Miért megy az óvó néni családot látogatni?

Óvodakezdés környékén az óvó nénik felkeresik az új családokat és felmérik, milyen körülmények között lakik az új ovis, információkat gyűjtenek a gyerekről és a szülőkről. Miért jó ez?



Sok szülő úgy gondolja, a családlátogatás teljesen felesleges, az otthoni életük nem tartozik senkire. Bizonyos szempontból igazuk is van, de ha egy gyermek intézménybe jár, akkor a gyermek fejlődése már a szülők és a pedagógusok együttes feladata, ez pedig csak úgy lehetséges, ha mindkét fél hajlandó az együttműködésre mondta el a Porontynak Kerekes Ágota, fejlesztő óvodapedagógus, a Barkácskuckó bloggere.

A szakember szerint a családlátogatás több szempontból hasznos:

- A gyermek a megszokott, biztonságos környezetben találkozik a számára még idegen személlyel. Ezért mikor óvodába megy, már legalább az óvó néni ismerős lesz. Ez fontos a beilleszkedés zökkenőmentessé tételéhez.

- A gyermek emlékszik, hogy ilyenkor mit játszott vele az óvó néni, és ez a közös élmény is hozzásegít a kettőjük kapcsolatának kialakulásához.

- A szülők nyugodt körülmények között beszélhetik meg az óvó nénivel az esetleges problémákat, szívesebben beszélgetnek a saját megszokott környezetükben, ezért ők is oldottabban tudnak kapcsolatot létesíteni azzal a személlyel, akire gyermeküket rábízzák.

Van olyan eset, amikor év közben is kimennek családot látogatni a pedagógusok. Ilyenkor vagy szülői kérésnek tesznek eleget, vagy a pedagógus javasolja. Például ha a gyermek viselkedése hirtelen megváltozik, eddig vidáman ment óvodába, most viszont sírva megy a csoportszobába. Ha az óvodában nem történt semmi olyan dolog, ami ezt az új magatartást kiválthatja, akkor érdemes körülnézni otthon, mi lehet a probléma, mi változott meg. Egy-egy ilyen alkalom, otthoni beszélgetés csodákra képes, gyakran kiderül, hogy olyan dolog áll a háttérben, amire senki sem gondolt, mesél az óvodapedagógus. 

"Az előző szituációban például az volt az ok, hogy a gyermek eddig szüleivel aludt. Most viszont, hogy óvodás lett, átkerült a saját szobájába, mert a szülők szerint óvodás gyerek már nagy gyerek, és ne aludjon a szüleivel. A gyermek csak azt értette ebből, hogy az ovi miatt nem aludhat többet a szüleivel, és ezért ment sírva az oviba. Azt gondolta, ha nem menne többet óvodába, aludhatna a szülőkkel."

A családlátogatás tehát nem csupán felesleges időtöltés: segít a gyereknek, a szülőknek és az óvó néninek is a zökkenőmentes beilleszkedésben és a megfelelő kapcsolat kialakításában.
Oszd meg másokkal is!
Mustra