SZÜLŐSÉG

Mr. Obama, megkapta a lányom születési anyakönyvi kivonatát?

2008. december 8., hétfő 11:00

Fogalmazás következik, abban a biztos tudatban, hogy sosem jut el azokhoz, akiket érint, hogy tojnának betont. Van ám ez a kis wonderland, magyarhon, ahol lakik egy csomó-csomó ember, néhányan lelkesedésből, többen kényszerből, mások abban a hitben, hogy mindenütt szar. Velük ez úton tudatnám, hogy nem, nem mindenütt szar, csak itten, de itten aztán csüdig tapicskolunk benne. Nézzünk gyakori élethelyzeteket, hogy miért is fostenger ez a még a hírhedt turáni átoknál is rémesebb bürokráciával agyonvert öntudatos nemzet.Tételezzük fel, hogy szülsz egy gyereket. Emiatt persze amúgy is hülye vagy, hiszen a globális felmelegedéstől úgyis kimúlik mindenki előbb-utóbb, de te konformista vagy, családbarát, no meg naivan hiszel a jobb korokban. Szóval szülsz egy gyereket, aki után alapesetben támogatást kapsz kiváló államunktól. Dededet automatikusan regisztrálják születésekor (kórházban szülsz, most ezt vegyük alapesetnek), lejelentik a TB-hez, a MÁK-hoz, az anyakönyvi hivatalhoz, a BM-hez. Hurrá, minikorú szülötted immáron nyilvántartott állampolgár.

Örülünk, mint az egyszeri majom a farkának. Felvilágosítanak, hogy ahhoz, hogy kapj támogatást a kölök után, el kell menned a TB-hez, a MÁK-ba, és átvenni az anyakönyvit, nem beszélek az APEH-ről. Ezeken a helyeken annyit állsz sorba, hogy annyi idő alatt Riska is leadná a 20 liter tejet, nemcsak te, ne aggódj. Papírokat töltesz ki, fénymásolsz már meglévőket, csatolsz újonnan megkapottakat, plusz az igazolásokat, és igazolásokat az igazolásokról. Ha budapesti vagy, akkor postázod Budapestre, és majd ők tőlük postázzák vidékre. Megmondaná valaki, hogy ebben a kurva országban MIÉRT KELL vagy 5 apparátusban több száz embert dolgoztatni olyan dolgokért, amik már LÉTEZNEK???

A gyereket regisztrálják születésekor, minden információ adott nekik ahhoz, hogy MINDEN hivatalos irat a rendelkezésükre álljon. Az isten szerelmére, miért kell a MÁK-nak, a TB-nek, és az összes többinek elküldeni azokat a papírokat, amiket ŐK adtak ki két héttel korábban??? Nem lenne könnyebb nyomni egy enter-t és az egészet átküldeni egymásnak? Halmozzák a papírhegyeket, másoltatnak, másolgatnak, és minél több kézen megy át, annál evidensebb, hogy a Lányom neve végül csak el lesz írva a TAJ kártyáján...

Ha megvan nekik minden infó, akkor miért kell NEKEM újra elküldeni NEKIK??? Hadd gratuláljak ezúton is: ehhez a rém bonyolult információ-továbbításhoz elég lenne, - kapaszkodjanak meg az illetékesek - egyetlen ember... bizony ám. Hiszen minden adat ott van. Csak el kéne küldeni az egyik helyről a többire. Nem mint valami idegbeteg, Alzheimer-kóros titkárnő, mindenhova. Tessék mondani Mr. Obama, megkapta a Lányom születési akviját? Még nem? Oh, ne aggódjon, csak napok kérdése, nálunk az ilyesmit MINDENHOVA elküldik, Önt miért hagytuk volna ki??

Talán ezért kerül kicsit sokba ez az államháztartás. Mert mindenütt a sok felesleges bürokrata közalkalmazott dolgozik. Ha ötödennyien lennének, akkor talán lenne felelőse mindennek. Így meg csak tologatják a paksamétákat asztalról asztalra. 13. havi fizetés??? Majd ha tisztességes munkát tetszenek végezni. Említettem már, hogy a naptárban is csak 12 hónap van? Én is csak ennyire kapok TGYÁS-t, bizony ám. Feltéve, ha VALAHA elér hozzám a 45 tonna papír postaforgalma után...

O.U.T.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.09 22:17:58madz

  ja a csúcs az ELTE-BTK TO-ja volt... már volt egy diplomám, és MINDEN félév elején be kellett vinnem a fénymásolatát, hogy igazoljam. ezen a mai napig lehidalok, ha eszembe jut. egyik félévben jó hamar bevittem, mert utaztam külföldre. utazás előtti napon hívnak, hogy nem találják, és ha aznap nem viszem be, ugrik a tandíjmentességem. beviharzok, erre vigyorogva közlik, hogy upsz, megtaláltuk...

 • 2008.12.09 22:34:44verkaverka

  AZ ELTE BTK TO-ja olyan, hogy őszintén meglepődtem mikor máshol kiderült hogy engem embernek is lehet nézni egy tanulmányi osztályon. :)))

 • 2008.12.10 00:12:39Border

  Nem olvastam végig a kommenteket, így nem tudom, hogy volt-e már szó arról, hogy a Diákhitel Központ, ami a Magyar Államkincstárhoz tartozik, minden esetben kéri a GYES igazolást, amit a MÁK állít ki.

  Kérdeztem is már tőlük, hogy ha a MÁK a főnökük, akkor miért nem a rendszeren belül ellenőrzik az igény (fizetési halasztás) jogosságát?

  Nem tudtak rá válaszolni.

  Mert ugyebár MÁK irodista a központi nyilvántartás alapján adja ki az igazolást. Teljesen fölöslegesen kapok-adok egy papírlapot, és állok sorban x időt + utazás, stb.

 • 2008.12.10 06:00:53undokmano

  Border ;D  Amúgy, nálunk hasonló a helyzet, Vakmacska is tökéletesen írta le. X megy tanfolyamra, és a hülyeségeit örökli mindenki. És kb senki nem ér rá gondolkodni. Aki megteszi mégis, az le van hülyézve. Én 3 hete kaptam egy fasza kis melót, gondoltam, pikkpakk elintézem. Normális esetben kb 15 perc alatt készen lettem volna megfogalmazással és elektronikus úton történő elpostázással együtt. Ehelyett a kövezkező volt: séta fel egy emelet, szőke kolléganővel beszélés, aki az orra alá dugott papíron talált egy szót, és azonnal átirányított a saját szobám melletti szobába, hogy majd ott a kolléganő tudja. Leséta, kolléganővel beszélés, orra alá dugott papír elolvas, majd rövid "ez hülye, minek küldött hozzám, semmi közöm ehhez, de menj be a sréhen szembe irodába, és kérj egy listát". Megteszem, egyeztetek, lószar se derül ki. Társosztály vezetője felhív, sorozatos próbálkozás után kiderül, ja, már csak városi vonal van, főnök sehol, de valakit mindjárt ad a titkárnő. Kolléga kapcsolása után megtudom, fingja nincs, miről beszélek, mert most jött vissza szabiról, de hívjam 5 perc múlva, mert utánanéz. 5 perccel később megtudom, hogy ők faxoltak hetekkel ezelőtt valamit egy másik osztályon a vezetőnek, beszéljek vele, hátha megvan neki a cucc, mert ők ledarálták. Oké, másik osztály vezetőjével sikerül felvennem a kapcsolatot, mire kiderül, hogy kb ugyanott tart, ahol én, ellenben küld nekem mailben cuccokat, amiből a választ meg tudom részben kreálni. Újabb egyezkedés a listát adó kollégámmal, majd levélírás, továbbküldés. 2 órával később néhány dolog kijavít. Hétvége. Hétfő reggel ismét séta eredeti levéllel egy emelettel feljebb a szőke kolléganőhöz, aki kioktat, hogy miért én csináltam meg, ezt neki kellett volna, meg nekem nincs meg a megfelelő rálátásom és szakmai képesítésem ehhez. Kb majdnem kicsúszott a számon, hogy talán olvasnod kellett volna első körben és értelmezned az olvasottakat, továbbá a szakmámnak csak töredékrésze az, hogy képes legyek összeállítani egy kivonatot különböző ismérvek alapján... Ehelyett elmagyaráztam neki, hogy azért én írtam meg, mert visszakaptam a melóimat miután visszajöttem gyedről de mivel jelenleg veszélyeztetett terhes vagyok nem végezhetek fizikai melót. Majd kimentem az irodából.

  A kioktatáson pedig a mai napig röhögnöm kell.  Amúgy, egy kedves mosoly általában hatásos, a legtöbb ügyintéző sokkal jobban veszi az akadályokat, bármi is legyen a kérésed. Nekem legalábbis bejött az elmúlt 12 évben. Amikor ügyfeleztem egy vállalkozásnál (a meló része volt, hogy helpdesk feladatokat is el kellett látnom szükség esetén), akkor én is szívesebben segítettem annak, aki kedves volt, mint annak, aki paraszt.

 • 2008.12.10 12:53:23Vierre_

  Cobold  Bocs de ezt geci nagy sértésnek vettem. Az, hogy kurvára nem csicskulok egy szervnek sem, nem azt jelenti hogy köcsög paraszt vagyok és böfögök és fingok miközben fröcsögő szájjal köpködöm le a nyomorult ügyintézőt. :  a minap épp egy hozzád hasonló harcos amazonnal akadtam össze a gyerekorvosi rendelőben (tegnap), aki nagyon bicskanyitogató stílusban pofátlankodott be mások előtt.  Ne haragudj de én vagyok az, aki előre enged téged ha terhes vagy, vagy elnyűttél már és csak a járókerettel mégy (

 • 2008.12.10 12:54:00Vierre_

  Cobold  Bocs de ezt geci nagy sértésnek vettem. Az, hogy kurvára nem csicskulok egy szervnek sem, nem azt jelenti hogy köcsög paraszt vagyok és böfögök és fingok miközben fröcsögő szájjal köpködöm le a nyomorult ügyintézőt. :  a minap épp egy hozzád hasonló harcos amazonnal akadtam össze a gyerekorvosi rendelőben (tegnap), aki nagyon bicskanyitogató stílusban pofátlankodott be mások előtt.  Ne haragudj de én vagyok az, aki előre enged téged ha terhes vagy, vagy elnyűttél már és csak a járókerettel mégy (

 • 2008.12.10 12:58:19Vierre_

  Ha félbevágja a reagom az mé van? :DD Amúgy is meg van hülyülve a rendszer, hajnalban meg sem mozdult. Az előző kettőt az admin szedje már ki, mert így nincs értelme , kösz :) • 2008.12.10 12:58:30Vierre_

  Cobold  Bocs de ezt geci nagy sértésnek vettem. Az, hogy kurvára nem csicskulok egy szervnek sem, nem azt jelenti hogy köcsög paraszt vagyok és böfögök és fingok miközben fröcsögő szájjal köpködöm le a nyomorult ügyintézőt. :  a minap épp egy hozzád hasonló harcos amazonnal akadtam össze a gyerekorvosi rendelőben (tegnap), aki nagyon bicskanyitogató stílusban pofátlankodott be mások előtt.  Ne haragudj de én vagyok az, aki előre enged téged ha terhes vagy, vagy elnyűttél már és csak a járókerettel mégy (ez önirónia: én leszek az első aki begyűjt magának majd egyet)

  vagy gyerekkel próbálsz érvényesülni a bkv dzsungelében. Ne hari de az, hogy próbálok kitörni az elmúlt negyven évben belénk nevelt kussoljá-csituvan filingből nem azt jelenti, hogy nem mérem fel a hangnemet. És mivel sikeresen érdekérvényesítek és eddig még senki nem akart terrortámadást intézni ellenem napalmmal, vagy atommal, lehet, hogy azt jelzi, hogy nem vagyok autista ehhez a dologhoz.  Az, hogy azt írom ide hogy basszájba és otthon ülve merek markánsat pukizni, hogy még a falat is kiüti és az egész panelblokk visszhangzik nem azt jelenti, hogy nem vagyok kellően inteligens és kedves ember.

  De mivel a mondandóm lényege mellett elsiklottál, így most közlöm veled e remek fórumon: 140 iq-val rendelkező vidám és bájos lény vagyok.

  Csupán mocskos a szám, az is azért mert az nekem így jó. Megint. Énkérekelnézést.  És persze felteheted azt a kérdést, hogy nah de miért? Ez mélyelemzést kíván és azt hiszem erre viszont nem elég egy reag, így elégedj meg annyival, hogy mert néha számomra jóval kifejezőbb egy határozott -pöcs-, nyomott, erős pével, a csét egy kicsit elhúzva, az ö-t szándékoltan hanyagolva, mint egy két és fél oldalas esszé, mely ugyan ezt jelenti- csak körmondatokban, kertelve, ki nem mondva.  Remélem az utolsó bekezdésem mélyebb értelmezéséig is leszántasz, mielőtt-ismét- elhamarkodott következtetésekre jutsz.  :)))))

 • 2008.12.10 13:03:08manka78

  Vierre! A pukizóson itt röhögök, az egyévesem meg azon röhög, hogy anya röhög!:)))

 • 2008.12.10 13:24:04Zsákos ember

  148, hehe

 • 2008.12.10 13:26:22Pandi

  150 és tripla stipi-stopi.:)))  (Na jó, nekem fogalmam sincs róla, hogy mennyi és ez így pont jó is.:))  Vierre_, megvan még neked az a réges-régen itt közzétett mailcímed?:)

 • 2008.12.10 13:42:20Vierre_

  Pandi amit izének csináltam az még él :) izenek@vipmail.hu  régiszépidők szipp :(  :DDDDDDD

 • 2008.12.10 13:45:22Pandi

  Hurrá, akkor jól rémlett!:DDDDDDD

  (Micsoda memória, IQ ide vagy oda!:)))))))))

 • 2008.12.10 13:48:24Vierre_

  Pandi nem akarlak letörni ;))))))) de azért azt beláthatod, hogy nem túl bonyi emilcím :DD dedede izé, micsoda memóóóóóória *zászlót lenget* :)))))

 • 2008.12.10 13:51:26Pandi

  Na persze a koromhoz képest gondoltam.:)))))))))  A gratulációt pedig megköszönve elfogadom.:)))))  (Amúgy valóban nem túl "bonyi", viszont jó régen írtad le, nem?:DDD)

 • 2008.12.10 13:59:50Vierre_

  Tény tény :))) De a kavinkton csodákra képes ;DDDDDD

 • 2008.12.10 14:11:01Pandi

  Bakker, megint lebuktam!:DDD

 • 2008.12.10 14:18:07monsterwoman1

  Az IQ-mal nem akarok villogni, mert az nem jelent semmit (amúgy magasabb, mint az itt emlegetett számok :-)).

  DE többször láttam már itt leírva, hogy inteligens-egy ellel. Na, ha már leírjuk, akkor jegyezzük meg, hogy kettő. Mármint L.

  Aztán most jöhet a fröcsögés, hogy mit szemétkedek, mert a helyesírás nem jelent semmit, meg blablabla.

  Ja, és kavinton, vierre :)))!Középen k nélkül.

  De azér' ne utálj nagyon! Jön a karácsony, ilyenkor túlérzékeny vagyok.

 • 2008.12.10 14:21:04anyamadár

  A kavinton az Cavinton :)))

 • 2008.12.10 14:21:39monsterwoman1

  Kösz, :-DDD

 • 2008.12.10 14:22:31anyamadár

  ;D

  De nem bántódtál meg? :)

 • 2008.12.10 14:22:50monsterwoman1

  khm, fonetikusan akartam írni...

 • 2008.12.10 14:23:37Pandi

  Na, tessék!:))))  (Bár szerintem sok idős nénikének, bácsikának, aki szedi, az már csak kavinkton marad.:D)

 • 2008.12.10 14:25:05anyamadár

  bocs :DDD

 • 2008.12.10 14:26:59Vierre_

  vén tyúkok erre élveznek :)))))) Ha most köcsög lennék monsterwoman1 , akkor etetnélek azzal, hogy diszlexiás vagyok, de vajból van a szívem: simán a tíz ujjas gépelés átka, bizony elbasztam na, elbasztam, egy el-lel írtam, azóta már letoltam nyolc ostorcsapást csupasz hátamra és a szemem is könnybe lábadt. :D  A Kavingtonról csak annyit hogy még életemben nem láttam, csupán tudom mire jó, de máskor majd guglizok, hogy pontosan írjam le a Cavintont. :DDDDDDDDD öcséééééééém, ahelyett hogy jót röhögnétek a ragjaimon, ami egyrészt cél, pfffff ;))))))))

 • 2008.12.10 14:34:01Magenta

  Akárcsak az "infulenza". :-DDD

 • 2008.12.10 14:34:46Magenta

  Vierre, minden dumádon jót röhögtünk. :)))

 • 2008.12.10 14:35:31Pandi

  Ne aggódj, Vierre_, előbb-utóbb eljő a te időd is, amikor már közelről is szemügyre veheted a Cavintonos dobozt!:))))))

  Bár akkor meg már lehet, hogy nem is fogod jól látni.:DDD

 • 2008.12.10 14:42:38Magenta

  De most már nem is a Cavinton a divat ám, hanem a Hova. :)))))))))

 • 2008.12.10 14:48:05anyamadár

  Magenta micsoda tájékozottság :))))))

 • 2008.12.10 14:49:32Veritas

  Magenta! Biztos vagy benne? :)))

 • 2008.12.10 14:51:52Magenta

  anyamadár, hiába a reklámok csak begyűrűznek...  Veritas, nem, nem vagyok biztos, mert egyiket sem ismerem, csak ld. anyamadárnak adott válaszomat. :))))))  Én jelenleg egy dolgot veszek csak gyógyszertárban gyerektápszeren kívül.

 • 2008.12.10 14:56:56Veritas

  Magenta! Ha már a nevét is tudod vminek, tényleg tájékozott vagy! :)))))

  Legtöbben csak annyit tudnak, h mókusos nyugtató vagy elefántos fájdalomcsillapító (Panadol). :))))) A gyógyszerész meg hülye, ha nem néz elég reklámot és csak les, h az meg mi????

 • 2008.12.10 15:02:22Magenta

  Veritas, ezt most elképzeltem! :))))))  Hogy lemegyek a gyógyszertárba és megpróbálok így kérni valamit. :)  Általánosban mesélte a könyvtárosunk, hogy volt egy lány, aki úgy jött be a könyvtárba: "keresek egy könyvet, de csak azt tudom, hogy pici és piros".

 • 2008.12.10 16:39:51O.U.T.

  A Kavinton placebo, akár C, akár K. az első szerelmem nagyfaterja fejlesztette ki, gyakorlatilag nincs benne hatóanyag egyáltalán. egy placebo kísérlet volt csak, hogy felmérjék, milyen hatással van a memóriajavításra a tudat, hogy angyógyszertől jobban fog emlékezni. istenkém, mekkora szerelem volt...

 • 2008.12.10 17:06:42Vierre_

  O.U.T.  Most nem tom eldönteni, hogy ez egy ordenáré oltás e, vagy valós történet. Oltásnak fanki, történetnek se rossz, de még is, zavar támadt az erőben. :))))))

 • 2008.12.10 17:18:36noisette

  O.U.T:

  www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/komplementerm/2001/1/tenyek.htm

  --> Cavintonról érthetően  Ilyen fantasztikus placebokat, még!!!

 • 2008.12.10 17:26:28O.U.T.

  noisette  "A Richter Gedeon sajtótájékoztatója alapján összeállította:

  Dr.. Jónás Eszter"  nem független szakértő írta:))) • 2008.12.10 17:42:30manka78

  A nagymamám amíg letudott menni az emeletről, addig úgy kérte a gyógyszertárban, hogy Salvador=Saridon. Aztán mikor fingjuk nem volt, hogy mit kér, akkor közölte, hogy a repülős gyógyszert.

 • 2008.12.10 18:57:37monsterwoman1

  vajszívű vierre,

  nem is vagyok vén.Jóvan, egyefene, elhiszem, hogy gépelési hiba volt.És attól még a röhögés nincs kizárva, hogy szőrszálakat hasogatok...:)

 • 2008.12.10 20:10:38noisette

  O.U.T.  Te viszont független forrás vagy mégse neked hiszek...

  A legtöbb gyógyszerről véletlenül derült ki, hogyan hat. De attól még hatnak!

  Ha nincs benne hatóanyag egyáltalán mit kellett fejlesztgetni?

 • 2008.12.10 22:33:24Vierre_

  Jaj noisette ne legyél már eeeeeeeeeennyire naiv, csak két példa:

  -mert talán a gyógyszeripar az egyik-ha nem a legnagyobb biznisz?

  -mert jó kísérlet?  Jelzem a homeopátiás készítmények úgy működnek, hogy minél kevesebb benne a hatóanyag, annál erősebb. Bár tény, csak akkor gyógyszer, ha a szó valós értelmét nézzük, mindenesetre nem kamikália.  Amúgy a placebo (azon kívül, hogy van egy két jó számuk) hasznos dolog, rámutat arra, hogy biz minden misztikumot lehámozva is van öngyógyító képessége az embernek, csak lusta.  Éljenek a Bene Geseritek!!!  :))))

 • 2008.12.10 23:20:19Cobold

  2008.12.10 12:58:30 Vierre_

  Ehh, nem sértésnek szántam én ezt, ha annak vetted, bocs.

  Velem előfordul, hogy valamilyen szituáció alapján szabadon asszociálok valami másik helyzetre. Ez történt most is. A te írásbeli stílusod azon hölgy szóbeli stílusával összemérhető volt, tartalomról nem szólnék, mert nyilván arról nem lenne értelme.

  Amúgy a tömör megfogalmazást én is előtérbe helyezem a barokkkkörmondatokkal szemben, van, akinek a hozzászólásait csak azért nem olvasom, mert bármilyen értelmes is, mindig sokat és hosszúkat ír. Csak nálam a tömörséghez nem tartozik feltétlen ez a megfogalmazási mód (kivéve, ha valaki kurvára felbassza az agyam :P).

  Mondanivalód elsőre átjött, csak én szabadon asszociáltam tovább. Nem ellened szóltam.

 • 2008.12.11 12:02:25O.U.T.

  noisette  előbb hiszek a Télapóban, mint a gyógyszergyárak őszinteségében, ahogy látom Te ezt pont fordítva kezeled;)

 • 2008.12.11 12:20:39csutkababa

  Eeee...ööööö...

  nem találom a ....a...izé...

  mit is akartam????

  Vaze megint itt volt az a német úr, és eldugta!!!!

  Azé nem találom a ....

  a...

  Ja, melyik német úr?

  Öööö...Herr..Herr..  Jawohl, Herr Alzheimer!!!

 • 2008.12.11 13:02:05Vakmacska

  Két feledékeny néni meglátogatja a harmadikat.  A vendéglátó kávéval, sütivel kínálja őket.  Mikor kimennek a ház kapuján, a következő párbeszéd zajlik le:

  - "Te, ez a Rózsi, hátmegmá milyen feledékeny, odamegyünk vendégségbe, se enni, se inni nem kínált meg semmivel.

  - "Milyen Rózsi?"

 • 2008.12.11 13:10:20monsterwoman1

  :-DDD

  Ilyenek kellenek az én hangulatomnak most.

  Elmegyek altatni.Mire visszajövök, írjatok még hasonlókat, jó? légysziiiii!

 • 2008.12.11 13:17:00csutkababa

  Doktor úr, nagyon feledékeny vagyok.

  - Mióta?

  - Mit mióta?  Egy férfi kimegy az anyósáért a reptérre. Mivel a mama meglehetősen feledékeny, így szól hozzá a veje:

  - Köszönjük, hogy eljött! Jó utat! ...  - Ki az abszolút feledékeny?

  - ???

  - Aki azért szed Cavintont, hogy el ne felejtse, miért szed Viagrát.

  - Doktor úr, az a problémám, hogy rettenetesen feledékeny vagyok.

  Képtelen vagyok bármire is visszaemlékezni. Mit javasol, mit tegyek? - Először is fizessen előre.

 • 2008.12.11 14:15:07monsterwoman1

  :D kösziii

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta