Hétvégi programok: Itt van az ősz, itt van újra

Miután magatokra csatoltátok a bundabugyit és felkötöttétek a bélelt susikabátokat, nyugodtan húzzatok hozzá combig érő csizmát is, mert bízvást állítom, hogy szükségetek lesz rá. Beütött az ősz, sajna a taknyos fajta, de mi fittyet hányunk a kényelemre és a konzumidióta mulatságokra! Mit nekünk játszóház, kézműves foglalkozás és párás-meleg zárt tér, mozival, színházzal, teával! Kössük magunkra a szoptatókendőt és vágjunk neki a parkoknak, erdőknek, szemléljük élénk tekintettel a nagy magyar erdőket, ligeteket, szedjünk magyar gesztenyét, ázott magyar levéllel! Ha pedig ez után a remek természetjárós program után, közvetlenül akkor, amikor sármackó fiunkat mossuk ki a fekete mocsokból, hogy végre előtűnjön a pirospozsga is, szóval, ha végül elfelejtettük volna, hogy mi a rákot kerestünk mi a szabadban, vegyük elő a csomóra kötött zsebkendőnket! Erről pedig azon nyomban beugrik, hogy nem véletlenül dagasztottuk a sarat, hiszen „Itt van az ősz, itt van újra, s szép mint mindig énnekem…”.



BUDAPEST
III. Nagy Sportágválasztó és Sportnap
A Merkapt Maraton Sportközpontban (1106 Bp., Maglódi út 12/A.) rendezik meg ezt az igazán remek programot szeptember 19-20 között, azaz pénteken és szombaton 9:00 és 16:00 óra között, immáron harmadik alkalommal. Célja, hogy a gyerekek edzők, élsportolók segítségével és közreműködésével minél többen, minél több sportágat a gyakorlatban kipróbálva dönthessék el, melyik mozgásformát válasszák maguknak. Ugye mennyivel jobban hangzik, mint egy nagy csoki-fesztivál, vagy lego-guriga hétvége invitálása? A kipróbálható sportágak között gyakorlatilag az általam ismert összes sportág (valójában több, mint 40) szerepel, így ne lepődjünk meg, ha gyermekünk hétfőtől terepgördeszkázó, vagy korfballos akar lenni! Persze azzal is csak nyerhetünk, ha simán lejár mostantól a kajak száraz edzésekre.

Millenáris Teátrum
Szombaton, 11:00 órakor Bukfenc című előadás lesz a Szélkiáltó együttestől. Belépő: 700 Ft, gyerekeknek 500 Ft, családi jegy 1800 Ft.

Budaörsi Vígasságok
A rendezvényt szombaton, 9:30 órakor az Alma együttes nyitja koncertjével, a Templom téren. A színvonalas fesztiválok kínálatában újabb színfolt a Budaörsi Vígasságok. Szeptember 20-án, Budaörsön megdönteni készülnek a Magyarországon legtöbb ember együtt egy helyen egyszerre nevet rekordot.

Kispesti ásványbörze
Vannak olyan hobbik, amiket a szülők teljes mellszélességgel támogatnak a gyereknek, nos, ilyen nálunk az ásványgyűjtés. Persze, csak piciben, mert nagyobb volumennel rámenne a gatyánk is, mindenesetre pusztán csak programnak is jó a szombaton 9:00 órától megrendezett börze. A mostani kiállításon a világ minden tájáról származó ásványok, ősmaradványok, eredeti kőzetek és ásványcsiszolatok csodálhatók meg, de lesznek ásványból készült ékszerek, gyöngyök, ajándéktárgyak is főként a hölgylátogatók örömére.

Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ
Vasárnap 11:00 órakor a Kolompos együttessel mulatozhatunk, Szüreti mulatság keretében.

Fővárosi Autómentes Nap
Tulajdonképpen ezzel kellett volna kezdenem. Vagyis azzal, hogy hétvégén hagyjuk otthon a kocsikat, meg hétfőn is! Törölgessük le a bicajról az esőt, vágjunk jó képet a BKV-hoz és próbáljunk emlékezni még azokra az időkre, amikor nem négy kerék volt a lábunk, s amikor még természetes volt, hogy emberek között zötyögünk a Kökin. Nem mellesleg az egész belváros felfordul majd, rendezvények lesznek a Nagymező utcában, a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Oktogonon, a Munkácsy utcában, a Liszt Ferenc téren, a Hajós utcában és még biztosan máshol is, csak kihagytam. Szó lesz a szelektív hulladékgyűjtésről, lesznek koncertek is, biciklis programok, valamint kiállítások és évadnyitó színházi fesztivál is.

Állati hétvége a Camponában
Az Állati szerelmek című francia természetfilm mozikba kerülése kapcsán szeptember 20-án és 21-én egy szó szerint Állati Hétvége kerül megrendezésre a Camponában. A rendezvény keretein belül a 2 éven keresztül, 16 országban forgatott film fantasztikus képeiből összeállított fotókiállítást csodálhat meg az, aki ezen a hétvégén a Camponába látogat. Akik azonban nem érik be az állatok kétdimenziós látványával, azok se csüggedjenek: a Tropicarium és Zoodom állatkereskedés jóvoltából ezúttal élőben is szemügyre vehetjük több faj képviselőit. Kígyók, siklók, leguánok és csincsillák várják a kíváncsi látogatókat a Tropicarium felőli kijáratnál, rajtuk kívül pedig egy akváriumban az eredetihez hasonló környezetben tanganyikai sügereket is megtekinthetünk.

Budapesti Művelődési Központ
Szeptember 20-án 15 órától 23 óráig pörögnek a programok a BMK-ban: 15.00 órától kezdődnek az évadban induló tanfolyamok bemutató foglalkozásai (különböző tornák és kézműves műhelyek), melyeken egészen este hatig lehet részt venni. 16.00 órától a gyerekeket érdemes leparkolni a Budapesti Utcaszínház Lúdas Matyi előadásán, vagy a szintén kora estig tartó gyerkőc-szelidítőben, a Guzsalyas Kézműves Műhelyben. Szintén 16.00 órától a még internetezésben járatlan idősebbeket invitálják netközelbe a szervezők, érdekes internetes oldalakat mutatva be számukra, 16.30-tól pedig mini tréningeken szakértő segítség mellett tehetik meg első lépéseiket a virtuális térben a kezdő internetezők. Szeptember 21-én vasárnap minden eladó, ami értékes: a művelődési központban a több, mint két évtizedes múltra visszatekintő Vizuális művészeti hónapra beválogatott nem-hivatásos alkotók munkáit lehet megvásárolni, műalkotásokhoz mérten baráti áron.

VIDÉK
Pécs , Örökség Fesztivál - Pécsi Napok
Az Örökség Fesztivál - Pécsi Napok rendezvénysorozat programjai alkalmat adnak majd nem csak az örökségalkotás, a közvetítés vagy a térség legkülönfélébb örökségei által hordozott "belső különbözőség" vizsgálatára, hanem remélhetőleg annak megélésére is, hogy Pécs világörökségi és leendő kulturális fővárosi helyszínein ünnepelve mit jelent a várost, a városban szeretni -, hogy mit jelent Pécsett és mit jelent pécsinek lenni (2008. szeptember 18. - 2008. szeptember 28.). Picikkel nagyokkal kisétálhatunk a fesztiválra, s a sok fellépő mellett vehetünk vásárfiát Pityunak a kézműves kirakodóvásáron.

Székesfehérvár
A Városház téren szombaton, 13:00 órakor Kolompos koncert lesz, Egyszer egy királyfi című gyermekműsorukkal.

Törökszentmiklós
Mint ahogy Törökszentmiklóson, a Városi Művelődés Központban, szintén szombaton, 17:00 órakor az, Én elmentem a vásárba előadásukkal (Kolompos).

Veresegyház
Remélem nincsenek a Kolompos fiúk nagyon túlterhelve, négy fellépés egy hétvégén, ejha! De a lényeg, hogy minél több gyerkőc járhassa az igazán jó zenére a táncot. Itt például táncház lesz vasárnap, 16:00 órakor.

Debrecen
A Vojtina Bábszínház, Sárig kicsi kígyó címmel rendez játszóházat vasárnap 10:00 órától a Kálvin tér 13. alatt.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Ha olyan szerencsénk van, hogy él a közelben, vagy akár a távolban egy nagymama, vagy kettő, esetleg egy használható nagypapát is dobott a gép, akkor vigyük át legalább egy napra a kölköcskéket, s ne csináljunk semmit. Véletlenül se vegyük elő a porszívót, meg a törlőrongyot, inkább csatlakozzunk az egységhez és nézzünk sorozatokat (ide behelyettesíthető szabadon bármi amúgy). Például nézzünk meg legalább egy évad Tudorok című alkotást (jó kis történelmi sorozat), s amikor vége, örüljünk annak, hogy a teljes második évadhoz is hozzáférhetünk. Legújabb kedvencem, ami egyébiránt nem mai film, talán három éves, az Office . Akinek valaha volt idióta főnöke és hülye kollégái, annak melegen ajánlom, vigyázat, függőséget okoz!

A Szökés negyedik évadjába szerintem még nem érdemes belecsapni, mert három rész után egyszer csak vége és ehetjük egy hétig a kefét. Aki nem akarja, hogy lelőjük a negyedik évad poénját (amit amúgy mindenki tud), ne linkeljen. De nem akarom megkötni a sorozatimádatok tárgyát, nézhettek hosszan Dextert, Kés alatt-ot, vagy ha nem léptetek túl a Jó barátokon, hát lelketek rajta. Csak arra vigyázzatok, hogy ne rágcsáljátok le a tévé előtt a szőnyeget!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek