fog szólni hozzá.Mi együtt díszítjük, szerintem nagyon fogja élvezni..  De a karácsony lényege messze nem a fa, és nem az ajándék értéke..nem is tudom.ha azt mondom,a szeretet, az olyan elcsépelt..pedig az. Az akolmeleg. na, hagyom..vagy érzi az ember, vagy nem....

 • 2008.12.13 14:39:11fülemüle

  Én nem tudnék egy műfenyőt egész évben tárolni, így ez kizárt. Amíg nem volt gyerek, nálunk nem is volt karácsonyfa. Most is csak egy méteresre nevezünk be.....

  A kétévesem a héten jól megnézett egy csupa piros gömbbel díszített karácsonyfát. Azóta nem lehet neki megmagyarázni, hogy az nem almafa, hanem karácsonyfa. :) Azt hiszem itthon majd kerüljük a gömböket....

 • 2008.12.14 21:17:09kriszi

  Nikol,

  megszólítva érzem magamat a cukrászdás bejglimmel :) Ez az első alkalom, hogy vettem, eddig nem volt. Én nem tudok bejglit sütni (sosem volt időm, energiám és kedvem nekiállni), egyik nagyi már rég nem űzi, mert nagypapa szigorú diétán van, nem eheti meg, a család többi tagja közül pedig csak és kizárólag a párom szereti. A másik nagyi szokott sütni, de egyrészt már neki sem megy úgy, mint régen, másrészt messze van, és nem jut el hozzánk a cucc. Hát így :) Nekem, ha már karácsonyi sütemény, akkor mézeskalács, püspökkenyér és csokis ropogtatnivaló (imádom a csokiba mártott törökmogyorót, mandulát, diót, és rém egyszerű elkészíteni).

 • 2008.12.14 21:17:55kriszi

  A fenyőink közül eddig egy nem maradt meg, a sors iróniájaként pont az volt a visszaváltható.

 • 2008.12.15 09:51:36Nikol8

  Persze minden alól vannak kivételek, én senkit nem akartam úgymond leszólni, megszólni, stb. Én csak arról beszélek, hogy ha a karácsony kellékeit mind művel helyettesítjük, akkor talán a szívünkben sem alakul ki, az "igazi" karácsony hangulat.  Én sokakkal ellentétben, karácsony imádó vagyok, nekem ez tényleg a békéről, a családról, a fenyő- és a süteményillatról és egymás elfogadásáról szól.  Éppen ezért, kedves anyamadár, nem gondolom, hogy a Te karácsonyod kevésbé értékes, vagy kriszi mézeskalácsa nem éppen olyan jó karácsonyi sütemény, mint a bejgli.  De gondolom, itt mindenki a saját véleményét írja le, és az enyém az, amit már fent leírtam, ha kicsit erősen fogalmaztam, az azért volt, mert így beszéltünk róla.  (Ja, és anyamadár inkább ne legyen fa, minthogy mű legyen!) :(

 • 2008.12.15 10:20:59baudolinA

  Magenta,

  ez az "és"-sel nem kezdünk mondatot a tanítónénik rögeszméje. Igenis kezdünk vele mondatot, ugyanolyan szó, mint a többi. Egyszer bevittem egy Jókai-regényt órára, és megmutattam, hogy bizony-bizony, a vén Jókai is kezdett vele mondatot. Úgyhogy ne frusztráld magad ezzel karácsony táján. :)

 • 2008.12.15 10:45:43megsem

  Nikol8, sok even keresztul en is hasonloan gondolkodtam a mufenyorol, mint te... Aztan az utobbi evekben olyannyira "kornyezettudatossa" valtunk, hogy csak es kizarolag foldlabdas fenyot vettunk. Szenteste es meg masnap bent tartottuk a lakasba, aztan hogy ne karosodjon, harmadnap elastuk a fagyott foldbe, hatha megmarad... Sajnos azonban csak a legritkabb esetben maradtak meg az erosen megcsonkitott gyokeru fak... Aztan jo nehany eve egy olyan orszagba koltoztunk, ahol karacsonykor nyar van. Lehet ugyan kapni igazi fenyot, de ugy gondoljuk ha minden evben csak egy fat mentunk meg a kivagastol es a szemetre dobastol, akkor nekunk mar megeri mufenyot venni.

  Ebben termeszetesen kozrejatszik az is, hogy a mufenyo nem az a klasszikus "froccsontott muanyag":) hanem igazan igenyes, tenyleg vallalhato. No meg persze az is, hogy a karacsony-elmeny strandpapucsban azert elegge csorbul, szoval ebbe nekunk belefer a mufenyo...

 • 2008.12.15 10:47:46Zsákos ember

  baudolinA: nekem egyszer egy nyelvesz azt mondta, hogy a "tető be van fedve" meg a "karácsonyfa fel van állítva" is helyes, csak valamiert elterjedt, hogy a felmuvelt bolcseszek rarepulnek erre a szerkezetre, es mondogatjak, hogy "a macska fel van mászva a fára", ami tenyleg hulyen hangzik, de nem a nyelvtana hanem a helyzet miatt (mivel a macska nyilvan magatol maszott fel, igy nincs ertelme hangsulytalanna tenni, hogy ki maszatta fel oda). De akkor ezek szerint az "es" miatt is feleslegesen csesztetnek, ezt orommel hallom. ÉS a nyelvorok meg bekapatjak ;)

 • 2008.12.15 10:48:37megsem

  ... hmmm... szoval a lakasban tartottuk bent...

 • 2008.12.15 10:51:19dodóó

  Még nem volt meg a lányunk mikor az eset történt.

  Albérletbe laktunk,nem ismertük a lakókat nagyon,megbíztunk bennük.

  Megvettük a fát karácsonyra.

  Volt egy kis tároló ahol a takarítónéni tartotta a holmiját oda tettük be a fenyőt.

  Erkélyünk nem volt.

  24.-én délután minden előkészítve megyek a kis sufniba és lám nincs ott a fa.

  Hát én sírva fakadtam.

  Párom körbetelefonálta az ismerősöket van-e valakinek műfenyője kölcsön.

  Nem volt.

  Aztán csörgött a telefon hogy van fa 1000ft-ért,de mennyünk el érte.

  Megkaptuk a címet,én kicsit húztam a számat télen sötétben oda menni.(olyan hely hogy jajjj)

  Gyönyörű volt minden,tiszta hó sok sok fa,kis kunyhók (hétvégi házak)

  Megtaláltuk az emberünket aki megmutatta a nekünk szánt fát.

  Kiderült az ember hajléktalan,a fát valahonnan kivágta. Adtunk neki kétezer forintot.

  De egész este nem hagyott nyugodni a dolog.

  Karácsony van ő meg egyedül kaja nélkül stb...

  Másnap csomagoltam minden félét és mondtam a férjemnek hogy vigyük el az öregnek.

  Csomagoltam tisztálkodó szereket tiszta meleg ruhát is.

  Mikor odaértünk a tűzoltók már elmentek.

  Annyit mondtak a rendőrök hogy gyertya vagy cigaretta okozhatta a tüzet.Teljesen leégett a faházikó.

  Azóta minden karácsonykor eszembe jut.

  Máskor is.

  De főleg ilyenkor.

 • 2008.12.15 10:54:00Nikol8

  megsem: erre mondtam azt, hogy helyzet függő a karácsonyfa állítás. Nálunk több száz család abból él, hogy fenyőfákat termel és eladja karácsonyfának, amit kivágnak ahelyett újat ültetnek. Aki arra hivatkozik, hogy környezetvédelemből nem vesz élő fát, az nem tudja, hogy miről beszél.

 • 2008.12.15 10:55:19Zsákos ember

  egyebkent lehet kapni mufenyot 200 rugoert is, az ugy ossze van rakva, hogy a legkritikusabbak sem fogjak ramondani, hogy gagyi, es mar csak a "MŰ" fobiaba kapaszkodhatnak - mindezt ugy, hogy tuti nem nadkunyhoba viszik haza a bazitermeszetes karacsonyfajukat ;)

 • 2008.12.15 10:57:49Nilüfer

  dodóó..:(((((

 • 2008.12.15 11:01:32Nilüfer

  Zsákos:DDDDD

  Igen, ez fóbia..egyrészt kivágásra növesztik a fenyőt, másrészt , ha egyszer ott áll a piacon, kivágva, kinek segítek, ha nem veszem meg?? Akkor kidobja az árus..és nem hinném, hogy jövőre eggyel kevesebbet vágnak ki.. Másrészt a műfenyővel a világon semmi baj nincs.Még a tűlevele sem hullik:DDD

 • 2008.12.15 11:02:33Zsákos ember

  nikol8: szerintem aki a termeszetvedelemre fogja, az olyan kicsit tukorbe recskazos dolog. akkor inkabb ne csomagolja be az ajandekait, a sok doboz es csomagolopapirt valoszinu van akkora tetel kornyezetrombolasban, mint a karacsonyfa. es akkor a mihaszna ajandekok, amelyek elkeszitese egy csomo energiat es nyersanyagot igenyelt, hogy aztan aki megkapja ne hasznalja semmire. na ez a kornyezetszennyezes, nem a karacsonyfa. a dugigzabalas es napi 2 kilo kulatermeles is kornyezetszennyezes, ha osszeadjuk a negyzetmeterek teruletet, amik azert kerultek muveles ala, hogy halalrazabalhassuk magunkat 3 napon keresztul feleslegesen, akkor kijonne egy kisebb nemzeti park...

  ez a kornyezettudatos tuma annyira idegesito egyesek szajabol... (biztos mind bolcsesz, kulonben ertenek a lenyeget :D )

 • 2008.12.15 11:06:47megsem

  Nikol8, hidd el, tudom, hogy a karacsonyfakat direktbol kivagasra termesztik... Nekem is van ismerosom, aki ebbol el. Ettol fuggetlenul nekem akkor is faj a lelkem ha karacsony utan latom a szemetben a sok fat. Ez az en velemenyem. Ettol meg nem mondtam azt, hogy rossz ember az, aki elo fenyot vesz karacsonyra... ugye?  Te is megfogalmaztad a velemenyed: (Ja, és anyamadár inkább ne legyen fa, minthogy mű legyen!) :( - erre reagaltam...

 • 2008.12.15 11:17:31kriszi

  Zsákos, rosszul vagyok én összerakva :) Bölcsész létemre egyre gyakrabban egyetértek :))))  És, meg passzív szerkezetek: egy tisztességes nyelvész (aki tud is valamit) egészen biztosan nem fog ezzel cs*sztetni senkit, mert tudja, hogy a nyelv VÁLTOZIK. Vagyis nem lehet kövület-állapotban tartani, és kijelenteni, hogy ez helyes, az meg a büdös életben nem lesz az.  Karácsonyfa: ezek szerint tulképp (majdnem) mindegy, hogy kivágott vagy cserepes, a határvonal a fából :) és a műanyagból való között húzódik. Nekem kell az illat, kell a növény, telis-tele vagyunk szobanövényekkel mindig, kis kertünk is van, elég dzsungeles, ezzel együtt befigyel a vágott virág is. Nekem gyakorlatilag mindegy, milyen, a lányommal nagy lelkesen begyűjtjük júniusban a szebben virágzó gazokat is a környékről :) Mikulásvirágunk is szokott lenni, néha sikerül kihízelegnem belőle, hogy virágozzon többször is. Azonkívül a gyökeres fenyőnek egy kicsit jobb, amíg nálunk van, mint a kivágottnak, és nem utolsósorban nem kell hozzá tartó ;)  A műfenyő gondolatával még nem sikerült megbarátkoznom, bár a szüleimnek olyan van, nem is rossz, mi vettük nekik ráadásul :) A textilfenyőt jópofának tartom, de a fejemben még mindig "nem az igazi", inkább mellékes dekorkellék, mint az ünnep középpontja.

 • 2008.12.15 11:19:50baudolinA

  Zsákos,

  nem is annyira a bölcsészek repülnek rá, hanem a nyelvápolók. Amit pl. Erdélyben meg is értek, mert ott egészen más funkciói is vannak a magyar nyelvnek, és ott bizony őrizni kell sajnos. Mert kisebbségi nyelv. Így is vannak olyan szerkezetek, hogy "vettem abonamentet" (bérletet), vagy átvesznek egy csomó szenvedő szerkezetet, mert a szórványban élők átveszik a román szavakat, mondatszerkesztést. De ebbe most nem mennék bele mélyebben, csak annyit mondok, hogy bizonyos helyzetekben látom létjogosultságát a "nyelvőrzésnek". Az már persze marhaság, hogy ne mondjunk sprayt, mert van rá magyar szó (permet), de azt azért megnézném, amikor valaki bemondja, hogy bepermetezte magát. :D  Egyébként nyelvtanilag helyes, amiket írsz, csak a magyar nem annyira szereti a szenvedő szerkezeteket, ezért az az ajánlott, hogy lehetőleg kerüljük őket. Amúgy kriszivel egyetértek: a nyelv változik. Az, hogy ez nem feltétlenül tetszik mindenkinek (nekem pl. a pesti szlengtől és a slendrián kiejtéstől fut a hátamon a hideg), nem azt jelenti, hogy rossz.  A másik kedvencem, amikor fogalmazás órán megtanultuk, hogy "én"-nel sem kezdünk mondatot. Kellett írni egy fogalmazást a kedvenc állatainkról. Akkor, abban a helyzetben volt értelme, mert ha nem mondják, akkor minden mondat úgy kezdődött volna, hogy "én". Ez is kerülendő - tehát mondjuk egy tízmondatos szövegben ne legyen sokszor mondatkezdő szó -, de ez is inkább azért, hogy ne legyen monoton a szöveg. Egyébként nem helytelen, de én végigröhögnék egy ilyen fogalmazást.:)

 • 2008.12.15 11:20:14anyamadár

  Nikol8 ne haragudj, de nekem az jött le, hogy egyszerűen leszólod ha valaki másképp csinálja.

  Hogy az mű, hogy az nem igazi ergo sz*r.  A vélemény egy dolog én tiszteletben tartom a tiedet is, de kinyilatkoztatni mások Karácsonyiról, hogy az egy műfa miatt már MŰ karácsony lesz, hááát kicsit erős...

 • 2008.12.15 11:20:45anyamadár

  Dodóó - ez a történet... nagyon sajnálom.

 • 2008.12.15 11:21:11Zsákos ember

  megsem: azt sokhelyen kikukazzak az oregpapak, es viszik haza tuzelni, szoval nem megy karba, csak egy kis resze ;)  egyebkent az tudja igazan ertekelni a mufenyot, aki mar faragott be fatorzset allvanyba, es kozben teljesen szetganezta a kezet a hulye enyvvel meg az ezer tuszurassal, kozben meg magyarazott az asszony, hogy az ugy meg ferde...

 • 2008.12.15 11:26:19anyamadár

  Zsákos Ember ezért jó, hogy apukámat erre meg lehetett kérni a fenyőfás időkben. Jött a kisbaltával egy suhintás itt egy suhintás ott és kész volt a fa.

  Hiába ha hentes és mészáros az eredeti szakmája (+ súlyemelő volt) az ilyen nyiszatolás nem okoz gondot :)

 • 2008.12.15 11:27:19anyamadár

  Egyébként a fákat mi is eltüzeltük/felhasználtuk a telken, meg volt, hogy fatüzelésű kályha volt otthon is.

 • 2008.12.15 11:30:40Zsákos ember

  anyamadar: hat, en probaltam mar nyiszatolni svajci bicska kicsi fureszevel is. de legalabb mar ertem, honnan van neked ez a kuzdosportos aggresszivitasod, fater biztos barddal ment szuloire, aztan soha nem volt gond ;D

 • 2008.12.15 11:36:26anyamadár

  Zsákos hát valahogy nagyon tisztelettudóak voltak velem az "udvarlóim" mert apámnak a termetéhez ráadásul alapjáraton olyan a hangja, mint a Tüskeváras István bácsinak (doni kozák kórus):)))

 • 2008.12.15 12:04:07Magenta

  2008.12.15 10:20:59 baudolinA  Köszi, baud, így azért nyugodtabb vagyok!  Meg köszi a hajszárítós tippet, kipróbáltuk. Annyira aranyos, ahogy élvezkedik a meleg levegő alatt! Nem mellesleg pedig pár nap alatt lekopott a fejéről a koszmó.

 • 2008.12.15 12:26:28baudolinA

  Magenta,

  örülök, hogy bevált a tippem. :)

  Arra figyelj, hogy forró levegő ne érje a fejbőrét, hanem meleg-langyos. Erről jut eszembe a keresztlányomról egy történet: világéletében bagoly volt (na vajon kire ütött?), az esti lefekvések hosszasak voltak mindig.  Nem ordított, csak nézett a nagy melegbarna szemével, s mintha azt mondta volna, hogy "milyen hülyék ezek, le akarnak fektetni, pedig nem is vagyok álmos". Egyszer éjjel felébredt, és nem akart visszaaludni. Vihorászott, gagyogott, egészen feltámadt. A nővéremmel már azt sem tudtuk, mit csináljunk (mert mi azért szerettünk volna aludni), végül kitaláltunk valamit. Mindig is szerette a hosszú hajamat. Úgyhogy magam mellé tettem a hajamat (akkor még csak a derekamig ért), kislányt rá. Láttad volna, milyen élvezkedés folyt ott, szinte elolvadt a gyönyörűségtől. :)

 • 2008.12.15 12:33:57Magenta

  :)))

 • 2008.12.15 12:53:10Zsákos ember

  nekem azt mondta a gyerek, hogy majd kikopaszodok teljesen, es akkor mar nem leszek tobbet az apukaja :(

 • 2008.12.15 13:01:32Magenta

  Az őszinte gyermeki megszólalások...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta