SZÜLŐSÉG

A gáti keringés fenntartása fontos a terhesség alatt

2008. szeptember 30., kedd 12:45

Sok nő azért próbálja ki szülés után az intim tornát, mert olyan problémáira keres megoldást, mint a vizelettartási nehézség, a terhesek pedig a gátvédő vajúdástechnikát szeretnék elsajátítani. Miért jó az intim torna? Szakértőnk válaszol. A testünk természetes formaváltozáson megy keresztül a várandósság idején. Így medencei szerveink is másképpen helyezkednek el, ha a baba a pocakban van: a harmadik harmad már nagyobb működésbeli változást jelent a mamának. Az izmok sem olyanok, mint baba nélkül. "Érdemes elfogadnunk, hogy a hüvely maga terhelt, a hólyag nyomódik a mellső falba. Ilyenkor egy hirtelen mozdulat nem várt tüneteket okozhat. Bárhol kerülhetünk ilyen kellemetlennek gondolt helyzetbe, erre jó felkészülni. Az altest kontrolljára ilyenkor jobban érdemes figyelni" - tanácsolja Tóth Andrea intim torna oktató. A kontroll nem állandó ellenőrzés, sokkal inkább az izmok tréningjének megtanulása, a lehető legerősebb gáti erő megtapasztalása.

"Üljünk egyenes derékkal, figyeljük a 3-4 csigolya közötti területet, amit úgy könnyű megérezni, ha a két lapockánk közötti szív mögötti testterületre gondolunk. Ott képezzünk egy képzeletbeli támaszt. Alapvető tartási pozíció ez, amely kihat a gáti izmokra is, így kevésbé terheljük a medencei részt, a babát és a gáti izmokat. Sok gyakorlást igényel, ha ezt a figyelmet már minden mozdulatunkba bele akarjuk vinni.", tanácsolja Tóth Andrea.

A teljes gáti keringést a várandósság alatt is fent kell tartani. Álljunk négykézláb a földön és végezzünk nagy terpesztést hasi belégzéssel, majd a csípőt kissé a pocak irányába billentjük, összeszorítjuk a farizmot, összenyomjuk a térdet, kilélegzünk, és természetesen a gáti összes mozdítható izmot is összeszorítjuk. Ezzel biztosítjuk az egészséges medencei keringést: napközben többször is végezhető. A tréningen természetesen sok hasznos gyakorlatot megtanítanak, amelyek mind alkalmazhatók a várandósság alatt és után is, számol be az oktató.

Tréningek: 2x6 óra intenzív: Október 3-4 16-22 óráig. (Grafológiai elemzéssel, ez most speciális ajándék a résztvevőknek) Október 16 és 22-én. 18 ooo Ft. laza nadrág és felső ajánlott. Helyszín: VI. Benczúr u 5 sz.

A Porontyon beszámoltunk róla, mi minden történik egy foglalkozáson, Moon élménybeszámolójából kiderül, hogy az intim torna elsajátítása nem egyszerű feladat, mivel az erősíteni kívánt izmok rejtetten helyezkednek el. Az órák egyik legfontosabb feladata pedig az, hogy a nő elfogadja teste intim területeit.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.30 13:30:23nyunyóka

  Mindenkinek ajánlom Kriston Andrea: Intim torna c. könyvét! Én abból tanultam meg a gyakorlatokat, amit a terhességem óta végzek napi rendszerességgel (kb. 10 perc naponta).

  A szülés után is pikk-pakk helyrejöttem, még a nődokim is megdícsért. :)

 • 2008.09.30 14:19:17jucili

  Csatlakozom nyunyókához!

  Császár után nem, de a spontán szülés után tapasztaltam bizonyos dolgokat.

  3 hónaposan megfázás, hapci, pisi be, apu pedig el a könyvesboltba...

  Szintén pikk-pakk...

 • 2008.09.30 14:29:43Jedenew

  Én annyira, de annyira szeretném elolvasni ezt a könyvet... És itt is van a polcomon. Mikor terhes lettem, egyből megvettem mint kötelezőt. Hónapok óta nézegetem. De mikor felütöm, és próbálom megkeresni, hogy hol is vannak a gyakorlatok, mindig abba futok bele, hogy küldjünk szeretetet, pozitív energiákat stb. a szerveink felé. És nevezzük őket valami szeretetteljes néven. Itt mindig leteszem. Pedig szülésig már sürget az idő.

  Szóval azt mondjátok, hogy tegyem túl magam a borzasztó stíluson és a 80% körítésen, és keressem meg a lényeget?

  Tényleg nagyon kíváncsi vagyok, milyen vélemények vannak még a könyvről.

 • 2008.09.30 14:39:44nyunyóka

  Jedenew, szerintem kezd kb. a 128. oldalon...

  Bár az előtte lévő részeket is jó, ha átolvasod, csak hogy megértsd a "mechanikát", persze a bla-blát kihagyhatod :)

  Állj neki minél előbb, hidd el, nagy hasznát veszed majd!!!

 • 2008.09.30 14:40:35Pandi

  Jedenew, szerintem ne vacakolj, inkább nevezd őket Mucikámnak, vagy Mókuskámnak, tökmindegy, de szülés után néhány hónapig(?) tutira nem lesz időd belemélyedni a témába, ha addig nem sikerült elsajátítanod.:)

 • 2008.09.30 18:02:20háromnegyed

  a sztimre kismamatornáján is van intimtorna rész. nekem nagyon bejött, egyrészt mert nem tudtam, hogy mennyire szabad sportolni (és ott legalább mozoghattam, ha nem is sokat) és az intimtorna jó volt, nagyon sokat segített szülés közben. a bába azért (is) döntött a gátmetszés nélküli szülés mellett, mert úgy látta, hogy képes vagyok kontrollálni magam.

 • 2008.09.30 18:17:37Vowel

  szentimrés tornán tényleg volt intimtorna, de sajnos ez nem elég a boldogsághoz...:D

  asszem nekem is kell egy ilyen könyvecske.  egyébként IMÁDTAM a kismama tornát, a délelőttit, mert azon nem voltak olyan sokan...:D

 • 2008.09.30 19:07:44macskosz

  A Kriston féle intimtorna könyv jó, amennyiben az elejét átlapozza az ember mert ott csak a rizsa van (leütésszám, leütésszám....) de később ahol már a valódi intimtornáról van szó, ott már valóban hasznos infók vannak.

 • 2008.09.30 19:51:12Whorehouse Blues

  A legutóbbi 13 posztban volt 1 db. gáti keringés, 1 db. otthon szülés, 1 db. agyhártyagyulladás, 1 db. mérgező tejtermék, 1 db. abortusz, 1 db. tüdőembólia, 1 db. újszülötthalál és 1 db. gátmetszés, én nem tudom, nekem az utóbbi napokban hashenna ide, hétvégi program oda, az egész Poronyty klór, aldehid és tenzid elegyétől szaglik, nem csoda, hogy Abigél is vonyítva hisztizik, engem is kiver a víz a kórház szagától.

 • 2008.09.30 20:51:05panka

  A Kriston-könyv szerintem is hasznos, csak az álszentségével nem tudtam mit kezdeni. Azt írja, beszéljünk nyíltan az intim testrészeinkről, legyünk velük jóban, erre ha a gyakorlat szerint meg kellene érinteni a kezünkkel, az illusztráción a homlokát böködi az Andrea. Még ilyet!

 • 2008.09.30 21:54:51Macskacico

  Itt ahol lakom az egeszsegbiztosito visszaterit 10 alkalmat ilyen celu kezelesre. Az egesz ugy nez ki, hogy az ember egy erre szakosodott szulesznovel egy szonda segitsegevel ujraizmositja az egesz gatat.

 • 2008.09.30 21:55:38Macskacico

  Szerintem ez egyebkent hatekonyabb, mint az intimtorna.

 • 2008.09.30 22:05:41Medellin

  Macskacico: És az mi? Vagy mit csinálnak? Erről komolyan nem hallottam még! (És most nincs kedvem utánakeresni a neten:)

 • 2008.10.01 16:56:14Anatómus

  Okoska, ne a szexuálpszichológussal konzultáljon az, aki gátvédelemmel akar szülni! Molnár Tamás gátja és medencefeneke teljesen másként néz ki, mint a nőké. Kegelből ki lehet indulni, de ma már az első gyakorlatot (ha megnézed az általad ajánlott linket) is elavult és egészségkárosító folyamatnak értékelik (az urológusok is). Ideje lenne javítani a honlapon. Szóval, határozottan tilos a pisilés közbeni gyakorlás, mert a reflexet kiolthatja és vizeletretenciót okoz a hólyagban, ami persze sokkal kedvezőtlenebb eredmény, mint az, hogy megtapasztaltad, hol van a hüvelyed. A pisielállítós gyakorlatot a kellően amerikai (értsd prűd) megfogalmazáshoz kellett kitalálni, mert hálistennek a húgycső a hüvely elülső falába van beágyazódva, így rá lehet jönni, hogy más érzet, mint a végbél záróizmának összehúzódása. De aztán netovább!

 • 2008.10.01 18:54:12babó

  a szt imrés terhestorna gyakorlatai nekem is kevésnek tűntek, bár a tornát élveztem. végül császár lett, de mivel jön ketteske, most újra rá kéne kapcsolni. (ja, a délelőtti szt imrés torna mikor van?)  kérdésem lenne a fent hirdetett tornáról: hogy működik ez a 2x6 óra? nem vagyok egy őstehetség, sztem nem elég két alkalom, hogy megtanuljam, hogy kell. és különben is: nyilván nem lehet 6 órán keresztül tornázni. akkor meg mi van benne még? nekem szimpibb lenne 6x2 óra...

  valami más helyet tud valaki?

 • 2008.10.02 13:24:16nyunyóka

  babó, szerintem tökéletesen meg lehet tanulni a gyakorlatokat könyvből is

 • 2008.10.02 13:43:47babó

  nyunyóka  jól hangzik, olvasni amúgy is jobban szeretek, mint tornaterembe járni... és itt mégcsak nem is láthatja rajtam az oktató, hogy jól csinálom-e vagy sem. :))

 • 2008.10.02 13:50:41nyunyóka

  babó

  ugye, és még csak ki sem kell mozdulnod otthonról :)

  Én egyébként egy délután alatt elsajátítottam az "anyagot" :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta