SZÜLŐSÉG

Készítsünk ajándékokat falevélből!

2008. október 15., szerda 14:15

Minden ősszel elvarázsolnak a narancsos-pirosas színben pompázó fasorok, valamilyen oknál fogva vonz a látványuk.  

Klikk!


Ilyenkor felpakolom az egész családot és irány az erdő. Idén begyűjtöttünk egy nagy rakás színes falevelet, amelyekből a gyerekekkel képeket készítettünk különböző technikákkal.SatírozásTegyük a rajzlap alá a falevelet fonákjával felfelé, majd egy papírbevonat nélküli zsírkrétát fektessünk a papírra és satírozzuk át vele a levél fölötti részt. Az erezet gyönyörűen megjelenik a papíron erősebb vonalak formájában. Használhatunk egy levélhez több színt is.

LenyomatVízfestékkel vagy temperával fessük be a levél fonákját, majd nyomjuk egy rajzlapra a levelet. Vigyázzunk, hogy ne folyjon a festék és egyenletesen legyen befestve a levél. Néhány másodperc után óvatosan vegyük le a levelet a papírról, amelyen ott marad a levél lenyomata. Használhatunk egy levélen több színt is.

KörvonalHa már kezünkben az ecset és úgyis festünk, fessük körbe a papírra helyezett falevelet, majd vegyük le. Önmagában is érdekes a levél körvonala, de a kölykök ki is festhetik.

Színes levelekA különböző színűre befestett leveleket száradás után folyékony ragasztóval ragasszuk fel kartonra. Nagymamik örülni szoktak egy ilyen színes ajándéknak.

LevélképTerítsük szét egy újságpapíron az összegyűjtött leveleket, a gyerekek pedig válasszák ki, melyikeket szeretnék felragasztani. Kenjük be a levél fonákját folyékony ragasztóval (ragasztópisztoly nem jó, mert a forró ragasztó kiégeti és elszínezi a leveleket) és kérjük meg a gyereket, ragassza fel a kartonlapra oda, ahová szeretné. Ha elkészült a kép, tegyük ki jól látható helyre, hogy a kölykök gyönyörködhessenek művükben.

EgyebekAz ovi falán a minap rengeteg falevélből készült kép díszelgett, amelyeken állatokat és növényeket formáztak meg a különböző méretű, színű és alakú levelekből. Bár a pillangót szívesen kiraktam volna levelekből én is, a gyerekeknek már nem volt kedvük hozzá, inkább szabadon garázdálkodtak a temperával és az ecsettel.

A kreatívkodással egy egész estére le lehet foglalni a kölyköket, és a hozzávalók árai sem vágnak földhöz senkit. Akinek óvódáskorú gyermeke van, a legtöbb hozzávalót biztosan megvette már korábban:

- zsírkréta
- vízfesték vagy tempera
- ecset
- rajzlapok
- karton
- folyékony ragasztó

További falevelekkel/ből készíthető ajándékötleteket várunk!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.10.15 16:47:26szanna

  Ez volt a legjobb poszt a mai napon. Telibe találta a hangulatom. Köszönöm, jól esett!

 • 2008.10.15 17:55:34Pandi

  Hű, igazán gyönyörűek lettek a művek.

  Ez az igazi készségfejlesztő elérhető áron.:)

 • 2008.10.15 18:21:55melcseee

  én olyant olvastam, bár az bonyolultabb, hogy egy kartondobozt, aminek az egyik oldalát levágtuk, az oldalára fektetünk és lerakunk az aljára egy lapot.( a lényeg, h majd a spriccelő festéket felfogja a doboz.) a papírra rápakoljuk a leveleket, egy tálban a festéket összekeverjük egy kis vízzel úgy, h egy kicsit híg legyen. egy cipőskefét belemártunk a tálba, lerázzuk róla a fölösleges festéket. az egyik levél felé tartjuk, és egy múanyag kést végighúzunk a kefe szőrén. ez is olyan lesz, h a levelek körvonala marad a papíron, de elég jól néz ki... :)

 • 2008.10.15 19:29:13Vakmacska

  Tavaly még csak ragasztgatás ment, idén asszem ezeket is kipróbáljuk (köszi), mi is szeretjük a szép színeseket (tavaly csokor is született nagyobbakból).

  Ja és lefényképezni a nyavalyásokat, és fotosoppolni csomagolópapírt, háttérképet, zacsit...igaz ez már nem az ovis korosztálynak ajánlott feladat....

 • 2008.10.15 22:47:513xi

  hová teszitek a sok-sok felgyülemlett "kacatot" a végén? nekem csak gyurmanók (ez inkább agyagmanó volna) és a szebb darabok maradtak meg a gyermek alkotásaiból, külön dobozolva törény voltukból kifolyólag, de rengeteg festett-ragasztott cucc kukázva lett helyhiány miatt... bár egy-egy fénykép készült a művekről - digitalizálva kis helyen elfér címszóval

 • 2008.10.16 13:58:24amarilo

  JÓ ötletek!

 • 2008.10.19 22:11:58stoljar,oror.

  Jó lesz az a falevél, hamarosan jön a tél!Különben is jövőre, gatya helyett jól jönne,mivel enni köl, rezsire is , ruha helyett megteszi, őseink is ezt viselik!DDDD

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta