SZÜLŐSÉG

Könyv: Isten, titkok és a pecsenyehattyú

2008. december 11., csütörtök 08:00

Karácsonyi ajándéktippek sorozatunkban ezúttal gyermekkönyveket ajánlunk egészen kicsi kortól a nagyobb gyerekeknek. Szabó Magda, Parti Nagy Lajos, Csoóri Sándor művei épp olyan jó választás lehet, mint Andrus Kivirähk észt író könyve.

Marcello D’Orta az Isten ingyér teremtett bennünket című művében szokás szerint az arzanói gyerekek dolgozataiból válogatott. Az író ezúttal az általános iskolás diákok az Ó- és az Újszövetségről alkotott elképzeléseit osztja meg, és ismét ragyogóan kiderül mennyire sajátos világlátása is van a gyerekeknek. A könyvből Istenről például megtudhatjuk, hogy ő a teremtés vezérigazgatója, csupán a hírnév miatt vitte véghez a csodákat és hiába is próbálkozik nála bárki, ő bizony nem bratyizik senkivel. A szerző gondozásában megjelent fogalmazások körülbelül 10 éves kortól élvezhetők igazán, igaz feltétel az is, hogy a gyereknek legyen némi Bibliai ismerete, máskülönben nem feltétlenül fogja megérteni a könyv lényegét.Marcello D’Orta: Isten ingyér teremtett bennünket
Európa kiadó, 2500 Ft.

Csoóri Sándor Moziba megy a hold című verseskötetét már a 3-4 évesek figyelmét is felkelthetik, hiszen ritmusos és pár soros versek vannak benne, melyek nagyon könnyen megtanulhatóak. Ráadásul a versekhez mellékelt illusztrációk, melyek Keszeg Ágnes keze munkáját dicsérik, szintén segíthetnek abban, hogy rávegyük a verstanulásra gyerekünket. A könyv keménykötésű, bírja a gyerekpraclikat, és köszönhetően annak, hogy a mű mindössze 75 oldalas, a kicsik is könnyebben fellapozhatják, igaz a fehér színe nem valószínű, hogy sokáig megmarad.

Csoóri Sándor: Moziba megy a hold
Cerkabella 2250 Ft

Timo Parvela Mérleghinta című meséje Piről, a kismedvéről szól, aki próbál magának egy barátot találni, akivel végre hintázhat. A könyvet egyszerű nyelvezete miatt már az épp hogy olvasni tudók is kézbe vehetik, ám nem valószínű, hogy a könyv utalását az igaz barátság ismérveire megértik. Pi ugyanis sok mindenkivel találkozik keresése során, és miután rájön, hogy nem a leendő hintapartnerével találkozott, jegyzetfüzetébe vési fel a barátsággal kapcsolatos örök igazságokat. „A hintázásból nem lesz semmi, ha nem figyelsz a másikra”, és talán a leglényegesebb: „Képtelenség hintázni, ha a másik teljesen hülye”. Virpi Talvitie illusztrációi nem túlságosan gyerekbarátok, de egyszeri olvasás mellett pont jó.

Timo Parvela Mérleghinta
Cerkabella 2250 Ft


Parti Nagy Lajos és Banga Ferenc A pecsenyehattyú és más mesék című könyve különböző országok meséiből válogat. Megtudhatjuk például, hogy mitől sós a tenger, valamint kiderül az is, hogy mi történt egy portugál kiscsirkével a lisszaboni villamoson. A meséket könnyen el tudja olvasni egy alsó tagozatos diák is, bár néha nem árt egy felnőtt a közelben, aki megmagyarázza bizonyos szavak jelentését, amit a mai Minimaxos meséken felnövő gyerek már nem feltétlenül ért meg. Hiszen Thomas, a gőzmozdony nem használ olyan szavakat, mint a firontőr, kisuppant, dombérozás vagy éppen a kószálnyik. Az illusztrációk, melyeket Banga Ferenc készített, talán túl sok sötét színt tartalmaznak egy mesekönyvtől megszokotthoz képest, ugyanakkor a rajzok kifejezetten részletgazdagok.

Parti Nagy Lajos és Banga Ferenc A pecsenyehattyú és más mesék
Magvető 2490 Ft

Szabó Magda Ki hol lakik? című könyvét kifejezetten óvodásoknak ajánljuk, akik most ismerkednek meg az állatvilág apró csodáival. Az írónő rövid és könnyen megjegyezhető versekkel mutatja be, hogy merre is él a kígyó, a halacska, a méhecske. A könyv a többi hasonló témájú alkotás közül a kihajtható lapokkal és Szalma Edit rajzaival próbál meg kitűnni, pedig Szabó Magda versei sima A4-es lapon is képesek lennének eladni magukat.

Szabó Magda Ki hol lakik?
Európa 1800 Ft

Andrus Kivirähk észt író könyve, a Sári, Samu és a titkok kamaszkortól felfelé ajánlott a történet összetettsége miatt. A mű két lakótelepi lakásban élő gyerekről és a szüleikről szól, akik az unalmas hétköznapok elől saját álomvilágukba menekülnek, ami természetesen számos váratlan valamint vicces helyzetet eredményez. Kivirähkot egyébként az észtek egyik legtehetségesebb fiatal írójának tartják, aki azon túl, hogy gyermekkönyveket ír, készített már színdarabot, rajzfilm-forgatókönyvet is.

Andrus Kivirähk: Sári, Samu és a titkok
Cerkabella 1980 Ft

Az Óz, a csodák csodája című történetet minden gyereknek meg kell ismernie, azonban a General Press gondozásában megjelent L. Frank Baum-alkotás nem biztos, hogy a legjobb módszer Dorothy, illetve jelen esetben Dorka megkedveltetésére. Igaz, hogy a nevek magyarosítva vannak, és így a kisebb, éppen hogy olvasni tudó gyerekek is könnyen elboldogulnak, azonban a könyv illusztrációi alapján nem biztos, hogy azt a következtetést vonják le, hogy a Bádogember tényleg megérdemli a szívét, valamint az sem biztos, hogy egyet fognak érteni azzal, hogy a Madárijesztőnek kijár az ész.

L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
General Press 3500 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.11 08:22:54csimpilimpi

  Hol van hanna?

 • 2008.12.11 08:53:50Picinger

  sztem marcello d'orta könyvei inkább szólnak felnőtteknek, mint gyerekeknek...

 • 2008.12.11 08:58:21háromnegyed

  a Parti-Banga könyv zseniális.

  de határozottan felnőttajándék. semmi pornó, de néhol jó, ha az olvasó olvasott (hogy értse)

 • 2008.12.11 09:54:59hanna

  Itt:  gyermekszoba.blog.hu

  leababa.blog.hu

  www.pagony.hu  De sok átfedés van az általam ajánlottakkal, csak esetleg nem pont ugyanezt írtam róluk:)  Hanna

 • 2008.12.11 10:41:52Subbantósdi

  www.notabenekonyv.hu/product_info.php?products_id=2342

  Nekem is van egy ajánlatom, igaz, ezt mi már Mikulásra megkaptuk, de nagyon aranyos, szép, színes rajzokkal, kottákkal megrajzolt könyv Halász Judit három dalával és meglepetésként a három dalhoz készített animációs film is megtalálható a könyv hátsó borítójához ragasztva, dvd, mi számítógépbe téve játszottuk le, de gondolom, sima dvd-n és tévékészüléken nézve még nagyobb élmény...

  Ajánlom minden dalos kedvű és a szép színes rajzokat és Halász Jutkát kedvelő kisgyereknek! :o)

 • 2008.12.11 13:08:37mákospite

  Mi Mikulásra vettük meg Gerald Durrel: Léghajóval a Föld körül című könyvét. Én úgy tapasztaltam, hogy mikor a cél az, hogy mesének álcázva infókat nyomjunk le a gyerek torkán, általában nem jön össze, mert valami sérül - általában maga a mese. De itt egész szépen összehozták a kettőt. Körbejárják a Földet, figyelik az állatokat, lehet követni a térképet, és a sztori is elég izgalmas. 5-6 éves kortól ajánlanám.

 • 2008.12.11 13:12:18B-

  "Hiszen Thomas, a gőzmozdony nem használ olyan szavakat, mint a firontőr, kisuppant, dombérozás vagy éppen a kószálnyik."  Vessetek meg, de én sem. Sőt, így kontextusból kiragadva ha megölnének, se tudnám megmondani, mit jelentenek.

 • 2008.12.11 13:31:43baud

  B-,

  mert nem vagy székely. :)

  A kisuppant azt jelenti, hogy hirtelen kiesett, huppant, pottyant. A dombérozás a dorbézolás egyik alakváltozata.  A kószálnyikot csak sejtem, ez szerintem valami újfajta szóösszetétel (bár lehet, hogy tévedek): a kószál és a "-nyik" összetételével új főnév jött létre. A firontőrre viszont nincs tippem. Előbb francia torzulásra gondoltam, de "fironteur" alakot nem találtam. Úgyhogy várom a tippeket. :)

 • 2008.12.11 13:39:12csutkababa

  Baud

  Biztos?

  Fekete István írta: az ágak között halkan dombérozott a szél. Ez nem valami hangutánzó? Én a doromb hangszerre gondoltam, ami olyan furcsa zöngést ad ki.  A kószálnyik orosz utánzat, vö. csinovnyik.

  Hivatásos kósza lehet:-)  A firontőr nekem is magas:-)

 • 2008.12.11 13:58:08Magenta

  A firontőrre sehol nem találtam semmit! :(  Nézzük a cikkíró magyarázatát. :)

 • 2008.12.11 13:59:38Magenta

  [ 1 ] dombéroz  dorbézol, tivornyázik, féktelenül mulat. Mire a pandúrok odaértek, a betyár már a harmadik falu kocsmájában dombérozott a cimboráival. Tájnyelvi szó.

  [ 2 ] dombérozik, dorbézol  mulat

  Csutka. :)

 • 2008.12.11 14:01:12Magenta

  [ 1 ] dombéroz  dorbézol, tivornyázik, féktelenül mulat. Mire a pandúrok odaértek, a betyár már a harmadik falu kocsmájában dombérozott a cimboráival. Tájnyelvi szó.

  [ 2 ] dombérozik, dorbézol  mulat • 2008.12.11 14:05:32csutkababa

  Magenta  OK, meg vagyok győzve...

 • 2008.12.11 14:08:51nyunyo

  Ebbe a posztba csak gyorsan beleplvastam. A Szabó Magda féle Ki hol lakik? még az én gyerek koromból van meg nekünk. Akkor kemény hajtogatós volt, de kígyó sehol nincs benne, gyík annál inkább:)

 • 2008.12.11 14:10:04nyunyo

  beleolvastam (látszik hogy a gyerkő fel volt éjszaka)

 • 2008.12.11 14:22:53Magenta

  Nekem nagy kedvencem Szepes Mária Pöttyös Panni sorozata. :)

 • 2008.12.11 14:59:05cozumel

  Vegre konyvajanlo! :-)  Az Ozrol nekem is az volt az elso reakciom, hogy tejoeg, ezt a rossz gyerekeknek hozza a Jezuska elrettenteskent?  Nekem bejon ez a kisse Chagalra emlekezteto stilus, de a gyereknek ketlem...

 • 2008.12.11 14:59:34cozumel

  Chagall

  termeszetesen

 • 2008.12.11 15:37:14-bry-

  Firontőrhöz segítségképpen. A következő mondat A bolhabőr cipő című mesében volt:

  "Na, én csak azért híttam ide a tímár uramat, hogy nem tudna-e ebből a bőrből, ha megnyúzzuk, készíteni nekem egy pár firontőr cipőt."  Egyébként valóban gyík az a kígyó:)

 • 2008.12.11 18:46:56mspoppy

  Az Isten ingyér teremtett bennünket az első volt D'Orta magyarul megjelent művei közül, vagyis a sort ez indította, a Lestrapát tanító és tsai csak ez után következtek.  + elsősorban felnőtteknek ajánlanám, másodsorban kamaszoknak, gyerekeknek nem igazán.

 • 2008.12.11 20:10:19boszor

  Hát én elég székely vagyok, de a firontőrt akkor sem értem:P még -bry- idézetével sem. A google meg egyetlen találatot dob ki rá: ezt a bejegyzést.  Csak halkan, suttogva megkockáztatnám: talán nem jó ötlet gyerekkönyvben ilyen szavakat használni.

 • 2008.12.11 20:23:19baud

  boszor,

  akkor már két olyan székely van, aki nem érti ezt a szót. :) Lehet, hogy csak kitaláció, mert a google nekem is csak ezt a találatot dobta ki.

 • 2008.12.11 20:45:27hanna

  Az új PNL-ban épp az a poén, hogy az amúgy szikár meseszövegekbe visszakevert mindenféle régi vagy tájnyelvi szót, plusz egy csomó hasonló szófacsarást maga talált ki, és ezek úgy szövődnek egybe, hogy nem tudja az olvasó, melyik "igazi" szó, és melyik írói csinálmány, de mindet lehet érteni a kontextusból, és erős hangulatteremtő erejük van. Ugyancsak a felnőtt olvasó szórakoztatására szolgál, hogy mindenféle mai utalás, kikacsintás van a szövegben. Villamostól plazmatévéig.

 • 2008.12.11 21:57:58madz

  simán lehet, hogy PNL neologizmusa a firontőr. tőle nem lenne szokatlan. a gyerekeket meg nem szokta zavarni az ilyesmi.

 • 2008.12.12 07:25:03druantia

  Baud, akkor a gyerekem majdnem székely :). Pedig azt hittem, hogy magyar-ír mix :). Ő a "zsupsz"-ból alkotta azt, hogy "kizsuppan", ami ugyan nem "kisuppan", de majdnem.  Köszönöm a könyvajánlót.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta