SZÜLŐSÉG

Beteg a kölyök: mikor int be a munkáltató?

2008. szeptember 23., kedd 11:25

Sok anyuka várta a szeptembert, hogy végre bölcsis/ovis legyen a kölyök és a négy fal közül kiszabadulva visszamehessen dolgozni, emberek közé. Az öröm nem tart soká, itt a télies koraősz, jön a takony, a vírusok, amelyet leginkább a kezdő ovisok nyalnak be. Vajon mit szól a főnök, ha az újonnan felvett munkaerő már a kezdetekkor kidől a sorból? Heti kérdés.Anyák, húzzatok vissza dolgozni! Sokan húznának is, csak nincs hova, mert rengeteg helyen ahogy meghallják hogy egy-két kisgyerek is tartozik a jelentkezőhöz, elhajtják a sunyiba. Ha szerencsés az anyuka és tárt karokkal fogadják egy jó munkahelyen, igyekszik mindent megtenni, hogy ne csalódjanak benne és ne rúgják ki még a próbaidő alatt.

Csakhogy az intézményekben, ahol a gyerek tengeti napjait, pont ilyentájt ütik fel a fejüket a betegségek, amelyek ledönti lábukról a kicsiket. Sok anyuka teletömi gyógyszerrel a gyereket és betegen is közösségbe viszi, ha nincs kire bízni. Vagy otthon marad ápolni. De akkor azt kockáztatja, hogy a tárt karok összezáródnak, s a harmadik hét betegállomány után a munkáltató feltartott középső ujja marad, meg a felmondólevél.

Mi a megoldás az ördögi körre? Bébiszitter? Pótnagyi? Vagy mégsem olyan jó ötlet kisgyerek mellett dolgozni?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.23 21:22:23Vakmacska

  Guruljka hát persze hogy az akarat hiányzik....npl a HR-esé, akinek ettől nx2 feldolgozni való papírja meg rekordja lesz. Miért is csinálná, ha nem szorul rá mert jelentkeznek a nyócórásra is épp elegen?

 • 2008.09.23 21:23:32Magenta

  Lakótárs, add be népszavazásra az ötleted! Nekem tetszik. :)))

 • 2008.09.23 21:25:10Vakmacska

  Lakótárs cica, ezek a szerepek változnak ám az életben. Egyszer eltöröd a lábad, és lehet kikérni magadnak, hogy pont most találták ki, hogy téged küldenek az egyhetes bukaresti konferenciára.

  Senki sem ifjú, anya, nyugdíjas vagy akármi egész életében, ezek ilyen ideiglenes helyzetek, a legtöbb gyerek felnő. Aki meg szembeállítja ezeket az embereket az aljasan manipuláló provokátor legtöbbször, úgy ám.

 • 2008.09.23 21:25:16Guruljka

  Jaj a hatékonyságnövelés! Az most is szempont ám!!! Ezért vették el a munkáltatóktól a jogot, hogy MÁK kifizetőhelyek legyenek! Mert így hatékonyabb!

  Ezért van az, hogy nekem a MÁK két külön utalásban utalja a gyesemet meg a CSP-t, és majd a munkahelyem külön a fizetésemet! mert ezt mindi külön ügyintéző külön intézi!

  Plusssz, ha valami gondom van (és azóta állandóan van) akkor telefonálgathatok Ceglédre (!) Pestről. És még fel sem veszik stb...

  Régebben meg ezt simán elintéztem a munkahelyemen 1 azaz 1 darab kis irodában 1 azaz 1 darab emberrel aki egy egész hivatalt kivállóan elláta.

  Könyörgöm, inkább ne növeljenek hatékonyságot!

 • 2008.09.23 21:27:10Vakmacska

  ....és van otthoni helpdeskes, Magyarországon is meg máshol is, az is kitávmunkázható. Na ja, a fül-orr gégész meg a takarító az nem. Dehát ki a fene követelte?

 • 2008.09.23 21:28:17Vakmacska

  Guruljka nem azért, hanem mert néhány munkáltató baxta kifizetni, mert bukóban volt éppen a cég.

 • 2008.09.23 21:37:19Guruljka

  Vakmacska, az oké is lett volna, ha szűkíti a kört állambácsi. De beszüntette ott is, ahol a fizetést is a MÁK adja. Én ezt nem bírom megérteni. Ugyanis az összes ügyintéző megmaradt ott is. Ez nem hatékonyabb az államnak sem.

 • 2008.09.23 21:43:18háromnegyed

  Lakótárs ötletét támogatom :D  ahogy a saját intézményem adminisztrációs részlegét látom (közszféra):

  - a dolgozók alacsony képzettségűek (egy excell tábla kezelése kifog rajtuk, idegen nyelvű telefonálónak köszönni sem tudnak)

  - terhelik őket jópár olyan feladattal, amiről ők is tudják, hogy totál értelmetlen

  - a munka szervezését saját köreiken belül rendezik

  - az elbocsátás - a végkielégítés miatt - drága a szervezeti egységnek

  - a hatékonyságot nem méri senki  nálunk ez van. közben meg találkoztam pár hivatallal - általában a választóktól eléggé közvetlenül függő önkormányzatok üzemeltetésében - ahol profik, kedvesek és gyorsak voltak.

 • 2008.09.23 21:48:00Lakótárs

  Vakmacska, persze, hogy változnak a szerepek. Logikus, hogy ha valakinek felnő a gyereke, többé nem kisgyermekes anya. Következésképp semmi nem vonja el a figyelmét a munkától, tehát le kell adnia a mobil irodát és vissza a nyolcórásba, sok túlórával. Gondoltam én mindenre.

 • 2008.09.23 21:56:57cozumel

  Akkor megegyszer es utoljara elmagyarazom: Utalnam, ha Palin lenne az alelnok (mert akkor McCain lenne az elnok) DE  a mondandom lenyege az lenne, hogy

  MIT VARUNK MI ATLAGEMBEREK (NOK), ha meg az USA elnokhelyettes - jeloltjenek is magyarazkodnia kell amiatt, hogy anya is es dolgozo no is egyben?

 • 2008.09.23 21:59:25háromnegyed

  cozumel

  mit várunk? változást.

  de azt nagyon :D

 • 2008.09.23 21:59:37cozumel

  Apafarkas  ha nem vagy fekete, konnyu azt mondani: fekete vagy, fogadd el a helyzeted, alkalmazkodj!

  Ha nem vagy cigany, konnyu azt mondani: cigany vagy, fogadd el a helyzeted, alkalmazkodj!

  Ha nem vagy mozgasserult, konnyu azt mondani: mozgasserult vagy, fogadd el a helyzeted, alkalmazkodj!

  Ha nem vagy no, konnyu azt mondani: no vagy, fogadd el a helyzeted, alkalmazkodj!

  Ha kivul allsz, konnyen van nagy pofad.

  Es ezt nem erzelmi alapon mondom, ez TENY.

 • 2008.09.23 22:06:34trollkotze

  cozumel

  Egyetértek.

  Cigány, fekete, mozgássérült, nő? Ül, fekszik, kussol. És elégedett, _kötelező_ érvénnyel.

 • 2008.09.23 22:14:27Lakótárs

  Ó, Palinnek ezer más dolog miatt kell magyarázkodnia, ez a legkevesebb. Egyébként Palint nem amiatt támadják, mert anya és dolgozó nő 2in1, hanem amiatt, hogy legkisebb fia születése után három nappal visszatért a munkába. Ez már a sokat látott feministáknak is sok volt. Megjegyzem, Palin mint anya és kormányzó egyben, saját konzervatív párttársait jobban kiakasztja, mint a demokratákat.

 • 2008.09.23 22:21:32háromnegyed

  szerintem a feministák nem kedvelik a szépségkirálynő-ipart sem, ráadásul a csaj a fegyvertartás nagy híve, amit meg én nem kedvelek (sok egyéb mellett)

 • 2008.09.23 22:27:55voroske

  Egyetertek lakotarssal Palin ugyben.

  Egyaltalan nem a dolgozo no es gyerek osszeegyezteteset kerik ugymond Palinon szamon.

  Ha nem egy downkoros csecsemorol lenne szo hanem mar akarcsak egy egeszseges totyogorol, senki kerdojelezne meg a dolgot. De egy downkorosan felvallalt es megszult csecsemorol van szo.  Szerintem igenis osszeegyeztetheto karrier es gyerek, de nem mindenaron es plane nem minden koru gyerek mellett.  Raadasul karrier es karrier kozt is van kulonbseg. Nem veletlen, hogy itt is a tobbseg igazabol felmunkaidos allasra ahitozik, de legalabbis max 8 oras nem ejjel nappal tulorazos tipusura.

  Palinnak olyan allasa van ami nemcsak hogy tuloraval jar, hanem rendszeres tobbnapos tavolletet igenyel! Szerintem az ilyen anya aki a alignapos beteg csecsemojet ilyen szinten hanyagolja, az mer igenis nagy problema.

 • 2008.09.23 22:30:48cozumel

  Jo, akkor most telleg utoljara :-)))

  ABBAN a riportban, amit en lattam, konkretan AZT KERDEZTE A RIPORTER, hogy hogyan fogja osszeegyeztetni a munkajat es a gyereknevelest.  Igy, nem kihegyezve, hogy down-os baba, stb. hanem ezt a kommersz kerdest tettek fel neki. Pont.

  Amugy a down-os babanak is van apukaja IS, de ezt itt most kisbetuvel irtam.

 • 2008.09.23 22:33:55cozumel

  Nekem meg az vele amugy a legnagyobb gondom, hogy fanatikus

  mert ugye az elet mindenkepp szent

  a downos babat meg kell tartani

  DE a nyolcadik honapban kampanykorutra megy repulovel Texasba (mezei anyukat mar fel sem engednenek a gepre)

  es igy a 35. heten elfolyik a magzatvize

  de meg hazarepul utana Alaszkaba...  Szoval az elet az szent, de az elet MINOSEGE mar nem...

  Pedig annak a beteg babanak talan meg tobbet jelentett volna 3-4 plusz het az anyamehben.

 • 2008.09.23 22:42:56kriszi

  Palin egy koktél. Egy két lábon járó önellentmondás. Következésképpen mindei oldalról lehet mit támadni rajta :P  Apafarkas: neadjisten történi veled valami, akkor biza az asszonynak munkát kell keresnie, gyerek meg korától függően megy az adott közösségbe (ha felveszik). Vajon hogy esne neki, ha hasonlóan reagálnák le, hogy menne a kölökért az oviba még zárás előtt (netántán szeretné maga felnevelni?), és prompt nem tud kit előrántani, aki elhozza helyette, míg ő a tengerentúlra konferencionál?  (OFF: A párom kb. fél éve kérdezte, mire jó voltaképpen, hogy én feminista vagyok - nem volt akkortájt még túlművelve a kérdésben. Mondtam neki: ha annyit elérek, hogy a lányunknak már egy kicsit kevesebbet kell küszködnie ezzel vagy azzal, akkor már van értelme. EZT értette. Rögtön.)

 • 2008.09.23 23:06:55voroske

  consumel:

  Termeszetesen ezt a kerdes csak es kizarolag igy lehetett udvariasan feltenni, hogy hat a csaladot/ gyerekneveles hogy tudja osszeegyeztetni a karierrel. De mivel itt egy konkret no, konkret koztudott szituaciorjarol van szo egyertelmu hogy a konkret szituaciora utalt a kerdes.

  Liberalis media ide vagy oda ma mar munkanelkuli lenne az a riporter aki azt kerdezte volna megis egy down-koros csecsemot hogy kepes hathahagyni ilyen szinten a karrier erdekeben.  A konkret szituaciorol elvonatkoztatva meg barki aki gyereket vallal annak szamolnia kell azzal hogy az a gyerekkel idot kell toltenie es a karrierjet es valamilyen szinten negativan fogja befolyasolni, legalabbis idolegesen. Nyilvan nem kell derekba torjon az egesz karrier, de az is nonszensz hogy ugy elje tovabb az eletet egy no mintha a gyereke megse szulelett volna.

  Szemely szerint en meg sose hallottam olyat eszakamerikaban(igaz foleg kanadai tapasztalataim vannak csak) hogy egy allasinterjun barhol barkitol is megkerdeztek volna a gyerekei szamat vagy azt hogy mikor akar gyereket.Plusz igenis ketkarokkal varjak vissza a kismamakat.

  DE ennek ellenere a legtobb no nem megy vissza foallasba fenyesiteni a karrierjet. Hanem inkabb elmegy felallasu meloba vagy tavmunkaba stb. Ez nyilvan viszsavesz a szakmai eloremenetelbol, dehat valamit valamiert.

 • 2008.09.23 23:48:10cantaloupe

  Cozumel,  amellett, hogy en ennyi gyereket nem vallalnek, ha tudom, hogy a karrierem mindennel elobbre valo, az azert nem bizonyitott, hogy a repules miatt ment el Palin magzatvize.  Voroske, igy van...Amerikaban mar a 60/70-es evekben lefektettek jogszabalyba, hogy tilos a megkulonboztetes, nalunk meg Balkan van.  Bar kivancsi lennek, hogy valaki perelt-e emiatt, hogy nem vettek fel, es bizonyitekai is vannak erre, hogy azert, mert terhes/kisgyerekes. Nagyon erdekelne, hogy Magyarorszagon van-e ilyen per es milyen volt a kimenetel, a szankcio.

 • 2008.09.24 01:26:39naíva

  "El lehet menni sorra dolgozni, akkor fix a munkaidő, kevés a felelősség, de ahhoz mért a fizu is."  Kedves Apafarkas, soron dolgozni általában többműszakos munkarendet is jelent - dolgoztam többek között ilyen helyen is. És egyedülálló anyaként nem fogom tudni bevállalni, mert nincs esti óvoda. Nagyszülőre bíznám, de anyukám is dolgozik még.

  Bár ez a probléma csak egy év múlva esedékes, mert most fogjuk az első szülinapot ünnepelni, és engem szerencsére vár vissza a munkahelyem (ami bár nem fizet jól, de legalább biztos)  Egyébként ebből a szemszögből nézve szerzett nálam egy jó pontot egy bizonyos nagyvállalat (nem tudom, lehet-e nevet mondani, de a MI autónkat gyártja), mert náluk van óvoda a dolgozóik gyerekei részére. Igaz, ezt sem lehet tökéletesen megoldani délutános héten, de azért kezdeményezésnek nem rossz. Szerintem.

  De azzal mélységesen egyetértek, hogy változtatni kellene a hozzáálláson a kisgyerekes anyukákkal szemben, és speciel ez a távmunka vagy otthon is elvégezhető munka nagyon nekem is nagyon ideális lenne :)

 • 2008.09.24 09:27:40Brumibaby

  Kicsit elszakadtunk az eredeti kérdésfelvetéstől, ui. most mintha kezdenénk szembeállítani a karrierlibákat a fakanállibákkal.  Holott a kérdés nem az volt, hogy gyerek, vagy karrier, hanem az, hogy ha tetszőleges munkahelyed van, ami lehet akár egy sor egy futószalag mellett, MIHEZ KEZDESZ A MEGBETEGEDETT GYEREKEDDEL?"  Induljunk ki az Apafarkas által vázolt modellből, s hántsuk le róla azt a réteget, hogy lennénk-e Apafarkas feleségei (ne reménykedjünk, úgyse venne el bennünket), szóval induljunk ki abból, hogy szültünk Apafarkasnak 3 farkaskölyköt, naná, legalább háromévenként, hogy a gyest azért kihasználhassuk maximálisan (ne fizesse már Apafarkas azt a sok adóját értelmetlenül), nos, ebben az időpontban a legnagyobb kisfarkas 9, a legkisebb 3 éves.  Most el kellene mennünk dolgozni, na de nem megyünk, mert Apafarkas annyira jó fej, és olyan baromi sokat keres, hogy eltart bennünket.  Mivel töltjük tehát a napot?  Reggel feltálaljuk Apafarkasnak és a kisfarkasoknak a tegnap szétmarcangolt őzet. Apafarkas elmegy vadászni, mi pedig elvisszük a farkaskölyköket a különböző tan-falkákba.  Aztán úgy 9-ig kiganézzuk a fészket, majd otthon ülünk, és várjuk, hogy valamelyik kisfarkas majdcsak beteg lesz egyszer, s akkor lesz értelme otthon mereszteni egész nap a farunkat, pardon, farkunkat. • 2008.09.24 09:59:41Vakmacska

  Murphy törvényei gyerekbetegségekre:  A gyerek mindig váratlanul lesz beteg. Főleg ha:  o Határidős munkád van

  o Fontos hivatalos vendéged érkezik Új- Zélandról, két napra.

  o Konferenciára mész. Te vagy az előadó.

  o Nyaralni indultok Tunéziába

  o Apa hivatalos útra indult Moszkvába

  o A nagymama kórházban van

  o Új munkahelyet találtál, és aznap van az első (második, harmadik…) napod

  o Vagy a próbaidő lejárta előtt egy (két, három…) nappal.

  o Ha a kollégád gyereke is beteg.

  o Ha a kollégád is beteg, és több helyettes nincs.

  o Ha a főnököd szabadságra ment és te helyettesíted.  • A doktor néni csak délután 4-től lesz elérhető. Vagy ha rábíznád mégis a gyereket a nagyira/bébiszitterre/szomszéd Ritára, akkor csak délelőtt fél tizenegyig, és egyik helyettesed sem tud vezetni, busz meg nem jár a rendelő felé.

  • Ha lenyomod a lázát, és rábízod a nagyira/bébiszitterre/szomszéd Ritára és kilőnél, akkor a gyerek az előszobában előadja a hattyú halálát, majd lazán végighányja az egyetlen szalonképes kabátodat.

  • Ha ezek után bemész, rájössz hogy te is elkaptad és végighányod az irodát meg a céges teakonyhát.

  • Ha belekezdesz a konferencián az előadásba, megszólal a mobilod, a nagyi/bébiszitter/szomszéd Rita az, hogy a doktor néni szerint be kell vinni a gyereket a kórházba mert kruppos/kiszáradt/fertőz.

  • Ha nem, és lelkiismeretfurdalással előkészíted az aznapi szakmai programot, akkor telefonál új-zélandi vendéged, hogy bocs, de mégse tud jönni….beteg a gyerek.

  • Ha mégis megérkezik, akkor két órával utána beállít (taxival) a nagyi/bébiszitter/szomszéd Rita, kezedbe nyomja a gyereket, mert a)amíg nálad volt, betörtek a lakásába b) a szomszéd Ritának telefonáltak az oviból, hogy jöjjön és vigye haza a saját gyerekét, mert belázasodott.

  • Felhívod Apát, aki jelzi hogy késni fog, mert az imént mentek belé a Nagykörúton, és még nem jött a rendőr. • 2008.09.24 10:06:58rita a felcser

  Egyetem alatt vallaltam gyereket.Anyagiak:valami keves segely az allamtol,masik keves segely az egyetemtol,a tobbi segitseg otthonrol.Az egyetem nem igenyel 8, de meg 6 oras tavolletet, kb 3-4 orat , de azt naponta.Addig a nagyszuleim vigyanak ra,ha nagyobb lesz ,akkor bolcsode,ugyanis most 2 honapos .A lenyeg az ,hogy mire en tenylegesen munkaba allok

  (8 ora naponta ,ugyelet amikor kell)mar vigan jar oviba.

  Vegul is egy percet sem szakitom meg az egyetemet vagy a munkat a gyerek miatt.Ha majd beteg lesz akkor azt majd akkor megoldom valahogy .

  Az pedig hogy az apuka legyen kereso egy 2-3 gyerekes csaladnal es az anyuka uljon otthon veszelyes.Veszelyes pl a gyerekre nezva.Mert johet az eletben egy csinos szőke,leukemia vagy egy infarktus,es apuka volt-nincs.Es akkor ottmarad egy n+1 eve nem dolgozott no aki fel kell nevelje a kolykoket.

 • 2008.09.24 10:34:37baud

  Nem tudom, hogy "a feministák" mit kedvelnek (idézőjel azért, mert nagyon sok irányzata van, így elég nehéz egy kalap alá venni őket), de én speciel tényleg nem állhatom sem a szépségkirálynőséget, sem a háborúkat (és persze a fegyvertartást sem). Ja, és feminista is vagyok. A feminizmus ugyanis az a radikális mozgalom, amely szerint a nők egyenlőek a férfiakkal. :)  Brumibaby, te ülnél otthon, ha egészen biztosan el tudnának tartani? Tegyük fel, hogy a legkisebb elmúlt már három, a legnagyobb kilenc. Maradnál? Én nem.

 • 2008.09.24 10:43:30Brumibaby

  baud, mondom, hogy engem el se venne Apafarkas, szóval...

 • 2008.09.24 11:00:36baud

  Brumibaby, a kérdésem arra vonatkozott inkább, hogy te egyáltalán hozzámennél-e? :)

 • 2008.09.24 11:10:46Brumibaby

  Hát az nem lenne rossz, egy olyan fickó, aki az öt tagú családra bír hazahozni elegendő zsákmányt, ha hozzáveszem, hogy még ott az is, amit én elejtek, ha elmegyek én is vadászni...  De a konkrét kérdésedre: nem igazán kedvelem ezt a magát alfa-hímnek vélő típust és nem vagyok eléggé omega-nőstény se, tehát gyanítom, nem illenénk össze...

 • 2008.09.24 11:29:00baud

  Köszönöm a választ. :)

 • 2008.09.24 11:53:56szövetszöcske

  Nálunk a kisebbik pici megszületése előtt úgy működött ez, hogy ha a lányom beteg lett, szóltunk mindketten a főnökünknek, hogy helyzet van, vagy jó az neki hogy csak délelőtt/délután lesz meló (persze egyeztetve vele, melyik nap mikor), ha sürgős dolog van, akkor pedig otthon gyerek mellől 10 percre laptop+telefon, vagy pedig akkor gyerekorvosnéni kiír szabadságra 2 hétre. Minkettőnk főnöke inkább a félnap melózást (orvosi igazolás nélkül) választotta, és nahát a kicsit elnyújtott fél napokba(+ otthoni 10 percek) a napi meló nagy része belefért, viszonylag jól jártunk mi is, és a munkahelyeink is. (persze ez azért idegőrlő, amikor a kölyök jobban lett, és már csak papír szerint volt beteg, a nagymamánál fejezte be a lábadozás utolsó napjait általában).  Ehhez az egészhez persze kellett, hogy nekem is és az asszonynak is irodatöltelék melónk volt (irodatöltelék meló nekem az, mikor azér fizetnek, hogy zárt esőmentes helyen számítógépbillentyűket nyomogass, minden nap más sorrendben, és esetleg közben eszmét cserélj kollégákkal/ügyfelekkel), egy tanárnak például nem opció, hogy pár napig csak délután dolgozik, délelőtt meg hívják fel otthon a gyerekek ha bajuk van.

 • 2008.09.24 12:38:47Nilüfer

  Brumibaby, ez a mersztjük otthon, amink van...sarkos egy pöttyet.Bevallom, világéletemben dolgoztam, a gyerekek bölcsibe mentek, de nagyon be tudná venni a gyomrom, hogy egy kicsit ne csak nyelvemet a bokámig lógatva fussak dolgozóból haza, ganajozni meg főzni, meg leckét kérdezni, stb, és még kiváló feleségnek is lenni..na jó, apa meg dolgozóból haza, hol a kert, hol a csepegő csap, hol rohad a tető..szóval hogy azt csináljam, amit szeretnék..nem amit kell.

  ÉN lennék az apafarkas felesége:DDDDDDDDDDDDDD  Nem lennék plázacica, sem unatkozó úriasszony, lenne örömmel rendben tartott lakás, kert, főtt étel, este nyugi, hét végén mosás vasalás helyett kirándulás..

  Ehhez Apafarkasnak igen sok és nagy mamutot kéne levadászni:DDDD  na jó, a gyerekeim már felnőttek, lassan eljutottunkunk addig, hogy leckét nem kell kérdezni:DDDDDD

  Ellenben az apa által levadászott mamut még most sem elegendő.És szombat háztartási és főzési nap, hétköznap meg a nyavalyának van kedve a munka után otthon is megszakadni, pedig naponta főzök....vasárnap meg legszívesebben fel sem kelnék.  Beteg gyerekkel meg nehéz, anyának/apának otthon a helye vele, olyankor a legcsudább nagyszülő sem elegendő, már ha van a közelben,ugyanakkor a legtoleránsabb munkahely sem boldog tőle....ebben a témában passz.Megoldottuk, de elölről nem kezdeném.

 • 2008.09.24 13:00:33baud

  Nilüfer,

  természetesen senki sem fog lenézni (én a legkevésbé), ha ezt az életmódot választanád. Ha a párod keres(ne) annyit, és neked is jó (lenne) ez a megoldás, miért ne?  Szerintem itt csak arra próbáltunk néhányan reflektálni, hogy akinek meg nem jó így, azt se nézzék le. Én nem szeretnék egész életemben háztartást vezetni, még akkor sem, ha biztosan tudnám, hogy soha nem hagy el, nagyon öregen fog meghalni, és rengeteg pénzt keres mindig.

 • 2008.09.24 13:08:30Nilüfer

  Baud, egy pillanatig sem gondoltam, hogy bárki lenézne az álmaimért:DDDD  Csak szerintem van/ egyre többen/, aki úgy gondolja, hogy van az olyan értékes tevékenység,ha az ember házisszony, mintha valahol munkahelyen keccsöl.És nem kell ám otthon feltétlenül elbutulni:)  Ha meg ezért/ bármiért/ elhagyna, menjen..  De miután annyit SOHA nem fog keresni/ kettőnké sem elég olykor/, a veszély merőben elméleti, ámbár lottózok:DDDDDDDDDD

 • 2008.09.24 13:19:57baud

  Nilüfer,

  persze hogy értékes tevékenység. Csak fizessék is meg. Nekem az a felállás nem tetszik, hogy apuka keresi a pénzt, anyuka vezeti a háztartást, neveli a gyereket, intézi a kismillió intéznivalót, és mindezért egy fillért sem kap. Nemcsak ingyenmunka, hanem bizony elég kiszolgáltatott állapot is. A lottóhoz egyébként sok sikert. :)

 • 2008.09.24 13:27:10Nilüfer

  Baud, ja, azt nem írtam, hogy a bankszámlához lenne kártyám, és a PIN kódot is ismerném:DDDDD

  Na, hagyjuk.Szerintem nem egészen ugynarról beszélünk, meg eltartott szeretnék lenni, hanem a családi munkamegosztás egyik oszlopos tagja, egyenlő jogokkal.

  De ez ÁLOM:DDDDDD

  Köszi, a hatost ugyan elhalászták, de majd szombaton az ötös:DDDDD

 • 2008.09.24 13:27:51Nilüfer

  NEM eltartott..temészetesen:)

 • 2008.09.24 13:29:57baud

  Nilüfer,

  akkor viszont ugyanarról beszélünk. :)

 • 2008.09.24 13:49:16méregzsák

  Néhány hsz-t olvasva az a benyomásom támadt, hogy többen azt gondolják, a közszféra csupán láblógatásra terveztetett. Biztosan van ilyen is. Én a magam részéről mindig húzós helyeken dolgoztam, munkába állásom óta a közszférában, és amíg nem volt gyerek, a reggel fél kilenctől este hatig - nyolcig volt a természetes. Vagy a négyig, de akkor vittem haza a melót, és otthon este dolgoztam még. Mindezt azért, mert elég szoros határidőink vannak/voltak, és jól fenéken billentettek, ha nem tartottam be őket. Ma már ezért fegyelmiket dobálnak, ami - immár nem ritkaságként - hivatalvesztést is eredményezhet.

  Nálunk szó nincs arról, hogy a többiek ne éreznék meg a hiányzást. Csak a főnökök nem tudnak mit tenni, mert a beteg gyerek nem lehet ok a kirúgásra. A közszférában - és itt most megint csak a saját melómról nyilatkozom - reális lehetőség a munkaügyi bíróság, élnek is vele a kollégák érdeksérelem esetén. Szóval tetszik, nem tetszik, a főnökök benyelik a hiányzást, a többiek meg szívnak. De a normális többség meg úgy van ezzel, hogy ma nekem, holnap neked. Néhány hülye meg mindenhol akad.

 • 2008.09.24 13:51:52méregzsák

  Apafarkas meg nem tudom, honnan veszi, hogy ahol fix a munkaidő, és kevés a fizetés, ott kevés a felelősség is. Lófütty...

 • 2008.09.24 13:57:33Vakmacska

  Méregzsák, elég differenciált ott a helyzet, láttam már, alapból ismertem a széthajtott munkaerőt aki legalább annyit dolgozik mint a versenyszférában csak általában idiótább szabályok, rosszabbul megszervezett környezet és kevesebb pénz társaságában, időnként ostoba és/vagy korrupt főnökkel verve. Van a láblógatósból is azért, őt valamiért felvették és nem lehet elküldeni, mórickás előterjesztéseket ír, konferenciákra jár miközben magánügyeket tárgyal és elmegy fél év betegácsira ha épül a ház. De ennek van olyan alfaja is, aki dolgozna, csak sajna nem ért ahhoz amire kinevezték. Van ahol azért unatkoznak, mert elfogyott alóluk a munka, csak elfelejtettek szólni nekik, ezek egy idő után el is felejtik, hogy kéne dolgozni. És a nagy kivételek - reprezentatív lista: ötödik kerületi okmányiroda, hercegprímás utcai meg kispesti sztk-rendelő, néhány adóhivatali kirendeltség is - ahol normális körülmények közt dolgoznak normálisan kiképzett, normális informatikán dolgozó emberek, akik valódi feladatokat végeznek el, és nem is rosszul. Fizetni ezeket se fizetik túl alighanem, de ezzel együtt nem látszik rajtuk hogy rosszul éreznék magukat, és azok se, akik szerencséjükre velük kerülnek kapcsolatba.

 • 2008.09.24 14:15:40méregzsák

  Vakmacska: igen, egyetértek. Nálunk is voltak/vannak olyanok, akik alkalmatlanok a feladatuk ellátására. És ugyanannyit keresnek, mint aki velük egy időben kezdett, a bértáblán ugyanott áll, csak éppen nem hülye, és lusta. Ez nagyon_nagyon_bosszantó, elhiheted. Az meg még bosszantóbb, amikor olyan ügye van az embernek, ahol összeakad a versenyszféra egyik-másik tagjával, akiből dől a szakmailag elfogadhatatlan szöveg, az ember próbál se nem röhögni, se nem sírni, és próbál nem tudomást venni arról, hogy az illető - lényegében kolléga - az épületből kilépve milyen autóba ül... és próbálja nem elképzelni, hogy azért a röpke egy órás ámokfutásért mennyit kaszálhatott.

  Sajnos tény, hogy a közszféra még mindig sok koloncot cipel. De az is tény, hogy sokat, sokat, szakmailag magas szinten dolgoznak, és néhány hülye miatt azokat is a posványba sorolják. Ez egy cseppecskét dühíteni szokott...

  Volt olyan főnököm, aki teljesen tisztában volt a beosztottjai korlátaival. Tudta, hogy X. Y-ra csak adott típusú ügyet bízhat, és azt is alaposan ellenőriznie kell. X. Y. nem volt tisztában azzal, hogy síkhülye, mert a főnök sok munkát bízott rá, azt jól el tudta végezni, szeretett dolgozni, érezte a megbecsülést, és ez mindenkinek jó volt, a többi kollégának azért, mert az apró-cseprő ügyekben nem nekik kellett szőrszálat hasogatniuk. Aztán elment ez a főnök, a következő meg agy nélkül érkezett hozzánk, első héten borította a rendszert, X. Y-ra is olyan ügyeket bízva, amiknek a címét sem fogta fel, a többieket meg jól megszórta az aprómunkával, mondván egyenlő legyen a terhelés. X. Y. jól összeomlott, el is ment a cégtől. Ebből is látszik, hogy nagyon erősen főnökfüggő a munkaszervezés.

 • 2008.09.24 14:16:27méregzsák

  "sokan, sokat"

 • 2008.09.24 14:58:28Brumibaby

  Nilüfer, rendben, ha valaki ezt akarja választani, csakhogy Apafarkas szerint, ha kisfarkasok születtek, akkor te ne járj vadászni. Viseld a következményeit a döntésednek, bocs, ha pontatlanul idézek.  Mármost abban meg valszeg mind egyetértünk, hogy ennyire jó csávó, mint Apafarkas, aki mindenkit el bír fél kézzel tartani, kevés van, szóval ha mindenki otthon maradna örökre, aki gyereket szült, hogy az ő meg a saját apafarkasa fenekét nyalja ki, akkor senkinek nem lenne gyereke, akinek meg igen, az meghalna éhen.

 • 2008.09.24 15:02:11méregzsák

  Arról nem szólva, hogy akkor minek tanultam 8 évet - egyetem + utána? Valahogy nekem az is kell, hogy ne érezzem, hogy felesleges volt.

  Igazán a négy órás munka lenne jó, de az meg álom csak...

 • 2008.09.24 17:59:48plussbirka

  megint sirtok meg hajbakaptok. inkabb segiteni kene egymason valahogy. ide kene mozglom, nem az oltasok ellen.  ja es bravo Tunde. jo ez a cikk! de most tenyleg.

 • 2008.09.24 18:08:13baud

  plussbirka,

  ide tényleg mozgalom kellene, meg civil összefogás.

 • 2008.09.24 18:28:02plussbirka

  elkezdjuk?

 • 2008.09.24 18:58:49baud

  Részemről benne vagyok.

 • 2008.09.24 23:31:44Anyatünde

  OFF:  Méregzsák: Köszi.  Nemláblógató

  rendesendolgozó

  KÖZALKALMAZOTT voltam a legutóbbi baba előtt.  Mint a főosztályunkon gyakorlatilag

  MINDENKI.

  (Konkrétan 1 (EGY) kolléganő tűnt nem különösebben hatékonynak.)  Nem aktaporolgatás volt a téma.

  Hanem gyógyszertörzskönyvezés.  ON:  Fenti munkahelyre várnak vissza. Akár félállásban, részben távmunkában.

  Asszem piszok mázlista vagyok.

  A főnököm amúgy egy gyermektelen, középkorú hölgy, eredetileg gyerekgyógyász.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta