SZÜLŐSÉG

"Előbb volt szülés, mint gátmetszés"

2008. szeptember 25., csütörtök 16:10

„Nem az a célunk, hogy minél több nőt beszéljünk rá az otthonszülésre, hanem az, hogy minél több nő szülhessen háborítatlanul és ott, ahol azt ő szeretné.” Ez volt az indító gondolata a Napvilág Születésházban megrendezett évnyitónak, melyet dr. Geréb Ágnes (a Napvilág Születésház szakmai vezetője), Görbicz Adria (a N.SZ. Szóvivője), Sterk Barbara (szociológus), valamint dr. Fazekas Tamás (a TASZ képviselője) nyitottak meg. 
 

Geréb Ágnes

 

 


Évente 200-250 tervezett, szaksegítséggel kísért otthonszülés zajlik Magyarországon (0,3 százaléka az összes szülésnek), ennek ellenére 19 éve nincs szabályozva a folyamat. A sajtótájékoztatón az érintettek elmondták, hogy bár a volt egészségügyi miniszterrel valamerre elindult ez a folyamat, a miniszterváltás ezt megállította, s ez komoly társadalmi lemaradás. A nő alapvető joga ugyanis eldönteni, hogy hol akar szülni, s ebben támogatni kell. Törvényileg azonban még mindig szabálysértést követ el az, aki az otthonszülésben segédkezik, mindazok ellenére, hogy szabályozás hiányában a Napvilág Születésházat felkérték, hogy ne hagyja magukra azokat a nőket, akik továbbra is otthon szeretnének szülni.A Szonda Ipsos felmérése szerint a megkérdezettek 18 százaléka ért egyet az otthonszüléssel, ami 1,5 millió ember, de szignifikáns különbség van a közvélemény és az egyéni vélemény között. A téma tehát továbbra is tabu marad, a megkérdezettek 10 százaléka gondolta csak, hogy a többség egyetért az otthonszüléssel, s 19 százalék azért ellenzi, mert sok vészhelyzetről hallott. Az ugyanis hír, ha egy otthonszülő nőt kórházba szállítanak, a kórházi komplikációk ellenben mindennaposak.

Geréb Ágnes szerint az otthonszülés jóval kockázatmentesebb, mint egy kórházi szülés, amelynek oka a gondoskodás és a beavatkozás-mentesség. Elmondása szerint a legkisebb beavatkozás is kockázattal jár, náluk, a kórházak rutin beavatkozásaival ellentétben csak akkor nyúlnak bele a szülés természetes folyamatába, ha az feltétlenül indokolt. Míg a szülészorvosok szerint minden szülés egy időzített bomba, melyről csak a befejezéskor lehet megállapítani, hogy komplikációmentes, addig felmérés szerint (USA), a császármetszés eldöntése és a valós műtét között 31 perc telik el a kórházakban. Jól együttműködő és kommunikáló otthonszülésnél ez a várakozási idő nincs.

A szervezők sok tévhitet szerettek volna eloszlatni, melyeket az otthonszülés ellenzői hangoztatnak. Magyarországon az infrastruktúra igenis alkalmas az otthonszülésre, egyéb nyugati országban sem áll mentőautó a ház előtt (Hollandia), a híresztelések ellenére. A bábák jól felszereltek, két táskával érkeznek, melyek közül az egyik a sürgősségi beavatkozásokhoz használandó. Nem igaz az sem, hogy nem lehet megfelelően fertőtleníteni a lakásokat, vagy a Születésházat, sokkal kisebb a fertőzésveszély egy jól felkészített otthonban, mint a kórházakban, hangzott el a sajtótájékoztatón. 

Az otthonszülés számos előnyével érveltek a résztvevők, például a kórházi szülésnél jóval olcsóbb és nem igényel több napos ellátást. A szülés utáni depresszió gyakorlatilag nulla, s az anyák tovább szoptatják a gyerekeiket, mint az intézményes keretek között szült nők, kisebb a méhnyakrák veszélye (amely a kézzel tágítás káros hatásaival is összefüggésbe hozható)), s nagyobb a későbbi gyermekvállalási kedv is.
 

Klikk!


A Napvilág Születésházban 11 bába és 20 dúla dolgozik, valamint rengeteg szakember, pszichológus, pszichiáter, védőnő, szociális munkás, szoptatási tanácsadó, akik segítik az anyák életét a várandósság és az azt követő időszakban. A tervezett otthonszülők egy 50 órás tanfolyamon vesznek részt, amely egyrészt örök-(további terhességekre is érvényes), másrészt családi-bérlet (bárki ellátogathat a várandós nővel). A részvételi díj 0-50 ezer forintig terjed, ha valakinek nincs rá elegendő forrása, támogatást kérhet a szervezet alapítványától. Geréb Ágnes hangsúlyozta, hogy a tanfolyam nem az otthonszülésre, hanem a szülésre készít fel.

Az otthon szülést tehát továbbra is bizonytalanság övezi. Görbicz Adria elmondta, hogy a korábban benyújtott tervezet több sebből is vérzik. A kidolgozást végzők nem rendelkeznek a témában tapasztalattal, s túlnyomórészt ellenzik, valamint a bábai modellt sem ismerik el. Az új tervezet, melyet a napokban nyújtanak be a minisztériumhoz, nem az otthonszülésről szól, hanem a teljes szülészeti rendszer reformjáról, átfogó megújulásáról. Amennyiben továbbra sem lesz a témában előrelépés, a szervezet az Alkotmánybírósághoz fordul, s jogi eljárásokkal gyakorolnak majd nyomást.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.30 17:58:52bes3

  pepe: nem vagyunk egyformák, természetesen felőlem a vasorrú bábában is bízhatsz ha az anyai ösztönöd ezt súgja, ha baj van akkor meg számolj el a saját lelkiismereteddel és megfelelő törvényi tényállás esetén a bírósággal.

  ( a konkrét esetben, a sárgaság témakörében az szóljon hozzá akinek volt már a közelében olyannak akinek az egyébként menthető babája az elnézett sárgaság miatt halt meg. Amíg nincs baj addig nincs baj, de ha van....)

 • 2008.09.30 18:05:54bes3

  Bbence.

  a napokban hallottam pl egy svéd szülésznős szülést:

  gát a medencefalig berepedve, anya csaknem elvérzett (hemoglobin 20-ig zuhant)  Gondolom a gátmetszést viszont sikeresen elkerülték.  egy mentette meg az anyuka életét, hogy legalább nem otthon vajákolt a szülésznő, kéznél volt az azonnali segítség. A svédeknél ugyanis marginális az otthonszülés.

 • 2008.09.30 18:09:43cantaloupe

  Latom, bes3, te a szokasos korlatolt modon frocsogod tele a topikot.  Azert az orvosi muhibakrol szolo remtorteneteket is elolvasod? Vagy struccpolitkat foltytatsz?  Na es a korhazi esetekbol mikor lesz birosagi targyalas? Nagyon el kell harapozni a dolognak, hogy csak egy orvos is feddest kapjon, lasd H. Szabolcs, akit felmentettek. No komment.

 • 2008.09.30 18:15:41bes3

  nézd cantaloupe, én sehol nem személyeskedtem. Megkérlek hogy te is próbálj meg valami színvonalat tartani ha megy.  Hogy jön ide egyébként a bírósági tárgyalás?

 • 2008.09.30 19:16:52cantaloupe

  Te magad hoztad fel a birosagi targyalast, 17:58 magassagaban.  Ezert -meg amugy is- szerintem jogos felhozni azt a szomoru tenyt, hogy sok korhazban elszurt esetnek sincs "gazdaja" vagy birosagi kovetkezmenye.  Gereb Agit mar haromszor birosag ele citaltak, de kerlek, emlits egyetlen orvost, akivel szemben pert nyertek a szulok, mert muhiba tortent.  Es akkor meg a korhazak torvenyileg szabalyozottak...ja, elvileg. Csak a valosagban slendrianul mukodnek.

 • 2008.09.30 19:24:29bes3

  Geréb Ági ellen az eltiltáson (aminek természetesn semmi következménye nincs) van valami ítélet? Lemaradtam valamiről?  Ajánlom a Mik vagytok ti, istenek? című alapművet, tetszeni fog.

  Tele van bírósági tárgyalással :)  a bíróságot a döntési szabadság ellenpontjaként hoztam fel: természetesen a (leendő) kiskorú érdekét a törvény is megpróbálja érvényesíteni, akár a szülei ellen is, ez természetes. • 2008.09.30 19:31:19verkaverka

  Pedig de sokszor kértük már hogy ne nyúzzuk le ugyanazt a bőrt kilencvenedszer az otthonszülésről. Plána ne többször napokon belül...

 • 2008.09.30 20:17:29bbence

  bes3

  Borzasztó a történet, nagyon rossz ilyen súlyos sérülésről hallani.

  A svédeknél valóban a jóval kisebb százalékban szülnek otthon a nők, mint sok európai országban, és náluk a legalacsonyabb a szülés körüli halálozás aránya is. (Ezt a mondatot felajánlom minden otthonszülést ellenzőnek.) Persze, szerintem nem itt van az összefüggés, hanem ott, hogy a svéd nők 80 százaléka a várandósság, a szülés és a gyermekágyi időszakban is csak bábával találkozik, orvossal nem. A WHO szerint, ahol a szülésnél orvos van jelen, ott meredeken magasabb a beavatkozások száma. Pont a svéd és finn mintából bizonyítható, hogy a nők 80-90 százaléka képes beavatkozás-mentesen, komplikációk nélkül szülni.

  Az általad felhozott esettel nem igazán lehet jellemezni a svéd szülészeti rendszer eredményeit, max azt bizonyítja, hogy mindenhol vannak ilyen esetek, még a svédeknél is.

  Minden együttérzésem ezé a svéd nőé, és még inkább azoké a magyar nőké, akik a svédekhez képest sokszor annyian szenvednek el hasonló sérüléseket fölöslegesen.

  A gátmetszés kérdésében nem korszerű a magyar szülészek álláspontja. Ezt szinte szó szerint idéztem Marsden Wagner szülész-, neonatológus professzortól, aki a WHO nők és gyerekek egészségével foglalkozó intézetének volt 15 évig a vezetője.

 • 2008.09.30 20:24:16bbence

  verkavera

  Ebben a posztban nem az otthonszülésről van szó, hanem általában a szülészetről. Mondjuk, az is igaz, hogy egy otthonszülésről szóló posztnál is hamar eljutunk a magyar szülészet problémáihoz, aminek csak kis szelete az otthonszülés. Nem lehet a kettőt külön kezelni.

 • 2008.09.30 20:49:52bbence

  bes3

  Szerintem érted cantaloupe felvetését. A 3 otthonszüléshez kapcsolt tragédia közül az első esetben született ítélet volt a 3 éves eltiltás. Azt írni, hogy semmi következménye nincs, nekünk rosszul esik. Ezzel megfosztanak attól a lehetőségtől, hogy azt a szakembert válasszuk a szükséges vizsgálatok elvégzésére, akit erre a legjobbnak tartunk.

  Ha elképzeled, hogy a kórházakban meghalt évi kb 600 baba ügyében is ekkora felhajtás lenne, akkor Te is elismered, hogy van értelme cantaloupe véleményének. A szavakon lehet lovagolni, de bagatellizálni a nyilvánvaló különbséget, nincs értelme.

 • 2008.09.30 21:14:58bes3

  bbence: a svédek nők sokkal gyakrabban szenvednek 3-4 fokú, kizárólag sebészeti (nem nőgyógyászati ) műtéttel helyreállítható gáttáji sérülést a magyarokhoz képest.  A svéd rendszer másik elrettentő példája a Semmelweiss után 150 évvel, az anitbiotikumok elterjedése után több mint 50 évvel a rátarti svédek pompás fővárosában,gyermekágyi lázban meghalt háromgyerekes édesanya példája, aki ugyan nem normál szülés hanem császár után halt meg, de három napig nem látta orvos az itteni alacsony szintre delegált egészségügyi ellátási elveknek megfelelően.

  Három napig azt hitte a szülésznő hogy tejláza van és valószínűleg rotavírus fertőtése lesz.

  MIre orvos is látta (egyébként végig kórházban volt) addigra menthetetlen szeptikus sokkban volt.  Nem a kórházzal van baj a svédeknél (sem) hanem a mentalitással. Az igénytelenséggel. Mindazzal együtt hogy normál szüléshez szerintem sem kell orvos, elég ha ott van az osztályon és szükség esetén jön. • 2008.09.30 21:19:24bes3

  A különbség a svédek és a magyarok között pedig a dohányzás, alkoholfogyasztás, stressz, edzettség körében keresendő ás nem az ellátószemélyzet képzettségében.

  ha keresel egy statisztikát ami a magyar megyéket külön csoportosítja, látható hogy Győr-Sopronban a svéd statisztikához, Szabolcsban a bolgárhoz közelítünk.

  Gondolom a különbség nem szorul magyarázatra.  (Másik, inkább mulatságos példa a svéd tökéletességre: a rákszűrést ugye náluk a "jól képzett" bába végzi. Aki egy totál méheltávolításon átesett asszony szűrésekor is képes volt méhszájat találni, hiába tájékoztatta a paciens jó előre hogy nincs, ne keresse.... gondolhatod a többi tevékenysége is milyen precíz és pontos lehet :-) ) • 2008.09.30 21:22:41bes3

  bbence: egyébként az eltiltás óta G Á -t nem lehet választani? Hogy van ez?  A 600 elhulyt újzülötthöz légyszi tedd hozzá hogy több mint 90 ezer szülésből ennyi (ebből 9 ezer koraszülés, sokszáz ikerszülés), benne vannak a 24. héten születettek, a szívbetegek, a toxémiás anyák magzatai...  csak a korrektség kedvéért.

 • 2008.09.30 21:41:26cantaloupe

  Bes3,  hat igen, ha nem tajekozodsz, csak tajtekzol, akkor meglehet, hogy "lemaradsz valamirol", mint te is irtad. Nem kene eloszor informalodni, mielott ledegradalod Gereb Agit es az otthonszulest?  De mindegy, csak legyintek, hisz az ellenzok 90%-a Blikk fele szenzacioknak, legbolkapott elmeleteknek hisz.  Te pedig a korrektseg kedveert azt is tedd hozza, hogy kabe 3000 otthon szuletett bababol lett ez a 3 tragedia.

  A magyar korhazak statisztikaja is egy ezrelek. Azaz a 90 ezer korhazi szulesbol 90 baba meghal. Ez durvan 7-8 baba havonta.  Kerdesem: hol az a havi 7-8 eset a Story, Blikk, egyeb magazinokban felfujva, a doktort kipellengerezve (ha hibas volt, ha nem), miert nem indulnak tuntetesek ilyenkor a korhazi allapotok, doktorok hozzaallasa ellen?  Mert kiemelni egy-ket esetet nem nagy cucc, hogy XY ketret repedt, AB-nek meg meghalt az otthon szuletett kisbabaja, de ez korhazi korulmenyek kozt heti egyszer-ketszer fordul elo.  Nos, azokrol mikor ertesulunk?  Mikor olvasok olyat en egy doki maganrendelesen, weboldalan, hogy felelosseget vallal egy ilyen tragediaert, vagy csak leirja, hogy igen, o vezette le azt az ominozus szulest?

 • 2008.09.30 22:02:00pepe

  Bes3,

  Azt írod: "nem vagyunk egyformák, természetesen felőlem a vasorrú bábában is bízhatsz ha az anyai ösztönöd ezt súgja, ha baj van akkor meg számolj el a saját lelkiismereteddel és megfelelő törvényi tényállás esetén a bírósággal."

  Kérdem én, ha teljes egészében a kórházra bízom magam, és tragédia történik, akkor el tudok számolni a lelkiismeretemmel? Én azt hiszem, nem.

  Szerinted, az az anya, aki az agyhártyagyulladásban szenvedő kisfiát vitte el az orvoshoz, aki körberöhögte és hazaküldte azzal, hogy bolhacsípés van a gyereken, majd a kicsi néhány óra múlva meghalt, ő el tud számolni a lelkiismeretével?

  Az én anyukám soha életében nem fog tudni elszámolni a lelkiismeretével, pedig azonnal kórházba vitte a nagyapámat, amikor az rosszul lett, és azt állította, hogy szívinfarktusa van. az orvos a kórházban csinált egy EKG-t majd kajánul megjegyezte, hogy biztos gyomorrontása van papa. A nagyapám néhány óra mulva meghalt. Utólag derült ki, hogy hátsó oldali szívinfarktusa volt, amit az EKG nem mutat ki, csak a vérvétel eredménye. Egy közeli rokonunk a mi történetünknek köszönheti, hogy ma is él, ő ragaszkodott a vérvételhez, mielőtt hazaindult volna......

  Azzal meg szerintem kimondottan szemétség az anyákat ijesztgetni, hogy nem ismeri fel, hogy nagy a baj, és sárgaságban meghal a babája. Ne haragudj, de azért elég sok jele van, ha nagy a baj. Ezzel az erővel, lehetne azzal is fenyegetőzni, hogy meghalhat a baba, mert fejére eshet egy festmény a falról. Egyébként, egy ismerősöm kisbabája majdnem a kórházban halt meg, mert nem vették észre, hogy egy ér, aminek születéskor el kellett volna záródnia, nem záródott el. Utólag, tök véletlenül tudták meg, hogy többször is ujraélesztették a babájukat. De akkor már több napja zöld volt a gyerek. Ha ez a baba meghal, vagy örök életére sérült lesz, akkor a szülők el tudnak számolni a lelkiismeretükkel, arra gondolván, hogy "de hát kórházban voltunk!" Szerinted?

 • 2008.09.30 22:39:55bes3

  Cantaloupe: csak tájékoztatlak hogy nem a Blikkből informálódom, szülészetből szigorlatoztam, szülésnél vészhelyezetben segédkezhetek, gátmetszést végezhetek, gyógyszereket adhatok, újjáélesztést felnőttön, gyereken végezhetek mindezekről kaptam a mentőszolgálatnál papírt, szültem 3 gyereket nem komplikációmentesen, és a magyarországi otthonszülést 16 éve követem.  Szebad kérdeznem hogy neked milyen háttered van a határozott véleményedhez?

 • 2008.09.30 22:42:04bes3

  pepe: ez a gondolatmenet olyan feljeltt volt, mint amikor az anyuka hagyja viháncolni a gyerkét az autópályán a hátsó ülésen (esetleg egyenesen a kézifék felett) hiszen a szomszédnak is meghalt a gyereke atuóbalesetben gyerekülésben, a gyerekülés ergo hülyeség.

  Te használsz gyerekülés?

 • 2008.09.30 22:43:14bes3

  Pepe:"Ne haragudj, de azért elég sok jele van, ha nagy a baj"  nem haragszom  lécci osszál velem meg néhányat, had' okuljak. • 2008.09.30 23:06:11cantaloupe

  Bes3,  szamtalanszor leirtam, hogy en miol tajekozodom. ismerek valosan es virtualisan is otthonszult noket, harom nyelven tudok bongeszni a szakirodalomban.  Mondjuk kicsit leestem a szekrol, hogy te ilyen radikalis eszmekkel szuleszno vagy. Epp ezert kene erdeklodnod, tudod, a mai vilagban az marad meg es jo szakember, aki nem a bemagolt tankonyvet tudja csak, hanem tovabbkepzi magat.

  Ez viszont legyen a te szegyened es a te bajod, hogy holmi "vasorrubabazassal" es egyes esetekkel peldalozva intezed el az egeszet.

  Nem is csodalom, hogy hangulyozod a gatmetszes fontossagat, hisz ha nem lenne, munka nelkul maradnal, nem igaz? ;)

  Csakhogy Magyarorszagon a WHO szerint tul sok gatmetszest vegeznek-ez a teny, ha tetszik neked, ha nem.  A gyerekuleses hasonlatod meg nem tul talalo, mert gyerekules nelkul BIZONYITOTTAN nagyobb a halalesetek, balesetek szama, viszont az otthonszulessel ugyanannyi, mint a korhazi szulessel. De helyszintol fuggetlenul a pubmed peldaul (ha szoktad olvasgatni) szinten ajanlja, hogy ha nincs gond, ne legyen beavatkozas, mert mindenkinek jobb minden szempontbol.  Szoval ha a ketfajta szulest hasonlitjuk ossze, talan a bungee jumping versus ejtoernyozes lenne a helyes analogia. Mindketto veszelyes, csak mindketto mashogyan. Egyik sem "gyerekules".  Na, tehat ezek a forrasaim: a WHo aktualis (!) kutatasai, es orvosok, kutatok hozzaallasa a termeszetes szuleshez. Olyan orvosoke, akik nemzetkozi szinten publikalnak.

  Ez a te vaskalapos, elmarasztalo velemenyeddel szemben messze viszi a palmat, minden szempontbol szavahihetobbek, kepzettebbek. Evvan. :P • 2008.09.30 23:16:02bes3

  cantaloupe, mellényúltál, nem vagyok szülésznő.

  a nyelvvizsgáimat kihagytam: három felsőfokú nyelvvizsgám van bibibííí.... , plusz a magyart is bírom valamennyire :-)  természetesen ismerek otthonszülő nőket 16 év alatt nem egyet ismertem meg elég alaposan ..  esetleg ha ezeket az általad említett szuperlatívusz pálmavivőket név szerint megemlítenéd, megköszönném. Valamint linkeket kérnék ide is ha már "aktuális" WHO statisztikákat emlegetsz....  a pubmed pedig nem ajánlgat semmit, az egy könyvtár. Az Országos Széchenyi Könyvtár sem ajánlgat semmit hanem csak kínálja a könyveket, tehát ismét kérlek linkelj...  a stílusod khmmmm ... az pedig magáért beszél, nem is tudod hányszor kaptam már meg ugyanezeket az "érveket" a szimpatizánsoktól...  a másik helyen is várom a linkeket, adatokat :-) pl a hollandokról....

 • 2008.09.30 23:21:08bes3

  a gyereküléssel kapcsolatban meg légyszi olvasd már el mire írtam...

  nem az otthonszüléssel példálózott Pepe hanem agyhártyagyulladással infarktussal sárgasággal amelyeket -remélem szerinted is - magasabb hatákonysággal látnak el kórházban .. vagy van "otthon-agyhártyagyulladás kezelés" is csak lemaradtam valamiről?? :-)  bármi kórházi ismereted / gyakorlatod van egyébként, vagy csak a "tanfolymokról" és a Blikkből tájékozódsz?

 • 2008.09.30 23:35:34cantaloupe

  Bes3,  ha te 3 felsofoku nyelvvizsgaval nem tudod kiguglizni legalabb egy nyelven a WHO statisztikait, akkor....;)  Amugy ha ezzel a szemlelettel tenyleg szuleseknel dolgozol, nagyon palyadat tevesztetted. Sajnalom, hogy hozzad hasonlok praktizalhatnak. :(

 • 2008.09.30 23:42:18bes3

  cantaloupe: én a te "aktuálisaidra " lennék kiváncsi. Megtettem a kedvetekért hogy hoztam hollandot, ha hivatkozol valamire az az alap hogy belinkeled. Minimuma az udvariasságnak.

  Ha nem teszed, vegyük úgy hogy nem léteznek és lapozzunk.  A kérdésemre nem válaszolsz, oké, úgy veszem hogy nulla eü tapasztalatod van.  Szerintem már tudom is ki vagy az nlc-n :-)

  a stílus, a személyeskedés elárul....

 • 2008.09.30 23:52:51bbence

  verkavera

  Elnézést, összekevertem a posztokat. Ez tényleg az osz poszt.

 • 2008.10.01 00:06:57cantaloupe

  Jujj, de nagy legeny vagy, mert tudod ki vagyok az nlc-n. :)

  Mellesleg ott is vannak am szep szammal, akik kulfoldrol irnak es otthon vagy szulohazban szultek. :P  Nekem csak ket nyelvvizsgam van, ugyhogy ne en szedegessek mar adatot neked, szakmabelinek.

  A masik meg az, hogy ha teged, mint a szakmaban dolgozot nem erdekelt eddig a masik oldal, akkor minek farasszam magam? Ugysem olvasod el...  A stilusrol, szemelyeskedesrol meg annyit, hogy te kezdtel degradalni, gunyolodni, hogy hihetunk mi akar a vasorru bababan is...akkor miert allj neked feljebb?

 • 2008.10.01 00:28:02bbence

  Bes3

  „a svéd nők sokkal gyakrabban szenvednek 3-4 fokú, kizárólag sebészeti (nem nőgyógyászati ) műtéttel helyreállítható gáttáji sérülést a magyarokhoz képest.”  Mielőtt elfogadom, hogy ez így van, megkérdezem, hogy honnan származik az adat. Hol lehet utánanézni ennek? Nem bizalmatlanság, inkább kíváncsiság.

 • 2008.10.01 00:29:24bbence

  Bes3

  Még hoztál két elrettentő történetet Svédországból. Viszont az tény, hogy jelenleg ők rendelkeznek a legjobb szülészeti mutatókkal, náluk a legbiztonságosabb a szülés a világon. „Igénytelennek” nevezni, hááát nem tudom… A konkrét esetek citálása azért nem vezet sehova, mert napestig lehetne az elrettentő balfogásokat mesélni itthonról is. Erre való a statisztika. 2006-ban 7,6 ezrelék volt Mo-n a szülés körüli halálozás aránya. Ez az európai országokhoz képest magas. Változtatni kell rajta, mindannyiunk érdekében.

  Az persze érdekes, hogy nyilván nem csak a szülészeti modell a fontos, hanem, ahogy írod, a dohányzás, alkohol, stressz, edzettség, stb. Ez hasonlít arra, amit Wagner prof. mondott a magyar szülészek azon állítására, hogy azért csökkent a szülés körüli halálozás, mert a szülések ma már kórházakban zajlanak többnyire. A válasz a következő volt:  „Hiteles tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a halandóság csökkenése 75%-ban társadalmi tényezőknek, nem pedig az orvosoknak és kórházaknak tudható be. Az ilyen társadalmi tényezők közt van az egészségesebb táplálkozás, a jobb lakáskörülmények, és főleg a magyar nők születés-szabályozáshoz való joga, ami eredményeképpen kevesebb a nem kívánt szülés. Az orvosi tényezőknek köszönhető 25%-os javulás pedig nem "a kórházi szülés általánossá tételének megszervezése" miatt következett be (amely során a nőket arra kényszerítik, hogy kórházban szüljenek), hanem olyan egyszerű és alapvető orvosi kezelések miatt, mint például az antibiotikumok használata. A magyar szülészek semmilyen adatot nem tudnak felmutatni annak a bizonyítására, hogy ok-okozati összefüggés lenne a kórházi szülés bevezetése és a halandóság csökkenése között.”

 • 2008.10.01 00:32:41eino.

  ,,a homofóbiát nem pontosan úgy értettem, hogy homoszexuálisokkal szembeni előítélet, hanem hogy az azonos neműekkel szemben érzett taszító érzet."  Hallohallo, ez a te problémád, hogy mást értesz egy fogalom alatt, mint amit jelent.  Az viszont felháborító, hogy ezzel a félremagyarázott fogalommal bélyegzed meg, ha valaki kevésbé tudja elfogadni az azonos neműek érintését. Milyen jogon teszed?  Ezt próbáld megfejteni: a legutoljára választott és általam leginkább kedvelt nőgyógyim NŐ.

  Ellenben örültem, hogy a barátnőim körében nem volt divat a ,,kézenfogva vonuljunk az utván" hangulat, és a pusziadás is szilveszteri program volt csak. Egyszer véletlenül hozzáértem egy nő melléhez, és rosszul éreztem magam miatt.

  Tehát ha SZAKMAILAG ér hozzám nő, rendben. Vannak esetek, amikor gyors puszi is belefér különösebb gond nélkül. De egyszerűen utálom, ha 1-2 embert ismerek egy társaságból, de mégis mindegyik odatartja a képét, ráadásul nagy része mellécuppant. Akkor meg főleg hagyjuk, ha puszilunk, pusziljunk , ha meg nem, akkor ne játszuk már el, mert ez tőlem teljesen idegen. Legyen inkább kézfogás.  Ja, férfit bármikor megpuszilok, kivéve, ha herpeszes :-p Viszont nőgyógyiként már kevésbé tudom elfogadni a férfiakat, de ez tapasztalat, és nem ösztön...

  Másnak meg lehetnek sokkal jobb tapasztalatai a férfi nőgyógyikkal, ezt is megértem, nekem nem jött össze.

 • 2008.10.01 00:39:58verkaverka

  Ja értem ennek a cikknek _semmi_ köze az otthonszüléshez, GÁ képe is csak véletlenül van benne. :) :) :)

 • 2008.10.01 00:41:37verkaverka

  Viszont előbb beszélek aztán olvasok, látom már te is helyesbítettél, bocs.

 • 2008.10.01 00:50:39bbence

  Sőt, még én is rajta vagyok. Éppen egy magyarnótát énekelek az újságíróknak. Csak, hogy oldott legyen a hangulat.

 • 2008.10.01 10:26:01pepe

  Bes3,  lehet hogy van sok diplomád meg három nyelvvizsgád, de olvasni (értsd, szöveget érteni, nem a betűket tenni egymás mellé) na, azt nem tanultál még meg. Egyik vonatkozó hsz-ben sem jelentettem ki, hogy az agyhártyagyulladást, vagy az infarktust otthon kéne kezelni. Azt próbáltam elmondani, hogy számomra, nem "felelőssebb" vagy gyermekét jobban szerető anya az, aki vakon hisz mindent, amit neki mondanak. Igenis, az anya akkor is felelős, ha a döntést végül nem ő hozza meg. Számomra például mindig is érthetetlen volt, amikor azt hallom egy anyukától, hogy a csecsemősnővér milyen szemét volt, mert nem mutatta meg, hogy kell szoptatni, és nem segített a baba táplálásában. Ezek az anyukák a könnyebbik út felé mennek: mást tesznek felelőssé a saját bénaságukért, tudatlanságukért. Pedig nem a sötét középkorban élümk, amikor a tudás csak a kiváltságosok privilégiuma volt. anyuka símán hozzájuthat a lll, a nlcafé szoptatási tanácsadója és a szoptatásért magyar egyesület vonatkozó cikkeihez, sőt, még IBCLC vizsgával rendelkező szoptatási tanácsadó előadására is elmehet. De ez a nehezebbik út. Itt már bejátszik aynuka igénye, értelme, felelősségtudatais......a csecsemősnővért szidni könnyebb.

  Ja, és igen, használok autósülést. Meg biztonsági övet is. DE. Képzeld el, hogy amikor a fiam nyolc hónaposan lázgörcsös lett, és alapos kivizsgálás után megállapították, hogy nem epilepszia, hanem egyszerű lázgörcs, alaposan utánaolvastam a témának. a következő görcs egy hónap múlva jött, akkor egy biztosnági protokoll MR vizsgálatot akartak elvégezni a fiamon, annak ellenére, hogy továbbra is egyértelmű volt, hogy egyszerű lázgörcsről van szó. Az MR vizsgálat egy kilenc hónaposnál altatással jár. amikor ezt a helyszínen közölték velem, fogtam a kicsfiam és kisétáltam vele a kórházból. Saját felelősségre. Ugyan ilyezgettek azzal, hogy majd ötévesen, amikor úszni tanul a gyerekem,na majd akkor fog egy görcs miatt belefulladni a vízbe. De ez a komolytalan "fenyegetőzés" csak megerősített abban, hogy jól dönötttem. Én úgy ítéltem meg, hogy a lázgörcsről olvasottak alapján, semmi szükségem MR-re, és az altatásban sokkal nagyobb kockázatot láttam. Pont. Rohadt szemét, gyermekét gyűlölő és kinyírni akaró, felelőtlen szülő vagyok, mert képes vagyok GONDOLKODNI, és felelős döntést hozni? Ja, és ha hagyom hogy elaltassák, és esetleg komplikációk lépnek fel, akkor bezzeg én vagyok az ártatlan szuperanyu, aki nem érti, hogy miért történhetett vele mindez.

 • 2008.10.01 17:14:06bes3

  pepe: nem ártott volna az ideggyógyászat további fejezeteit is tanulmányoznod, úgymint gyermekkori agytumorok, agyi fejlődési rendellenességek.

  Felelős döntésed a leírtak szerint ezzel a lehetőségegl nem számolt, márpedig nyilvánvalóan az agyi MR ezek kizárására történt volna.  Reméelm soha nem kerülsz abba a helyzetbe hogy át kelljen értékelned a "gondolkodó és felelős magatartásodat " amivel elkerültél egy rövid altatás és megakadályoztad az időbeni diagnózist.

 • 2008.10.01 18:56:30eino.

  Azoknak, akik Geréb média általi elnyomása miatt aggódnak: ma beszélhetett a Kossuthon , ellenvélemény nélkül mondhatta a mondandóját. A másik megszólaltatott is ugyanazon az oldalon állt, és végül a műsorkészítő nő is pártolóként zárta mondandóját.

  Most tekintsünk el attól, hogy igaza volt-e vagy sem. Szólaltatott meg a körszolgálati rádió az ellentáborból valakit a 20 perces műsor alatt?

  Hát persze, hogy nem.

 • 2008.10.01 18:56:59eino.

  jav.: köZszolgálati

 • 2008.10.01 21:45:38hallohallo

  eino, az egy dolog, hogy a köznyelv mit tart homofóbiának (a homofóbia egy részét, a homoszexuálisokkal szembeni előítéletet), és a szó pontosan, tágabb értelemben mit takar (pl minden olyan dolgot pl, ami az azonos neműek közötti érintkezést visszataszítónak tartja, legyen az nő-nő közötti puszilkodás, vagy viszolygás a női nőgyógyásztól.)  nem értem, hogyan lehet neked ellenérv az, hogy nőkkel nem puszilkodsz, de férfiakkal bármikor. mit jelent ez szerinted?

  szerintem azt, amit már fentebb írtam.  de, ahogy azt már szintén írtam, nem ítélek el senkit emiatt (ehhez aztán semmi de semmi jogom nincs is). viszont van jogom megdöbbeni.

 • 2008.10.01 22:04:19bbence

  eino

  Köszönöm. Mint az egyik aggódó, most megnyugodtam. A Kossuthon, 20 percig, az ellentábor megkérdezése nélkül? Nem jó most ellentábornak lenni Mo-n. Gyerekek, a Kossuth Rádió velünk van. Nyertünk.

  Elmondom neked a saját tapasztalatomat ezzel kapcsolatban. Tavaly decemberben voltunk a Danubiuson egy betelefonálós műsorban. Volt bába, dúla, szülő. Csak szülész orvost nem találtak, mert nem vállalta senki a beszélgetést. Azóta is több újságíró jelezte felém, hogy nem akarnak megszólalni a témában.

  A minisztériumnak, a rendezvényünk előtt jeleztem, hogy mivel készülünk, és szeretnénk beszélni velük előtte. A mai napig nem válaszoltak.

  Mindenesetre érdekes módszer, hogy a svéd szülészeti ellátást, néhány borzasztó esetre alapozva lehet „igénytelennek” nevezni, a Geréb Ági elleni hadjáratot pedig egy rádiós riportra hivatkozva bagatellizálni.

 • 2008.10.02 10:30:14Tjuca

  Pandi! Csak nem ugyanaz az orvosunk? Mi a monogrammja?

 • 2008.10.02 10:53:19Pandi

  Tjuca, nem hinném, hacsak nem vagy te is békéscsabai.:)

  Egyébként BZ.:))

  (És a legjópofább része, hogy a neje vezetékneve csak a kezdőbetűben tér el, egyébként ua.:))

 • 2008.10.02 10:54:43Tjuca

  nem, de az én dokim felesége is gyerekorvos :-)

 • 2008.10.02 10:57:38Pandi

  Ha jól belegondolunk, nem rossz kis családi vállalkozás egy nőgyógyász és egy gyermekorvos párosítás.:)

 • 2008.10.02 11:05:22Tjuca

  én inkább nem gondolok bele, valahogy nem tudnám elképzelni, hogy a párom nőgyógyász legyen, de hála Istennek ő sem. :-) Bár azt még kevésbé, hogy én szülésznő legyek. Mert ha már homofób, ha valaki nem viseli egy nő érintését, na akkor én duplán homofób vagyok, mert én meg nem viselném, ha egy nőt kellene vizsgálnom. Így maradunk a hétköznapi pénzügyes-informatikus párosításnál.

 • 2008.10.02 11:06:48Tjuca

  Pandi!  Az a nő, durva, és gondolom mással is ilyen laza. :-(

 • 2008.10.02 11:29:42dodóó

  Eino!  A puszis témával nagyon egyet értek!

 • 2008.10.02 12:00:09Tjuca

  egyébként tényleg nem értem a lényeget, mert senki nem fogalmazta meg, mit is kellene értenem. a kórházak is igyekeznek www.florkorhaz.hu/html/kepek/szul/original/szulokerek.jpg www.boldogszuletesert.hu/index_kepek.html stb. Minden szülő nő egy felnőtt entitás, kérhet bármit, aminek nagy részét teljesítik is. Csak kérni kell, és nem utána pörögni. Itt egyébként azok a legangyobb gátmetszés elleni zászlóvivők, akiknek nem volt. Nekem volt, aznap törökültem, nem nagy ügy.

  Ha mondjuk két pesti szülészeten kísérleti jelleggel létrehoznának egy autonóm születésházat bábákkal jó lenne? Biztos, hogy nem, mert a szülő nő, már a portán megérezné a kórház szagot. Azért lássuk be a kompromisszum hiányában nem csak a szakmai kollégium ludas. Ez gazdaságilag is jó lenne, és szakmailag is, és gyanítom nem csak nekem jutott az eszembe. Hogy miért nincs mégis??? mert azért a bábatársadalom is finoman szólva "nyakas". Pedig ott pl. menet közben a változtatás jogát is fenn lehetne tartani, úgyis, mint na jó mégis háborgassanak eda-val :-) és orvos is csak akkor tenné be a lábát, ha baj van. Ha ez a konstrukció mégsem jutott senkinek eszébe, akkor ajánlom gondolataim intézményesítését.

 • 2008.10.02 12:09:09Tjuca

  ja és még valami, attól, hogy egy szakember sokat publikál, attól még 1. nem biztos, hogy minden publikációjában igaza van, és az a követendő, legjobb út, 2. egyáltalán nem biztos, hogy a valóságot látja. A dokim nem tudom mennyit publikál, de azt tudom, hogy rengetegen szülnek nála, rengeteg nőt utasít el, mert felelősen már nem vállalhatja. Na most ő a "gyakorlati" szakember, nem egy titulusokkal teleaggatott szaktekintély, aki ajánlásokat ad. És a tapasztalata miatt, amikor azt mondta, hogy próbáljuk meg toxémiával a spontán szülést, feltételekkel, ha úgy gondolom, azt mondtam oké. A feltételeket viszont ő szabta, mert lehet én már interneten olvastam sokmindent, ő viszont régen van a pályán, és nem én vagyok az első toxémiás szülő kiamamája Értitek? Kicsit más az elmélet, mint a gyakorlat.

 • 2008.10.02 12:37:07babó

  Tjuca  kicsit off:

  toxémiáról tudsz átfogó jó magyar nyelvű írást a neten? mert nekem is az volt és szó nélkül vágtak (gyógyszeres kezelés stb nélkül) és azóta sokat töröm a fejem a dolgon, leginkább a tájékoztatás hiányán felháborodva. a mai fejemmel sokkal erőszakosabb lettem volna, de akkor beijedt nyúlbéla voltam. :((  azóta dokit és kórházat váltottam, ketteskénél reméljük a legjobbakat :))

 • 2008.10.02 12:58:41Tjuca

  Babó!  Hát ha már otthonszülés, egy bába oldalán találtam egy cikket: www.nandu.hu/magyar/szules/toxemia.htm

  a szűk keresztmetszet a gyerek érettsége/te vérnyomásod, és fizikai állapotod. Mivel a betegség egyik rákfenéje, hogy elmeszesedik a lepény, és ezért korábban születik a gyerek, kisebb súllyal. Ha nagyon korán születik, akkor ugye élből vágnak, mert nem vagy nyitva stb. és tényleg abromi rizikós megszülni úgy, hogy a gyerek szíve egészsége rendben legyen, és még a te szíved, szerveid se szálljanak el. Nálam az volt a szerencse, hogy folyamatos kontroll mellettkihúztuk a 39. hét végééig, két ujjnyira nyitva voltam. Eda-t pedig azért kaptam, mert lenyomja a vérnyomást, ami nekem az egekbe szökött (190/ valamennyi lett szülés alatt), és gyorsítja a végjátékot. Ha bármi megszalad, romlik a gyerek szívhangja, nekem elszabadul a vérnyomásom, és nem reagálok az eda-ra, ha nem pörög a szülés, ha nem vagyok nyitva (ugyanis burokrepesztéssel indítottunk) azonnal vágnak minden gondolkodás nélkül. Így viszont sikerült burokrepesztéssel, eda-val megszülni a nagyobb lányom. Kisebbnél is voltak tünetek, de nem olyan súlyosak, és végül nagy súllyal, egészséges lepénnyel, burokrepesztéssel+gátmetszéssel 1 óra alatt teljesen magától minden fájdalomcsillapítás vagy vérnyomáscsökkentés nélkül megszületett. Viszont a haramdik trimeszterben állandóan vérnyomást mértek, nézték a vizeletem, és amikor kellett vízhajtó tea, innom kellett kontroll alatt. Így nem harapódzott el a mérgezés, bár azért most is voltak durván dagadt lábaim, meg néha fehérje is a vizeletben, de nem annyi, mint az elsőnél.  Hol szültél?

 • 2008.10.02 13:40:49Pandi

  Tjuca, milyen igazad van, ha még jobban belegondolok, én sem biztos, hogy szeretném, ha a párom lenne a nőgyógyászom, de ha más űzi, az nekünk még lehet jó.:))

  Az intézményesítésre felajánlott gondolataiddal meg szintén egyetértek.

 • 2008.10.04 10:37:33bes3

  bbence: várom a statsztikáitokat ami a mantraként mormolt "bezzeg a holland statisztikák" meg a "svédeknél a legjobb a szülészeti ellátás mert ott bábák vannak a szülésnél" alátámasztja. Én már hoztam, ti még semmit.  Nem léteznek?  A többi kérdésemre is várom a választ, milyen otthon észlelhető jelei vannak a benignus és a halálos végű sárgaság közötti különbségnek

  eddig semmi nem jött....

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta