Hazaengedték a szívátültetett kislányt

Több hónap után kiengedték a kórházból csütörtökön Mirjamot, azt a kislányt, aki másfél hónapja szívátültetésen esett át - hangzott el az RTL Híradóban. A két és fél éves kislány hat hete kapott új szívet. Mirjam a műtét óta megerősödött, az utolsó kórházban töltött napokban már úgy szaladgált, mint bármelyik kisgyerek.



Mirjam hónapokig csak a rácsos ágyából figyelhette a környezetét, most azonban fel is kelhetett. A kislány szívizombetegséggel született. Szeptember végén annyira rosszul lett, hogy már csak műszívvel tudták fenntartani a keringését. Ő volt az első gyerek, akinek műszívet ültettek be itthon, számol be a Független Hírügynökség.

A két és fél éves kislány hetekig feküdt a műszívvel mozdulatlanul. Október végén aztán teljesült szülei álma: találtak donort, és a kislánynak beültették az új szívet. A műtét után steril szobába került, még a szülei is csak speciális öltözetben mehettek be hozzá. Most már nem csak a kedve jó, hanem orvosai szerint az új szíve is nagyon jól működik.

A szülei egyeztettek az orvosokkal az otthoni teendőkről, majd Mirjam három hónap után hazaindult. Otthon végre a testvérével is találkozhat, akit eddig csak kórterem üvegablakán keresztül láthatott pár percre.

Mirjamnak két évig még folyamatosan gyógyszereket kell majd szednie, hogy a szervezete elfogadja az új szívét. Az orvosok abban bíznak, hogy nem lesz szükség újabb beültetésre. A kislánynak néhány hónapig steril körülmények között kell majd élnie, de ha minden rendben lesz, fél év múlva már együtt játszhat majd a többi gyerekkel, írja a Független Hírügynökség.

Hazánkban csecsemőn tavasszal végeztek szívműtétet, akkor Zsófi kapott új szívet, Mirjam után másodikként pedig Larának ültettek be műszívet.
Oszd meg másokkal is!
Mustra