Könyv: Isten, titkok és a pecsenyehattyú

Karácsonyi ajándéktippek sorozatunkban ezúttal gyermekkönyveket ajánlunk egészen kicsi kortól a nagyobb gyerekeknek. Szabó Magda, Parti Nagy Lajos, Csoóri Sándor művei épp olyan jó választás lehet, mint Andrus Kivirähk észt író könyve.

Marcello D’Orta az Isten ingyér teremtett bennünket című művében szokás szerint az arzanói gyerekek dolgozataiból válogatott. Az író ezúttal az általános iskolás diákok az Ó- és az Újszövetségről alkotott elképzeléseit osztja meg, és ismét ragyogóan kiderül mennyire sajátos világlátása is van a gyerekeknek. A könyvből Istenről például megtudhatjuk, hogy ő a teremtés vezérigazgatója, csupán a hírnév miatt vitte véghez a csodákat és hiába is próbálkozik nála bárki, ő bizony nem bratyizik senkivel. A szerző gondozásában megjelent fogalmazások körülbelül 10 éves kortól élvezhetők igazán, igaz feltétel az is, hogy a gyereknek legyen némi Bibliai ismerete, máskülönben nem feltétlenül fogja megérteni a könyv lényegét.



Marcello D’Orta: Isten ingyér teremtett bennünket
Európa kiadó, 2500 Ft.

Csoóri Sándor Moziba megy a hold című verseskötetét már a 3-4 évesek figyelmét is felkelthetik, hiszen ritmusos és pár soros versek vannak benne, melyek nagyon könnyen megtanulhatóak. Ráadásul a versekhez mellékelt illusztrációk, melyek Keszeg Ágnes keze munkáját dicsérik, szintén segíthetnek abban, hogy rávegyük a verstanulásra gyerekünket. A könyv keménykötésű, bírja a gyerekpraclikat, és köszönhetően annak, hogy a mű mindössze 75 oldalas, a kicsik is könnyebben fellapozhatják, igaz a fehér színe nem valószínű, hogy sokáig megmarad.

Csoóri Sándor: Moziba megy a hold
Cerkabella 2250 Ft

Timo Parvela Mérleghinta című meséje Piről, a kismedvéről szól, aki próbál magának egy barátot találni, akivel végre hintázhat. A könyvet egyszerű nyelvezete miatt már az épp hogy olvasni tudók is kézbe vehetik, ám nem valószínű, hogy a könyv utalását az igaz barátság ismérveire megértik. Pi ugyanis sok mindenkivel találkozik keresése során, és miután rájön, hogy nem a leendő hintapartnerével találkozott, jegyzetfüzetébe vési fel a barátsággal kapcsolatos örök igazságokat. „A hintázásból nem lesz semmi, ha nem figyelsz a másikra”, és talán a leglényegesebb: „Képtelenség hintázni, ha a másik teljesen hülye”. Virpi Talvitie illusztrációi nem túlságosan gyerekbarátok, de egyszeri olvasás mellett pont jó.

Timo Parvela Mérleghinta
Cerkabella 2250 Ft


Parti Nagy Lajos és Banga Ferenc A pecsenyehattyú és más mesék című könyve különböző országok meséiből válogat. Megtudhatjuk például, hogy mitől sós a tenger, valamint kiderül az is, hogy mi történt egy portugál kiscsirkével a lisszaboni villamoson. A meséket könnyen el tudja olvasni egy alsó tagozatos diák is, bár néha nem árt egy felnőtt a közelben, aki megmagyarázza bizonyos szavak jelentését, amit a mai Minimaxos meséken felnövő gyerek már nem feltétlenül ért meg. Hiszen Thomas, a gőzmozdony nem használ olyan szavakat, mint a firontőr, kisuppant, dombérozás vagy éppen a kószálnyik. Az illusztrációk, melyeket Banga Ferenc készített, talán túl sok sötét színt tartalmaznak egy mesekönyvtől megszokotthoz képest, ugyanakkor a rajzok kifejezetten részletgazdagok.

Parti Nagy Lajos és Banga Ferenc A pecsenyehattyú és más mesék
Magvető 2490 Ft

Szabó Magda Ki hol lakik? című könyvét kifejezetten óvodásoknak ajánljuk, akik most ismerkednek meg az állatvilág apró csodáival. Az írónő rövid és könnyen megjegyezhető versekkel mutatja be, hogy merre is él a kígyó, a halacska, a méhecske. A könyv a többi hasonló témájú alkotás közül a kihajtható lapokkal és Szalma Edit rajzaival próbál meg kitűnni, pedig Szabó Magda versei sima A4-es lapon is képesek lennének eladni magukat.

Szabó Magda Ki hol lakik?
Európa 1800 Ft

Andrus Kivirähk észt író könyve, a Sári, Samu és a titkok kamaszkortól felfelé ajánlott a történet összetettsége miatt. A mű két lakótelepi lakásban élő gyerekről és a szüleikről szól, akik az unalmas hétköznapok elől saját álomvilágukba menekülnek, ami természetesen számos váratlan valamint vicces helyzetet eredményez. Kivirähkot egyébként az észtek egyik legtehetségesebb fiatal írójának tartják, aki azon túl, hogy gyermekkönyveket ír, készített már színdarabot, rajzfilm-forgatókönyvet is.

Andrus Kivirähk: Sári, Samu és a titkok
Cerkabella 1980 Ft

Az Óz, a csodák csodája című történetet minden gyereknek meg kell ismernie, azonban a General Press gondozásában megjelent L. Frank Baum-alkotás nem biztos, hogy a legjobb módszer Dorothy, illetve jelen esetben Dorka megkedveltetésére. Igaz, hogy a nevek magyarosítva vannak, és így a kisebb, éppen hogy olvasni tudó gyerekek is könnyen elboldogulnak, azonban a könyv illusztrációi alapján nem biztos, hogy azt a következtetést vonják le, hogy a Bádogember tényleg megérdemli a szívét, valamint az sem biztos, hogy egyet fognak érteni azzal, hogy a Madárijesztőnek kijár az ész.

L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
General Press 3500 Ft
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek