SZÜLŐSÉG

3 millió anya és 7 millió újszülött hal meg évente

2008. szeptember 26., péntek 10:10

A világ még mindig nem tette meg az azokat az alapvető, ám költséges lépéseket, amelyek ahhoz kellenének, hogy szülés közben ne haljanak meg évente anyák és újszülöttek milliói - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Margaret Chan. Két évtized nem volt elég a döntő lépéshez, tette hozzá az ENSZ egészségügyi szervezetének vezetője. Chan asszony szerint a biztonságos szülés infrastruktúrájának megteremtéséhez szükséges beruházások évtizedek óta váratnak magukra. Ehhez az infrastruktúrához hozzátartoznak a képzett bábák és a kórházba szállítás, számol be a Független Hírügynökség."Sok asszony azért hal meg otthon, szülés közben, mert nem tud kórházba jutni" - jelentette ki Chan. Margaret Chan egy nagy nevekből álló ENSZ munkacsoport tagja. Rajta kívül olyanok vannak még a testületben, mint Gordon Brown brit kormányfő, Robert Zoellick, a Világbank elnöke vagy Bernard Kouchner francia külügyminiszter. A munkacsoport nyilatkozata szerint szülés közben a világon évente 3 millió anya és 7 millió újszülött hal meg. Ennek megakadályozására további 2,4 milliárd dollárra lenne szükség 2009-ben. Az összegnek 2015-re 7 milliárd dollárra kellene emelkednie.

De Zoellick, a világbank elnöke aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a kibontakozó világgazdasági válság meghiúsítja a szülő nők és az újszülöttek védelmére irányuló programokat. Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök a mostani helyzetről szólva kijelentette: "a nőkkel szemben el sem tudok képzelni nagyobb brutalitást".

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.26 10:45:11Subbantósdi

  "Sok asszony azért hal meg otthon, szülés közben, mert nem tud kórházba jutni" Hajrá Geréb Ágnes!!!:o)

 • 2008.09.26 10:47:36emzsr

  "Ennek megakadályozására további 2,4 milliárd dollárra lenne szükség 2009-ben. Az összegnek 2015-re 7 milliárd dollárra kellene emelkednie."  Mennyit is költ a világ arra, hogy a szülés közben életben maradt gyerekek katonásdi közben haljanak meg???

 • 2008.09.26 10:52:37Subbantósdi

  Azért ez elég tág fogalom, hogy "a világban"... Szerintem lehetne pontosítani, bár azt gondolom, van elképzelésünk, hogy a szülő anyák és az újszülöttek korai elhalálozásában főleg az nagyon szegény afrikai országok, egyes ázsiai országok és talán pár közel-keleti arab államok országai érintettek döntően.

  Hiszen ha belegondolunk, hogy tudjuk, kell a fertőtlenítős kézmosás, mint olyan, a szülés levezetése előtt és tudjuk, hogy nem kevés országban még az ivóvízet sem ajánlott fogyasztani, vagy akár fogmosásra vagy arcmosásra használni, akkor hiába fertőtlenítőszer, ha a víz olyan, amilyen...

  Az újszülötteknek meg ha koraszülöttek, kell a speciális ellátás, ha komplikáció merül fel a szülésnél, akkor nem adottak sok helyen a megfelelő lehetőségek, hogy ezt elhárítsák, vagy nincs meg a kellő orvosi személyzet ehhez, pl. és sok anyának nincs elég teje, mert ennie sincs nagyon mit, állatok is elhullanak, tápszerről ne is álmodjunk, így a csecsemő egyszerűen éhen hal...

  Nagyon szomorú ez, ahogy az is, hogy főleg ezeket a nőket és gyerekeiket érintik pl. Afrikában az AIDS és egyéb fertőző és sokszor halálos betegségek, ezektől könnyen meg is tudnak halni.

  Hiszen a nők itt szinte háremban élnek a férjükkel, aki mindenhonnan összeszedi ezeket a bajokat, főleg szexuális úton és szépen körbefertőzi a nőket maga körül, mellesleg gyereket is nemzve közben...

  A nyomor újratermeli magát, sajnos...

 • 2008.09.26 10:57:15agatha

  Az utolsó kérdés talált.

 • 2008.09.26 10:59:11Subbantósdi

  "A világon"= ez elég tág fogalom, meg kellene fogalmazni, hogy hol pontosan, tippek persze nekem is vannak, Afrika nagyon szegény államai, némely ázsiai ország és pár közel-keleti állam...

  Az ivóvíz hiánya miatt hiába is fertőtlenítés, a célt nem éri el, az anyák meghalnak a szülőágyon fertőzésekben...

  A csecsemők meg nem kapnak elég anyatejet, hiszen az anyjuknak sincs nagyon, nagy a nyomor, keveset esznek és nem megfelelő dolgokat.

  A fertőző betegségek, az AIDS is főleg ezeket az anyákat érinti és így a gyermeküket is, ezért is halnak meg, mivel szexuális úton terjedő betegségről van szó, és a férjek általában sok nőt tartva maguk mellett, szépen a gyereknemzés mellett még mindenféle nyavaját is átadnak a nőknek.

  A megfelelő orvosi személyzet is hiányzik, meg a megfelelő kórházak.

  A koraszülött ellátás sem lehet olyan szintű, és a komplikációs szüléseket, császármetszéseket sem tudják mindig jól levezetni, hogy ne kerüljön le halva az asztalról sem az anya, sem az újszülött.

  Ráadásúl egyes országokban a lánygyermek nem érték, ezért ha otthon megszüli a nő, azt a család és a törzs, amiben élnek, kiközösíti, magára hagyja és így hal meg, vagy egyszerűen megölik.

 • 2008.09.26 11:19:49Subbantósdi

  De jó, hogy kétszer is betette a rendszer a hozzászólásomat, igaz, kicsit átformáltam a mondanivalómat, mert azt hittem, az elsőnél mentés közben kiakadva a "rókám" (Firefox), hogy nem mentette el...

 • 2008.09.26 11:51:14ditakai

  Nem tudom miért kell minden középszerű sajtóközleményt komolyan venni, és témaként felvetni.  A világon...??!! Könyörgöm, a "fél világ" kb. három ország lakosságából tevődik ki, ahol köztudottan a demokráciával is hadilábon állnak, nemhogy a közegészségüggyel... Szerintem minket itt Európában baromira nem érint, tenni meg sajnos nem tudunk ellene igazán - még szájtépés szinten sem.

 • 2008.09.26 12:21:19babó

  mondjuk azon érdemes elgondolkodni, hogy mi itt a JÓLÉTBEN (tényleg ott vagyunk!) elmerenghetünk, hogy otthon szülünk, vagy kórházban, meg természetesen meg így-úgy.  a világ nagy részén meg bazinagy kockázata van, ahogy volt is mindig a történelemben. most tényleg függetlenül az otthonszülés témától (mert lehet, hogy a lakásomban jobbak a körülmények, mint egy afrikai kórházban) a szülés olyan természetes folyamat amibe igenis szokás belehalni.  én spec tudok örülni a civilizációnak.

 • 2008.09.26 12:22:20Jojó

  Subbantósdi!  Ha nem jelenik meg rögtön a "Komment küldése" gombra klikkelés után az írásod, várj egy kicsit, valószínűleg a szerver túlterhelt. Nyomj egy két frissítést (F5) és meglátod, ott lesz az írásod!

 • 2008.09.26 12:22:44babó

  az előző tényleg elszállt???

 • 2008.09.26 12:22:54babó

  nem, oké

 • 2008.09.26 12:23:26babó

  Jojó

  én vagy ötöt nyomtam :)

 • 2008.09.26 12:51:59Subbantósdi

  Jojó: konkrétan ki szokott akadni, vagyis le szokott fagyni elég rendszeresen a program, kiírja felül, hogy (Not responding) és csak a Task Manager-ben tudom kikapcsolni.

 • 2008.09.26 12:55:13ditakai

  Firefoxon Ctrl+F5 :-)

 • 2008.09.26 13:23:23korynna

  nézőpont kérdése.......szerintem nagyon gusztustalan aki szerint a harmadik világban születettekért nem kár.......őket is anya szüli és ők is édesanyák semmivel sem kevésbbé, mint mi. A statisztikák meg arra valók, hogy felnyisság az átlag emberek szemét, legalább annyira h rácsodálkozzanak, h mások hogyan vagy épen hogyan nem élnek....Babó minden elismerésem a tied jó hozzá állás.

  Amúgy meg igen is lehet segíteni...MINDENKINEK!, természetesen nem közvetlenül az afrikai éhezőknek küldött kiló kenérrel.....hanem mondjuk a gyerekeink által kinőtt, játszott cuccokat kidobás helyett ajánljuk fel a helyi gyerek otthonoknak, esetleg a szocközpontoban lehet érdeklődni kik atok akik valóban rászorulnak és el is fogadják az ismeretlentől jött gyors segélyt......ha mindenki így gondolkodna, előbb utóbb még Afrikába is jutna....de ezt a változást kicsiben kell kezdeni, ott kezdődi, hogy nem szemetelsz.......mert ár pici pont vagyok a világegyetemben de ha a sok pici összefog, bármire képes lehet!

 • 2008.09.26 13:34:13ditakai

  korynna, worldpeace :-)  "nézőpont kérdése.......szerintem nagyon gusztustalan aki szerint a harmadik világban születettekért nem kár......." - ki beszélt itt ilyesmiről egyébként?!  Pont az a problémám az ilyen sajtóközleményekkel, hogy elveszik a helyet a szomszéd Máltai szeretetszolgálat felhívásától, ami viszont tényleg a mi hatáskörünk kéne, hogy legyen.

 • 2008.09.26 14:46:01Paramami

  Szerintem Geréb Ági nézetei és e között a cikk között nincs ellentmondás. Nem szabad végletekben gondolkodni: Geréb Ági se vállalja azokat az eseteket, ahol a komplikáció már előre látszik. Ahol pedig idő közben felmerül a komplikáció, ott nem akadályozza meg a kismamát a kórházba menetelben, sőt. Van, amikor egyértelműen KELL a kórházi háttér, esetleg az életmentő vákum/fogó/császármetszés. Szerintem, ahogy minden másban, ebben sem szabad végletesen gondolkodni. Nem szabad túlmisztifikálni az orvosi hátteret, az esetek túlnyomó többségében lezajlik szépen otthon a szülés, nincs gond. Nem szabad hagyni, hogy a normál esetekben az orvosok valamiféle mesterséges, csak orvosi beavatkozással "végrehajtható" dolognak állítsák be a szülést. Ahol viszont gond van, ott hálát kell adni a sorsnak/Jóistennek/természetnek, kinek kedve szerint, hogy nálunk ma már van kórházi segítség, és nem kell meghalnunk, mint dédanyáinknak vagy akár kortársainknak a harmadik világban!

 • 2008.09.26 16:31:28Subbantósdi

  "Ahol pedig idő közben felmerül a komplikáció, ott nem akadályozza meg a kismamát a kórházba menetelben, sőt."

  Ez a gyakorlatban sokszor kivitelezhetetlen, mert mire elindulnának és különben is, van, hogy a szülő nő kerül olyan állapotba, nem képes lábra állni és nem is szállítható, mert pl. elvérzik egy nem rendesen összehúzódó méh miatt, ami a szülés gyors lefolyása következtében kialakúlhat, mire beviszik a kórházba, már meghal...

 • 2008.09.26 19:28:58másutt

  egy olyan orszagban lakom, ahol az infrastruktura lehetove teszi az otthonszulest.

  itt a mento 2 perc alatt kier.

  itt az otthonszules nem szegyen, es nem fogja mar a mentos is ugy nezni az anyat, mint egy felelotlen gyerekgyilkos, es aszondani: "nem kellett volna".

  itt az otthonszulest tamogatjak: Magyarorszagon ellenzik.  az otthonszulessel semmi gond. de ha az orvosi szakma azt rossz neven veszi... ha 20 perc mulva jon a mento, es eleve ugy allnak hozza, hogy "ugy kell neki" akkor reszben OK MAGUK okozzak a tragediakat.  ez a nagy 22-es csapdaja. a pesszimistaknak mindig igazuk lesz... mindenben.

  segiteni kellene, nem karogni, mint a varjak, keremszepen.

 • 2008.09.26 23:49:31bes3

  a "világ " túlnépesedett és folyamatosan romlik a helyzet.

  Szívesen fizetném évente mondjuk 5 asszony korszerű fogamzásgátlását (spirál), olyanokét akik mondjuk már megszültek 2 maximum 3 gyereket. Akkor azokat akár a család erőforrásaiból fel is tudja nevelni, nem kell a fejlett világ támogatására várni. És aki nem lesz terhes mert védekezik, az nem is tud a szülésbe belehalni. • 2008.09.27 09:57:47eino.

  MÁsutt, azért ez nálunk nem olyan egyszerű. Egyrészt - ez mondjuk országfüggetlen - más dolog a szakmailag maximálisan megfelelő szüléslevezetés a pár otthonában, és megint más valami lila ködből vett ideológiára hivatkozva nem kitisztítani a gyerek légutatit, meg ikerterhes anyut bevállalni, és így szaporítani - gondatlanságból - a halott újszülöttek számát. Ez az, ami elfogadhatatlan, és hogy ez a banya képviseli Mo.-n az otthonszülést.  De ami itthon a fő probléma: nem hogy nem akar, hanem nem is tud mindenhová kiérni a mentő 10 perc alatt, ráadásul rettenetesen alulfinanszírozott meg hülyén átszervezett körülmények között kell működni.

  A kórházakat is bezárták, összevonták. Pl. az a kórház is, ahol én szültem, megszűnt (bazmegvidéken: kellemes világos drapp falú szülőszoba, zene, miegyéb, ráadásul egyik évben az év bababarát szülészete lett...).

  Igen, el kell az otthon szülőt is látni, ha gond van, ráadásul ugyanolyan érzelmi állapotban, mint aki nem utasította el a kórházat kezdetektől. De azért: az ilyen kaotikus körülmények közé becsöppent anyura nem tudnak ugyanúgy felkészülni, mint akire már a vajúdás során számítottak, be tudták tervezni, hogy ha baj van, azért még esetleg X kolléga ott tud teremni. Persze előfordulhatnak otthonszülés szándéka nélkül is sürgős esetek, de ha nem muszáj, ne szaporítsuk ezek számát. Mondom, amíg ilyenek a körülmények. Márpedig 6 év alatt úgy szétcseszték ezt az országot , hogy javulásra nem lehet számítani.

 • 2008.09.28 13:41:12bes3

  masutt: HOllandiában - és mindneütt - a rizikómentes terhességek utáni otthontszülést hasonlítják össze a rizikómentes terhességek utáni kórházi szüléssel. Ha nem halnak meg többen az első csoportból, akkor lehet hogy engedik az otthonszülést (mint HOllandiában)

  Azt anyagi és egyéb okokból nem reklámozzák hogy a hollandiai csecsemőhalálozás SZAR ha más fejlett országhoz hasonlítod.  Mivel azonban a szar otthonszülési tradíciók helyett csak a szar kórházbanszülő technikákat tudják szambeállítani mint alternatívát és nem mondjuk a francia rendszert, hát nem jelentene előrelépést ha a buta holland szülésznők az otthon helyett a kórházban ténykednének.

  Orvosokat meg nem tudnak megfizetni.

 • 2008.09.28 15:13:27cantaloupe

  Bes3:  A www. gentlebirth.org oldalan szamtalan tanulmanyt olvashatsz, amiben nem altalad elitelt ezoterikak, vajakos babak, hanem orvosok, epidemologusok, kutatok szolalnak fel.  Emlitenek egy 25 ezer szulest vizsgalo tanulmanyt is, amiben komplikaciomentes szuleseket vizsgaltak, helyszintol fuggetlenul.

  A vegeredmeny az, hogy minel kevesebbet avatkoztak be a termeszet rendjebe (es hangsulyozom: ez lehet akar korhazi szules is), annal jobban ment a szules, kevesebbszer kellett gatmetszes, vakuumos segitseg, hamarabb regeneralodott anya es gyereke, szoptatasi problema is kevesebb volt.  Arra meg ismet statisztikat kernek, hogy Hollandia rosszabb mas "nyugati" orszagnal. Mely orszagoknal? Mi a forrasod?

 • 2008.09.28 15:49:08cozumel

  "Mivel azonban a szar otthonszülési tradíciók helyett csak a szar kórházbanszülő technikákat tudják szambeállítani mint alternatívát és nem mondjuk a francia rendszert, hát nem jelentene előrelépést ha a buta holland szülésznők az otthon helyett a kórházban ténykednének."

  Aszta!

  Ez igy eleg sommas!

  Ezt bizonyara sok eves szemelyes tapasztalat mondatja valakivel....

 • 2008.09.28 18:42:33huhhh

  "Azt anyagi és egyéb okokból nem reklámozzák hogy a hollandiai csecsemőhalálozás SZAR ha más fejlett országhoz hasonlítod."  Ez mondjuk hülyeség. Hollandia csecsemőhalandósági mutatói a legjobbak között vannak Európában. Bonyolult kérdés persze, hogy ez a magas otthonszülési arány ellenére vagy éppen annak köszönhetően van így, úgyhogy ebbe nem is mennék bele. A fenti állítás ettől még hülyeség.

 • 2008.09.29 22:51:51bes3

  www.who.int/making_pregnancy_safer/publications/neonatal.pdf

  tessék parancsoljatok 36-40 oldal.  légyszi mondjatok legalább 2 olyan nyugat-eruórpai országot ahol rosszabb a helyzet mont a hollandoknál

  még a másik otthonszülésbuzi, az Egyesült Királyság is jobb egy árnyalattal....

 • 2008.09.29 22:53:03bes3

  takán nem a genltebirth-et kéne már forrásnak hozni, please....  "annal jobban ment a szules, kevesebbszer kellett gatmetszes, vakuumos segitseg, hamarabb regeneralodott anya es gyereke, szoptatasi problema is kevesebb "  ja. ha ez a legfontosabb....

 • 2008.09.29 22:54:20bes3

  huhh, várom a forrásodat hogy HOllandiában az egyik legjobb a perinatális halálozás.

  hozd, majd meglátjuk ki beszél hülyeségeket :-)

 • 2008.09.29 23:03:17bes3

  www.demographic-research.org/Volumes/Vol11/13/  keresik ők is a magyarázatot

 • 2008.09.30 18:17:43bes3

  cantaloupe várom az érveidet és a linkeket.....

 • 2008.09.30 19:13:30macskosz

  Jaj de jó, megint lehet egynás torkának ugrani mert a varázsszó az otthonszülés felmerült....

  Azért azt jó észben tartani, hogy a legtöbb ilyen halálozás a fejlődő országokban fordul elő, ott ahol sokszor se kórház se semmi nincs. Európában azért sokkal jobb a helyzet.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta