Hétvégi programok: bort, búzát, békességet!

Kezdődik a szüret, ez pedig nagy öröm a piciknek és a nagyoknak egyaránt. Régen azonban nem csak szórakozást jelentett, ünnep volt, hiszen a gazda egy egész év munkájának a babérját arathatta, vagyis szüretelhette le. A szeptember végétől novemberig tartó időszak így nem csak gazdaságilag volt fontos, jelentős társadalmi eseménynek számított, ahol a közös munka mellett közösen mulattak az emberek. Olyannyira sátoros ünnepnek számított, hogy a vitézek is haza mentek miatta a harcmezőről. Prózai oka is volt azonban az egyszerre szüretelésnek, így ugyanis a földesúr egyszerre tudta a bordézsmát beszedni a parasztoktól.



A XVIII. században terjedtek el az úgynevezett Baksus ünnepségek, szüreti felvonulások, amik a görög Dionüszosz-kultuszból, majd a római Bacchus-kultuszból alakultak ki, s elevenedtek fel. Ilyen felvonulások még ma is vannak, a különböző szerepköröket pedig beöltözve alakítják, bírót, csőszlányt, táncmestert, stb.
Szakadjunk ki tehát a városi létből és ha tehetjük, látogassunk el valahová, ahol közelebbről is láthatunk szőlőt, s vegyünk részt egy igazi szüreten, nagy élmény lesz mindenkinek!



BUDAPEST
Millenáris Park
Szombaton ismét egész nap várják a szervezők a gyerekeket 10-17 óráig, s ezen a hétvégén minden a szüret körül forog. 10 órától tipegő-topogó lesz, Tapossunk szőlőt címmel, korosztályos feladatként, 10-16 óráig pedig egész napos interaktív játékok lesznek, például hordólovaglás, szőlőlopás, lopózás. 16 órától pedig a Kolompos Szüret című műsora lesz látható és hallható.

ARC gyerekpályázat
A Bakáts téren október 4-től most vasárnapig tart az első gyerek ARC kiállítás a Ráday utca 2B alatt. Nagy volt az érdeklődés a pályázatra, a szervezők örömére több mint 700, 6 és 14 év közötti gyerek küldött be rajzot. A téma is érdekes volt, a „Legjobb dolog a világon. Neked mi?”, ami a felnőtt ARC témájához is kapcsolódik („Hol a boldogság mostanában?”). Amennyiben most kaptunk a fejünkhöz, hogy de kár, kihagyta a kölyök idén, ne aggódjunk, egészen biztosan lesz jövőre is.

Budapesti Művelődési Központ
Október 19-én a Budapesti Művelődési Központ Családi vasárnapján a Mesekocsi Színház nemcsak megeleveníti a mesét a gyerekek számára, hanem élményszerűvé teszi, testközelbe hozza: az interaktív előadáson a lurkók nincsenek a nézőtérre kényszerítve, nem kell passzívan bámulniuk a színpadon történteket – helyette jelmezeket próbálhatnak, hangot adhatnak véleményüknek, sőt, nem kizárt, hogy debütálni is fognak! A 10 órakor kezdődő mesedarab után a szokásokhoz híven a Guzsalyas Kézműves Műhely foglalkozásain élhetik ki alkotókedvüket a csimoták.

Europark
Ötvenedik születésnapja alkalmából szeretettel várja a gyerekeket a LEGO kiállítás, az Europark Bevásárlóközpontban okt. 9-nov. 9-ig. Ugyan jótékony célokra fordítja a Lego, de mégis furcsa kéréssel áll elő, mégpedig azzal, hogy mindenki vigyen magával a kiállításra egy lego kockát. Nem tudom, ki hogy van ezzel, ekkora rendezvényről én inkább vinnék, s még fizetek is érte, a pénzt meg költhetik jótékonyan, amire akarják, de hát ők tudják. Mindenesetre lesznek óriás figurák és várak, interaktív viking- és kalózsorozatok, Star Wars, a Lánchíd, Bionicle és LEGO Creator, Wii-játék-konzolok és hétvégente játszósarok., egyszóval tudni fog mindnet a gyerekünk, hol tart az idei lego trend. Jól jöhet karácsonyra.

Fonó Budai Zeneház
Vasárnap 14 órától Makám családi koncert lesz a Fonóban. Ha szeretnénk egy kis talpalávalót hallgatni, ami tetszik nekünk is és a gyereknek is, mindenképpen menjünk el.

Erzsébetligeti Színház
Mátyásföldön a szokásos Kolompos táncház lesz vasárnap 10:30-tól. A program remek, s talán idén már nem is lesz akkora tolongás, mint eddig, a színház átalakítása ezen lehet, hogy segített.

VIDÉK
Nagykanizsa
A Hevesi Sándor Művelődési Központban szombaton, 16 órától táncház lesz gyerekeknek, a belépő 200 forint.

Ercsi
Régen hallottunk Almáékról, de most nem csak Budapesten, hanem vidéken is játszanak végre. Szombaton Ercsiben, az Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtár ad helyet az Alma Együttes koncertjének, 10 órától.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Kössük a nyakunkba a baboskendőt, ha nincs már meg az eredeti, akkor jó lesz egy baloldali tüntetésre való piros, vagy jobb oldalira divatos narancssárga, és együtt mondjuk egyszerre: Ricse, ricse beatrice, hóóóórukk! Ünnepeljünk együtt Nagy Feróval, 30 éves lett ugyanis a Ricse, ebből az alkalomból pedig szombaton, 19 órakor a Petőfi Csarnokban jubileumi koncert lesz. Kattintsunk a gombra, majd a másikra, s döbbenjünk meg, hogy miből lett a cserebogár.

Szombaton, ha nem hanyatlunk hamar ágyba, menjünk el Ef Zámbóra a Bacelit Multi Art centerbe, 22 órakor. Nem tudni, hogy a régi Bizottság mekkora művészetet képvisel, mindenesetre adott a következő generációnak néhány dalt, például ezt itt, amit Péterfy Bori is szívesen mondogat (dalolni ezt ugyanis nehéz). A jó dalokról pedig a Budapest Bár jut eszembe azonnal, Németh Jucival, meg a Kiss Tiborral, s most jól kiszúrok veletek, mert ha ide kattintotok, egész nap ezt fogjátok énekelni, s ez estére már idegesíteni is fog benneteket. Kár, hogy ők most nem koncerteznek.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek