Elhunyt Bálint Ágnes író

Egy nappal 86. születésnapját követően, hosszú, súlyos betegség után elhunyt Bálint Ágnes József Attila díjas író-szerkesztő-dramaturg, a Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója, írja az MTI.



A televíziózás hőskorának egyik meghatározó egyénisége, számtalan közkedvelt televíziós mesesorozat, rádiós hangjáték, mese és meseregény írója csaknem harminc évig, 1958-tól 1986-ig dolgozott a Magyar Televíziónál kezdetben szerkesztőként, dramaturgként, később főmunkatársként.

Az ő képzelete teremtette képernyőre az Esti mesét és a TV-macit, Böbe babát és Cicamicát, Mazsolát és Manócskát, Frakkot és Károly bácsit, Kukorit és Kotkodát, akiknek kalandjain a hatvanas évektől kezdve máig generációk sora nevelkedett. Szeretetteli nevelési elveinek szokatlan eredményeit írta meg a Szeleburdi család című, később megfilmesített ifjúsági regényében. Dramaturgja volt a Magyar népmesék, vagy a Vízipók-csodapók című sorozatnak, melyet meseregényben is megírt. Évtizedekig szerkesztette a Kuckó című műsort, mert nagyon fontosnak tartotta, hogy a gyerekek megszeressék a természetet.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek