Készítsünk ajándékokat falevélből!

Minden ősszel elvarázsolnak a narancsos-pirosas színben pompázó fasorok, valamilyen oknál fogva vonz a látványuk.  

Klikk!


Ilyenkor felpakolom az egész családot és irány az erdő. Idén begyűjtöttünk egy nagy rakás színes falevelet, amelyekből a gyerekekkel képeket készítettünk különböző technikákkal.



Satírozás



Tegyük a rajzlap alá a falevelet fonákjával felfelé, majd egy papírbevonat nélküli zsírkrétát fektessünk a papírra és satírozzuk át vele a levél fölötti részt. Az erezet gyönyörűen megjelenik a papíron erősebb vonalak formájában. Használhatunk egy levélhez több színt is.

Lenyomat



Vízfestékkel vagy temperával fessük be a levél fonákját, majd nyomjuk egy rajzlapra a levelet. Vigyázzunk, hogy ne folyjon a festék és egyenletesen legyen befestve a levél. Néhány másodperc után óvatosan vegyük le a levelet a papírról, amelyen ott marad a levél lenyomata. Használhatunk egy levélen több színt is.

Körvonal



Ha már kezünkben az ecset és úgyis festünk, fessük körbe a papírra helyezett falevelet, majd vegyük le. Önmagában is érdekes a levél körvonala, de a kölykök ki is festhetik.

Színes levelek



A különböző színűre befestett leveleket száradás után folyékony ragasztóval ragasszuk fel kartonra. Nagymamik örülni szoktak egy ilyen színes ajándéknak.

Levélkép



Terítsük szét egy újságpapíron az összegyűjtött leveleket, a gyerekek pedig válasszák ki, melyikeket szeretnék felragasztani. Kenjük be a levél fonákját folyékony ragasztóval (ragasztópisztoly nem jó, mert a forró ragasztó kiégeti és elszínezi a leveleket) és kérjük meg a gyereket, ragassza fel a kartonlapra oda, ahová szeretné. Ha elkészült a kép, tegyük ki jól látható helyre, hogy a kölykök gyönyörködhessenek művükben.

Egyebek



Az ovi falán a minap rengeteg falevélből készült kép díszelgett, amelyeken állatokat és növényeket formáztak meg a különböző méretű, színű és alakú levelekből. Bár a pillangót szívesen kiraktam volna levelekből én is, a gyerekeknek már nem volt kedvük hozzá, inkább szabadon garázdálkodtak a temperával és az ecsettel.

A kreatívkodással egy egész estére le lehet foglalni a kölyköket, és a hozzávalók árai sem vágnak földhöz senkit. Akinek óvódáskorú gyermeke van, a legtöbb hozzávalót biztosan megvette már korábban:

- zsírkréta
- vízfesték vagy tempera
- ecset
- rajzlapok
- karton
- folyékony ragasztó

További falevelekkel/ből készíthető ajándékötleteket várunk!
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek