3 millió anya és 7 millió újszülött hal meg évente

A világ még mindig nem tette meg az azokat az alapvető, ám költséges lépéseket, amelyek ahhoz kellenének, hogy szülés közben ne haljanak meg évente anyák és újszülöttek milliói - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Margaret Chan. Két évtized nem volt elég a döntő lépéshez, tette hozzá az ENSZ egészségügyi szervezetének vezetője. Chan asszony szerint a biztonságos szülés infrastruktúrájának megteremtéséhez szükséges beruházások évtizedek óta váratnak magukra. Ehhez az infrastruktúrához hozzátartoznak a képzett bábák és a kórházba szállítás, számol be a Független Hírügynökség.



"Sok asszony azért hal meg otthon, szülés közben, mert nem tud kórházba jutni" - jelentette ki Chan. Margaret Chan egy nagy nevekből álló ENSZ munkacsoport tagja. Rajta kívül olyanok vannak még a testületben, mint Gordon Brown brit kormányfő, Robert Zoellick, a Világbank elnöke vagy Bernard Kouchner francia külügyminiszter. A munkacsoport nyilatkozata szerint szülés közben a világon évente 3 millió anya és 7 millió újszülött hal meg. Ennek megakadályozására további 2,4 milliárd dollárra lenne szükség 2009-ben. Az összegnek 2015-re 7 milliárd dollárra kellene emelkednie.

De Zoellick, a világbank elnöke aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a kibontakozó világgazdasági válság meghiúsítja a szülő nők és az újszülöttek védelmére irányuló programokat. Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök a mostani helyzetről szólva kijelentette: "a nőkkel szemben el sem tudok képzelni nagyobb brutalitást".
Oszd meg másokkal is!
Mustra