SZÜLŐSÉG

Agyhártyagyulladás: oltassunk vagy ne?

2008. szeptember 30., kedd 10:25

Miután javarészt kifogytunk a kötelező oltásokból, s a 18 hónapos is emlékeztető csak, a három éves meg egyenesen törölve, szóval kezdjük el vesézni az ajánlott oltásokat. Mert szerencsére, vagy éppen szerencsétlenségünkre, egyre több betegség ellen van lehetőségünk szúratni a gyereket, s ki többet, ki kevesebbet használja ezt ki. Az első témánk az agyhártyagyulladás elleni oltás, melynek beadásán a betegség súlyosságát tekintve, valószínűleg minden anyuka komolyan elgondolkodik.A meningococcus egy olyan baktérium, ami veszélyes betegségeket okoz, úgy, mint agyhártyagyulladás vagy vérmérgezés. A meningococcusnak legalább 13 különböző fajtája létezik, s a különböző oltások a különböző szerológiai csoportok ellen nyújtanak védelmet, a betegségeknek pedig csak a fele gennyes agyhártyagyulladás. Az agyhártyagyulladás lappangási ideje 5-8 nap, tünetei kezdetben hurutos betegségre utalhatnak, majd nagyon magas láz alakul ki, s fejfájással, hányással folytatódik a folyamat. Hamarosan előfordulhat rángógörcs, eszméletvesztés, a bőrön és a nyálkahártyán bevérzések (meningococcus szepszis), valamint a jellemző tarkókötöttség, fényérzékenység és zavartság is. Cseppfertőzés útján terjed a betegség, de jóval nehezebben terjed, mint az influenza, csak igen szoros kontaktussal, sokan tünetmentesen hordozók csak. A korai antibiotikum adása hatásos kezelés, de a későn felismert betegség maradandó károsodáshoz vezethet, s halált is okozhat. Kisgyerekeknél nagyon gyorsan, 24 óra alatt végzetesre fordulhat. Előfordulása az őszi és téli hónapokban a leggyakoribb, így most különösen aktuális.

Nem árt, ha tudjuk, hogy hazánkban a B típusú meningococcus előfordulása a legvalószínűbb, s a legveszélyeztetettebb korosztály az 1 év alatti csecsemők. A C csoport is előfordul napjainkban egyre többször, ami viszont jó hír, hogy erre, valamint az A típusúra van oltóanyag. A rossz hír viszont az, hogy a B típus ellen nincs védőoltás, a betegség azonban nem járvány formájában bukkan fel.

Meningococcus C ellen, míg régebben csak 2 év felett lehetett oltást adni, ma már csecsemőkorban és kétéves kor alatt konjugált oltás adható. Az egy évesnél fiatalabbak két oltást kapnak, majd ezt egyszer ismételni kell. 2 és 5 év között (később is) pedig egy oltás elegendő, s a védettség mindkét esetben életre szóló, de csak a C csoport ellen. Az oltás beadható egyidejűleg más vakcinákkal is, csak külön végtagba, oltási reakcióként a szokásos tünetek jelentkezhetnek, láz, bőrpír, levertség formájában.

A pneumococcus baktérium által okozott agyhártyagyulladás (valamint tüdőgyulladás) ellen októbertől kötelező oltást kapnak a két év alatti gyerekek.

A nem kötelező védőoltás beadásáról orvosi javaslat után, már a szülőnek kell döntenie, ezért sokan nehezen tudnak állást foglalni a témában. Valóban szükséges a gyerekünk részére? Tényleg veszélyeztetett, vagy csak egy plusz szúrásnak és az esetleges mellékhatásoknak tesszük ki a gyerekünket a gyógyszergyártók fölöslegesen túlkampányolt marketingfogása miatt?

Az agyhártyagyulladás halálos betegség, s a legtöbb szülő, ha teheti, beoltatja a gyereket ellene, még akkor is, ha csak a meningococcus baktériumok kis százaléka ellen nyújt védettséget. Az sem elhanyagolható tény, hogy a gyerekorvosok, más nem kötelező oltásokkal ellentétben, javasolják az agyhártyagyulladás elleni vakcina beadását, a kérdés már csak az, hogy miért nem kerül bele a kötelező oltások közé.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.30 16:54:13marr78

  elég durva... és jóba van még a házidokival?

 • 2008.09.30 16:55:52Tünde_32

  Iszonyúan kiakadt! Bement hozzá és elmondta mindennek, ami eszébe jutott... Szerencsére nem lett tragédia a vége.

 • 2008.09.30 17:05:32SKata

  Pöttön,én azokban a napokban annyit aggódtam és olyan lelkiismeret furdalást csináltam magamnak amiatt,hogy mivel nem adattam be a Rota ellenit,most majd biztosan....de elég volt!!!!Megteszem,megtesszük,ami tőlünk telik és kész!De beviszed a homokozóba "kutyaszartortát" építeni és máris elkaphat bármit!Mondjuk a maga 1,5 évével az enyém még csak egyszer volt homokozó közelében,de nem hiszem,hogy emiatt bármiről is lemaradt volna.

  Szóval kedves Pöttön,nyugi:)!!!!

  Amúgy állítólag a szekszárdi kórház gyerekosztálya folyton tele van Rotásokkal és nem feltétlenül otthonról hozták:(!

 • 2008.09.30 17:06:36oroszlanka

  Hát igen, a háziorvosnál kezdődik a bizalom a magyar egészségügy iránt. Az a legszomoirúbb, hogy az ilyen kontárok (vagy idióták) miatt az egésztől undorodom.

  Én biztosan tovább osztottam volna.

 • 2008.09.30 17:08:11marr78

  szegény biztos teljesen kiakadt. Kicsit talán az is "rossz", hogy októbertől ingyenes ez az oltás, és ő akkor - gondolom én - fizetett még érte, amikor beadatta. Merthogy a velvetes cikkben ott a link, hogy ingyenes lesz holnaptól, nem?

 • 2008.09.30 17:11:59kisbibe

  Mi ma voltunk a dokibácsinál, beteg a kislányom és jöttek egy tájékoztatóval, hogy olvassam el és ha szeretném beadatni a pneumo elleni oltást, ki kell töltenem egy papírt és rendelik nekem a vakcinát. Így mindenkinek szóltam ismerősi körben, aki odatartozik, hogy menjenek. Nekem se szólt senki, de mától mi már előjegyeztettük, ugyanis annyi oltóanyagot kérnek.

 • 2008.09.30 17:43:16oroszlanka

  és meddig kell várni a cuccra??

 • 2008.09.30 18:52:11B-

  Én még ott tartok, hogy csak "indokolt esetben" lesz ingyenes (koraszülött, közösségbe járó stb), mert nincs elég, de lehet, hogy tévedek.  Meséltem, hogy több gyerekorvos van a családban-közeli barátok között. Egyik mesélte, hogy egyszer hazaküldött egy lázas beteg gyereket, hogy megfázás, igyon teát, aludja ki, vegyen be lázcsillapítót stb. Aztán kiderült, hogy tüdőgyulladás, panaszt is tett az anyuka. Szegény csaj elég nehezen dolgozta fel a lelkifurdalást. Ezt csak azért meséltem el, hogy tudom, hogy ha az én gyerekemmel történt volna az eset, leszarnám az orvos lelkivilágát, de azért egy-egy ilyen eset nekik is nehéz (már ha tiszteséges emberek), őket is sokáig nyomasztja. Gondolhatjátok, hogy ezek után sokkal óvatosabban járt el a kis betegeivel...

 • 2008.09.30 18:53:36B-

  Mondjuk ha az ilyen esetek után elmondanák az érintetteknek, hogy nekik is rossz meg elnézést kérnének, akkor biztos, hogy nem így néznének rájuk a civilek. De ezt meg irtó nehéz megtenni a gyakorlatban.

 • 2008.09.30 20:36:43Subbantósdi

  "Subbantósdi: "akkor is születtek és nőttek fel gyerekek anélkül, hogy agyhártyagyulladást vagy hasonló betegségeket megkapjanak "

  No, ilyet egy anya hogy képes leírni? Asszed csak a más gyerekével történhet meg? Mert a szomszédasszony mesélte, hogy a barátnője látott már olyat, aki hallotta valakitől, hogy a ..."

  ruju:csak azért nem sértődöm meg a hangvételen, mert később látttam, leírtad, Win-nek címezve, hogy Te gondolkodás nélkül adatod be az oltásokat és ha van igazi paramami, az Te vagy. Legalább beismered ezeket és van önkritikád.

  Én meg inkább vagyok a másik véglet, még sem bántok meg senkit ezzel...Eddig legalábbis azt hiszem, nem tettem...

  És valóban, elfogulatlan, már ha ilyenek léteznek, szakemberek véleménye engem sokkal jobban izgatna itt, mint hogy most egymás fejéhez vágjuk azt, hogy "Te most rossz anya vagy vagy sem", hangvételben a oltással kapcsolatos elképzeléseinket.

  Amúgy az állításomat tartom, mikor még nem volt ilyen információ áramlási szabadságé és nem merült fel, hogy vannak újabb oltóanyagok, senkinek nem hiányoztak ezek az oltások...

  Már bocs, de nekem is van anyám és nagyanyám és mikor mondom, hogy ennyi és annyi új oltás van, Ők bizony szkeptikusok, hogy nézzek utána és hogy valóban jó-e, hogy ennyit adunk be és milyen időközönként, arra legalább ügyeljek...Pedig már bocs, de szeretik az unokáikat, szóval sem én, sem a családom nem arról híres, hogy NEM JÓ ANYÁK...:o(

  Ezekre a kirohanásokra amúgy elég érzékeny vagyok, úgyhogy lehet eztán támadni engem, de ha ilyet érzek, mindig úgy érzem, vissza kell dobnom a labdát, ahogy módom van rá.

  És igen, én is meggondolom, milyen oltást adjak be, ami ajánlott és fizetős, de nem akarom kipipálni, mint egy lottószelvényen, hogy minden megvan és kész, mert csak így van meg a lelki nyugalmam ebben a témában.

 • 2008.09.30 20:41:39Subbantósdi

  És persze, mindig is voltak, vannak és lesznek sajnos olyanok, akik elkapják a pneumococcus által generált betegségeket, régen is voltak ilyenek, meg most is, csak most jobban hallunk ezekről... én nem látom arányaiban annyira veszélyesnek ezt a dolgot, hogy oltassak ellene.

  Amúgy az az érzésem, hogy sokunknak ez nem volt addig ilyen lelkiismereti dolog, míg meg tudták magukat nyugtatni azzal, hogy igen, jó lenne, DE NAGYON DRÁGA, ezért nem...

  Most meg hogy ingyenes lesz állítólag, de én ezt nem hallottam még meggyőző forrásból, hogy minden két éven alulira ez igaz, hirtelen akkor most nagyon szükséges a beoltatás, mert különben mi lesz, másnap már jön a betegség és mi nem vagyunk felkészülve...

  Szóval egy kis hisztit érzek a dolog körül, amit csak az generál, hogy most nem találnak az anyák már magyarázatot maguk előtt sem, hogy miért is nem adatják be, mert hát ingyenes, állítólag.

  A betegség, ha akart jönni, jött volna mindeddig is, míg nagyon drága oltóanyagról volt szó...

 • 2008.09.30 20:49:22B-

  Subbantósdi: az OK, ha azt mondod, nem adatod be az oltást, mert kicsi a kockázat és ahhoz képest túl drága. Ez így korrekt. De azt kijelenteni, hogy eddig is voltak, akik felnőttek oltás nélkül, elég rossz ízű kijelentés, tekintve, hogy tudjuk, hogy olyanok is voltak, akik nem nőttek föl, vagy egész életükben hordozták a nyomát. Így amit mondtál, kicsit olyan "hulljon a férgese"-szerű volt. Vagy olyan "mindig is haltak meg gyerekek agyhártyagyulladásban, mégse hiányzott senkinek az oltás".  Mindig fals kijelentés, hogy "eddig sem volt ez meg ez, mégis felnőttek a gyerekek", mert egyrészt egy csomó gyerek NEM NŐTT FEL, hanem eltemették, másrészt meg azért, mert régen így volt, attól még mi csinálhatjuk jobban is, nem?

 • 2008.09.30 21:07:13kockpit

  Rota vírussal azért fekhet Rota ellen oltott gyerek kórházban, mert nem minden Rota törzs ellen véd az oltás. Meg azt is hallottam, hogy magától az oltástól kapták el, méghozzá úgy, hogy a gyerek megkapta az oltást, akkor a családon meg végigment, és a gyereknek nem lett baja.  Kicsit meglepett, hogy Subbantósdi szavai mennyire félre lettek értve - nekem legalábbis az jött le VÉGIGolvasva a hozzászólását, hogy nem feltétlenül felelőtlen az a szülő, aki nem adatja be, és nem lehet tudni, mekkora a média nyomása.  Én meg kicsit el vagyok keseredve, mert írtam itt korábban, hogy az MMR után 2-3 héttel a gyerek zsinórban napokig vesztette az eszméletét, de hála istennek a 18 hónapos oltás nem viselte meg. Hát, kissé elkiabáltam, 4 héttel vagyunk túl a 18 hónapos oltáson, 1 hete megint veszti a gyerek az eszméletét.

  Semmi ajánlott oltást nem kapott meg eddig, a Pneumo-n gondolkodtam. Eddig. Most meg pillanatnyilag azt mondom, hogy nincs az az isten, hogy én magamtól még egy oltást engedek beadatni a gyerekemnek. A kötelezőket muszáj, de kész, ennyi.

  És igen, lehet, hogy baja lesz, és igen, lehet a köveket dobálni, hogy de bezzeg ez és ez ellenis be lehetett volna oltatni...

  De pillanatnyilag én azt se tudom, hogy nála ezek a kötelezők hogyan csapódnak le hosszútávon... :(

 • 2008.09.30 21:13:53ditakai

  kockpit,  minden együttérzésem  pont erről beszéltem a fentiekben, amikor a mellékhatásokról adott tájékoztatás hiányosságait kifogásoltam - megspékelve mindezt azzal, hogy a védőoltás mégcsak nem is teljes garancia a védelemre...

 • 2008.09.30 21:33:29kisbibe

  Subbantósdi!

  Szhelyen, ahogy írtam ma szóltak, hogy rendelik apneumos oltóanyagot (most délután töltöttem ki a papírt és olvastam el újra a tájékoztatót róla), okt. 7-e után kell időpontot kérnem és vihetem oltatni a kicsit. Szóval nálunk elkezdték az előkészületeket és mi egyáltalán nem tartozunk az indokolt esetekhez.  És mi beadattuk volna neki 2 éves kor után, mert nagyon ajánlotta a gyermekorvosunk.  Már csak azt nem értem, miért éri meg jobban kétszer bökni a kicsiket 2 év alatt és miért nem egyszer 2 év fölött?! Tudja valaki a választ?!

 • 2008.09.30 21:36:03ruju

  Subbantósdi, ne haragudj, nem azért "dobáltam rád köveket" (?) mert nem adatsz be oltásokat, mert simán elfogadom, sőt néha irigylem is a lazaságot másoktól. Hanem azért mert nem tartom korrektnek az effajta kijelentéseket, B- egész jól leírta, miért. És jöhetne itt a közhelyezés még az orvostudomány többi vívmányával, amik nélkül szintén nem halt ki az emberiség, bár tény, hogy ennyire nem voltunk túlnépesedve.

  Ilyen kijelentéseket az az ember mond, aki még messziről sem volt érintett hasonló esetben (?).

  Az meg, hogy rossz anya vagy, vagy sem, nem az én kommentemben volt, ha egyáltalán. Beleolvasni nem ér és kár is.  A témához vissza, már fentebb is írtam, hogy túl sok az információ, amiből laikusként lehetetlen leszűrni, hogy mi az, aminek hinni lehet. Én hosszas keresgélés után találtam 1 db családorvost, akinek megpróbálok hinni, és aki elfogadja, hogy ha kételkedek, megkérdezek egy másik orvost is (persze oltás témában ez hülyeség, de a fiam asztmájában már nem annyira). Szóval próbálom az ő tanácsait követni, mert nagyjából egybevágnak az elképzeléseink. Másképp nem menne.

 • 2008.09.30 21:36:58ruju

  kisbibe, sztem, hogy minél előbb kezdődjön a védettség. Talán.

 • 2008.09.30 21:47:29kockpit

  Úgy tudom, azért böknek 2 éves kor alatt, mert veszélyeztetettebb korosztály. (Viszont mellékhatások szempontjából is.)  És úgy tudom, azért kell többször bökni őket, mert nincs kialakult immunrendszer, ezért nem biztos, hogy megfelelő hatást vált ki. És valójában nem "emlékeztető" oltások ezek, hanem nem biztos, hogy az első hatásos volt.  Alapesetben én is azt gondolom, hogy olyan orvost lenne érdemes találni, akinek a szavában megbízik az ember. De őszintén szólva, nekem az lenne megnyugtató, ha ugyanaz az orvos x-nek és y-nak nem feltétlenül ugyanazt javasolná, hanem családi kórtörténet alapján esetleg homlokegyenest ellenkező dolgokat.

 • 2008.09.30 21:53:37ruju

  kockpit, ebben is van valami, de akkor meg azért nem bíznánk meg az orvosban, mert miért mondta x-nek azt nekem meg ezt? :-DDD

 • 2008.09.30 22:06:22oroszlanka

  Azt hiszem megtudtam mindent, amit kell: www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/holnap_indul_pneumococcus_vedooltasi/120474/

  Kivéve egyet, bemegyek az orvoshoz, persze a gyerekkel együtt, kérem (kitöltöm az igénylőlapot) és utána mikor mehetünk vissza hozzá?

 • 2008.09.30 22:10:21oroszlanka

  A cikkben egy érdekesség tetszett a legjobban: Az Országos Epidemiológiai Központ valamennyi háziorvos számára módszertani levelet küldött a 2008. évi védőoltásokról, így a pneumococcus védőoltás szakmai módszertanáról is.

  Mi lehet egy ilyen levélben? Hogyan kell megszúrni a gyereket?

  Persze vannak olyan orvosok, akiknek erre szükségük van, de ez a levél...

 • 2008.09.30 22:13:38kockpit

  Ruju, ha az orvos hetedíziglen kikérdez a felmenőid hogylétéről, akkor azért csak megbíznál benne...

  Lehet, hogy nem kéne mindenkivel pár órás konzultáció, de azért közvetlen családban előforduló nagyobb betegségekről eshetne pár szó.  Különben annak idején, amikor a gyerekorvos csecsemőlátogatóba jött az egyhetes gyerekemhez, én rögtön nekiestem, hogy milyen védőoltások vannak, mikor lehet beadatni stb. Ő meg mosolygott, és mondta, hogy talán először a kötelezőkön legyen túl az a gyerek, meglátjuk, azokat hogyan viseli... És milyen igaza volt...

 • 2008.09.30 23:17:26tikktakk

  uj hozzaszolokent- sajnos csak ekezetek nelkul tudok irni- szoval eddig csak olvasgattam a porontyot, es erdekes volt a sokfele velemenyt hallani,

  az utobbi ket temaban viszont ugy erzem hozza kell szolnom: baratnom, orvos csaladdal a hatterben, gyerek orvos anyukaval megbeszelve, a 2 ev koruli kjisfianak beadatta a tudogyulladas elleni vakcinak, mondvan megy a gyerewk bolcsiba, jo lesz egy kis vedelem-

  na erre a gyerek 2 oldali tudo es mellhartya gyulladassal 3-4 hetig fekudt az intenziven, 3 hetig semmilyen gyogyszerre nem reagalt a kis szervezete......meguszta

  azt mondtak kb 5 % az esely egy ilyen esetre, azt nem tudom, hogy egy atlag gyerek, aki alig jar kozossegbe, otthon van anyukajaval, mekkora esellyel kap el egy ilyet, de en ezek utan azt mondtam, koszi,nem.....( 2 eves a kisfiam, es a 18 honapos oltas utan kb egy hetig kezelhetlen volt, olyan siro es hasfajos tuneteket produkalt, mint kiskoraban)

 • 2008.09.30 23:19:04tikktakk

  elnezest az elirasokart, kicsit kesore jar, es most is a eppen a foga jon , ezert keveset alszunk ejszaka

 • 2008.10.01 00:41:05eino.

  Én adattam, Meningococcus C ellen.

  Maximálisan oltáspárti vagyok. Ha tudtam volna, hogy van bárányhimlő elleni is, akkor azzal is beolttattam volna a gyereket, és akkor talán én sem kapom el, és fekszem 5 napig olyan lázban és fájdalomban, hogy a vécé négykézlábas megközelítése is felér egy komoly teljesítménytúrával.

  Ja, a bárányhimlőt amolyan enyhébb gyerekbetegségnek tartják. Hát a lányom sem volt túl jól, igaz, ő ,,csak" 3 napig volt 39-40 fokban.

 • 2008.10.01 00:42:58eino.

  Tikktakk, ez szomorú :(  Az enyém 2,5 évesen oltás nélkül kapott tüdőgyulladást. Szerencsére azért nem került intenzívre.

 • 2008.10.01 00:47:24verkaverka

  Tiktakk mire 5 % az esély? Oltás szövődményként négy hetes tüdőgyulladásra? Nem értem az egészet. De 5 % BÁRMIRE túl sok esély...

 • 2008.10.01 06:26:07Subbantósdi

  Kedves ruju és B-: Én nem folytatom ezt a parttalan vitát, de két dolgot elmondanék.

  "No, ilyet egy anya hogy képes leírni? " Nálam ez kb. az azt jelenti, hog milyen anya vagyok, felelősség-kérdése, stb.

  Úgyhogy ruju, már bocs, de Te ezt leírtad, Tőled idéztem.

  A másik pedig, hogy visszautasítom azt, hogyha bárki, jelen esetben B-, Te voltál, aki a számba adtál olyat, ami még kósza módon sem fordult meg a fejemben, miszerint "hulljon a férgese" szerintem.

  Nem szeretem, hogyha olyan színben tűntetnek fel, amit nem én mondtam és olyat adnak a számba, amit nem mondtam és szövegem alapján nem is mondhattam volna.

  Nálam ha valaki beteg, bármilyen betegséget értem, nem férges attól, már bocs.

  További jó napot, én azt hiszem, annál értékesebb az időm, hogy ezen a poszton időzzek.

 • 2008.10.01 09:26:02ruju

  Subbantósdi, egy utolsó reakció tőlem, bár gonodolom nem fogod elolvasni :-D  A kérdésem azt jelenti, amit. Ha valakinek gyerekei vannak - és meglátásom szerint ráadásul még JÓ ANYJA IS A GYEREKEINEK - akkor hogy hangozhat el islyesmi a szájából. Ennyi. Ez a tipikus "más gyerekével fordulhat csak elő, na bumm, az emberiség attól még fennmarad". Ezt írtad, más szavakkal.  Amúgy meg nyugodtan kiolvashatod a méltatást is, márhogy sokszor irigylem a lazaságodat. És ez sem NEGATÍV minősítés.

 • 2008.10.01 09:35:11B-

  kockpit: nem lehet, hogy valami krónikus betegsége van a gyerekednek? Szerintem 3-4 hét már túl nagy időtávolság ahhoz, hogy csak az oltás utóhatása lehessen az eszméletvesztés.  Ráadásul ebben a korban elég gyakran kapnak oltásokat, lehet, hogy a 2 dolog párhuzamosan zajlik, de egymástól függetlenül.

 • 2008.10.01 11:28:48kockpit

  Nincs semmilyen betegsége, teljesen egészséges amúgy. Hétfőn voltunk vele EEG-n az se mutatott semmit, és amúgy sincs semmi baja, egyszer volt torokgyulladása 20 hónap alatt, egyszer meg megfázott. Ennyi. Koránál értelmesebb, többet tud, rengeteget dumál, szóval semmi lemaradás nem figyelhető meg nála, épp ellenkezőleg.

  Most már nem is volt sok oltás, 5 hónapos kora óta volt ez a 15 hónapos meg a 18 hónapos.

  És érdekes módon mindig 2-3 hétre rá kezdődött ez az eszméletvesztés-sorozat. És különben nem szokta elveszteni az eszméletét, tehát volt 3 tünetmentes hónap.  Ja, és mondták, hogy hát biztos a dackorszak szerepe. Hát biztos... Sose hiszti miatt ájul el, olyankor nagyon ügyel arra, hogy vegyen levegőt és tudja folytatni - hanem ha fáradt, elesik és nagyon sír, akkor a sírásból ájulás lesz.  A hosszútávú mellékhatásait az oltásnak nemcsak nem vizsgálják, de nem is foglalkoznak vele.

 • 2008.10.01 14:51:54ditakai

  Kockpit,  abszolút osztom a véleményed, de sok az olyan ember, aki kifejezetten azt várja el az orvostól, hogy a patikában kapható összes szart adagolja bele a gyerekbe - hogy majd jóóó egészséges legyen - ha meg mégis beteg lenne, akkor fel vannak háborodva, ha nem kapnak egy kis szatyorra való pirulát - lehetőleg valami bombabiztos antibiotikummal spékelve.  Az a baj, hogy ezt az oltás témát úgy kezelik mintha teljasen kockázatmentes és ártalmatlan és elengedhetetlen dolog lenne. Tudom, hogy nagyon sok betegség szupermutánsba ment át a gyekekkorunk óta, de ez sajnos részben éppen annak köszönhető, hogy indokolatlanul erős szerekkel kezelik őket, és már semmi szerepe nincs jóformán az immunrendszernek, meg az ágyban pihenésnek meg a forró teának stb.

 • 2008.10.01 15:25:44cidre

  Kockpit, s nem mondták, hogy a lányodnak affektív apnoéja van? Barátnőm lányának ugyanez, ők is oltásra gyanakodtak, hogy az generálta, egész sokáig kísérte az életét (volt, hogy ritkult, volt, hogy sűrűsödött, volt, hogy ritkább volt ugyan, de hosszabbak voltak az ájulások... aztán szerencsére kinőtte.)

  www.babanet.hu/publ/apnoe.htm

  itt vannak infók.

 • 2008.10.01 17:43:15kockpit

  Fiam van... :) De az van neki.

  Csak érdekes, hogy az affektív apnoéja oltás után 2-3 héttel kezdődik és 1 hétig tart.

 • 2008.10.01 18:40:51eino.

  ,,Az a baj, hogy ezt az oltás témát úgy kezelik mintha teljasen kockázatmentes és ártalmatlan és elengedhetetlen dolog lenne."  Ditkai, a KÖTELEZŐ oltások igenis SOKKAL, életbevágóan kevésbé kockázatmentesek, mint maguk a betegségek, ami ellen adják őket. Teljes kockázatmentesség nincs, az a halál és a fogantatás előtt van csupán, de mi nem ezekről a fázisokról beszélünk.

  Inkább az a baj, hogy egyre többen, bizonyíték hiányában is azt gondolják, hogy a gyerekük az oltások miatt betegedett meg, és ez szűrő nélkül, tényként kerülhet nagy nyilvánosság elé. Attól még, hogy lehet hozzá köze, nem bizonyított senki semmit.  Egyébként kíváncsi vagyok az oltások 100 gyerekve nézett mellékhatására, mely komolyabb, mint szintén 100 oltatlan gyerek, akik diftériás környezetbe kerülnek. Ja, hogy ilyet már csak a fehér holló környékén találhatunk? CSak nem az oltás miatt?

  Akkor a torokgyíkról egy kis ismertető:

  ,,A betegség a XX. Század közepéig a megbetegedettek egyharmadát elpusztító gyilkos betegség volt. A védőoltások megjelenése szorította vissza a betegség megjelenését, ma már elsősorban a gazdaságilag elmaradt országokban fordul elő, ahol a védőoltások nem hozzáférhetők, vagy ahol egyéb okból elmaradtak a gyermekkori oltások (pl. vallási meggyőződésből)."  Az immunrendszer az oltásokkal pedig erősödik, ugyanis ellenanyag képződésre serkentik a szervezetet -épp ez a működésük lényege. Az antibio. más tészta, teljesen másként hat, tehát tényleg csak utólag (az oltás megelőzés) és nagyon indokolt esetben kellene alkalmazni. Ha tévednék, eü.-s cáfolatát várom.  Még egy: nem minden oltás hatékonyságában bízom, az influenza elleni a szüleimnél és több barátomnál sem ért semmit, de ennek megvan az oka.Akit érdekel, az itt elolvashatja:

  www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view?id=90

 • 2008.10.01 18:43:55eino.

  ,,Attól még, hogy lehet hozzá köze, nem bizonyított senki semmit."  Itt most a konkrét , itt leírt esetre gondoltam. Mert term. előfordul olyan is, hogy sajnos tutira az oltás az oka akár egy komolyabb bajnak is.

  Lehet, hogy az oltás beadása előtt lehetne valami allergiatesztet csinálni (hordozókra), vagy egyebeket nézni. Nem tudom, mi a megoldás, van, akinek ez a szakmája, annak kellene kitalálnia.

  Lehet, hogy ki is találták már, csak drága lenne? :/

 • 2008.10.01 19:15:57anyany6

  hát elolvastam a kommentek egy részét és eléggé vegyesek az érzéseim.

  nálunk nem lesz kétséges, hogy a kislányom igenis be lesz oltva agyhártyagyulladás ellen. az indokaim is komolyak. 1994 decemberében az akkor 4éves unokahugomat nagyon magas lázzal vitték haza az óvodából. egyből orvoshoz vitték, de nem kapott igazán semmi gyógyszert, meg semmit, továbbirányította a falusi orvos a közeli kisvárosba. ott ellátták, persze semmi érdemit nem mondtak és hazaküldték. még aznap éjszaka újra bevitték, mert hányni kezdett, nem tudott magáról és nem lehetett felébreszteni. aztán pár óva múlva meghalt.

  csak a boncoláskor derült ki, hogy végülis mi volt a baja. és igen, mindez csupán egy nap alatt, vagy még annyi idő sem volt...

  úgyhogy a család minden gyereke be lett oltva. csak sajnos későn.

  szerintem nem kérdéses...

  szerintem fontosak a védőoltások.

 • 2008.10.01 21:51:55monsterwoman1

  anyany!

  Most kapok pánikrohamot. Ma az esti fürdés után a kétévesemből egy kullancsot szedtem ki (erdőt jártunk ma). Nincs oltva a gyerek. Most biztosan két hétig árgus szemekkel figyelem.

 • 2008.10.01 21:53:33cidre

  bocs, kockpit, nem tudom, miért hittem, hogy lány :)

  a barátnőmék háziorvosa egyébként nem zárta ki, h az oltás közrejátszott a kialakulásban, mint utolsó láncszem, tehát nem csak az okozza, de hozzájárul.

 • 2008.10.01 22:01:07eino.

  monsterwoman1 , mázlink volt, hogy soha nem ment kullancs a gyerekbe! Kétszer szeretett volna, de szerencsére mindig épp észrevettem, hogy ott mászik a hátán vagy a lábán. Brrr... Remélem, nem lesz semmi baja a kicsidnek! Biztatásul: gyerekkoromban engem viszont kifejezetten szerettek a kullancsok, mégsem kaptam el soha semmi ehhez kapcsolódó kórságot. Kölcsönadom az őrangyalomat :)

 • 2008.10.01 22:06:31monsterwoman1

  Köszönöm, remélem valóban jól képzett;-)!!(az angyal)

  Én is azzal nyugtatom magam, hogy bennem is volt jónéhány, mégsem lett bajom.

  Alapvetően nem vagyok oltás-párti, de ezt most át fogom gondolni, mert kisebb csemetémnek ez már a második ilyen esete. 10 hónaposan is találtunk a bőrében ebből a vérszívó dögből. Szóval asszem pecsételhetem magamra az extrafelelőtlenanyuka bélyeget.

 • 2008.10.01 23:02:27ditakai

  monsterwoman,

  én már hatot szedtem ki a fiamból idén, és makk egészséges  alapvetően az a fontos, hogy a lehető leghamarabb legyen eltávolítva, lehetőleg úgy, hogy ne "böfögje vissza" azt amit már kiszívott, mert akkor fertőzhet  kullancs ellen egyébként tudtommal csak akkor oltanak, ha tutibiztos, hogy a gyerek az adott évben még kullancsot sem látott - képről se :-)

 • 2008.10.02 07:25:51Lakótárs

  ditakai: "Az a baj, hogy ezt az oltás témát úgy kezelik mintha teljasen kockázatmentes és ártalmatlan és elengedhetetlen dolog lenne. Tudom, hogy nagyon sok betegség szupermutánsba ment át a gyekekkorunk óta, de ez sajnos részben éppen annak köszönhető, hogy indokolatlanul erős szerekkel kezelik őket, és már semmi szerepe nincs jóformán az immunrendszernek, meg az ágyban pihenésnek meg a forró teának stb."  Ennek a bekezdésnek semmi értelme sincs. Betegség nem mehet át "szupermutánsba", legfeljebb kórokozó. Az oltás nem "indokolatlan erős szerrel kezelés", ugyanis nem is kezelés. Az oltás éppen az immunrendszert aktivizálja. "Forró tea" - hát gratulálok, kúrálj agyhártyagyulladást forró teával.

 • 2008.10.02 08:10:44anyatájger

  Tegnap voltunk tanácsadáson. A dokinő rákérdezett az oltásra és amikor közöltem vele, hogy mi a férjemmel élből nem oltatnánk és jó lenne, ha felvilágosítana erről-arról, mert mindenfélét olvasni, ő rábeszélt. Mivel én tanítok és a zuram veszélyes helyen dolgozik ilyen szempontból, ő úgy gondolta, hogy kell az oltás.

  Oké, aláírtam a papírt, megrendelik az anyagot, egy éves korában kell mennünk és így csak 2-t fog kapni. Remélem jól döntöttem, mert bevallom őszintén, még mindig kételkedem :( Főleg, miután szóba hozta a dokinő a kullancs elleni oltást is. Szerinte az is kéne a gyereknek (valóban veszélyes helyen lakunk), de én nem akarom. A gyerek két hónapot fetrengett már a kertben, kutyával, macskával, mindennel, de még nem ment bele egy sem :))) Jó, tudom, lehet, hogy csak szerencsém volt, de az is lehet, hogy rám ütött a kicsi, mert engem utálnak...

 • 2008.10.02 08:13:30Pandi

  SKata  Csak a történeti hűség kedvéért:

  A rotavírus elleni vakcinák közül pl. a Rotarix kizárólag szájon át adható be, tehát a gyereket nem kell újabb szúrás(ok)nak kitenni.

  Ráadásul az íze sem lehet katasztrofálisan rossz, mert a finnyás gyerekem gond nélkül lenyelte mindkétszer.

  Valamint a betegtájékoztatóból (amit én a legpitiánerebbnek tűnő gyógyszer esetén is mindig végigolvasok) egyetlen mondatot idéznék:

  "Mint minden vakcina, a Rotarix sem nyújt teljes védettséget mindenkinek, akit a rotavírus fertőzés megelőzése érdekében beoltottak."

  (Természetesen minden ismert mellékhatás is fel van sorolva, az előfordulásuk gyakoriságával együtt.)

 • 2008.10.02 09:21:31ditakai

  Figy, Lakótárs  a kiragadott részlet másik része meg ez:

  "abszolút osztom a véleményed, de sok az olyan ember, aki kifejezetten azt várja el az orvostól, hogy a patikában kapható összes szart adagolja bele a gyerekbe - hogy majd jóóó egészséges legyen - ha meg mégis beteg lenne, akkor fel vannak háborodva, ha nem kapnak egy kis szatyorra való pirulát - lehetőleg valami bombabiztos antibiotikummal spékelve."  Pontosan tudom, hogy az oltás az immunrendszert stimulálja, és azt is, hogy agyhártyagyulladást nem teával kúrálunk - kösz a bizalmat. Megtarthatod a stílusodat másnak, de épp a fenti gyógyszerzabálás az oka annak, hogy a régen menetrendszerű betegségek mint a mumpsz meg a bárányhímlő, mára kifejezetten veszélyesekké váltak, esetenként igen komoly szövődményekkel.

 • 2008.10.02 11:29:14MLH

  Anyatájger, látom nálatok jobb a helyzet. Én ma voltam a dokinál, még semmit nem tudnak az oltásról (SZékesfehérvár) Az ÁNTSZ még semmiféle hivatalos papirt nem küldött, én sem tudtam semmit kitölteni. A doki annyit mondott, hogy jár minden két év alattinak és majd csinálnak egy oltási rendet. A lányom most másfél éves. Én be akarom neki adatni, de ahogy a dolog állnak, még a végén lekésünk róla. Főleg úgy, hgoy tavasszal jön a kullancsoltás.

 • 2008.10.02 13:15:21gusztika

  #

  2008.09.30 22:10:21 oroszlanka  A cikkben egy érdekesség tetszett a legjobban: Az Országos Epidemiológiai Központ valamennyi háziorvos számára módszertani levelet küldött a 2008. évi védőoltásokról, így a pneumococcus védőoltás szakmai módszertanáról is.

  Mi lehet egy ilyen levélben? Hogyan kell megszúrni a gyereket?

  Persze vannak olyan orvosok, akiknek erre szükségük van, de ez a levél...  Nem hinném, hogy nevetséges lenne a levél tartalma, és biztos nem azt taglalja, miként kell izomba beadni egy injekciót. Ha ellátogatsz a pneumo.hu-ra, láthatod, hogy az oltás lehet konjugált vagy poliszacharid, aztán az oltási rendjét se tudja fejből minden gyermekorvos, mert eddig nem adatták a szülők kampányszerűen.

 • 2009.02.26 10:51:30babu19

  a pneumococcusrol tud valaki vmi érdemi információt nyújtani?Én csak olvasgatok egyelőre, de érdekelne, ki mit tud erről, mikor érdemes beoltatni, van- e értelme késöbb beoltatni, vagy csak, amikor még kicsi a baba?

 • 2009.03.11 09:11:59k.viki78

  Sziasztok!  Babu! Szerintem nyugodtan oltasd be a babádat! Sokkal kisebb a kockázata az oltásnak, mint ha nem adatod be, mert a pneumo elég durva doglokat okozhat!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta