SZÜLŐSÉG

A mellnek lelke van

2008. szeptember 18., csütörtök 08:00

A szoptatás döbbentett rá, hogy a mellnek lelke van. Érző lény. Óvni kell és figyelni rá. Nem szabad elhanyagolni, mert megsértődik. Ha például üzemen kívül helyezem mondjuk hét óra hosszára, mert 2 hónapos kislányom átalussza az éjszakát, bosszúból kevesebb tejet kezd termelni. Menteni kell a produktumot, így hiába van nálunk csend és béke, éjjel 2-re beállítom mobilomon a vekkert (a legalacsonyabb hangerőre, nehogy megzavarjam szeretteim álmát), majd miután felkeltem, kómában kitámolygok a konyhába, összeragadt szemmel összeszerelem a manuális fejőeszközt és indul a prés. Gyűjtöm a tejcseppeket, élesztgetem, stimulálom a szervet, nehogy leálljon a gyártás. Hajnali 3 óra fele véget ér a művelet, egy kis bimbóvédő krémmel kényeztetem és irány az ágy.Máskor, ha minden rendesen működik, és szoptatáskor a bal mell van soron, a jobb féltékeny lesz, zsibbadni kezd, majd tejet lövell. Bizonyítani akar, ő is van olyan kiváló, mint a szomszédja.

Amikor megoldható a nagyszülői felügyelet, és elillanhatok otthonról pár órára, ismét csak a mell lesz a főszereplő. Rohanni kell, hogy megjárjam 3 óra alatt, ennyit még tolerál, egy perccel sem többet. Ha lekésem a buszt, és túllépem az időkeretet, sírni kezd: zsíros könnyei áttörnek a melltartó és a póló szövetein, feltartóztathatatlanul képeznek tenyérnyi foltot. (A hónalj alatti izzadságfolt ehhez képest semmi.)

Ugyanakkor a mell barátkozik. Kisbabám első számú cimborája. A kicsi erősebben kötődik hozzá, mint hozzám, érte sír, ő nyugtatja meg, vele álmodik.

A mell rangsorol. Először a bébi, aztán – jó esetben – a férj.
A mell reagál – erre az írásra is, már érzem...

emődy

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.18 13:53:28Benedek Katalin

  "2008.09.18 12:02:19 másutt  Jovanna, a szemem is arra valo, hogy szepen kifessem a hejat. Dehat azert ne felejtsuk el, hogy miert is van odarakva.

  Lehet egyetemi diplomank es lehetunk miniszterelnokok, de akkor is EMLOSOK vagyunk (bar FOemlosok).

  lehet vitatkozni azon, hogy milyen szexi a mell, de akkor is SZOPTATASRA raktak oda.

  (a macskam melle pl. nem szexi. a anyosome sem, pedig nagyon jo karban van)  mi a kovetkezo?:

  a penisz focelja, hogy azt szopogassak?!?!?! :D"  másutt,

  micsoda szerencse, hogy nagyjából tudom, mikor van nálad cinizmus on... :-)  maradjunk annyiban, hogy elsősorban mégiscsak EMBEREK vagyunk, bár néhányunk fütyivel, néhányunk meg mellel, sőt néhányunknak diplomája is van, meg miniszterelnök is lehet belőle akár, nemtől, sőt melltől függetlenül is...  azért én örülnék, ha egyszer eljutnánk egy olyan korba, ahol a nők nem érzik szükségszerűnek, hogy műanyag zacskókat tömessenek a mellizomzatuk alá, csak hogy a férfiak jobban elfogadják őket, ahol egy nőt az alapján ítélnek meg, hogy milyen a személyisége, nem pedig a kosármérete alapján...

 • 2008.09.18 13:56:11Benedek Katalin

  ja, még valami, amit egyszer nagyon régen mondtam egy lánynak, remélem, megjegyezte (olaszországban voltunk, a legszebb szoprán, akit valaha hallottam, és amiatt aggódott, hogy a szivacsos melltartó nélkül nem elég nagy a cicije kb. 20 évesen):  "a melled arra való, hogy élvezd a szexet, és tudd etetni a gyerekedet, ha arra kerül a sor, nem arra, hogy az alapján határozd meg az értékedet a férfiakhoz viszonyítva"

 • 2008.09.18 13:58:48Benedek Katalin

  egyébként tényleg vicc, ami a magyar melltartófronton van... szinte csak 75A, ami szivacsos, műszálas, és merevítődrótós. ami nem ilyen, az 100F, és nagymamás. nem is tudom, mikor láttam utoljára színes, pamut, háromszög alakú, vagy esetleg normálisabban szabott, esetleg csipkével szegett csinosabb, vagy elegánsabb melltartó-bugyi szettet, ami volt 80B-nél nagyobb méretben.

 • 2008.09.18 14:03:39Lee

  Egyszer azt mondta nekem valaki, (és ez mélyen megragadt bennem) hogy a mell nem a szoptatástól, hanem a fejéstől ereszkedik meg. szerintetek ez egy újabb városi legenda?

  (ja, és köszi, én jól vagyok magammal, és a válaszotoktól függetlenül is fogok fejni, ha kell, csak azért ha nem muszáj és tényleg emiatt lazulnak meg a kötőszövetek, akkor inkább mégsem :)

 • 2008.09.18 14:15:28bostonmama

  Na en meg azt nem ertem, hogy ha a gyerek alszik 2 orat, minek fejni??? En harom gyereket szoptattam igeny szerint, ami pont azt jelenti, hogy akkor, amikor a gyerek akart. Ha aludt 6 orat, akkor sem jutott eszembe fejegetni, szopott, amikor felkelt. A mell pont annyi tejet termel, amennyire szukseg van. A tej nem a melledben 'lakik', hanem folyamatosan termelodik, mikozben a gyerek szopik. Nem pedig egyszercsak elfogy a melledbol.  Az meg, hogy a pumpalastol ereszkedik meg, hulyeseg. Eleve a terhesseg alatt megvaltozik, ha nem szoptatsz szules utan, akkor is.

 • 2008.09.18 14:15:52madz

  Sybil, hol láttad te azt az A-kosarasat? én hetekig szoktam vadászni...

 • 2008.09.18 14:19:28másutt

  "egy nőt az alapján ítélnek meg, hogy milyen a személyisége, nem pedig a kosármérete alapján..."

  haha ez egy utopia.  engem "megaldott az isten" vagy megatkozott?

  jo nagy mellekkel.

  es sokat tudnek meselni ennek hatulutojerol.

 • 2008.09.18 14:26:47Lucusmanó

  hajaj...

  hátfájás, nem hason fekvés, nem futás, stb...

  ismerős....

 • 2008.09.18 14:27:44Lucusmanó

  ja, és ettől 12-13 évesen súlyos tinikori depresszió...

  Akkor még az ember nem nő akart lenni, csak egy gyerek.

 • 2008.09.18 14:27:50csepszon

  én be vagyok szarva a szoptatástól rendesen. tudom hogy anyunak nem jött össze egyikünkkel sem. de nem ezért. gyerekkoromban, 4-5 évesen volt alkalmam látni párszor hogy rokon vagy ismerős szoptat és mindig nagyon féltem, irtóztam, nem tudom miért. később persze nem féltem de mindig maradt egy fajta frusztráció bennem ha valakit szoptatni láttam. nem tehetek róla. amióta tudom hogy gyerekem lesz igyekszem bedumálni magamnak hogy képes leszek szoptatni, tényleg nagyon szeretném ha összejönne. természetesen maximálisan egyetértek azzal hogy a legjobb csecsemőnek adható táplálék az anyja teje, a természet általában a dolgát, sosem fogjuk tudni leutánozni, felülmúlni a természet alkotta dolgokat semmilyen mesteséges anyaggal. úgyhogy akarni akarom csak komolyan aggódok hogy nem fog sikerülni pont a saját pszihés gátlásom miatt. hallottatok már ilyet?

 • 2008.09.18 14:28:19másutt

  avagy a kedvencem:

  megprobalom egy pasival emgertetni magam, mint egy ALKALMAZOTT, egy inteligens 2 diplomas no, beszelek az arcaba o meg a mellemet bamulja...

  hm.

 • 2008.09.18 14:29:52Lucusmanó

  ja igen, ezt én is tapasztaltam...

  a legjobb, amikor a szegény diák legelteti a szemét, én meg próbálom beavatni az olyan rejtelmes dolgokba, mint multikollienaritás, stb. .-)

 • 2008.09.18 14:31:34mazsola84

  másutt, egy cipőben járunk. Nekem gyerektelenül 85c-d a méretem. A pasimmal múltkor beszélgettünk a terhességről és megszólalt: te jó ég el se tudom képzelni, hogy ez még nőni fog!

  Az a baj, hogy én sem. Így is g@cire fáj a hátam.

 • 2008.09.18 14:53:35egyanyuka

  Csepszon én sem néztem volna végig egy szoptatást, és nem csak gyermekkoromban, de felnőttként sem. De ahogy a saját gyerek teljesen más, úgy szoptatni is teljesen más dolog kivülről látni, mint benne lenni.

 • 2008.09.18 14:55:36egyanyuka

  Én egyébként nem fejtem a lányomnál, és mindig beállt a tejmennyiség. Csak az elején parázik az ember, hogy nem elég, de aztán rájön, hogyha nő az igény, többet szoptat, és 2-3 nap múlva reagál a szervezet.

 • 2008.09.18 15:41:04mirka

  három hetes lesz a fiam, és nem megy a szoptatás :(. szülés után nem sokkal intenzív osztályra került, ahol a bent töltött másfél-két alatt olyan igazi klasszik kórházi cumisüvegből etették, szoptatni nem lehetett. azóta alig néhányszor sikerült megszoptatnom, egyébként teljesen dühbe gurul, ha próbálkozom. nincs is elég tejem, hiába fejek, az azért tényleg nem olyan hatékony. meg persze iszom a laktoherb teát és szedem a csodakapszulát, de nem vettem észre igazi változást a tej mennyiségében. ráadásul a gyrekorvos azt mondta, hogy szülés után három hét van a tejmennyiség jelentős fokozására, én meg csak remélem, hogy rosszul tudja.

 • 2008.09.18 15:43:30verkaverka

  Sosem fejtem (csak később ha elmentem otthonról, közvetlen indulás előtt, csak uzsonnányi adagot), és sosem volt problémám, akkor sem mikor kéthónaposan 8-9 órákat hagyott ki, meg akkor sem ha folyton evett.

  Ó, olyan persze volt hogy elmentem vásárolni, eszembe jutott közben a fiam, és beindult a tej :)))

  Több mint két évig szoptattam, másfél év után még volt elég tejem hogy hányós-hasmenéses vírus idején csak én etessem egy-két napig a gyereket.  De a fejésről én azt gondolom hogy amíg nincs baj addig azért nem jó mert felborítja a rendszert. Ahol baj van ott persze lehet nagyon fontos, csak nekem gyanús hogy nem igaz hogy a nők 90 százaléka nem tud magától, fejés nélkül szopatni. Sose láttam még macskákat fejni.

 • 2008.09.18 16:25:29verkaverka

  Mirka, és ha már jóllakott akkor nem akar esetleg csak cumizni a melleden? Mert az pl remekül serkenti a tejtermelést.

  Most eteted cumisüvegből?

  Jó ötlet a szoptatási tanácsadó.

  Három hetesen nincs veszve SEMMI. Hallottam gyerekekről akiket ennél nagyobb korukban szoktattak vissza üvegről szoptatásra!

 • 2008.09.18 18:19:20anyany6

  "Sosem láttam még macskát fejni."

  hát én sem. de olyan kismacsekot sem, amelyik nem hajlandó szopizni. vidéki vagyok, párszor még segítettem is macskaszüléseket... az egyik macskánt minden évben lecicázott, de a szülései szörnyűek voltak, szétszórta a cicákat az udvaron burokban...  node vissza a témához.  70-75bről kezdtem. kicsi, de formás és vonzó, így lehetett jellemezni a melleimet.

  szoptatni nem tudok, mert sajnos az én kiscicám nem fogadta el a mellemet, a kórházban meg először bimbóvédőzni kellett, aztán amikor visszakerültünk nemevés miatt, fejni és cumisüvegezni.

  első gyerek, semmi tapasztalat, csak azt tettem, amit mondtak.

  utána meg mindent a szoptatásért. nem megy.

  eleinte ordított a drágám, azóta csak lenyalogatja és tolja ki a nyelvével az odanyújtott mellemet. okos kis manó...

  szóval fejek ezerrel, napi négyszer mindkét mellemet. annyi van, amennyi, de tápszert nem kellett még adnom.

  amikor terhes voltam, attól féltem, hogy majd úgy járok mint anyukám, hogy egyszercsak nem lesz tejem két hónap után, de ez a veszély nem fenyeget, a lánykám vasárnap lesz 3 hónapos.

  szóval azt hittem, szoptatni, akinek van teje, mindenki tud, és minden baba egyből ügyes, és rácuppan a cicire. hát nem.

  volt nálam szopitanácsadó, írtam is néhánynak, volt nálam dúla, védőnők, gyerekorvos... mind tanácsatalanul álltak.

  mlég reménykedem, a szüleim egyik szomszédja 4 hónaposan tanult meg cicizni, de úgy, hogy azóta már el sem fogadja az üveget.

  na megyek egyet fejni, mert mindjárt ébred a csöppem és követeli a jussát...

 • 2008.09.18 18:40:32másutt

  mazsola84

  85DD-rol indultam es most 85F vagyok.

  85G-vel szoptattam

  IGENIS TUD NONI! :D

  A Marks and Spencer J-ig arul melltartot, igy valakik veszik!

 • 2008.09.18 19:12:59Starlark

  Mirka: Hasonló cipőben jártunk, nálunk talán az a mázli hogy a fiamnak vmi hihetetlen erős szopási reflexe van. A védőnőnk is csak néz hogy keresget azonnal a fejével kezével amint felébred.

  Remélem megoldódik a cumizavar nálatok, kitartást hozzá!

 • 2008.09.18 19:46:51kaktuszvirág

  Anyany, a szoptanít nem jött be?

 • 2008.09.18 20:31:46anyany6

  hát sajnos nem, mindig nagy üvöltés lett a vége. aztán néha annyira elfáradt, hogy kaja nélkül úgy elaludt, hogy üvegből sem tudtam megetetni...

  :(

 • 2008.09.18 20:59:13Különálló

  anyany, néhány tipp: 1. a lefejt tejjel itasd 2. szoptatás előtt kend be a melledet a tejjel, 3. szoptatás előtt mindig fejjél, hogy meginduljon a tej, és ne a kölyöknek kelljen küszködni, 4. ne parázz, ha kimarad 1 vagy 2 kaja: nálunk is ez volt, nem adtam neki mást, és amikor már nagyon éhes volt, szopni kezdett: kb. a reggeli 7-es és 9-es etetés maradt ki (eleinte még teljesen igény szerint szoptattam, később vezettem be napirendet), 10-11 körül elfogadta a mellet - csak rohadt nehéz volt hallgatni, ahogy bőg. Mégis, ilyenkor nem szabad kapkodni, hogy azonnal megetetni, mert nem hal éhen, sőt, baja sem lesz. Vedd ölbe, vigasztald, néha kínáld oda a melledet. Csak egyszer kell, hogy "ráfanyalodjon", utána már sokkal, de sokkal könnyebb, hidd el.

 • 2008.09.18 22:21:49Békanőci

  Lucusmanó, a nemfutás ismerős...

  A tesitanárnak mondtam, hogy növesszen magára két ilyet, és akkor szaladgáljon gyorsabban-gyorsabban!

  Nekem 85H volt 24 évesen, akkor megműttettem, lett 85 C. Fogytam egy csomót, de a cicik tutik maradtak. Mondjuk nekem jelentős hízásra-fogyásra nem igazán változott a méret sosem.

  Tavaly szültem, és utána tíz napig nem volt sem kereslet, sem kínálat, de fejtem bőszen a semmit, csak maszatoltam, és mint fentebb írta valaki, 10milikkel csöngettem a csecsemősöknek hajnali háromkor. A bébit fejés előtt mindig megpróbáltam barátkozásra bírni a cicikkel, és hat hetesen már szopott is, de csak egy hétig tartott a barátság. Tejem ekkor már rengeteg volt, köszönhetően az állandó fejésnek. Több mint fél évig állandó program volt a matatás.

  Szerintem nem viselte meg a mellemet jobban a kézigyömösz, mintha a babám direkt ciciből evett volna.

  Most 80-85 D-E, fazontól függ.

 • 2008.09.19 09:26:42kaktuszvirág

  Anyany, nagyon sajnálom, és minden tiszteletem a tiéd! Én már biztos rég feladtam volna!  Én amikor a kórházban eljutottam oda, hogy vér spriccelt szegénykém szájába tej helyett (elég kitartó kissrác, azt gondolta, ő bizony enni fog), annyi segítséget kaptam a csecsemősöktől, hogy "használjon bimbóvédőt!". Kösz.

  Lehet, hogy béna voltam, de gondolom mással is előfordul. Szerintem igenis a szoptatásra fel kéne készíteni a nőket, akár a terhesgondozás keretében. Vagy legalább a kórházban lehetne olyan rutin feladat, mint a lázmérés...

 • 2008.09.19 11:29:02kriszi

  Anyany, mindenképpen keress valaki hozzáértőt, aki megnéz benneteket. Cumizavarnál szokott még menni a pohárból-kanálból itatás, illetve még van egy olyan cucc, hogy Soft Cup, kiskanálvégű cumisüveg, amivel aránylag könnyebb ez. Persze ha dühöng, úgy nehéz.  Fejés: nekem sem ment bármivel, elektromossal nyúztam végig. Ja és azért fejtem, mert nagyon erősen hajlamos voltam a gyulladásra, és a kölkeim pedig nem tartoztak az egész nap cicin lógók csoportjába.  Félmellesség: én akkor vettem az első szivacsos melltartót, amikor a lányom egyéves kor felé közelített. És a jobb feléből kiszedtem a bélést :))))))) Ugyanis a kisasszony féléves korára fokozatosan teljesen lemondott a bal oldalról (én is bénázhattam, meg ki tudja, mi oka volt), tehát egy bő évig felemás voltam. Aztán az új terhességnél rendeződött, illetve véglegesen az új szoptatásnál. Akkorra már nagyon ki voltam művelve, és tudtam a trükköket, hogyan tartsam egyformán őket. Most nincs nagyobb különbség köztük, mint a terhesség előtt, csak megfordult az arány: azelőtt a bal, most a jobb nagyobb egy árnyalattal, de csak az látja, aki tudja :)  Forma: nekem kicsi, és még kisebb lett a szoptatás után, de formára teljesen korrekt, tekintve az életkoromat (34) és a múltamat (antisportoló). Épp tegnap néztem, hogy nemigen rosszabb, mint Cameron Diazé volt a Keresd a nőt! filmben :)))))))) (na a lábakról meg az egyéb tájakról most inkább nem beszélnék :)))))) ). Ez genetika, gondolom.

 • 2008.09.19 11:46:43cidre

  anyany, talán fura lesz, amit tanácsolok: szerintem vidd el a babádat egy dévényes gyógytornászhoz, hogy nézze meg. oldottak meg már ilyen problémákat, hogy nem akart szopizni a kisbaba, s az édesanya bármit csinált, hiába alkalmazta az összes trükköt, nem és nem ment, s a gyógytornásznál derült ki, hogy egyéb probléma miatt nem ment. Nem biztos, hogy bejön az ötlet, nem biztos, hogy ez a baj, de esetleg... több ismerősömnél sikerült.

 • 2008.09.19 16:50:51anyany6

  okoska! fejek ezerrel, termelem a tejet ezerrel... mivel nem tudom pontosan mennyi is kell, 150milit teszek a cumisüvegébe, amiből általában 130at hajlandó meginni.

  ma beruháztam még egy kehelyre a medela lactinához, úgyhogy mostmár két mellet fejek egyszerre.  kriszi!

  hát... látott minket védőnőből 5, gyerekorvosból 9(amikor visszakerültünk a kórházba), és egy szoptatási tanácsadó is. próbáltunk medelás babaitató poharat, normál kávéspoharat, softcupot, szoptanítot, bimbóvédőt és csupasz cicit is. asszem mindent felsoroltam.

  annyi sikerélményem volt egyszer, hogy feküdt a hátán, és tettem egy próbát. föléhajoltam, de nagyon kitekeredett volt a póz, és nem tudtam túl sokáig tartani magam, de kb 10percig sikerült és inkább cumizott mint szopizott, kb 4-5öt nyelt összesen. úgyhogy...  cidre!

  pontosabbat is tudnál mondani? elvileg az ortopédián nem mondták, hogy baj lenne vele, amikor 6hetes volt, meg a gyerekorvos sem lát a kislányomon rendellenességet.

  mindenesetre írtam a dévény alapítványnak emilt. ezt még nem próbáltam...

 • 2008.09.19 21:26:09kriszi

  Anyany, hát, akkor sok újat nem mondtam :( A szoptatási tanácsadó mit mondott, masszív cumizavar, vagy volt más ötlete?  Annyit tehetsz még esetleg, hogy nagyon sokat pucérkodtok együtt, bújtok össze, hátha rájön a dolog ízére. Olyan picurka még, hátha...  Na várj, ha a föléhajlós pozitúrában volt sikerélményed, keresek valamit...

  www.babanet.hu/tarsalgo/viewtopic.php?t=7327&postdays=0&postorder=asc&start=0

  A 2002. okt. 19-i bejegyzésben találod a híd-pozíciót, ami nekem pl. nagyon bejött tiltakozó gyereknél, és elég sokáig lehet bírni.

 • 2008.09.19 22:12:06cidre

  attól függ, hol laktok, de itt van a központi elérhetőség, tudnak ajánlani a lakóhelyhez közel eső gyógytornászt:

  1122 Budapest, Moszkva tér 16.Telefon/fax: 06-1-3555-392

 • 2008.09.19 22:14:08cidre

  Ezek nem ortopédiai problémák, vagy olyan, amit egy gyerekorvos könnyen észrevesz

 • 2008.09.19 22:30:00Edinbogyo

  Nekem nagy szerencsem van, 70A meretem volt, es anyukam anno sem engem, sem tesomat nem tudott szoptatni,mondjuk akkor meg elvettek a babakat szules utan, nekem van boven tejem, bar a jobb mellem ketszer akkora lett, mint a masik, de mindket mellembol ugyanugy eszik a kisbogyo. erdekes, a szuletese utan rogton tudott szopizni rendesen, aztan masnapra elfelejtette, hogy kell, illetve a noverek szerint tul nagy volt a nyelve, es nem tudott vele mit kezdeni:)ott tok jol megtanitottak, bar az elejen nem minden poz ment. erdekes, o csak nagyon ritkan alszik el a mellen, ha kesz van, elkezd nyuglodni, sajtkukac egyebkent is.

  Szoval ez a felmellesseg elmulik?remelem, eleg idetlenul nezek ki:)

 • 2008.09.20 00:18:51anyany6

  kriszi! hát ez a híd pozíció volt az, ami bejött egy rövid időre, de ebben nem nagyon tudom magam tartani. meg hát a kislánykám sem valami együttműködő.  cidre! írtam nekik emilt, majd meglátjuk. ha itt fehérváron is van aki megnézze, biztosan elviszem hozzá.  olyan édes, amikor csorog a tej a szájából, mert mosolyog a cumisüveg mögül és néz rám nagy szemekkel. gondolom,ha cicin csinálja, még édesebb...

 • 2008.09.21 15:36:27színezüst

  Ha a terhesség előtt 75C voltam, kb. mire számíthatok a szülésig? Az első babámat várom, és most tartok kb. 80D-nél (16. hét).  Igaz az, hogy a 20. heti méret tekinthető a véglegesnek? Csak mert nem szereznék be fekete-fehér-csipkés stb. melltartót olyan méretből, ami sem a szüléskor, sem szoptatás után nem lesz többé jó rám...

 • 2008.09.21 16:57:02e_e

  szinezust  ugyanez /hetvenot C/ volt a melltartomeretem, nekem a nyolcvan D tartotta magat szulesig es szoptatas alatt is csak a belovelles napjaiban durvul be, aztan beall.

  en is feltem, latva, hogy kismellu baratnok mellei ket/haromszorosara nottek, de nekem az a tapasztalatom, hogy akinek eleve nagy annak aranyaban nem akkora a novekedes.

 • 2008.09.21 17:10:12zolnaid

  Színezüst, ha nem hízol különösebben, akkor valószínűleg megállsz majd a 80-85D nél, viszont szerintem nem a huszadik heti lesz a szoptatáskori méret hanem a hetedik hónap körüli.

 • 2008.09.21 18:40:26kriszi

  Edinbogyo, nekem elmúlt, de nem tudom, újabb gyerek és szoptatás nélkül hogy nézett volna ki. Amúgy mentem én felemásan bálba is, éjjel többször szopizó törpe mellől. Akkor aztán hiába volt a felemás melltartó, az éj során éreztem, ahogy növök, növök, súlyosodom - féloldalasan :))))))

 • 2008.09.21 18:43:05kriszi

  Amúgy én eredetileg 70B voltam, most is annyi, közben a legnagyobb méret 80C volt, kölkök köszönik, még sokallták is a mennyiséget. Anyám alapból 80C volt, szoptatni egyikünket sem tudott, nővérem hasonló mérettel 5-6 hónapig szoptatott, én a fele akkorákból 22 illetve 28 hónapig. Szóval nekem úgy tűnik, nem a méret a lényeg, hanem az információ, meg a támogatás (meg persze a tejmirigyek, a gyerek együttműködése és a nyugalom).

 • 2008.09.21 18:47:45anyany6

  színezüst! én 75bvel kezdtem, most 85c. a mell növekedése attól is függ, mennyi tejed van. a szoptatás/tejtermelés elején elég sokat nő, ahogy a tejcsatornák intenzívebb munkába kezdenek.

  pillanatnyilag ott tartok, hogy ha megtelnek a melleim, képesek egy-két mérettel nagyobbak is lenni, mint amikor kifejem őket.

  a végleges méret majd akkor ha beáll a keresletnek megfelelő mennyiség.

  aztán ha már nem szoptatsz, ismét csökkenni kezd a méret.

 • 2008.09.21 19:33:02málnabokor26

  Én most már több mint 6 hónapja szoptatok. Az első 2 hétben fejtem addig, amíg be nem állt nagyjából a mennyiség és h. elkerüljem a mellgyulladást. Sosem volt kevés, mindíg pont elég volt. A kisfiam kb 3 óránként szopizik a kezdetektől. Volt úgy,h. másfél hónapig átaludta az éjszakát, volt,h. néha felkelt. De a mennyiséggel és főleg a minőséggel sosem volt gond. Semmi mást nem fogad el fél év elteltével sem. Cumija sem volt soha, cumisüvegből sem iszik. Csak a szopi.

 • 2008.09.21 21:56:46kriszi

  Anyany, én nem hiszem, hogy édességben fokozati különbség lenne :) Ez aztán végképp nem függ a cumisüvegtől.

  Várj, nagyobbacskánál nekem volt egy emlékezetes saját pozitúrám (kép sajna nincs róla, nem volt, aki lefényképezze). A leányom kíváncsi típus volt, meg kisétkű, nála fejlesztettem ki.

  Aszondja: gyerek hanyatt, én egyik könyökkel a feje fölé támaszkodom. Mindig azzal, amelyik oldalról szoptatni kívánok. Arra az oldalára is ülök (jó, ha a lábam lent lehet a földön). Leteszem az alkaromat is, és a kezemmel megfogom a kölkec fejét. Gyengéden, de határozottan, ne tudja elforgatni (persze ha sír vagy valami, nem lehet erőltetni ezt sem). Másik kézzel keresztbe nyúlok magam előtt, megragadom a cickót, és rakom a kölök szájába (miközben a másik kezemmel beirányítottam a fejét, valamint támaszkodom fölötte). Ezt elég hosszú ideig is bírtam. Hátha, erről eddig még nem láttam képet.  Málnabokor, nincs valami jó tipped Anyanynak? Sikerbeszámolóval sajnos nem sokra megy szegény...

 • 2008.09.22 08:50:29szövetszöcske

  Arra nincs valakinek tippje, hogy cicifüggő babát hogy lehet rávenni arra, hogy cumisüvegből is elfogadjon tejcsit? Próbáltuk kanállal, pohárból, cumisüvegből mindenféle cucli-tipussal, nem megy. Odáig eljutottunk hogy nem balhézik, megadóan bekapja a cuclit, ha esetleg kijön belőle valami akkor le is nyeli, de csak tartja a szájában, nem csinál vele semmit, nézi közben a plafont, és olyan fejet vág, hogy na jó, a hülye szülők kedvéért megteszem, előbb-utóbb túl leszek rajta, aztán a végén ha kivesszük a szájából körbevigyorogja a fejét, mer akkor jön a cici. Pedig próbáljuk lelkesen, már 3-4 napja , a nagyobbik gyerkőc közben nézheti a minimaxot hogy mindenki tudjon koncentrálni, az asszony bíztatja a kicsit, én a háttérben adom a nyami hangokat hogy hátha rájön mit is akarunk a cuclisüveggel, de semmi. (mondjuk persze nincs belőle akkora ütközet, mint amikor annak idején a lányomat vettük rá, hogy a kórházban adott cumisüveg helyett inkább cicizzen)

 • 2008.09.22 09:44:57másutt

  kriszi, egyebkent szerintem nagy mellbol nehezebb szoktatni. sokkal tobb ismeros volt sikeres "kicsi" (A-C) mint "nagy" (D-DD felett) kiindulo mell eseten.

  ugyanis az egesz trukkosebb.

  Fel kezzel mindig fogni kell az egesz mellet, kulonben agyonnyomja a gyereket, minden testhelyzetben.

  igy kb. 3-4 kez kellene a szoptatashoz.

  fekve soha nem tudtam szoptatni.  anyam eleve azt mondta, hogy nem fog egyaltalan sikerulni, mert ekkora mellel senki ne tud :D (a terhessegem vegen F voltam, aztan meg talan nagyobb is)

  autan megis sikerult... bar sosem volt kellemes vagy kenyelmes, mindig macera volt es faraszto.

  az az "anya fogja 2 kezeben a gyereket mikozben az szopik es mosolyognak" dolog nem lehetseges... nalam mindenezetre nem volt.

 • 2008.09.22 09:45:19másutt

  akarommondani

  nagy mellbol nehezebb szoptatni

 • 2008.09.22 15:35:13Yuki

  Másutt, igaz, nagyon fontos a mell mérete és formája. Az enyém terhesség előtt szép nagy volt, aztán túl nagyra nőtt. Így a szoptatás is kifejezetten kényelmetlen.  Arról nem is beszélve, hogy ugyanaz a tejmennyiség feszíti a kisebb mellet, nagyobb a nyomás, könnyebben jön, ráadásul rövidebbek a tejcsatornák, nem kell akkorát szívni, hogy hozzájusson a tejhez a baba. Az én babám erőlködik egy darabig, aztán feladja, inkább kevesebbet eszik, inkább fogy, de nem hajlandó annyit erőlködni. Ha viszont nem üríti ki rendesen, kevesebb fog termelődni, így aztán állandóan ki kell fejni a maradékot, igaz, hogy jól jön az pótlásnak, mert éhes maradt a baba, de így megszokja, hogy úgyis kap még, minek erőlködjön... ördögi kör.

 • 2008.09.22 16:39:04zolnaid

  Szövetszöcske, legyen a gyerek éhes és ne legyen ott az anyja, hát nyilván nem hülye az a gyerek, ha ott van az anyja, meg a melle, valószínűleg csak egy jó poénnak veszi az egész cumisüveg-mizériát, és nem érti mire megy ki a játék.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta