Személyi igazolványt kapnának az újszülöttek

Nyártól az újszülöttek is kapnának személyi igazolványt egy törvényjavaslat szerint. Így nem kellene kétévente útlevelet csináltatni a gyerekeknek, ha európai uniós országba utaznak. A személyi igazolványt is cserélni kellene, de az útlevéllel szemben a személyi 14 éves korig ingyenes lenne. A tervezet szerint a személyivel együtt minden újszülött megkapná első TAJ-kártyáját és adóigazolványát is.



A 14 évesnél fiatalabb gyerekeknek külföldi útnál útlevelet kell csináltatni. Mivel még változnak a vonásaik, az útlevelet kétévente cserélik, ami most alkalmanként 2 ezer forintba kerül. Lakcímkártyájuk már van, egy törvényjavaslat szerint azonban nyártól személyi igazolványuk is lenne a gyerekeknek. Így a külföldi utazáshoz - az uniós országokba - nem kellene többé útlevél. Az első személyi igazolványt közvetlenül a születésük után kapnák meg a gyerekek, írja a Független Hírügynökség az RTL Híradó alapján.

Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára azt mondja: szeretnék lehetővé tenni azt is, hogy ne csak a személy igazolványt kapják meg a kicsik, hanem egyben olyan okmányokat is, ami után a TAJ-kártyát és az adóigazolványt hivatalból megkapja a család.

A személyi alkalmankénti cseréje 14 éves korig ingyenes lenne. A lakcímkártyára pedig nemcsak a címet, hanem a szülők nevét és elérhetőségét is ráírnák. A javaslatról még decemberben szavazhat az Országgyűlés. Ha elfogadják, jövő júliustól minden újszülött kapna személyit. A korábban születetteknek külön kellene kérni az okmányt, számol be a Független Hírügynökség.
Oszd meg másokkal is!
Mustra