Hétvégi programok: a bortól a pálinkáig

Mindig nagy várakozás előzi meg a hétvégéinket, hogy mit csináljunk, merre menjünk, vagy merre ne menjünk, mert otthoni ejtőzésre vágynak az idegek. Nos, az utóbbi hetekben erre egyáltalán nincs szükség, mert a mi nyolcéves lányunk sorra betölti a szabad délelőttjeink, vagy délutánjaink tátongó űrjét. A jelszó pedig: SZÜLETÉSNAP. Nem panaszkodom, mi is beálltunk a sorba, s Anna-bállal vetekedő partit szervezünk majd, csak hát ki kéne szállni ebből a mókuskerékből. Minden hétvégén buliba megyünk, ajándékot viszünk, örülünk, akinek kell, s miután ezt végigcsináltuk, természetesen a saját bulit is megszervezzük, mert a saját gyerekkel nem tolunk ki.



Ha pedig szabad pillanataim engedik, elmerengek a ködbe révedve: ez most akkor normális? Tényleg egy minimálbért akarunk szezononként áttolni a 2 bébe? Tényleg ekkorát változott a világ az elmúlt 20 évben (mert akkor tuti nem tartottak nekünk még lakodalmi ünnepséget), vagy ez egy elszigetelt jelenség és egymást hergeljük, szülinapról szülinapra? Ti azonban, Drága Olvasóim, ne is foglalkozzatok ilyen problémákkal, örüljetek a jó szerencséteknek és menjetek bábszínházba, moziba, táncházba, egyszóval élvezzétek az életet!



BUDAPEST
Naphegy Mesefesztivál
Az Anno meseboltban, a Krisztina téren egész nap kézműves foglalkozások, hagyományőrző játszóház, valamint kedvezményes könyv- és játékvásár lesz szombaton 10:00 és 18:00 óra között. Nem csak a meseboltban, hanem a templom melletti Gesztenyésligetben is lesznek programok, meseszínházzal, képességfejlesztő foglalkozással. A helyszínen Kun Fruzsina festőművész dedikálja meseillusztrációit.

Tétényi Művelődési Központban
Zöldág Fesztivál néven megrendezett gyerekprogramok lesznek Budafokon, szombaton 10:00 órától. A környezettudatos előadáson, s papírból készült előadás mellett, a Makám együttes is fellép 17:00 órakor, Ákom-bákom címmel.

Marczibányi Téri Művelődési Központ
Minden szombaton 14:00 órától 15:30-ig nemezelő műhely van a művelődési házban, s a nemezkészítés ősi hagyományait elevenítik fel a szervezők. Belépő: 1.000,- Ft/fő/alkalom + anyagköltség.

Millenáris Park
Az Állatok Világnapjának kapcsán szombaton 10:00 órától olyan előadások és programok lesznek, amelyek mind valamilyen módon kapcsolatban vannak az állatokkal. A nap a szokásos Tipegő topogóval kezdődik 10 órakor, majd ráültethetjük a gyereket pónilóra, aztán Gágogó koncert is lesz 15:00 órakor, egyszóval, ha a gyerek állatbarát, szerezzünk neki örömöt és vigyük ki a Millenáris parkba.

VIDÉK
Szombathely
Az állatok világnapja alkalmából Bozsokon családi vadászprogramot szerveznek szombaton 8:30 órától, s várnak minden természetkedvelő általános iskolás felső tagozatos diákot, szüleiket és tanáraikat egy szakmai terepgyakorlatra és baráti kirándulásra. Közösen megtekinthetitek az Írottkő Állattenyésztő Farmot, s 4 km-es gyalogtúrát tehettek Kőszeg-hegyalja erdejében. Lesz vadászbemutató és az ebédet is közösen készíthetitek el.

Debrecen
Szombaton Józsai szüreti nap lesz a Józsai Közösségi Házban 10:00 órától. Vendég zenekar a Desperado együttes lesz. (18:10). A Kölcsey Konferencia Központban vasárnap 9:30 órakor Kolompos mulattság lesz, Én elmentem a vásárba címmel.

Villány
Ez egy olyan program, ahol a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. Szombaton ugyanis Vörösbor Fesztivál lesz, s 11:00 órától Nagy Bandó András és Nagy Natália mutatja be és dedikálja gyermekköteteit, Gyöngykaláris címmel.

Lakitelek
Szombaton 9:00 órától Őszköszöntő Szüretinap, felvonulás és bál lesz a BACCHUS Borozó udvarában. Lesz főzőverseny, valamint házi pálinka- és bor verseny, ami leginkább a szülőket izgathatja fel. A gyerekek a népi játszótéren örömködhetnek, ahol körhinta lesz, meg sajtlabirintus (elképzelni is nehéz), valamint hordólovaglás és még lovagi torna is.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Miután a nagyszülők, vagy a bébiszityó átveszi a terepet (vagy előtte, bár akkor az egész kutyafuttában történik), nyaljuk ki a fizimiskánkat rendesen, kell az nekünk, higgyük el! Keressük meg a beszáradt szempillaspirált, a tövében eltört rúzst (és nyomjuk össze megint). Költözzünk be a fürdőszobába és egy röpke óra alatt, vagy kettő, varázsoljunk a fejünkre egy maszkot, amitől fiatalnak, trendinek és egyáltalán nőnek érezzük magunkat (megjegyzem, sokkal szebbek vagyunk nélküle, de a smink, ha megyünk, kell és kész).
Pénteken José Padilla koncert lesz az A38 hajón 22:00 órakor, s bár a zene nagyon kifinomult, ha a gyerek éjszakai műszakot tart vigyázzunk, mert hamar lebillenhet a fejünk, főleg, ha boroztunk is. Szombaton is szálljunk hajóra, mert ugyanitt Kiscsillag, Csámisi és Mannöken ProlEtarZ lesz 21:00 órakor.
Szombat este (is, ugyanis okt. 3-5-ig van, lesz) a Gödörben (és a Klinika Moziban, Corvin tetőn, Merlinben, Take Five-ban) Hangfoglalás néven, Magyar Zenei Seregszemle és Hangszerkiállítás lesz. Érdemes a Ludditákra kimenni 22:40-kor.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek