SZÜLŐSÉG

Miért megy az óvó néni családot látogatni?

2008. szeptember 19., péntek 11:35

Óvodakezdés környékén az óvó nénik felkeresik az új családokat és felmérik, milyen körülmények között lakik az új ovis, információkat gyűjtenek a gyerekről és a szülőkről. Miért jó ez?Sok szülő úgy gondolja, a családlátogatás teljesen felesleges, az otthoni életük nem tartozik senkire. Bizonyos szempontból igazuk is van, de ha egy gyermek intézménybe jár, akkor a gyermek fejlődése már a szülők és a pedagógusok együttes feladata, ez pedig csak úgy lehetséges, ha mindkét fél hajlandó az együttműködésre mondta el a Porontynak Kerekes Ágota, fejlesztő óvodapedagógus, a Barkácskuckó bloggere.

A szakember szerint a családlátogatás több szempontból hasznos:

- A gyermek a megszokott, biztonságos környezetben találkozik a számára még idegen személlyel. Ezért mikor óvodába megy, már legalább az óvó néni ismerős lesz. Ez fontos a beilleszkedés zökkenőmentessé tételéhez.

- A gyermek emlékszik, hogy ilyenkor mit játszott vele az óvó néni, és ez a közös élmény is hozzásegít a kettőjük kapcsolatának kialakulásához.

- A szülők nyugodt körülmények között beszélhetik meg az óvó nénivel az esetleges problémákat, szívesebben beszélgetnek a saját megszokott környezetükben, ezért ők is oldottabban tudnak kapcsolatot létesíteni azzal a személlyel, akire gyermeküket rábízzák.

Van olyan eset, amikor év közben is kimennek családot látogatni a pedagógusok. Ilyenkor vagy szülői kérésnek tesznek eleget, vagy a pedagógus javasolja. Például ha a gyermek viselkedése hirtelen megváltozik, eddig vidáman ment óvodába, most viszont sírva megy a csoportszobába. Ha az óvodában nem történt semmi olyan dolog, ami ezt az új magatartást kiválthatja, akkor érdemes körülnézni otthon, mi lehet a probléma, mi változott meg. Egy-egy ilyen alkalom, otthoni beszélgetés csodákra képes, gyakran kiderül, hogy olyan dolog áll a háttérben, amire senki sem gondolt, mesél az óvodapedagógus. 

"Az előző szituációban például az volt az ok, hogy a gyermek eddig szüleivel aludt. Most viszont, hogy óvodás lett, átkerült a saját szobájába, mert a szülők szerint óvodás gyerek már nagy gyerek, és ne aludjon a szüleivel. A gyermek csak azt értette ebből, hogy az ovi miatt nem aludhat többet a szüleivel, és ezért ment sírva az oviba. Azt gondolta, ha nem menne többet óvodába, aludhatna a szülőkkel."

A családlátogatás tehát nem csupán felesleges időtöltés: segít a gyereknek, a szülőknek és az óvó néninek is a zökkenőmentes beilleszkedésben és a megfelelő kapcsolat kialakításában.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.19 14:32:04SKata

  Mi is voltunk most nyár végén a Kolléganőmmel a leendő bölcsiseinket "meglátogatni".DE:olyan kb.fél órát maradtunk csak,és bár csak a gyerekszobát akartuk látni,általában körbevezettek minket az egész házban-lakásban.Direkt időpontra mentünk és kértük,ne csináljanak ebből ügyet,nem sütit enni-üdítőt inni megyünk és az se érdekel,ha kupi van,mert abból legalább látszik,hogy "élnek" a lakásban és nem kell feszélyezettnek éreznie magát emiatt egy szülőnek se!

 • 2008.09.19 14:33:21tn21

  Elsősorban azért mennek a kiscsoport előtt az óvónénik családot látogatni, hogy a kisgyerek a saját közegében ismerje meg az óvónőket, kössön velük barátságot. Ha később az óvodában találkoznak első nap, akkor a gyereknek az idegen környezet ellenére ott legyen az óvónő, akit már látott és az otthoni környezetében megismert, bizalmába fogadott. Így nem lesz minden idegen az óvoda elkezdésekor. Szóval elsősorban a kisgyereknek akarnak ezzel segíteni. (az óvónő anyukám mondta ezt nekem)

 • 2008.09.19 14:37:18fecske

  Sajnos a lányom oviában elmismásolták a dolgot, szó volt róla aztán mégsem. szerintem egyszerűen kénylemből, lustaságból. Pedig a felsoroltakon kívül nagyon nagy haszna lehetne, hogy az ovónénik meglátnák az esetleges vészjeleket, amik egy kisgyerek otthoni veszélyeztetettségére utalnak. Persze ehez szem és érzékenység is kellene, ezt nem lehet rohanva letudni. Sok minden látszik akkor is, ha ilyen alkalmakkor a szülők igyekeznek a legjobb arcukat mutatni.

 • 2008.09.19 14:37:41AncsiPancsi

  Én is emlékszem az ofő családlátogatására ezerkilencáznyolcvan valahányban.

  Főiskoláról jött csitri volt első osztályával.

  Panelkörnyezet két kicsi szobával.

  Valahogy engem is utálni kezdett.

  De akkor még jobban amikor 10 évre rá ő is ugyanoda költözött nyomi férjével meg a három gyerekkel,ahova mi.

  :D :D

 • 2008.09.19 14:39:57AncsiPancsi

  Szerintem akkor is ráteszik a plecsnit a gyerekre tudat alatt egy családlátogatás után ha nem akarja a pedagógus.

 • 2008.09.19 14:39:58ßóbita

  Az én anyukám is óvónő, és neki kötelezi a főnök...ennyi...

  Hidd el, nekik sem öröm egy héten át a munkaidő után még családot látogatni...

 • 2008.09.19 14:44:11pan77

  Sajnos én szívtam sokat a beskatulyázás miatt, valahogy abban a vidéki kisvárosban ahol felnőttem nem bírták a nagycsaládosokat...

 • 2008.09.19 14:45:12AncsiPancsi

  Ugye emberek vagyunk és rangsorolunk.

  Hiába nem ezt tanították a főiskolán.

  Akkor is el lesz könyvelve valahova az a gyerek.

  Én személy szerint ha valamelyik óvónéni vagy pedagógus akar velem beszélni én megyek el inkább az intézménybe és ott kérdezhet.

 • 2008.09.19 14:45:59Borcsika

  Nálunk pont beteg volt a Muki, amikor a megbeszélt időpontban megérkeztek a gondozó nénik a bölcsiből, és nagyon bágydtka volt. Ekkor a mi gongozónénink a kettő közül leült mellé a szőnyegre, és az ölébe vette. Hatalmas szerelem alakult ki kettjük között, ami a mai napig tart.

  Hálás vagyok neki, hogy ennyire éreztette vele egy rossz pillanatában, hogy számíthat rá.

 • 2008.09.19 14:46:38AncsiPancsi

  pan77

  Pontosan ezért nem akarom mert szívtam én is eleget miatta.

 • 2008.09.19 14:46:40sziszmo

  Hááát én egy nagyon elfogadó ember vagyok, de a fenti indokok nekem nagyon sántítanak...  Nem gondolom, hogy egy családlátogatás tényleg ennyire a világközepe. Nem állítom, hogy nem lehet hatással a gyerek - óvónő kapcsolatra, de abban majdnem biztos vagyok, hogy nem ér annyit, mint amennyi energiabefektetés a pedagógus és a szülő részéről.  Egyébként a legjobb poén, amit hallottam itt a lakóparkban (felénk most vannak a családlátogatások), hogy valakihez azért nem mennek ki látogatni, mert túl magasan lakik, és szédülős a látogató (!!!) ... :)))))))))

 • 2008.09.19 14:50:33Borcsika

  A férjemék viszont 4en voltak tesók, és amikor kiment az óvónéni családot látogatni, akkor megkérdezte, hogy "jé, maguknál vannak könyvek, meg rendes berendezés?" az anyósom nagyon kibukott, és elhajtotta. Csak azért. mert nagycsaládos valaki, nem kell putriban élnie. Ma sem gyakori 4 gyerek (csak egy bizonyos népcsoportnál; nem vagyok resszista), és a 70-es évek végén sem volt az.

  De nagyon megalázó volt számukra ez a fajta magatartás, és ennek megfelelően soha, semmilyen kapcsolat nem alakult ki a szülők, és az óvónők között.

 • 2008.09.19 14:52:19Irsai Oliver

  Nagyon röviden az én véleményem az, hogy annak valóban van értelme, ha bölcsi v. ovi ELŐTT, ismerkedni jönnek, de utána már csak akkor kellene, ha a gyerekkel, szülővel gond van, vagy netán vm. gyanujuk van, és annak akarnak utánajárni.

  Hosszabban meg ez a story, ami miatt ez a véleményem:

  A fiam már gimnazista, de egyetlen egyszer voltak kint családot látogatni: a bölcsiből, és egyáltalán nem az elején, hanem jó pár hónappal azután, hogy járni kezdett.

  Oviban nem fenyegettek látogatással, ha jól rémlik (hogy nem voltak, az biztos), ált. alsótagozaton sem, de érdekes módon hetedikben v. nyolcadikban előkerült a téma, az ofő azt mondta, hogy kötelező jelleggel végig kellene látogatnia mindenkit (akkor már ötödik óta tanította őket)

  Aztán elmaradt, legalábbis nálunk, mert a suli ugyan pesti volt, de sem ő, sem mi nem, ezért logisztikailag kicsit húzós lett volna neki a project.

  Azt viszont a mai napig nem értem, hogy mi értelme volt előírni egy hetediket (nyolcadikot?) tanító ofőnek, hogy mindenkit látogasson végig, hiszen addigra nem csak a gyerekről volt képe (kitünő tanuló, mindenféle kerületi meg bp-i versenyeken is helyezéseket szerzett a sulinak, meg magának, kicsit sokat dumál, de roppant udvarias -ezt maga az ofő mondta róla egy korábbi alkalommal), rólunk is volt képe (jártunk minden szülőire, néha fogadó órára, és minden úton együttműködtünk a sulival és mivel a gyerek beszédes, amúgy is tudott minden mást ;-)))

 • 2008.09.19 14:54:08pan77

  AncsiPancsi: a közös sors... :-)))

  Sajnos egy pedagógus nagyon el tudja rontani egy gyerek/ember életét vagy éretlenségével, vagy azzal hogy nem szimpatizál a családdal, vagy csak egyszerűen irígy.

  A hugomnak pl egy főiskoláról frissen kikerült ofő-je volt. Nem bírta az egész családunkat azon egyszerű oknál fogva, hogy a szomszéd pasival kavart és mi sok mindennek fültanúja voltunk.... Nahát aztán a hugomnak egy életre elvette a kedvét a tanulástól a bunkóságával, meg az éretlenségével. Persze anyámék átirathatták volna, de abban az időben nem volt ez divat...

 • 2008.09.19 14:56:14AncsiPancsi

  Legrosszabb élmény az volt amikor hazatekertette az osztályt biciklivel a kirándulásról.

  Másodikosok voltunk.

  Olyan meleg volt a beton ráolvadt a kerékre.

  Nekem volt egyedül kemping bicóm mindenki menő versennyel tekert.

  Nem kell részletezni nagy divat volt.

  Lemaradtam természetesen.

  Sorra vették fel autóval kérésére az osztálytársaimat akik nem bírták.

  Szóltam neki én is hogy már nem megy a tekerés,de elengedte a füle mellett.

  Utolsónak értem haza 5 cm kátrány a keréken pecsenye pirosan bőgve a kimerültségtől.

  Ezúton is köszönöm neki a felejthetetlen osztálykirándulást.

 • 2008.09.19 15:04:25pan77

  Saját story:

  Egész jó tanuló voltam, de hetedik évvégére egészen szépen leromlottam. Mint utóbb kiderült speckó betegség miatt. Kb. fél év volt míg rendbejöttem, aztán még kellett gyúrni egy kicsit, hogy oké legyek. Ennek megfelelően a bizim nem volt valami fényes... Így aztán anyukám segítséget kért az akkori igazgató-helyettestől, hogy segítsen bekerülni gimibe, mert ugye a gyerek nem hülye csak beteg. Az nőci, erre anyám képébe röhögött, majd közölte, hogy a gyerek sosem fog leérettségizni! Anyám persze full kétségbeesés, hogy most mi lesz!?? Így aztán előbb szakmunkás, aztán gimi, csupán 2 évvel csúsztam a többiekkel szemben.Most éppen a diplomára készülök... Szóval ennyit a pedagógusokról...

 • 2008.09.19 15:05:27AncsiPancsi

  pan77  Így van.

  Preferálva lettek a mérnök,közgazdász stb. gyerekek.

  A szülők ugye abba az időbe hoztak sok sok ajándékot Ausztriából,mindjárt megvolt az ötös.

  Nem látom értelmét ,hogy az otthoni környezetet lássa ,mert igen kiderül belőle ez gazdag, ez meg nem.

  Ha viszont semleges helyen történik a beszélgetés mindenki hozhatja a legjobb formáját.

 • 2008.09.19 15:07:14Borcsika

  AncsiPancsi, vannak ilyen elvetemült idióták. A mi ofőnknek is ez volt a mániája, a biciklitúra. 5.-6. osztályban még ő vitte a sort, de 7.-re összekaptuk magunkat, ráedzettünka témára, és otthagytuk, mint a kutyus azt a bizonyosat. 8.-ban már nem vitt el minket.

  Irsai Olivér: nekünk is jött az ofő 8.-ban (1989-et írtunk), hogy a gimnázium számára tökéletes jellemzést írhasson. Bele is írta a kis drágám: "édesanyja korán megtanította a szókimondásra" magyarul az anyjának nagypofája van, a kölykének mégnagyobb.

 • 2008.09.19 15:09:49pan77

  Jogos! És egyetértek!

  Nálunk a tanárgyerekek voltak a menők... volt belőle egy jó pár... És most mi lett belőlük... hagyjuk!

 • 2008.09.19 15:09:59Borcsika

  AncsiPancsi van benne valami, hogy nem biztos, hogy jó, ha látja, milyenek az anyagi körülmények. Kicsit ránk is ránk szálltak, mondván van varrógépem, varrjak meg ezt-azt, aztán egyre több dolgot. Csak időt nem adtak hozzá.

 • 2008.09.19 15:13:46AncsiPancsi

  Nem általánosítok kifogtam anno ez van.

  A gyerekemnek olyan pedagógust szeretnék, aki tyúkanyóként fogja össze a csapatot nem kivételezik, nagyjából egyenlően áll hozzá és bánik mindenkivel.

  Főleg egy pici gyereknél tartom fontosnak,mert az óvónéni, tanítónéni ilyenkor még példaképpé szokott válni.

 • 2008.09.19 15:16:53pan77

  Na de hogy ne csak negatív legyek: az öcsém kifogta a tyúkanyót alsóban. A mai napig minden tanítványa hálával gondol rá!

 • 2008.09.19 15:19:37AncsiPancsi

  Az jó, és gondolom az öcsédnek elég muníciót adott az életre egy ilyen tanítónéni. :D

 • 2008.09.19 15:21:11cozumel

  Miert jon?

  Mert megirtak a Pottyos Panniban, hogy igy szokas :-)

 • 2008.09.19 15:23:08AncsiPancsi

  Akire szeretettel gondolok egy idős napközis tanárom ,aki ilyen volt.

  Pici kis gömbölyű asszonyka, befont hosszú hajjal.

  Egyenként bejött velünk a fogorvoshoz , mert attól nagyon féltünk és tartotta bennünk a lelket. :D

 • 2008.09.19 15:23:44sara

  Én álltam már mindkét oldalon: látogattam is első előtt és a gyerekemet is vizitálták bölcsi ill. ovi előtt.

  Annak ellenére, hogy a szülők 90 %-át már ismertem, legalább látásból, okos dolognak találom a családlátogatást. A gyereket már ismerősként üdvözöltem az első tanítási napon, a nevén szólítottam, ő is tudta, hogy kivel lesz egész nap. A szülőben is oldódott egy kicsit az első (meg a többi) napi stressz, látta, h jó kezekben lesz a csemete. A peda nem a lakásra, az egzisztenciális háttérre kíváncsi, hanem a gyerekre magára. És saját környezetében mindenki nyitottabb, egy csomó nagyon fontos "használati utasítást" elmondtak, ami kédőbb alap feltétele volt a korrekt szüő-gyerek-peda viszonynak. (próbáld ezt meg elmesélni két csengetés között...) Én soha nem sajnáltam az időt erre, később simán megérte, megvolt a gyerekhez a kulcs. És ez volt mindannyiunk érdeke...

 • 2008.09.19 15:24:50sara

  Bocs a hibákért, épp az oviba rohanok...

 • 2008.09.19 15:30:16AncsiPancsi

  pan77  Még annyit a főiskolai tanulmányaimban az is hajtott ,hogy megmutassam nem az a bugyuta vagyok akinek elkönyveltek.  Nálunk még nem aktuális a téma mert pelusos korban vagyunk még ,de vehemensen fogom védeni az érdekeit, már most látom,

  a rossz tapasztalatból kiindulva.  Azért érdekes, hogy ezek a dolgok felnőttként milyen tisztán megmaradnak az emberben pedig huszonegynéhány éves történet.

 • 2008.09.19 15:36:10AncsiPancsi

  sara

  Csak az a baj, hogy amíg nem ismerem a pedagógust nem tudom eldönteni ,hogy most jobb vele otthon találkozni ,mert ő nem olyan vagy jobb vele az oviban/iskolában,mert érzem rajta, hogy befolyásolná az ha látná milyen környezetben nevelem a gyerekem,és milyen az egzisztenciám iskolai végzettségem stb.

 • 2008.09.19 16:00:20opit

  nekem semmi gyerekkori elmenyem nem maradt a csaladlatogatosokrol, viszont baratnomet nemreg latogattak meg az ovonok. Termeszetesnek vettek, hogy baratnom autoval elmegy ertuk, megvacsoraztatja oket, majd autoval hazaszallitja oket (a sajat gyerekei furdetese, fektetese idejeben!!). Na, ilyen is van, tisztelet a kivetelnek termeszetesen.

 • 2008.09.19 16:51:41sara

  Ancsi, ebben igazad van, viszont azért vannak a nyílt napok, hogy elmenjünk megnézni a pedagógiai intézményt, abból sok minden leszűrhető. Én is így választottam óvónéniket. Ott úgyis vannak "régi" szülők is, az ő véleményükre is érdemes hallgatni. Aztán jöhetnek a pedák családot látogatni...

 • 2008.09.19 18:16:35cantbear

  Az én anyukám óvónő és a családlátogatás kötelező, tehát nem azért mennek h az emberek életében vájkáljanak, nekik is pont uolyan kellemetlenek tudnak lenni bizonyos szituációk mint esetleg a családnak ha úgy van.

  Egyébként szabad óvodaválasztás van, el lehet menni nyíltnapra megnézni az ovit meg egy délelőttöt illetve megkérdezgetni más anyukákat h javasolják-e vagy sem - és persze nem az ovit hanem az épp kiscsop-ban kezdő óvónőt...

 • 2008.09.19 18:41:17Chang Yai

  egy korábbi állásban egy másik országban nekem is kellett családlátogatni járni (4-6 évesek voltak a gyerkőcök), rám soha nem volt hatással, hogy milyen gazdag a szülő vagy milyen uzsonnát villant, esetleg hogy bunkó-e, mert attól a gyereke még lehet nagyon jó fej, és fordítva is. viszont 1: az óvodában csak kutyafuttában van fél perc a gyerekről beszélni, vagy csak úgy beszélgetni, mert mindig történik valami, anyuka parkol valahol és siet, három gyerek a mászóka tetején ugrál és oda kell figyelni stb, képtelenség öt összefüggő mondatból álló beszélgetést összehozni. családlátogatáskor ezt be lehet pótolni, 2: nekem a gyerekkel való kapcsolatomat elmélyítette az, hogy láttam a szobáját, kutyáját, a kertet, stb. és ezért tudok releváns dolgokat kérdezni, jobban értem, miről beszél, amikor élménybeszámol, szimplán jobban értem az élményeit, a mindennapjait. 3: a gyerekek nagy része megdöbbentően másképpen viselkedik az óvodában és otthon, ha az ember félórát látja a gyereket az otthoni környezetében, a szüleivel, sokszor sokkal könnyebb értelmezni olyan óvodai viselkedéseket, mint az agresszió, szorongás, kommunikációs stratégiák, tehát megintcsak segít nekem a családlátogatás abban, hogy jobban értsem és érezzem a gyereket és hatékonyabban tudjak foglalkozni vele és nevelni az óvodában. pl. volt olyan hiperaktív, impulzív gyerekünk, aki az óvodában élte ki magát, mert otthon annyira agyonszabályozott és merev volt minden, hogy nem volt neki tér kiélnie magát. a pukkancs kiskakas kisfiúról kiderült, hogy az apját utánozza 150%-ban. a nyafka lányos kisfiúról kiderült, hogy otthon egyszerűen átnéznek rajta, semmivel nem tudja felkelteni a szülei érdeklődését, figyelmet akar, és ezért alakít hercegnőt. a nagyon okos, rendszerető kislány azért szakította el a könyveket, mert nem tudott még rendesen lapozni, nem tudta, hogyan kell bánni egy könyvvel, otthon nem volt egy szál könyve sem. stb stb.

  mindennek ellenére a hátam közepére kívántam olykor, hogy a napi 9 óra meló után még a szakadó esőben heteken át minden este családlátogatni menjek, szerencse, hogy kötelező volt.

 • 2008.09.19 23:07:43verkaverka

  off (sajnos nem off): pont múlt héten hangzott el előadáson az egyetemen hogy a rasszistát onnan ismerni meg hogy azt mondja "nem vagyok rasszista (de)"...

 • 2008.09.19 23:08:38verkaverka

  Hozzánk egyébként azon a héten jönnek amikor kezdi a gyerek a bölcsit, nem előre.

 • 2008.09.20 10:24:15Brumibaby

  Nálunk nincs családlátogatás, csak családias légkör az oviban. Sztem az jobb.  Különben a lányom pár napja közölte, nálunk fog lakni óvónéni egy ideig, mert szomorú, mert elment a barátja. Kérdem, meddig? Hát... úgy nyolc hónapig. Mert addig visszajön. Vagy talál óvónéni másik barátot.  Másnap kérdezem óvónénit vigyorogva, jó lesz-e kifli reggelire, és kiürítsek-e neki egy szekrényt?  Elmesélte aztán, hogy a barátja három napra utazott el, és a gyerekek kétharmada haza akarta vinni.  És még családlátogatás is? Ugyan már... Meg lehet teremteni azt a légkört az oviban, ami a kapcsolathoz szükséges.

 • 2008.09.20 11:15:49Galaxya

  Én a legelső családlátogatásra nem emlékszem, azt tudom, hogy bementünk az oviba, minden szép volt, minden jó volt, kedvesek voltak az óvónők. Aztán mikor már ténylegesen odajártam, holt bunkók és durvák voltak. Üvöltöztek velünk, pedig én aztán tényleg visszahúzódó gyerek voltam. Anyám kivett az oviból, nem bírta, hogy minden nap sírva talál bent. Átkerültem máshova, előtte kijött egy óvónő, nagyon kedves volt, a mai napig hálás vagyok neki és tartjuk a kapcsolatot, pedig az igen régen volt már. Én örülnék, ha leülhetnék majd beszélni az óvónővel, mielőtt odakerül a gyerekem. És igen, jöjjön csak ide, ismerje meg a gyerek itthoni környezetét is.

 • 2008.09.20 19:52:03Turboanyu

  Nekünk nagyon jó hangulatú volt a családlátogatás mind a két alkalommal. A gyerekek előtte napokig lázban égtek hogy jön az óvónéni, utána alig akarták elengedni. A nagyobb 10 perc alatt előszedett mindent amit csak lehetett (és amit előtte egész délután pakoltam), mindent meg akart mutatni.

 • 2008.09.21 13:17:32mahabharata

  Az én házamba csak az jöjjön, akit én meghívok!!!

  /Nincs gyerekem, akkor ne is legyen, ha így gondolkodom??/

 • 2008.09.21 13:45:50babó

  mahabharata

  hát, talán amikor lesz, kicsit megtanulod összetettebben kezelni az élet kérdéseit, és nem csak a saját szempontjaidra figyelni.  sztem egy ilyen látogatás lehet jó, meg nagyon rossz is, és ez nagymértékben az óvónőtől függ, kismértékben pedig a szülő együttműködésétől.

  jövőre ovi, nyilatkozom hogy megy errefelé :))

 • 2008.09.21 13:51:37babó

  ja és ami miatt fontos lenne sztem a "szakértő" családlátoatás: a rengeteg bántalmazott gyerek. egy szerető, stabil családban nincs gond, de annyira kéne a társadalmunkba még néhány szűrő, hogy leállthassák a bántalmazó szülőket. mindenki szereti becsukni a szemét, és nem szereti ha a családi életében turkálnak, pedig a bántalmazott gyerek (nő, férfi) KÖZÜGY. gondolom egy hozzáértő ember képes kiszúrni néhány jelet és esetleg beindítani valamilyen segítő folyamatot, terápiát, bármit.

 • 2008.09.21 14:21:06mahabharata

  Nem tudom ki ért egyet babóval és ki velem, de nem hiszem, hogy "nem kezelném összetetten az élet kérdéseit". Arról van szó, hogy egy ilyen családlátogatás nem más , mint ellenőrzés, a fenti duma, csak rizsa.

  Ez az ellenőrizgetés már a védőnővel elkezdődik.

  Megértem én, hogy vannak szituk, ahol ez szükséges, pl. ha gyermek bántalmazásra, elhanyagolásra gyanakodnak, akkor viszont nem hiszem, hogy az ovónőnek , hanem annak a szervnek kéne kimenni, akinek hatósági funkciója van...és akinek ugyaebár vannak bizonyos kötelességei , jogi korlátai is ilyen családlátogatások alkalmából..(Pl. tudja, hogy nem élhet vissza az ott látottakkal, pl nem terjeszti a család anyagi helyzetét a barátnői között...)

  Természetesen ha úgy érzem, hogy szeretném,hogy az ovónő eljöjjön, akkor jogom van meghívni és akkor jöhet már nyugodtan.

 • 2008.09.21 14:48:40Guruljka

  Ha egyszer az óvónőre bízom a gyerekem testi-lelki épségének megőrzését, oktatását, nevelését a nap 4-8 órájában, akkor ahoz képest mit számít, hogy bejön a lakásomba egy félórára?

  Megértem ha valakinek gyerekkori rossz élménye miatt ellenérzése van a dologgal, vagy ha valaki nem szereti, ha idegenek császkálnak a kéglijében. Utóbbit én sem szeretem.

  De azt nem értem, hogy miért akarja mindenképpen idegennek kezelni bárki azokat a pedagógusokat, akik a közösségbe adástól fogva tulajdonképpen partnereik a gyerekük nevelésében?

  Kezdetben persze, hogy idegenek, de muszáj ismerkednünk nem? Túl kell ezen lépni.

  Azzal, hogy eljönnek, és mi beengedjük őket, a hasznos információcserén kívül, gesztust is gyakorlunk egymás felé: ők jelzik, hogy érdekli őket, hogy kik vagyunk, mi meg jelezzük, hogy befogadjuk őket. Ettől fogva nem vagyunk már idegenek.

  Ha feltenném a kérdést, hogy

  mit tennél meg előbb egy idegennel: beengednéd a lakásodba vagy rábíznád a gyerekedet, azt hiszem a többség inkább mégis lakásába engedné be...

  Szerintem így nézve nem is olyan nagy cucc ez a családlátogatás.

  Az előítéletektől való félelem meg persze jogos, csak éppen a családlátogatás kikerülése nem véd meg tőle. Hogy egy gyerek csóró/gazdag/rendezett hátterű/rendezetlen hátterű az látszani fog rajta a lakás megnézése nélkül is, és aki ez alapján ítél, az így is-úgy is meg fogja tenni.

 • 2008.09.21 14:49:54babó

  most nem akarok nagyon elmenni gyerekbámtalmazás irányba, mert ez csak egy mellékgondolatom volt, de nem állom meg szó nélkül:  "bántalmazásra, elhanyagolásra gyanakodnak, akkor viszont nem hiszem, hogy az ovónőnek , hanem annak a szervnek kéne kimenni, akinek hatósági funkciója van...és akinek ugyaebár vannak bizonyos kötelességei , jogi korlátai is ilyen családlátogatások alkalmából.."  és ezt honnan kéne tudniuk az illetékes szerveknek? a szülők nem szokták bejelenteni ugyebár. a szomszédok becsukják a fülüket. az oviban nem biztos, hogy minden látszik, ezért nem baj, ha az óvónő is egyfajta szűrőként tud működni (fenntartva azt, hogy szakmailag felkészülten. az ostoba feltételezés, hogy mit terjesztene a barátnői között, nem tartozik ebbe a kategóriába. a jelenlévő óvónők helyében most tiltakoznék...)  visszatérve az alapkérdésre, azt hiszem tényleg nem látod elég összetetten: a gyereked érdeke is LEHET, hogy kijöjjön a védőnő, óvónő, akárki. ez nem rólad szól! és olyankor is lehet jó tanácsot kapni, amikor nem is hinnéd, hogy szükséged van rá. fenntartva azt, hogy valóban vannak felkészületlen, esetleg bunkó, vagy szimplán antipatikus védőnők, óvónők, de ugyebár ők is emberből vannak. viszont azzal végképp nem segítesz a gyerekeden, ha nem működsz együtt bizonyos kereteken belül. nyilván nem kell mindent eltűrni, de ez a kerek perec utálom hozzáállás nekem kissé éretlennek tűnik.  függetlenül azzal, hogy ki ért ezzel egyet és ki nem.

 • 2008.09.22 11:23:22Maja Papaya

  Csak annyit tennék hozzá, hogy nagyon jól is elsülhet egy családlátogatás - a fiam azóta van jóban a gyermekorvossal, amióta egyszer házhoz jött, és kedélyesen eljátszottak pár percet. Ennyi idő elég volt ahhoz, hogy feloldódjon minden gát.

  Védőnő rajtaütésszerű látogatásait én is utáltam, ha előre szól, lehet, hogy még örültem is volna annak, hogy kizökkenek kicsit a pelenka-etetés körforgásból.  Az óvodai látogatás sajnos elmaradt, pedig én örültem volna neki, a fiam pláne.

  Mi nyílt napon választottunk óvónőt, erről csak annyit, hogy a párosból A volt nagyon szimpatikus, B kevésbé, de A miatt ők győztek. Néhány hét ovi után kiderült, hogy B-vel sokkal jobban kijövünk mind (a család), gyermek imádja, pont olyan, amilyennek egy jó óvónőt képzelek, A meg egy kicsit kattant, de aranyos... Szóval végülis jó helyre került a gyerek, de nem rajtunk múlt...

 • 2008.09.24 11:25:02Békanőci

  Nálam tapasztaltabb anyukák! Tudnátok segíteni?

  Tegnap beültették a bogarat a fülembe, hogy ha a leány jövőre 03.31.-én lesz két éves, akkor még tavasszal be kell íratni az oviba ahhoz, hogy egy évre rá elkezdhessen járni. Ez tényleg így van? Fura, hogy egy másfél évessel ovit kell választani...

 • 2008.09.24 11:36:47Vakmacska

  Úgy érted szeptember előtt, mondjuk áprilisban vagy májusban szeretnétek kezdeni mint friss hároméves?

  Akkor igen. (nálunk így volt, mert jöhet év közben is bármikor új gyerek, ha van hely és betöltötte a hármat)

  Ha csak szeptemberben kezdenétek, akkor meg nem.

 • 2008.09.24 11:38:17Vakmacska

  ...ugyanis első esetben egy már lényegében kialakított, több mint fél éve együttlévő csoportba teszik (ha ua a rendszer mint itt), ha meg szeptemberben kezd, akkor egy vadi újba, amit akkorra raktak össze.

 • 2008.09.24 11:52:10Békanőci

  Vakmacska, ezt még nem tudom...

  Nem rossz a kicsiknek a tavaszi ovikezdés? Mármint, hogy csak egy-két hónapot járnak egy csoportba, és ősszel megint egy másikban kezdenek. Mondjuk ha nincs más lehetőség, akkor ezzel kell élni.

  Asszem ezügyben rávetem magam a védőnőnkre. :)

 • 2008.09.24 12:50:40Vakmacska

  Békanőci, nem rakják másik csoportba, ugyanazokkal folytatja szeptemberben. A mi csoportunkba így került a nagyon aranyos Barbi például március vége felé, neki jó volt hogy nem bőgött körülötte kórusban 14 másik kölök, mivel jó természete van hamar megszerették a gyerekek meg az óvó néni is, ő volt az egyik akit meghívtunk a nyári szülnapi partynkra, semmi hátránya nincs (teszemhozzá, jólfejlett, erős, intelligens kiscsaj, tehát nem is feltétlenül ő a legkisebb a bandában) és nem volt kérdés hogy nem megy ősszel másik csoportba. Ráadásul lemaradt az őszi takonykórról és a november végi bárányhimlőről is, ami azért kezdetnek nem nagy hátrány, ha meg mégse teccik, akkor nyáron még lehet otthon heverni mielőtt nekifut megint a dolognak.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta