SZÜLŐSÉG

Lisztfehérítőtől születnek folsavhiányos babák Kínában?

2008. december 2., kedd 11:00

Újabb élelmiszerbiztonsági vita robbant ki Kínában, miután aggodalmak merültek fel az évtizedek óta használt lisztfehérítő adalék egészségügyi kockázatait illetően. A benzol-peroxid - amely a pattanás elleni krémek egyik fő összetevője is egyben - az Egyesült Államokban biztonságos élelmiszeradaléknak minősül, miközben az Európai Unióban, Ausztráliában és Új-Zélandon állítólag már tiltólistán szerepel.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2004-ben készült jelentése, valamint a kínai Egészségügyi Minisztérium szerint Kínában - különösen az ország északi területein, ahol a liszt az egyik alapvető élelmiszer - évente közel 40 ezer folsavhiányos gyermek születik. A folsav (B9- avagy M-vitamin) vízben oldódó vitamin. A terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. A folsavnak szerepe van a fehérvérsejtek, a vörösvértestek, a vérlemezkék képzésében, az aminosavak és nukleinsavak anyagcseréjében is, és hozzájárul a gyomor-bélrendszer és a szájnyálkahártya épségéhez is, számol be az MTI.

A liszt fehérítésére használt kémiai anyaggal kapcsolatos aggodalmakat egy nanfangi (Nanfang) helyi lapban a hétvégén megjelent beszámoló keltette, miszerint az állami gabonaipari hivatal, a nemzeti gabona ágazati szövetség és még számos vezető malomipari vállalat szerint az adalék az egészségre is káros lehet.

Az újság szerint a benzol-peroxid használatával kapcsolatban felmerült vitába hat állami szervezet kapcsolódott be. Az Egészségügyi Minisztérium, az adalékgyártók,illetve a kis és közepes méretű malomipari vállalkozások szerint a fehérítő az egészségre ártalmatlan, írja az MTI.

A vegyület az emberi szervezetben folsavhiányt okozhat, mondta egy sencseni (Shenzhen)élelmiszeripari kutatóközpont vezetője, Dr. Liu Mej-szen (Liu Meisen). Az újságcikk szerint a benzol-peroxidot mint lisztfehérítő adalékanyagot több mint 20 éve használják a helyi malomipari vállalatok. A kínai élelmiszerügyi szabványok szerint egy kilogramm lisztbe legfeljebb 60 milligramm lisztfehérítő keverhető.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.12.02 11:22:55csongi07

  valaki világosítson már fel, hogy miért kell fehéríteni a lisztet?

 • 2008.12.02 11:35:54Subbantósdi

  csongi07: Jó kérdés? De biztos megvan ennek is az oka, ha eddig ebbe még nem kötött bele egy élelmiszeripari ellenőr sem... :o)

  Amúgy a folsav tényleg - azt mondják - nagyon fontos, én is szedtem mindkét terhességem első periódusában külön is, aztán meg a terhesvitamin egy alkotóelemeként.

  Ez a Kína, ez a Kína.... :o( Hát, én eddig sem vágytam oda, de eztán még annyira sem fogok... én már ott nem igazán mernék semmit sem venni, lassan, levegőt sem ajánlott, állítólag. :o)

 • 2008.12.02 11:58:11pomme-pomme

  Nem szeretném védeni a kínai élelmiszeripart, és minden beteg gyerek tragédia, csak megkérdezném, hogy ez a 40 ezer baba mellett hány egészséges jön a világra azon a vidéken? És ez az arány hogy néz ki más hasonló fejlettségű országban? Mert hogy például a karácsony kapcsán hallottam, hogy Kínában a keresztények elhanyagolható kisebbséget alkotnak (kb. 1-2%), ami szerény 10-20 millió embert jelent...  Pomme-Pomme, a statisztikus

 • 2008.12.02 12:24:35Chang Yai

  Pomme-pomme, na ez a baj, hogy a kínaiaknak nem számít 40 ezer betegen született baba a nagy statisztikában. vagy az a párezer, aki megbetegedett a pancsolt tápszer miatt. ez az ára a nagy gazdasági fejlődésnek. még tízszerennyit is elfogadhatónak tartanának.

 • 2008.12.02 12:28:50Subbantósdi

  JÓ, így jöhetnénk azzal, hogy Afrikában meg hány milló gyerek hal éhen már évtizedek óta naponta, akár óránként?

  És ott nem annyi a gond, hogy folsavhiányosak vagy hogy nem jó összetevőjű tápszert kaptak és ettől vesebetegek lettek, hanem konkrétan meghalnak. :o(

  Szóval minden relatív, de azért nem baj, hogyha a dologra mégis felhívja a sajtó a figyelmet. :o)

 • 2008.12.02 12:38:26pomme-pomme

  Chang Yai, Subbantósdi  Éppen ezért kérdeztem, hogy máshol ez az arány milyen? Biztos, hogy magasabb, mint más országokban? És biztos, hogy a benzol-peroxid miatt? És biztos, hogy ez témaként kell szerepeljen egy magyar baba-mama blogban? És ha igen, akkor például nem kellene cikket írni az AIDS-világnap kapcsán arról, hogy hány gyerek hal meg az AIDS miatt?  Bocs, kicsit kötözködős vagyok ma. :S

 • 2008.12.02 12:48:47nagyonhülyevagyok

  b+

  statisztika???, b+

  Nanehogymár számokként kezeljétek a betegeket!

  Bemegy az statisztikus (b+) a kismamához:

  "Anyuka, a gyereke farkastorokkal és nyitott gerinccel született! De jó hír, hogy a többi 100 újszülött egészséges!"

 • 2008.12.02 12:50:23Subbantósdi

  pomme-pomme: De, igazad is van, abban pl. nagyon is, hogy mennyi gyerek hal meg AIDS-ben és mennyi fertőződik meg naponta, lényegében óránként, a világon. :o(

  Sajnos.

  Ezekről itt beszélgethetünk, nagyon sok világprobléma van, amiről nem szabad elfeledkezni és ki kell cserélni a gondolatokat, bár azt hiszem, mi itt a Poronty-on megoldást ezekre a problémákra nem fogunk találni, ahogy máshol sem tudnak. :o(

 • 2008.12.02 13:06:22Chang Yai

  Pomme-pomme: igazad van, én csak azt akartam mondani, hogy még ha ki is derül, hogy pl kétszerannyi, mint normálisan, és hűűű, akkor se fogja érdekelni őket.

  maláriában évente 1 millió gyerek hal meg a világon.

 • 2008.12.02 14:57:38marywolf

  A liszt fehérítése miatt (amely mellesleg szerintem tök felesleged) akár egyetlen gyermek is megbetegszik a világon, az máris több a soknál, mert teljesen feleslegesen betegedett meg.

 • 2008.12.02 16:48:24Subbantósdi

  marywolf: ha ez így van, de szeretnék erről itt egy agrármérnök véleményét is olvasni, akkor teljesen igazad van.

 • 2008.12.02 19:12:31marywolf

  Teológusból nem lettem hirtelen agrármérnök, de azon gondolkodtam, hogy pl a teljes kiőrlésű lisztnek messze nem fehér a színe, csak hát "megszoktuk" hogy a liszt, az szép hófehér, merthát ugye az a csecse, meg a szép. Szóval nálam valamiért nem logikus a lisztfehérítés.

  Vegyészt hallottam egyszer, amikor arról beszélt, hogy a mosóporokat a háziasszonyok dilije miatt kell fehéríteni, mert egyébként olyan kellemes (elnézést) fosbarna színük lenne és hát azzal a vérbeli háziasszony nem mosna olyan lelkesen. Ezért szépen kifehérítik, drága pénzért és ami még a vicces: a fehérítéssel csökken a mosóereje.

  Sajnos nem tudok személyre hivatkozni, mert nem emlékszem a nevére és minthogy nem vagyok szakavatott, nem tudom eldönteni, hogy ez most igaz vagy csak részben, de ha ilyesmit valaki meg tud erősíteni vagy cáfolni, azt szívesen veszem.  Viszont azt tudom, hogy a papír és pl a mosható pelenkák fehérítése is megsokszorozza az előállításuk költségeit, asszem a sok vízhasználat miatt. Tapasztalat: a natúr mosható pelusok sokkal jobban szívják a nedvességet.  Csak a fehérítés a szövegösszetartó elem, bocsa a kalandozásért, de nem fért az arcom mögé:)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta