Veszélyesek lehetnek a gyerekekre az egzotikus háziállatok

Egyre gyakrabban vásárolnak házi kedvencnek a szülők hüllőket, majmokat, rágcsálókat és más egzotikus állatokat. Ezt a divatot azonban nem ajánlatos követni kisgyerekes családokban és olyanoknak, akiknek immunrendszerével probléma van - állítják amerikai szakemberek.



A Pediatrics című szaklapban hétfőn megjelent közleményükben az atlantai Emory Egyetem orvosi karának kutatói beszámolnak arról, hogy bár a gyerekorvosok tisztában vannak a házi kedvencekkel kapcsolatos kockázattal, csupán 5 százalékuk tájékoztatja rendszeresen a szülőket és gyerekeket a lehetséges veszélyekről. A legtöbb hüllő például szalmonellabaktériumot hordoz, írja az MTI.



A jelentés szerint az öt év alatti gyerekeknek és az immunrendszeri problémákkal küszködő embereknek kockázatos az egyre szaporodó állatsimogatók látogatása, ahol különlegesebb és ritkább állatokkal is érintkezésbe lépnek. A lehetséges gondok az allergiától a fertőző betegségek elterjedéséig vezetnek. A tanulmány szerint az egzotikus háziállatok száma 1992 óta 75 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek