SZÜLŐSÉG

Nincs pénz a játszóterek felújítására

2008. szeptember 25., csütörtök 08:10

Az uniós előírások szerint idén már minden játszóteret fel kellett volna újítani, de az országban még több száz olyan lehet, amelyeken elavult, életveszélyes mászókák, csúszdák vannak.Az önkormányzatoknak nincs pénzük a felújításra, ezért a lebontott játékok helyére inkább nem építenek semmit. Az RTL Híradójának nyilatkozó szülők szerint évente több tucat gyerek sérül meg súlyosan ezeken a helyeken számol be a Független Hírügynökség.Az EU-s előírásoknak megfelelő játszótér több mint 15 millió forintba kerül, erre azonban nincs pénze az önkormányzatoknak, ezért sokszor a pici játszóterekből inkább egy nagyobbat csinálnak. De a szülők szerint ezzel is sok a baj; gyakran nincs homokozó, ezért a legapróbb gyerekekkel nem tudnak hova menni, a gumi apró kavicsokkal van felszórva, a picik pedig elcsúsznak rajta. Az önkormányzatnál arra panaszkodnak, hogy kevés az olyan pályázat, ahol játszótérépítésre adnának pénzt. Ezért nem jut például a takarításra, és a játékok elkerítésére sem.

A minisztériumban azt ígérték, csütörtökre adnak választ arra, mennyi pénz jut évente a játszóterek modernizálására. Eredetileg 2008-ig kellett volna az uniós elvárások szerint átalakítani a játszótereket. Ezt most 2010-ig kitolták - de a pénzhiány miatt valószínűleg nem ez az utolsó időpont, írja a Független Hírügynökség.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.25 08:58:27Nocos

  Nekem Fülemüléhez hasonló tapasztalatom van. Mi a kislányommal a képen szereplő játszótérre járunk hintázni. Tavaly újították fel, tök frankó EU-konform, csak éppen a kerítését lopták el... És persze nincsen pénz pótolni. Szóval milliókért felépítették, aztán pár 10ezer forintos javításra már telik.

 • 2008.09.25 09:06:51kéksárga

  Cobold, mind a három, együtt és külön-külön is. :(

  Mondjuk hozzáteszm, hogy a mi környékünkön felújítottak több játszóteret is, de hanyattkáékhoz hasonlóan azok is egyre "romosabbak" Mondjuk lehet, hogy ugyanott lakunk, mert ez is gazdag, budai kerület. Mondjuk nekem azzal is bajom van, amikor a nay gyerekek tönkrevágják a nem rájuk méretezett játékokat. És teszem hozzá azokat a csikkeket és szemete a játszóteret használók szórják szét. De a takarítás miatt meg a főváros és a kerület egymásra mutogatnak az idióta fővárosi dupla rendszer miatt. Szóvel ez is úgy szar, ahogy van.....

 • 2008.09.25 09:20:20Annipanni

  En attol akadok ki,amikor a Koztisztasag-fenntarto "alakulat" ahhelyett,hogy a jatszoteret takaritana, uldogel ORAKIG a jatszoteri padokon es dohanyzik! Igy tenyleg ne varjuk, hogy normalis kornyezetben jatszhassanak a gyerekek.

 • 2008.09.25 09:38:00Veritas

  Nálunk a játszótér mindössze egy csúszdából (körülötte egy kis homok), egy kisebb mászókából és néhány padból áll, körülötte szemét, üvegszilánk, csikkek, KUTYASZ.R! Nekem utóbbi a vesszőparipám, baromira haragszom a panelkutyák tartóira. Hiába szedik fel a kakit (már ha felszedik), attól még odatette a kis dög, még nem raknám le a helyére játszani (pl labdázni) a kölköt. Nekem már az is elég lenne, ha lenne tiszta zöld terület, esetleg egy TISZTA homokozó.

  Persze jó lenne egy szép játszótér, de ennek nincs sok esálye.

 • 2008.09.25 09:44:18Turboanyu

  Azért szeretném megkérni azokat az anyukákat akik dohányoznak, hogy ne dobálják szanaszét a csikkeket a játszótéren. Eléggé kellemetlen, hogy mi anyukák sírunk-nyafogunk a szép és használható játszóterekért (jogosan persze) aztán ha felújítanak egyet, azt pár hét alatt teleszemeteljük. Igen, fenn is kell tartani, takarítani kell egy játszóteret ami önkormányzati feladat, de azért jó lenne ha magunk után nem hagynánk tengernyi mocskot. Igen, azt is tudom hogy sok fiatal bejár esténként és ott bagóznak, de láttam épp elég anyukát aki a játszótér közepén lazán elhajította a csikket vagy a játékokon nyomta el.

  Pl. Szépen felújították az Állatkert játszóterét, ki is van téve hogy kéretik nem dohányozni és szemetelni, ehhez képest volt pár apuka aki végig ott füstölt és eldobott csikket is láttam.  Akinek nem inge ne vegye magára....

 • 2008.09.25 09:46:28Turboanyu

  Veritas, nálunk a lezárt játszótérre is beviszik a kicsi kutyákat, pedig van kutyafuttató és sok zöld terület. Minden tele van kutyaszarral....

 • 2008.09.25 09:57:54Veritas

  Itt nincs kijelölt kutyafuttató, de ez nem tudom, miért jelenti ez azt, h mindenhol lehet kutyát sétáltatni. Végezzék a dolgukat otthon a lakásban. És nem kicsi kutyákról van szó: vizsla, skót juhász stb.

  Nem érdekel a szokásos süketelés sem, h jajj szegénynek már csak a kutyája maradt... Jah, akkor már lehet parkot koszolni????

 • 2008.09.25 10:01:26queenlly

  turboanyu: nálunk nem nagyon merik :)  de persze ugyanolyan idegesítő, amikor a játszótér előtt nagypapi leparkolja az őrjöngő dán dogot, amíg kisunokával bemegy játszani... aztán utánuk már csak aki el mer menni a kutya mellett

  vagy (nekem ez a vesszőparipám) a játszótéren kívüli parkban elengedi a rohadt kutyáját, aki jön lihegve és ugatva a gyerek felé, gazdi meg kb 2 kmről kiabál h nem bánt...

  egyébként (szintén jól menő budai kerület) az a tapasztalatom, hogy ha rendszeresen tiszta a játszótér (akár főkefe akár szülők szedik össze a szemetet) egyre kevésbé szemetelnek

 • 2008.09.25 10:16:27háromnegyed

  sokáig volt kutyám, öt éve még egyedül szerencsétlenkedtem az utcán újságpapírral meg zacsival (összegyűjtendő a kakát) most meg azt látom, hogy - legalábbis az utcánkban - minden sétáltató néni kezében zörög a zacskó. pedig nincsenek direkt kaka-szemetesek kirakva.  van haladás! hátha lassan mindenhol divat lesz...

 • 2008.09.25 10:18:22háromnegyed

  egyébként teljesen hasonló tapasztalataim vannak, mint queenlly-nek. a korábban koszos, sittes játszótér a felújítás után - és az azóta eltelt pár évben - sokkal tisztább marad. a csúnya környezetet sem szabadna összeszemetelni, de valahogy a szépre szívesebben vigyáznak az emberek. különösen, ha van elérhető kuka.

 • 2008.09.25 10:21:54Turboanyu

  Veritas, itt van árnyékos, fás kutyafuttató. A gyerekeknek van egy kicsi elkerített játszótér, ami olyan napos, hogy nyáron napközben használhatatlan. Illetve nem is, mert a csúszdán pl. simán lehetne tojást sütni.....

  Na meg a kutyáké az összes zöld terület.  A legjobb az volt, amikor egy anyukára rászólt egy gazdi, hogy fogja meg a totyogó gyerekét, mert a kutyája harap.(amit póráz és szájkosár nélkül sétáltatott a kedves gazdi!)

 • 2008.09.25 10:27:11Turboanyu

  Queenlly, Háromnegyed, akkor lehet hogy én nem jó helyen lakom.....Itt sajnos semmi sem tart sokáig.

  Egyébként tényleg egyre több ember szedi össze a kutyájának az ürülékét, de a mi környékünkön annyi kutya van, hogy így is még minden tele van kutyaszarral. Nemcsak a fű, de a járda is. Még az óvoda és a bölcsi kapujánál is láttam.

 • 2008.09.25 10:29:09verkaverka

  A kép a mi játszóterünket ábrázolja. Aminek nyáron _ellopták_ a kerítésének egy jó részét. Az önkormányzat szerint több millió lenne megcsináltatni ezért most nincs kerítés. Ez Zugló, ami nem egy szegény kerület...

 • 2008.09.25 10:30:10Veritas

  Sajnos én még soha senkit nem láttam, h felszedné a kutyája termékét. pesten sem, mikor ott laktunk (Zugló). Ott nagyságrendekkel több volt a kuyapiszok. nem értem miért ilyen igénytelenek az emberek. Miért jó, hogy a lépcsőházban macska pisit kell kerülgetni? Miért a lépcsőházban kell cigizni?

 • 2008.09.25 10:30:13Sicc

  Ez valóban nagyon szomorú. De van több mint félbillió forint a soha meg nem térülő metróra, és meglehet vesztegetni a kormányt, hogy plusz 50 milliárdért alagutat építsenek a homokbuckákba a pártfinanszírozó havercégek.

 • 2008.09.25 10:30:35verkaverka

  Most látom hogy Nocos már megelőzött. :)

 • 2008.09.25 10:31:22verkaverka

  Zuglóban én láttam már olyat hogy valaki felszedte a kutya után a szart!! Örültem is nagyon, mert azért nem gyakori...

 • 2008.09.25 10:34:26Turboanyu

  veritas, én múltkor egy apukával vesztem össze aki a liftben dohányzott és vele volt a 10 év körüli fia. Amikor kiszálltak, meg lehetett fulladni a füsttől a liftben. Megkérdeztem, hogy milyen apa ő, ha a fiának az egészségével sem törődik. A válasz: hát ilyen. Aztán javasolta, hogy álljak és tartsam a lift nyitott ajtaját, úgy kiszellőzik. Gondolom egy 10 emeletes házban ennek nagyon örültek volna...

 • 2008.09.25 10:35:40queenlly

  kutyaxar ügyben nekem az a tapasztalatom, hogy a nyóckerben (arra dolgozom) többen fölszedik, mint előkelő budaiban (ott lakok)

  viszont játszótéren az SZMK elég erős ahoz, hogy kihajtson minden kutyást, szemetelőt, dohányzót (ez nekem sajnos), és ez tök jó

  más kérdés, hogy valóban a körülkerített játszóteret körbe is xarják az ebek

 • 2008.09.25 10:42:51B-

  Ahol én lakom, szépek a játszóterek, rendszeresen takarítják őket, van kerítés, kutyák nem jönnek be és a gazdikat rendszeresen látom kakit szedegetni! Nagy pirospont!  Nekem si az a tapasztalatom, hogy sok a fejlődés.  Szeritem játszótéren dohányozni taplóság, nálunk több helyen ki is van téve a tilos a dohányzás tábla.

 • 2008.09.25 10:45:59Veritas

  Hát áradozni nagyon tud a büdösbanya, h milyen édes baba mikor jövünk el előtte, de a bagó ki nem rohadna akezéből. (na, most jól felhúztam magam)

  Visszatérve az eredeti témához: azért csak dolgozik az önkormányzat, a szervízutakat újraaszfaltozták, bicikliutat festettek fel. Hátha lesz játszótér is. (bár amilyen a mi formák, pont akkor fogunk elköltözni)

 • 2008.09.25 10:48:03Turboanyu

  B-: dohányozni tilos tábla nálunk is ki van téve, de semmit sem jelent. Ez ugyanolyan, amikor a kutyák a kutyát behozni tilos táblát vizelik le.

 • 2008.09.25 10:48:52Dr. Han Fastolfe

  De "imádom" ezt a "nincs pénz" dumát! Nálunk az önkormányzat épített egy revízionista emlékművet és egy Pápa-szobrot is, de a játszótérre nincs pénz. Szavazatszerző politikai építményekre bezzeg van.

  Ha meg nincs pénz: nem az államtól kell tarhálni, hanem szponzort kell keresni! Minden kerületben van egy csomó cég akiknek "nem ügy" pár milliót adni egy ilyen célra, simán belefér a marketingkeretbe. Ja, hogy szponzort keresni melós dolog, nem elég csak ülni a seggén a hivatalban?

  Közalkalmazott hivatalnokok két dologhoz értenek: kifogáskereséshez (hogy miért nem csinálja meg amit meg kéne) és semmittevéshez.

 • 2008.09.25 10:52:29Veritas

  Ja, volt kitéve kakatasakős állvány! Ki is lopták belőle azonnal az összeset. Biztos jó volt vmire. Meg milyen jó poén már felgyújtani a szelektív hulladékgyűjtőt. Oan szép színes műanyag paca marad belőle!

  Pedig nem lakunk rossz helyen.

 • 2008.09.25 10:59:53Veritas

  elszállt a komment! :( Szóval:

  Kakatasaktartót raktak ki itt is, ki is lopták belőle gyorsan az összeset. biztos nagyon kellettvmire. Meg milye jó poén már felgyújtani a szelektív hulladékgyűjtőt! Oan jópofa színes paca lesz belőle!

  Szép... Pedig nem lakunk olyan rossz helyen. De hülyék mindenhol laknak.

 • 2008.09.25 11:01:25Veritas

  Ez nem igaz! legalább 3x frissítettem, nem volt ott a komment. most meg... :S

 • 2008.09.25 11:21:31ditakai

  Székesfehérváron érdekes módon megoldotta az önkormányzat ezt a kutyamizériát. Sok a panel, sok az ember, figyelni kell a rendre, hogy menjen az együttélés: kőkeményen járőrőznek és büntetik az ellenőrök az ilyen játszótéri meg kutyás szabálysértőket. Hosszú távon nyilván ez éri meg jobban, mint ennek többszöröse javításokra.

 • 2008.09.25 11:24:16Veritas

  ditakai! Ez jó módszer lenne itt is. A sok büntiből még játszótérre is futná.

 • 2008.09.25 11:33:57Sicc

  Itt a pénz a játszótérre, a Strabag zsebében:

  fidesz.hu/index.php?Cikk=120757

 • 2008.09.25 11:48:33Dr. Han Fastolfe

  Sicc fejezd már be légyszi az agitálást. Undorító, amikor valaki gátlás nélkül nyomja a pártját minden létező fórumon. Zárójelben: a napokban derült ki, hogy a Strabag mind a 4 parlamenti párt zsebébe tolt pénzt bőven, úgyhogy itt fejezzük be a dolgot.

 • 2008.09.25 11:59:46ditakai

  Függetlenül attól, hogy melyik cég építi a játszóteret, szemérmetlen összeget számolnak el érte... Fel nem foghatom, hogy mi a *sz kerül több tízmillióba egy közepes adottságú játszótéren.

 • 2008.09.25 12:13:50Dr. Han Fastolfe

  ditkai: a kulcsszó: beruházás közpénzből:( A közhivataloknak semmi sem drága, a cégek szemérmetlen összegekért dolgoznak ilyen beruházásokon. Magéncég ilyen áron nem dolgoztatna senkit.

  Kedvenc idézetem a Függetlenség napja című filmből: (kérdés az USA elnökéhez) "Maga tényleg elhitte, hogy egy kapalács 5000 dollárba kerül?"

 • 2008.09.25 12:39:28MLH

  ditakai, én is Fehérvári vagyok, de erre nem járőröznek. az új játszótér homokozója már két nap után szaros volt.  Minden, amit közbeszerzéssel csinálnak, háromszor annyiba kerül, mintha utána érdeklődnének és számlával megcsináltatnák. Ezért van az, hogy a lakótelepünkön kb. félévente hoznak egy játékot, legyetek boldogok vele.  Az uniós játszótérről annyit. A kerités az első nap elvágta a lányom kezét. Az apró kavics, amivel pedig felszórják, elég csúnya horzsolást tud csinálni.

 • 2008.09.25 13:06:32kamilka

  Szerintem ne panaszkodjatok!

  Én egy 6 ezer fős településen élek, és nemhogy uniós de semmilyen játszótér nincs. Egyetlen egy sem!!!!

  6 ezer fős településen!!!!!

  Ja most épített az önkormányzat egy nyilvános wc-ét 2 millióért, amit mellesleg zárva tart!!!!

  Ilyen a világ, nem a gyereket nevelőnek kedvez!!!

 • 2008.09.25 13:12:21ditakai

  MLH passzolom a dolgot.. Én nem ezt tapasztaltam, biztos városrészen is múlik, nemtom.

 • 2008.09.25 13:15:29verkaverka

  Ettol meg mi panaszkodunk. Az hogy mas haldoklik nem ok arra hogy oruljek ha csak az ujjam kell levagni.

 • 2008.09.25 13:29:04ditakai

  Eltekintve ettől a ki hal meg, kinek hiányzik az ujja hozzáállástól, az azért kijelenthető, hogy a játszóterek elsősorban a nagyvárosok kellékei. Perszeperszepersze, kistelepülésen is jelentős a közösség ismerkedése szempontjából egy játszótér, de ott van elég élettér árokbékázni meg bújócskázni az utcán anélkül is.

 • 2008.09.25 13:29:10graveland

  utálom az eu konform játszókat. kérem vissza a beton ping pong asztalt és a macskás vasmászókát

 • 2008.09.25 13:38:00ditakai

  én imádtam a földgömböt, de már arról is kitalálták egy ideje, hogy eltöri a koponyáját a gyerek, ha leesik róla...  hiába, semmi esély a természetes szelekcióra :-)

 • 2008.09.25 13:42:16Goljadkin

  ditakai: Magyarországon nincsenek is "európai értelemben vett" nagyvárosok (kivéve Bp). :)

  Kisvárosban is jó dolog ám a játszótér, mert a 10-20.000 lakosú városokban is vannak panelek.

  Az én tapasztalatom az, hogy a játszótér amortizálásáért rendszerint a nagyob (esetleg kamasz) gyerekek a felelősek. Vannak persze trehány szülők is, de azért nem az a jellemző. A kutyákat meg ki kell tiltani a játszóterek közeléből is.  graveland: a régi játszótéren volt pl. babahinta is? Az én gyerekem imádta/imádja...

 • 2008.09.25 14:12:47mary75

  Babahinta nincs minden játszótéren, legalábbis itt nincs a Mátra alján. Az eu konform gyerekhintára még a 4 éves fiamat sem engedem egyedül felülni, mert nem stabil.

  Nem értem továbbá, hogy a hinta elé és mögé miért nem lehet korlátot rakni mint anno

 • 2008.09.25 14:16:38bostonmama

  Itt nalunk bezarjak estenkent a jatszotereket, csak 11 even aluli gyerekek hasznalhatjak, el sem tudom kepzelni, hogy szulo vagy babysitter cigarettazzon a jatszoteren ( le is ordibalnam, mellesleg ), kutyat senkinek eszebe sem jut bevinni, de ez itt Amerika. Egyebkent magyar virtussal ha pl. kutyat latnek a jatszoteren tuti szolnek a tulajnak, hogy vigye ki, mint ahogy ha valaki 'elfelejti' osszeszedni a kutyaszart, nem rostellek odamenni, hogy szedje ossze. En sem dobom a szaros pelenkat a laba ala vagy a fure. A jatszoterekre az egvilagon semmi panasz nem lehet idekinn, szepek, gondozottak, vigyaznak ra, akik hasznaljak. Es szerintem ez a dolog lenyege. Hisz annak kell ovni, aki idajar. Ez meg csupan szemlelet, vagy nem?

 • 2008.09.25 14:17:25ditakai

  Ilyenkor jönne jól, ha a kedves kamasznépség szüleit vastagon meg lehetne büntetni, akkor valószínűleg érdekeltek lennének abban, hogy rövidebb pórázra fogják a picinyeiket...

 • 2008.09.25 14:19:11ditakai

  Igen Bostonmama, igazad van. Tény, hogy itthon rendesen bele van fásulva a nagyvárosi lakosság az életbe, és - tisztelet a kivételnek - szarik rá, hogy egy tizenéves éppen összebassza a babahintát.

 • 2008.09.25 14:29:25Kendra

  Nálun volt játszótér, de lebontották, mert nem EU szabvány, azóta semmi, de még a környéken sem. Ha játszótérre akarom vinni a gyerekeket, 2! busz. Nekünk jó lett volna a régi is, azért vagyok ott, hogy vigyázzak a gyerekre. Meg én is felnőttem a hagyományos játszótérem, semmi bajom nem lett...

 • 2008.09.25 14:31:43Medellin

  Én idáig csak egy dolog miatt voltam mérges a játszóterünkkel kapcsolatban, de akkor jobb, ha befogom a számat ilyen apróság miatt:) Kút áll a közepén! A gyerek persze mindig ott akar pancsolni, ami nyáron nem gond (azt leszámítva, hogy mindektten csupa sarasak vagyunk, mire megyünk haza), de ősszel ha véletlenül belehuppan a vízbe a ruhájával? Mert persze mindig használva van. Mert más kút nincs a környéken, tehát a szomszéd focipályáról oda járnak át inni az emberek, és az 50 fokban is behozza a kutyust a gazdi gyorsan megitatni, meg a galambok is onnan isznak. A gyerek meg nyúlkál benne. Pazar. Amúgy én megértem a focizókat, a kutyásokat és galamokat is, csak azt nem, aki a lakótelep egyetlen kútját a játszótér közepére helyezte le... (Amúgy van 2 homokozó, csúszda, babahinta, hinta, mászóka, füves rész, kerítés, megnezevhetetlen akármi, padok, fény, árnyék, és 6 nyelven beszél. Nincs se csikk, se szar, se szemét.)

 • 2008.09.25 14:40:20Mucok

  Magyar anyukák ne sírjatok! Két hónapja lakunk Bécsben de még nem találtam olyan játszóteret, ahova jó szívvel viszem a gyereket. Kb. 10 éve megépítették ezeket, aztán úgyhagyták. Minden négyzetméter tele van cigarettacsikkel, mert az osztrákoknál divat a gyerek fejére hamuzni homokozásnál és hintázásnál is. Ami meg a játszótéren kívül van, az csupa kutyaszar (kis táblákkal kampányolnak itt, de nyugodtan mellé"ülteti" mindenki a kutyust). Visszasírom a pesti játszótereket.

 • 2008.09.25 14:46:55Dortje

  A kedvenc eu-s szabályom, hogy nem lehet 3 hinta egymás mellett, mert a középsőbe tartó gyerek fejét lerúgják a szélén hintázók.

  Kérem szépen a kettes hintára is lehet úgy menni, hogy gond legyen...természetes szelekció. Működött a mi korunkban is, nem?

 • 2008.09.25 14:50:38ditakai

  Igen Dana :-) pont ezért baj, hogy lebontották a jó öreg földgömböt, vasmacskát, meg a többit ott is, ahol nem készült helyette új játszótér.

 • 2008.09.26 14:23:41Pöttön

  Mi is a képen látható zuglói játszóra járunk, és jelentem ma - 3-4 db kivételével - visszaszerelték a kilopkodott kerítéselemeket! :-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta