Nincs pénz a játszóterek felújítására

Az uniós előírások szerint idén már minden játszóteret fel kellett volna újítani, de az országban még több száz olyan lehet, amelyeken elavult, életveszélyes mászókák, csúszdák vannak.



Az önkormányzatoknak nincs pénzük a felújításra, ezért a lebontott játékok helyére inkább nem építenek semmit. Az RTL Híradójának nyilatkozó szülők szerint évente több tucat gyerek sérül meg súlyosan ezeken a helyeken számol be a Független Hírügynökség.



Az EU-s előírásoknak megfelelő játszótér több mint 15 millió forintba kerül, erre azonban nincs pénze az önkormányzatoknak, ezért sokszor a pici játszóterekből inkább egy nagyobbat csinálnak. De a szülők szerint ezzel is sok a baj; gyakran nincs homokozó, ezért a legapróbb gyerekekkel nem tudnak hova menni, a gumi apró kavicsokkal van felszórva, a picik pedig elcsúsznak rajta. Az önkormányzatnál arra panaszkodnak, hogy kevés az olyan pályázat, ahol játszótérépítésre adnának pénzt. Ezért nem jut például a takarításra, és a játékok elkerítésére sem.

A minisztériumban azt ígérték, csütörtökre adnak választ arra, mennyi pénz jut évente a játszóterek modernizálására. Eredetileg 2008-ig kellett volna az uniós elvárások szerint átalakítani a játszótereket. Ezt most 2010-ig kitolták - de a pénzhiány miatt valószínűleg nem ez az utolsó időpont, írja a Független Hírügynökség.
Oszd meg másokkal is!
Mustra