SZÜLŐSÉG

Érvényesíthető lesz a gyerektartási kötelezettség az EU országaiban

2008. december 4., csütörtök 17:35

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön módosítási javaslat nélkül támogatásáról biztosította az uniós tagországok kormányait képviselő Tanács tervét a gyerektartási kötelezettség minden tagállamban történő egységes elismeréséről. A rendelettervezet kimondja, hogy valamennyi EU-tagállamban kötelezően érvényesítendő lesz a gyerektartási kötelezettség, amint egy tagállamban erről határozat születik. A tagállamok központi hatóságai között együttműködési rendszert alakítanak ki annak érdekében, hogy segítsék a jogosultakat a tartásdíj behajtatásában, írja az MTI.A joghatóságról, az alkalmazandó jogról, a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról, illetve az e területen folytatott együttműködésről szóló rendelet eredményeképpen egyszerűbbé fog válni a kérdésben érintett polgárok élete - írta előterjesztésében a téma európai parlamenti felelőse, Genowefa Grabowska lengyel szocialista EP-képviselő.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.04 18:13:27horadi

  Végre!  Néha elképedek, mikor olvasgatom a Figyelj Ránk! Egyesület honlapján a történeteket... :-(

 • 2008.12.04 20:30:45Subbantósdi

  Ennek a hírnek nagyon örülök, végre valami jót is hallunk az EU tájáról. :o)

 • 2008.12.04 20:33:58baud

  Subbantósdi,

  nem vagyok egy EU-fan, sőt. Miután kicsit bennebbről láttam, eléggé szkeptikussá váltam. De azért az némiképp túlzás, hogy "végre valami jót is hallunk"...

 • 2008.12.04 20:34:52baud

  Megette?

 • 2008.12.04 20:38:25Subbantósdi

  baud: oké, barokkos túlzás volt, de azért nekem kicsit vegyes a véleményem az EU-ról, nem tudok feltétlenül örülni mindig, hogy a tagjai vagyunk,

  van, mikor jó, van mikor nem, úgy érzem, hogy mérlegelni kell, hogy hányszor kell a békát lenyelni a tagság miatt, hogy nyerjünk mégis valamit ezzel a szervezettel.

 • 2008.12.04 20:48:40baud

  Subbantósdi,

  az én örömöm sem felhőtlen, ráadásul én egyelőre "másodrendű" állampolgárnak számítok (mert román áp. vagyok). :)

 • 2008.12.05 07:39:10Subbantósdi

  baud: remélem, ez is változik majd, annyi mindennel, amivel az EU tagjaivá válva szembesülni kényszerültünk.

  Az a baj, hogy mi a többi szomszédos tagállammal, volt szocialista országgal, az EU éppen nem szárnyaló, hanem problémás időszakában csatlakoztunk, ezért nem jártunk úgy, mint a portugálok, az írek és anno akár a spanyolok, ők sokat nyertek és bámulatos fejlődésen mentek át hamar, látszik ez manapság, válság ide vagy oda, de mi akkor érkeztünk, többed magunkkal, mikor az EU-nak amúgy is megsokasodtak a belső problémái és nekünk így már nem jutott annyi figyelem és pénz, meg semmi sem.

 • 2008.12.05 09:33:47baud

  Subbantósdi,

  ebben igazad van, lásd pl. az agrártámogatások elosztását. A másik gond az, hogy a magyar politikusok (tetszik, nem tetszik) elég pocsékul lobbiznak. Ami a románokról nem mondható el. A többnyelvűségért felelős biztos pl. az a román Leonard Orban, aki legszívesebben megszüntetné a magyar karokat a Babes-Bolyain, de mivel ezt nem teheti, folyton arról papol, hogy ez regionális és tagállami hatáskör. Na, de ez már nagyon politika, és nagyon off, úgyhogy bocs, itt abbahagyom.

 • 2008.12.05 10:24:56szövetszöcske

  Ez most EU-szidó poszt lesz? Kafa:) Mijafrancot ad nekünk az EU, hogydögölnének meg? Semmi az a kis segélyke ami becsorog (ha jól emlékszem csak strukturális alapból volt 2004-2006 időszakra 1200 Mrd pénz a keret), meg azt sem akarják közvetlenül zsebbe osztani a jónépnek, ahogy a rendes magyar politikusok szokták. Egyébként nem Magyarország az egyetlen ahol nem látszik az EU pénz hatása, gyanítom az összes exkommunista ország ilyen lesz (ezekben ránevelték a népet a lenyúlásra, aki EU pénz közelébe jut próbálja a saját zsebébe irányítani), de ugyanilyen például Görögország is, amit 1981 óta tömi az EU segélyekkel, aztán se előre se hátra.

 • 2008.12.05 10:31:31Subbantósdi

  baud: sajnos el tudom hinni, amiket írsz, az agrártámogatásnál ugye mit néznek? Hogy mekkora az állam területe és így mennyit tud majd a közösbe bedobni, esetleg. Na így pl. Lengyelország nagyon jól jár általában, mert nem gazdag ország, tudjuk, én jártam már párszor ott, amúgy nagyon szeretem az országot, de annyit tudott így agrártámogatást összehozni, amivel már lehetett valamit kezdeni.

  OK, én is abbahagyom a politikát. :o)

 • 2008.12.05 10:33:40baud

  szövetszöcske,

  nem, legalábbis részemről nem. :)

  Egyébként jelezném, hogy a románok ugyanúgy ellopták az EU-s támogatások egy részét (még mindig folyamatban van néhány per), de valahogy a maradékot úgy be tudták osztani, hogy csak lett belőle fejlődés. :)  Egyébként én (minden szkepticizmustól eltekintve) örülök az EU-nak.

 • 2008.12.05 10:41:28Zsákos ember

  az a vicces ezekkel az 1200 milliardokkal, hogy az embernek nem tunik fel az orszag penzeihez kepest, hogy ez mekkora brutalisan nagy osszeg, amig ki nem szamolja, hogy vagy 70 olyan csoda-elmenypark-akarit lehet belole epiteni, mint amit most nyitottak meg a megyeri hidnal. lenyegeben minden 30ezres varosban tudtak volna epiteni egy ilyet.

  nos emberek, ti eszrevettetek a kozeletekben levo 30ezres vagy nagyobb varosban olyan mervu valtozast, ami hozzamerheto az uj csodastrandhoz? mert mondjuk a csodastrand eleg feltuno, gondolom minden hozza merheto fejlesztesnek is annak kellene lenni...

 • 2008.12.05 11:08:35drlucifer

  Kicsit a poszthoz visszakanyarodva: ez így elméletben gyönyörűen hangzik.Csak éppen még itthon is képtelenség a gyerektartást behajtani, ha meg a kötelezett elhúz külföldre, akkor végképp.

 • 2008.12.05 19:44:16Magenta

  2008.12.05 10:41:28 Zsákos ember  Holmimilyen???????

  Meg akarom nézni, holvanholvan???

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta