Hogyan szervezzünk tökéletes baby showert?

Először akkor olvastam a babyshower kifejezést, amikor valamelyik várandós celebmacáról kerestem infókat a neten. Szakmai ártalom. Fogalmam sem volt róla, mi lehet, hiszen első olvasatra elég béna a „babazuhany” kifejezés. Nem is foglalkoztatott egészen addig, amíg én magam teherbe nem estem. Na nem mintha rögtön amerikai mintára szeretnék a babaköszöntő bulit tartani (mert ez a megfelelő magyar kifejezés), hanem mert kielégíthetetlen információ éhségem és netfüggőségem miatt lépten-nyomon ezzel a kifejezéssel találkozom. Elhatároztam hát, hogy utánajárok a témának.



Mi ez?

A baby shower főleg az Egyesült Államokban népszerű, de amerikai hatásra rengeteg országban elterjed(t). Egy olyan ünnepségre kell gondolni, amikor a várandós anyukát és a leendő apukát köszöntik a rokonok és barátok, és jó sok ajándékot hoznak a kis jövevénynek. (Értsd: beszerzik a babakelengyét.) Korábban moon egyik posztjában már olvashattunk a baby shower tipikus kiegészítőjéről, a pelenkatortáról, ezért ezt most nem részletezném.

Senkinek nem akarok a lelkébe taposni, de mint minden amerikai közvetítéssel átvett ünnepnapnak (Halloween, Valentin-nap), ennek is kellőképpen nagy feneket kerítenek, és eléggé giccses tud lenni. Ha valaki elég elszánt, na meg sok pénze van, trendi és nagyon menő partyt rendezhet.

5 dolog, ami nem hiányozhat egy babaváró buliból

1. Meghívók tervezése, kiosztása

A babaköszöntőt a gyermek születése előtt szokták tartani. Először is adjuk meg pontosan a dátumot és a helyszínt. Ezen kívül figyeljünk arra, hogy már a meghívó árulkodjon születendő gyermekünk neméről. Hiszen végső soron valahol az (is) célunk, hogy bezsebeljünk egy-két hasznos ajándékot kislányunknak vagy kisfiúnknak. Pofátlanabb/bátrabb anyukák azt is kiköthetik, milyen ajándéknak örülne leginkább a pici. Ha van már választott név, írjuk valahogy így: „Szeretettel meghívunk születendő gyermekünk, Béla/Marika köszöntőjére…stb”. Ráérős és kreatív anyukák gyárthatnak meghívót, a dekorációs ötletek tárháza kimeríthetetlen. (Én eltekintenék attól, hogy a legfrissebb UH-felvételt mellékeljük a meghívóba, de ez is csak ízlés dolga.)

2. Találjunk helyszínt és dekoráljuk azt!

Persze senki sem gondolhatja, hogy majd a hatalmas pocakunkkal fogunk lampionokat ragasztgatni. De mire vannak a jó barátnők, ha nem erre? A helyszín lehet a lakás, egy kedvenc kávézó, a társaság törzshelye, jó idő esetén pedig egy park, ahol máris egybeköthetjük a mókát egy jó kis piknikkel. Az amerikai mintára készült dekorációból kihagyhatatlanok a lufik, lampionok, szerpentinek, konfettik és tulajdonképpen minden, ami színes és hajlik a giccs felé.

3. Várjuk a vendégeket finom falatokkal!

Az ajándékokért cserébe készüljünk finom falatokkal. A muffin jó és egyszerű megoldás, ráadásul ügyesen variálható. De megoldhatjuk sós és édes rágcsálnivalókkal is, ha csak arra van időnk, hogy leszaladjunk a közértbe. Az italok készítésekor ne felejtsük el: attól, hogy mi nem ihatunk alkoholt, más szívesen koccintana a mi és gyermekünk egészségére, szóval készüljünk finom borral, sörrel, pezsgővel. (Ne szégyelljük, hogy irigykedve nézzük a vörösbort kortyolgató nagynénit.)

4. Kössük le a vendégeket!

Megérkezik a vendégsereg, esznek-isznak, ajándékoznak. Aztán? Azután rajtunk a sor! Először is legyen zene! Nem mintha táncos mulatság lenne, de a háttérben szólhatnak kedvenc számaink. Ezen kívül találjunk ki játékokat. Lehet Activity terhes változatban is (mondjuk minden feladvány a terhesség-szülés-babázás fogalomkörből kerüljön ki), de vannak egyéb játékok is:

1. Tippelős: a vendégek feladata az, hogy megtippeljék a mama haskörfogatát/súlyát/a baba méretét vagy bármit. Aki a legközelebb saccol, ajándékot kap. Nem ajánlanám ezt a variációt azoknak, akik a jövőben is jó barátságban szeretnének maradni az anyukával.

2. Emlékezős: mindenki kap egy papírt és egy tollat. A feladat az, hogy leírják a legemlékezetesebb gyerekkori élményüket vagy, ha már van gyerekük, akkor róla írjanak egy kedves történetet. A leendő anyuka feladata az, hogy felolvassa a sztorikat és kitalálja, melyiket ki írhatta.

5. Búcsúzkodjunk illendően!

Bizony, még ennek is megvan a maga formalitása: készüljünk köszönő levelekkel, amelyekben hálánknak adunk hangot a kedves barátok és a rokonság felé. Ha már egy vagyont költöttek ránk…

Baby shower vs Tejfakasztó

Nálunk inkább az utóbbi szokás dívik: az újdonsült apuka összetrombitálja a haverokat egy jó kis kocsmázásra, és amellett, hogy beszámol a szülésről, a barátok vállon veregetik és gratulálnak neki, még jól le is issza magát (már csak azért is, mert mindenkivel koccint egyet). Az összefüggést nem igazán értem a tejfakadás és a piálás között, de a mi baráti körünben ez a menő, és tulajdonképpen, miért is ne lazíthatna apu a megerőltető kórházi kaland után. Nekem szimpatikusabb is ez a buli, mert legalább nem nyúljuk le a csóró barátainkat ajándékokkal. De akinek tetszik az amerikai minta, hajrá!

Mafalda

Forrás: http://teamsugar.com/find/lilsugar/baby+shower http://hu.wikipedia.org/wiki/Baby_shower

Oszd meg másokkal is!
Mustra