Gyerekhotel Hamburgban – Éjszaka szülők nélkül

"Bengel und Engel", vagyis Kölykök és Angyalok - ez a neve annak a hamburgi magánóvodának, amely második műszakban privát gyerekszállodaként is működik. A „gyerekszálloda” fogalma Németországba nem új keletű: a Baby- und Kinderhotel megnevezés eredetileg olyan hagyományos szállodát takar, amelyek babával, kisgyerekekkel érkező családokra specializálódott. (Nálunk talán a család- vagy bababarát jelzővel illetik a gyerekes családok fogadására alkalmas szállodákat.)



Az említett hamburgi magánóvoda azonban egy eddig szokatlan szolgáltatással rukkolt elő: a szülők ugyanis nyugodt szívvel helyezhetik el itt a gyermekeiket (1-12 éves korig) akár egész éjszakára is – az ellátásról profi szakemberek gondoskodnak, miközben anyu és apu lelkiismeret-furdalás nélkül (?) költhet el egy romantikus vacsorát kettesben, vagy mehet bulizni a barátokkal. Bár pedagógusok dolgoznak a „gyermekszállóban”, az ellátás valójában olyan, mint egy igazi hotelben: a gyerekek érkezéskor alkoholmentes welcome-koktélt kapnak, majd mindenkit bemutatnak a többi vendégnek. Az ismerkedési est egy közös vacsorával kezdődik, amit barkácsolás, kézműves játékok, zenés móka, párnacsata és pizsama-party követ – a kis vendégek igényei szerint. Este kilenckor a szállóvendégek lefekvéshez készülődnek: fogmosás, fürdés és ágyba bújás a program szigorú óvónői felügyelet mellett, majd egy kedves esti mese zárja a napot.

Másnap reggel nyolckor büféreggeli várja a kipihent vendégsereget, majd egy órával később a kötelező kicsekkolásnál a kipihent szülők megölelhetik boldog és ugyancsak kipihent gyermekeiket. Ebben a gyermekszállodában 55 euróba kerül egy éjszaka egy gyermek részére, félpanziós ellátással. Talán olcsóbb, mint egy bébiszitter, talán nem. Bizarrabb, mint egy bébiszitter? Talán igen, talán nem. Ki-ki döntse el maga. Fenti cikket egy német blogon olvastam, és nagyon meglepődtem rajta. Ráadásul a cikk szerzője még hozzá is tette, hogy a kezdeményezést nagyon jónak találja, hiszen mindenkinek csak előnyére válhat egy jól működő gyerekszálloda: a kicsik új élményekkel gazdagodhatnak, a szülők pedig lazíthatnak egy kicsit, ráadásul biztosak lehetnek benne, hogy gyerekük a lehető legjobb helyen van.

Mafalda
Oszd meg másokkal is!
Mustra