Házimunkát kap a gyerek karácsonyra

Ha játszani akarok a gyerekekkel és van olyan szerencsém, hogy én választhatok, hogy mit, egészen biztosan valamilyen szerepjátékos dologba kezdek, ami nem feltétlenül a papás-mamás történet. Főzőcskézünk a kiskonyhában, szeleteljük a játék ennivalókat, etetjük az elkészült ebéddel a sorba rendezett plüssöket, meg turmixolunk néha. Ha vasalnom kell, gyakran előkapják a gyerekek a játékvasalójukat, vagy ha éppen itthon éri őket a takarítás, a saját kis porszívójukkal besegítenek.



A felnőtt élet miniatürizálása sokaknak furcsa, s a gyerek nélküli emberek gyakran csodálkoznak rá a mini mosógépre, varrógépre, mikrohullámú sütőre. Az igazság az, hogy a gyerekek nagyon sokáig tudják örömmel használni ezeket a játékokat, miközben mi másra is készülnének fel, mint a felnőtt életre. Ráadásul, bármilyen meglepő, nem csak a lányok szeretik ezeket a játékokat, hanem a fiúk is, így igazán univerzális ajándék lehet, ami több tesót is kiszolgálhat.

Itt a legjobb alkalom, hogy megvegyük azokat a régen áhítozott dolgokat, amiket egyébként nem, mert drága, vagy fölösleges pénzkidobásnak véltük. Elmerültünk a játékkonyhák, háztartási gépek világába, hogy segítsünk kiválasztani azt a robotgépet, vagy előre elvágott répát, aminek a gyerekünk a legjobban fog örülni. 

Minden játékboltban, sőt, hipermarketben is találhatunk játékkonyhát, főleg ünnepek előtt. Persze ne higgyük azt, hogy a mini konyhából tényleg a mini a jó! Pont akkorának kell lennie, hogy a gyerek igazi háziasszonynak érezze benne magát. A Molto elektromos konyha magasra teszi a mércét, főleg árban, ugyanis 24.000 forintba kerül a maga kis 17 részes összeállításával. A Coloma Midi konyhája 100 cm-es és csak alig olcsóbb. 19 részes és gyakorlatilag mindennel felszerelt, amire szüksége lehet az ifjú szakácsművészeknek. Ugyanennek a márkának van egy egyszerűbb és jóval kisebb változata 9.000 forintért is, ami szintén jól használható, Coloma Coral Proncess néven fut és 14 részes.

A Tefaltól is több féle variáció fut a piacon, a drágább verzió Álomkonyhája a sarjnak 30.000 forintért vásárolható meg, egyszerre munkálkodhatnak a gyerekek benne, s a kiegészítők között mindenféle robotgépet találunk. Stúdió konyhát 17.000 forintért vásárolhatunk karácsonyra akciósan, Écoiffier minikonyhát pedig már 5.000 forintért vihetünk haza, szintén a Tefaltól. Első tradicionális kiskonyhám névvel fut a piacon egy közép árkategóriás konyha, 9.000 forintért, gyártója a Smoby. A legolcsóbb kiskonyhák általában akkorák, amihez oda tud térdelni az ovis méretű gyerek, ezek közül az Ecoiffier gyártott egy helyes darabot 3.500 forintért.

A fa szerelmesei természetesen a kiskonyhát is megvásárolhatják ebből az anyagból. Nagy konyhát tartozékokkal 20.000 forintért, kiskonyhát, lábak nélkül tartozékokkal 15.000 forintért vihetünk haza, fa rezsót pedig 6.500-ért. Ha szeretnénk egyszerűen megúszni ezt a konyhai történetet, vegyünk egy egyszerű fa sámlit és arra ragasszunk lapos fa, vagy egyszerűbb megoldásként papír köröket. Tegyünk az elejére csinos anyagból függönyt és ragasszunk néhány gombot is a szerkezetre. A lényeg úgyis kiegészítőkön van.

Például az edényeken, amikből szekérrel hordhatunk haza, viszonylag olcsón. Az Ikeából öt részes habverő-merőkanál készletet 790 forintért vásárolhatunk, pohár készletet 690,-, tányér készletet (nem műanyag) 1.990 forintért. Műanyagból pár száz forintért vehetünk tányér- és pohárkészleteket, sőt, fémnek tűnő sütőkészletet 500 forintért találtunk. A Gowi kicsit drágábban adja magát, vagyis például a termoszkészletét, 17 darabos szett 3.000,- ugyanez királylányos változatban 4.700 forint.

A legviccesebb darabokat a játékennivalók között találtunk, ilyen például a tükörtojás, 2.000 forintért. A készlet 6 darab egész tojást és két tükörtojást tartalmaz. A Dioné nagyon gusztusos ételeket gyárt fából, sajnos határozottan borsosan, gondolok itt az árára. Három darab eper 1.700 forint, gyümölcskosár, tele finomsággal pedig 5.600 forint.

 

 

Az egyik kedvenc játékunk a „vágható” ennivalók, amelyek eleve több darabból állnak, csak valahogy össze vannak téve, például tépőzárral. Kenyér, paradicsom, tojás 2.700 forint, de mindenféle zöldséget és gyümölcsöt szerezhetünk otthonra, hasonló árban. A Brio nem csak vonatkészletben erős, hanem a vágható fa cuccokban is, sőt fa figurákban is, de az egy másik poszt). A Plan Toys gyümölcsei 3.200 forintba kerülnek.Az ennivalókat aztán mikrózzuk meg (már 1.700 forintért kapunk, s a hangjától biztosan a falra mászunk majd), forraljunk vizet, főzzünk kávét és pirítsunk kenyeret (2.500 forint mindhárom).

Ha már főztünk, tegyünk rendet magunk után! Porszívózzuk fel a lakást, s ne adjuk lejjebb Szippancsnál, a beszélő porszívónál (8.500,-). Normál darabot 2.500 forintért is vehetünk, hogy ne kelljen egyedül porszívóznunk. Mossuk ki a babaruhákat játék mosógépben (3.400,-), mosogassuk el az edényeket játék mosogatógépben (Miele: 9.000,-, élethű hangokkal és funkciókkal, három elemmel) nem ám a csap alatt. Ha van még időnk, vasaltassuk ki a babaruhákat a csemetékkel, vasalódeszka 1.600 forint, vasaló pedig már 1.400 forintért megvehető. Ha pedig tisztaságra akarjuk a gyereket nevelni maximálisan, ne hagyjuk ki a gurulós takarító készletet 4.300 forintért.

Játszhatunk a gyerekkel boltosat is, akkor igazán jó a móka, ha lehet a pénztárgépet is ütni közben. Vonalkód leolvasós darab 12.000 forintba kerül, de a másik végletből is választhatunk, a Dioné fa gépe is ugyanennyibe kerül. Vihetünk haza egyébiránt egyszerű, kétezer forintos, műanyag változatot is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek