"Előbb volt szülés, mint gátmetszés"

„Nem az a célunk, hogy minél több nőt beszéljünk rá az otthonszülésre, hanem az, hogy minél több nő szülhessen háborítatlanul és ott, ahol azt ő szeretné.” Ez volt az indító gondolata a Napvilág Születésházban megrendezett évnyitónak, melyet dr. Geréb Ágnes (a Napvilág Születésház szakmai vezetője), Görbicz Adria (a N.SZ. Szóvivője), Sterk Barbara (szociológus), valamint dr. Fazekas Tamás (a TASZ képviselője) nyitottak meg. 
 

Geréb Ágnes

 

 


Évente 200-250 tervezett, szaksegítséggel kísért otthonszülés zajlik Magyarországon (0,3 százaléka az összes szülésnek), ennek ellenére 19 éve nincs szabályozva a folyamat. A sajtótájékoztatón az érintettek elmondták, hogy bár a volt egészségügyi miniszterrel valamerre elindult ez a folyamat, a miniszterváltás ezt megállította, s ez komoly társadalmi lemaradás. A nő alapvető joga ugyanis eldönteni, hogy hol akar szülni, s ebben támogatni kell. Törvényileg azonban még mindig szabálysértést követ el az, aki az otthonszülésben segédkezik, mindazok ellenére, hogy szabályozás hiányában a Napvilág Születésházat felkérték, hogy ne hagyja magukra azokat a nőket, akik továbbra is otthon szeretnének szülni.



A Szonda Ipsos felmérése szerint a megkérdezettek 18 százaléka ért egyet az otthonszüléssel, ami 1,5 millió ember, de szignifikáns különbség van a közvélemény és az egyéni vélemény között. A téma tehát továbbra is tabu marad, a megkérdezettek 10 százaléka gondolta csak, hogy a többség egyetért az otthonszüléssel, s 19 százalék azért ellenzi, mert sok vészhelyzetről hallott. Az ugyanis hír, ha egy otthonszülő nőt kórházba szállítanak, a kórházi komplikációk ellenben mindennaposak.

Geréb Ágnes szerint az otthonszülés jóval kockázatmentesebb, mint egy kórházi szülés, amelynek oka a gondoskodás és a beavatkozás-mentesség. Elmondása szerint a legkisebb beavatkozás is kockázattal jár, náluk, a kórházak rutin beavatkozásaival ellentétben csak akkor nyúlnak bele a szülés természetes folyamatába, ha az feltétlenül indokolt. Míg a szülészorvosok szerint minden szülés egy időzített bomba, melyről csak a befejezéskor lehet megállapítani, hogy komplikációmentes, addig felmérés szerint (USA), a császármetszés eldöntése és a valós műtét között 31 perc telik el a kórházakban. Jól együttműködő és kommunikáló otthonszülésnél ez a várakozási idő nincs.

A szervezők sok tévhitet szerettek volna eloszlatni, melyeket az otthonszülés ellenzői hangoztatnak. Magyarországon az infrastruktúra igenis alkalmas az otthonszülésre, egyéb nyugati országban sem áll mentőautó a ház előtt (Hollandia), a híresztelések ellenére. A bábák jól felszereltek, két táskával érkeznek, melyek közül az egyik a sürgősségi beavatkozásokhoz használandó. Nem igaz az sem, hogy nem lehet megfelelően fertőtleníteni a lakásokat, vagy a Születésházat, sokkal kisebb a fertőzésveszély egy jól felkészített otthonban, mint a kórházakban, hangzott el a sajtótájékoztatón. 

Az otthonszülés számos előnyével érveltek a résztvevők, például a kórházi szülésnél jóval olcsóbb és nem igényel több napos ellátást. A szülés utáni depresszió gyakorlatilag nulla, s az anyák tovább szoptatják a gyerekeiket, mint az intézményes keretek között szült nők, kisebb a méhnyakrák veszélye (amely a kézzel tágítás káros hatásaival is összefüggésbe hozható)), s nagyobb a későbbi gyermekvállalási kedv is.
 
Klikk!


A Napvilág Születésházban 11 bába és 20 dúla dolgozik, valamint rengeteg szakember, pszichológus, pszichiáter, védőnő, szociális munkás, szoptatási tanácsadó, akik segítik az anyák életét a várandósság és az azt követő időszakban. A tervezett otthonszülők egy 50 órás tanfolyamon vesznek részt, amely egyrészt örök-(további terhességekre is érvényes), másrészt családi-bérlet (bárki ellátogathat a várandós nővel). A részvételi díj 0-50 ezer forintig terjed, ha valakinek nincs rá elegendő forrása, támogatást kérhet a szervezet alapítványától. Geréb Ágnes hangsúlyozta, hogy a tanfolyam nem az otthonszülésre, hanem a szülésre készít fel.

Az otthon szülést tehát továbbra is bizonytalanság övezi. Görbicz Adria elmondta, hogy a korábban benyújtott tervezet több sebből is vérzik. A kidolgozást végzők nem rendelkeznek a témában tapasztalattal, s túlnyomórészt ellenzik, valamint a bábai modellt sem ismerik el. Az új tervezet, melyet a napokban nyújtanak be a minisztériumhoz, nem az otthonszülésről szól, hanem a teljes szülészeti rendszer reformjáról, átfogó megújulásáról. Amennyiben továbbra sem lesz a témában előrelépés, a szervezet az Alkotmánybírósághoz fordul, s jogi eljárásokkal gyakorolnak majd nyomást.

Oszd meg másokkal is!
Mustra