Ajándék kisokos: Ha a Jézuska vonattal érkezik

Gazdasági válság ide vagy oda, egészen biztos, hogy idén sem marad el a karácsony. A vásárlási kedv bizonyára kisebb lesz, mint eddig, de a fa alá valamit mindenképp becsempészünk majd legalább a gyerkőcöknek. A Poronty szerzői most ötleteket adnak, hogy mit érdemes venni, mennyibe kerül és hol érdemes beszerezni. Első körben az óvodás korosztály, azon belül is a kisfiúk szüleinek próbálunk segíteni. Vonatrajongók, figyelem! 




Kisautót természetesen mindenki tud venni, a macis szobákban bizonyára halomban állnak a négy-, vagy kétkerekű járművek. Főleg, apuka egy picit gyerek is még. Vonatot azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hol veszünk, főleg, hogy milyet, mert a különböző szettek, akár összeilleszthetőek is lehetnek, ráadásul előfordulhat, hogy gyakorlatilag majdnem egyforma készletekért háromszoros árat fizetünk.



Vonatozni mindenki szeret, órákat képes a család a nappali közepén vasutat építeni. Bővíthető elemeivel ez hosszú távú befektetés, akár egy következő generációra átörökítve, legyen legóból, fából, vagy fémből.

Fa vonat
 

Minden játékboltban megvehetjük a Brio klasszikus vonatrendszerét (amely az elsők között jelent meg a piacon) akár egyenként is. Van közöttük elemes, távirányításos, újratölthető, nyolckerékmeghajtásos, ráadásul a kiegészítő elemek választékának skálája igen széles. Egy baj van vele, hogy nagyon drága, a legkisebb vonatdarabka 1700 forintnál kezdődik, egy komolyabb összeállítás, mint például a 35 darabos Brio Country Crossing készlet, már 19.600 forint. A Brio első vonat készletem elnevezésű rendszert már 6.900 forintért is hazavihetjük.

Remekül elszórakozhatnak a gyerekek az IKEA vonat szettjével is, amiből a 20 darabos alapkiszerelés, amely négy darab vonatot tartalmaz 2.490 forint, s plusz síneket is vehetünk hozzá 1.790 forintért, amiben váltókat is találhatunk. Sőt, néha egyenként is beszerezhetjük az alsó szinten az akciós részlegnél pár száz forintért. De nem kell elmenni favonatért az Ikeába sem, elég, ha egy Tescóba vetődünk (főleg, mert kompatibilis mindhárom fajta sín és vonat), ugyanis a 37 darabos vonatszetthez, már 3.700 forintért is hozzájuthatunk. De érdemes figyelni, mert sokszor, főleg karácsony előtt, jelentős árengedményekkel találkozhatunk ezeknél a játékoknál is, igaz, nagyon hamar el is fogy. Mellesleg Tesco márka ide, vagy oda, pontosan olyan jól el van látva a kék csíkos márkájú vonat is, mint például a Brio mindenféle extrákkal, ugyanis ebben a típusban is van elemes, tolatós és fütyülős változat.
 

A Tesco márkával szintén összepasszol egyébként az Eichhorn elnevezésű vonategyüttes is, ám az előzőnél jóval drágább, itt ugyanis az alapkészlet (8 db sín, három vonat, két ház, két fa) is 4.400 forintba kerül. Ebből a márkából egy óriáskészletet 16.000 forintért vásárolhatunk meg, felüljárót és plusz síneket pedig 3.990 forintért szerezhetünk be. Az Eichhornhoz egyébként olyan síneket is vehetünk, amelyek flexibilisen, azaz függyőleges, vagy oldalirányban hajlíthatóak (28 db 1.390 forint).

Lego vonat
Ennek a korosztálynak, főleg a fiúknak a Duplo a legideálisabb, a kisebb darabokkal a legtöbben még nem boldogulnak. A nagyobb dobozcsodákat, mint például a Duplo kisvasút kezdőkészletet a Lego oldalon akciósan már 10.990 forintért vehetjük meg, amit később kiegészíthetünk sínekkel 2060 forintért (ívelt és egyenes darabokkal is).



Ha nagyon bőkezű a Jézuska, akkor Luxus vonatkészletet is hozhat, közel 25.000 forintért, több autóval és figurával ellátva, valamint sínekkel, emelőgéppel, közlekedési táblákkal, sorompóval, és teherszállító szalaggal együtt. De ez már egy másik dimenzió.


A hagyományos thomasos vonatoknál talán találóbb az oviban még a Duplo Thomas és barátai összeállítás, amiben Percytől Jamesig majdnem mindenki szerepel. Ebből a kezdő készlet a Kövér Ellenőrrel 17.990 forint, s darabonként a társaságot átlagosan 8.000 forintért vásárolhatjuk meg. A sínek az egyéb Duplo sínekkel kompatibilisek.

Playmobil

Vannak fanatikus Playmobil-rajongók, akik kizárólag ezzel okoznak örömöt a gyermeknek, azaz erősen márkahűek. A playmobil is gyárt vonatot, az egyik ennek a korosztálynak való a Si-hu-hu néven futó darab, már 18 hónapos kortól ajánlott, de ne ijedjünk meg, mert nagyon sokáig játékban marad. Sőt, simán megy a Duplo síneken (kipróbáltam) is. Mozdony, mozdonyvezető, hátsó kocsival és szállítmánnyal 3.310 forintért hazavihető. Itt is tudunk síneket vásárolni külön, kanyargósat és egyenest egyaránt, 2020 forintért.
Egy kicsit komolyabb felkészültségű a gyártó elektromos vonatkészlete, ami elektromos utasszállító néven került forgalomba, s a jövő csúcsvonatozását vetíti ki a játszószőnyegre, cirka 48.000 forintért (interneten már 38.000 forintért is láttunk). Szintén ebben az árkategóriában találhatjuk az elektromos tehervonatkészletet is.
Darabonként is megvásárolhatjuk a gyermek számára az örömöt, vasútállomás (6.190 Ft), étkezőkocsi (7.990 Ft), tehervagon (5.989 Ft) formájában.

Do city
A Do city vonatkészletnél találkozik a leginkább az a fajta szemlélet, amikor a kevesebb pénzért többet várunk el, legalábbis mennyiségben. A kezdőkészlet 60 darabból áll és 3.690 forint, de a 102 darabos változat sem nagyon drága, 5.100 forint. Az utóbbiból 9 különböző pályát alakíthatunk ki, s számos tereptárgy is található a dobozban, állat és ember figurákkal együtt. A sínek műanyagból készültek és erősen kanyarognak, s ki tudja, meddig bírja a készlet a gyerek játékos kedvét, mindenesetre hatásos a sok színes darabka.

Ha pedig csak úgy, év közben szeretnénk, akárcsak bővíteni a vonatrendszerünket, vásároljunk használtan valahol a neten, hiszen előbb-utóbb végül mindenhol a sarokban fog porosodni az egykor nagy becsben tartott játék.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek