SZÜLŐSÉG

Hazaengedték a szívátültetett kislányt

2008. december 11., csütörtök 19:35

Több hónap után kiengedték a kórházból csütörtökön Mirjamot, azt a kislányt, aki másfél hónapja szívátültetésen esett át - hangzott el az RTL Híradóban. A két és fél éves kislány hat hete kapott új szívet. Mirjam a műtét óta megerősödött, az utolsó kórházban töltött napokban már úgy szaladgált, mint bármelyik kisgyerek.Mirjam hónapokig csak a rácsos ágyából figyelhette a környezetét, most azonban fel is kelhetett. A kislány szívizombetegséggel született. Szeptember végén annyira rosszul lett, hogy már csak műszívvel tudták fenntartani a keringését. Ő volt az első gyerek, akinek műszívet ültettek be itthon, számol be a Független Hírügynökség.

A két és fél éves kislány hetekig feküdt a műszívvel mozdulatlanul. Október végén aztán teljesült szülei álma: találtak donort, és a kislánynak beültették az új szívet. A műtét után steril szobába került, még a szülei is csak speciális öltözetben mehettek be hozzá. Most már nem csak a kedve jó, hanem orvosai szerint az új szíve is nagyon jól működik.

A szülei egyeztettek az orvosokkal az otthoni teendőkről, majd Mirjam három hónap után hazaindult. Otthon végre a testvérével is találkozhat, akit eddig csak kórterem üvegablakán keresztül láthatott pár percre.

Mirjamnak két évig még folyamatosan gyógyszereket kell majd szednie, hogy a szervezete elfogadja az új szívét. Az orvosok abban bíznak, hogy nem lesz szükség újabb beültetésre. A kislánynak néhány hónapig steril körülmények között kell majd élnie, de ha minden rendben lesz, fél év múlva már együtt játszhat majd a többi gyerekkel, írja a Független Hírügynökség.

Hazánkban csecsemőn tavasszal végeztek szívműtétet, akkor Zsófi kapott új szívet, Mirjam után másodikként pedig Larának ültettek be műszívet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.11 19:44:30noisette

  Annyira szorítok Neked Kispocok!

 • 2008.12.11 19:52:20Warsoft

  én is

 • 2008.12.11 20:19:45Kísérletinyúl

  remélem lesz pár jó éve szegénykémnek,megérdemli

 • 2008.12.11 20:33:37Subbantósdi

  Igen, figyeltem az kislánnyal kapcsolatos minden híradást, legutóbb a vasárnapi Napló-ban volt szó a kislányról, hogy a budaörsi polgármester felajánlott a szülőknek egy jó állapotú, több szobás, lakótelepi lakást, ahol a kislánynak és a kisfiúnak is lehet külön szobája és az édesanyjának egy évig, amíg biztosan nem mehet a kislány közösségbe, hogy egy bizonyos összeget fizet havonta, hogy ne legyenek ezért anyagi gondjaik, mivel az édesanya nem tud dolgozni menni.

  Én a lehető legjobbakat kívánom az egész családnak, a szülőknek meg annyit: le a kalappal előttük, hogy ezt így végig tudták csinálni... És ne feledkezzünk el a kislány bátyjáról, aki már hónapok óta, sőt valójában már vagy másfél-két éve a kislányok és aztán csak Mirjam mellett bizony mellőzöttnek érezhette magát, pedig ezek Neki is ugyanúgy gyerekként járó évek voltak és a szüleire Neki is szüksége lett volna, sajnos nem kapott belőlük eleget, a figyelmükből, stb. szóval a kisfiúnak is azt kívánom, hogy végre találja meg a szüleivel is az elmulasztott hónapokat, meg a húgával is a kapcsolatot, ami a kórházban azért nem tudott ugyanúgy alakulni, mintha a kislány otthon lett volna.

  Nagyon helyes kislány, azt mondják, ahogy kezdi jobban érezni már magát, persze nagyon le van még fogyva, szegény, már kezd igazi gyerekként, nem kis betegként viselkedni, szóval magyaráz, tele van energiával és bizony a maga módján rosszalkodik és meg van már a maga véleménye a dolgokról, szóval érzi, hogy van mit bepótolnia és igazi gyerekként akar már éldegélni, nem kis betegként, akit mindenki sajnál és aggódnak érte.

  Akire most nagyon figyelek még, az a kis Lara, aki most másfél évesen hasonló problémával fekszik ugyanott, ahol Mirjam is volt, Neki most megadatott, hogy műszívet kapjon, de innentől Neki is ketyeg az óra, remélem, másodszor is sikerül a bravúr és időben lesz megfelelő szív és azt be is tudják ültetni úgy, hogy utána elkezdődhet a felépülés...

 • 2008.12.11 22:32:45dodóó

  Asszem Subbantósdi mindent elmondott!

  :-)

 • 2008.12.12 01:24:47csongi07

  Sok sikert törpike!!! Nagyon szorítok!

 • 2008.12.12 07:20:39Subbantósdi

  fityisz: csatlakozom a méltatásodhoz, amit én kifelejtettem, én is azt mondanám, hogy le a kalappal az orvos-team és a kórház nővérei előtt.

 • 2008.12.12 12:22:00anyamadár

  És ne feledkezzünk meg azokról a szülőkről akiknek arról kellett dönteni, hogy a meghalt kisgyerekük szívét odaadják szervátültetés céljából.

  Itt mindenki szurkol meg drukkol, de az senkinek nem jut eszébe, hogy más valakinek meghalt a gyereke és a szülei felajánlották annak egészséges szívét, hogy Mirjam tovább élhessen.  Részvétem a családnak és minden tiszteletem azért, hogy meghoztak egy ilyen nehéz döntést.  A kicsinek pedig sok boldog és hosszú évet kívánok még szeretetben!

 • 2008.12.12 20:10:59Különálló

  Anyamadár: nekem is pont ez jutott az eszembe. :-(

  De Mirjamnak örülök mégis. :-)

 • 2008.12.12 20:36:52anyamadár

  Enahma én is örülök természetesen ha ilyen hírt hallok, hiszen ez orvosi bravúr és reménysugár az ilyen szívbetegségben szenvedő apróságok szüleinek, csak bánt, hogy hetek óta megy ez a téma és még soha senki nem hozta fel azokat az igazán hős szülőket akiknek meg kel hozniuk a legsúlyosabb döntést. Akiknek el kell tudni engedni a gyereküket és akiknek ki kell tudni kapcsolniuk azt a bizonyos gépet...  Számomra ők az igazi hősök.

 • 2008.12.12 21:36:38psyché

  anyamadar, teljesen igazad van. rajuk is gondolni kell...

 • 2008.12.13 00:22:59wish73

  elég szomorú, h nálunk-szemben az eu-s országokkal-meg kell engedni, döntést kell hozni. máshol, ha csak még éltében nem nyilatkozik az ellenkezőjéről az ember, automatikusan donor mindenki. végülis, ez nem olyan döntés, ami az "adományozó" életminőségén bmit is változtatna. nem arról kell dönteni, hogy, ha adom, akkor meg kell halnom, vagy legalábbis rizikót vállalok, mint mondjuk egy fél vesével. ha bekövetkezne a legszörnyűbb, nekem spec. egy hajszálnyi vigaszt nyújtana, ha tudom, h máson ez segíthet.

 • 2008.12.13 00:36:15másutt

  latod, wish, nem mindig "a hülye és merev szabályok adják az élet keretét.", mint ahogy irtad.

  (ezt a masik posztbol masoltam, es tudom, kicsavartam az ertelmet) de nem azert, hogy bantsalak, hanem azert, mert most pl. teljesen igazad van.

  szerintem pont eleg hulye merev idejetmult szabaly van... nem kell tobb.

 • 2008.12.13 00:41:00Magenta

  Látjátok, én meg pont itt nem tudom, hogy képes lennék-e rá...

 • 2008.12.13 00:42:33Magenta

  hülye kommentek, amik nem jönnek elő

 • 2008.12.13 00:47:59anyamadár

  Wish lehet, hogy ez neked vigaszt nyújtana, de sokan meg úgy vannak vele, hogy egy ujjal se nyúljanak hozzá az elhunyt testéhez mert akkor és ott a gyász pillanatában az emberek többsége nem tud racionálisan gondolkodni (és ezt nem is lehet felróni senkinek).

  Az adományozó életminőségén itt már nem változtat, de a hozzátartozókra (szülőkre) is kell itt gondolni.

  Vannak olyan vallások is ahol ezt pl. kifejezetten tiltják.  Egyébként nem vagyok benne biztos, hogy máshol Európában ez automatikus lenne - mármint a szervdonorság.  Nem akadékoskodni akarok ám, szerintem nagyon fontos, hogy meg tudják menteni az orvosok átültetéssel emberek életét!

 • 2008.12.13 00:50:58anyamadár

  Wish lehet, hogy ez neked vigaszt nyújtana, de sokan meg úgy vannak vele, hogy egy ujjal se nyúljanak hozzá az elhunyt testéhez mert akkor és ott a gyász pillanatában az emberek többsége nem tud racionálisan gondolkodni (és ezt nem is lehet felróni senkinek).

  Az adományozó életminőségén itt már nem változtat, de a hozzátartozókra (szülőkre) is kell itt gondolni.

  Vannak olyan vallások is ahol ezt pl. kifejezetten tiltják.  Egyébként nem vagyok benne biztos, hogy máshol Európában ez automatikus lenne - mármint a szervdonorság.  Nem akadékoskodni akarok ám, szerintem nagyon fontos, hogy meg tudják menteni az orvosok átültetéssel emberek életét!

 • 2008.12.13 00:51:28anyamadár

  Furán működik ez a kommentkezelő...:S

 • 2008.12.13 02:19:32anyamadár

  Egyébként a "Mindent Anyámról" (Todo sobre mi madre) Almodovar filmben pont van egy olyan rész, hogy egy transzplantációs-koordinátor nővérnek kell döntenie balesetet szenvedett egyetlen fia szerveinek donációjáról.  Ez jut eszembe mindig ha ez kerül szóba. Nem olyan egyértelmű/egyszerű döntés ez.

 • 2008.12.13 16:59:57andi34

  gratulálok a kislánynak!Remélem sokáig fog élni mert gyönyörü kislány.

 • 2008.12.13 17:08:44Heatherette

  azért éljen sokáig, mert gyönyörű? :)

 • 2008.12.13 17:30:06dodóó

  Heatherette!

  Ez nekem is magas!

 • 2008.12.17 01:26:45huncut_kata

  Nem tudjátok, hogy mi van azzal a kislánnyal, akit tavaly télen motoros mentősök élesztettek újra, majd még többször leállt a szíve, de a szülök nem egyeztek bele az operációba, mondván, hogy ők majd mindig újraélesztik, ha gond van?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta