Agyhártyagyulladás: oltassunk vagy ne?

Miután javarészt kifogytunk a kötelező oltásokból, s a 18 hónapos is emlékeztető csak, a három éves meg egyenesen törölve, szóval kezdjük el vesézni az ajánlott oltásokat. Mert szerencsére, vagy éppen szerencsétlenségünkre, egyre több betegség ellen van lehetőségünk szúratni a gyereket, s ki többet, ki kevesebbet használja ezt ki. Az első témánk az agyhártyagyulladás elleni oltás, melynek beadásán a betegség súlyosságát tekintve, valószínűleg minden anyuka komolyan elgondolkodik.



A meningococcus egy olyan baktérium, ami veszélyes betegségeket okoz, úgy, mint agyhártyagyulladás vagy vérmérgezés. A meningococcusnak legalább 13 különböző fajtája létezik, s a különböző oltások a különböző szerológiai csoportok ellen nyújtanak védelmet, a betegségeknek pedig csak a fele gennyes agyhártyagyulladás. Az agyhártyagyulladás lappangási ideje 5-8 nap, tünetei kezdetben hurutos betegségre utalhatnak, majd nagyon magas láz alakul ki, s fejfájással, hányással folytatódik a folyamat. Hamarosan előfordulhat rángógörcs, eszméletvesztés, a bőrön és a nyálkahártyán bevérzések (meningococcus szepszis), valamint a jellemző tarkókötöttség, fényérzékenység és zavartság is. Cseppfertőzés útján terjed a betegség, de jóval nehezebben terjed, mint az influenza, csak igen szoros kontaktussal, sokan tünetmentesen hordozók csak. A korai antibiotikum adása hatásos kezelés, de a későn felismert betegség maradandó károsodáshoz vezethet, s halált is okozhat. Kisgyerekeknél nagyon gyorsan, 24 óra alatt végzetesre fordulhat. Előfordulása az őszi és téli hónapokban a leggyakoribb, így most különösen aktuális.

Nem árt, ha tudjuk, hogy hazánkban a B típusú meningococcus előfordulása a legvalószínűbb, s a legveszélyeztetettebb korosztály az 1 év alatti csecsemők. A C csoport is előfordul napjainkban egyre többször, ami viszont jó hír, hogy erre, valamint az A típusúra van oltóanyag. A rossz hír viszont az, hogy a B típus ellen nincs védőoltás, a betegség azonban nem járvány formájában bukkan fel.

Meningococcus C ellen, míg régebben csak 2 év felett lehetett oltást adni, ma már csecsemőkorban és kétéves kor alatt konjugált oltás adható. Az egy évesnél fiatalabbak két oltást kapnak, majd ezt egyszer ismételni kell. 2 és 5 év között (később is) pedig egy oltás elegendő, s a védettség mindkét esetben életre szóló, de csak a C csoport ellen. Az oltás beadható egyidejűleg más vakcinákkal is, csak külön végtagba, oltási reakcióként a szokásos tünetek jelentkezhetnek, láz, bőrpír, levertség formájában.

A pneumococcus baktérium által okozott agyhártyagyulladás (valamint tüdőgyulladás) ellen októbertől kötelező oltást kapnak a két év alatti gyerekek.

A nem kötelező védőoltás beadásáról orvosi javaslat után, már a szülőnek kell döntenie, ezért sokan nehezen tudnak állást foglalni a témában. Valóban szükséges a gyerekünk részére? Tényleg veszélyeztetett, vagy csak egy plusz szúrásnak és az esetleges mellékhatásoknak tesszük ki a gyerekünket a gyógyszergyártók fölöslegesen túlkampányolt marketingfogása miatt?

Az agyhártyagyulladás halálos betegség, s a legtöbb szülő, ha teheti, beoltatja a gyereket ellene, még akkor is, ha csak a meningococcus baktériumok kis százaléka ellen nyújt védettséget. Az sem elhanyagolható tény, hogy a gyerekorvosok, más nem kötelező oltásokkal ellentétben, javasolják az agyhártyagyulladás elleni vakcina beadását, a kérdés már csak az, hogy miért nem kerül bele a kötelező oltások közé.
Oszd meg másokkal is!
Mustra