SZÜLŐSÉG

Nem akarok több gyereket!

2008. szeptember 12., péntek 12:00

Figyelj, ezt most csak neked mondom halkan, neked, aki az irodában kávézol a monitor előtt, s álmosan olvasol, hiszen csak ketten vagyunk. Nem akarok több gyereket. Nézem a két szőke fejecskét, ahogy ugrálnak az apjuk után, mennek a dolgukra, már csukódik is a kapu, nagyot csattan. Integetek még, amíg látják a karom, aztán visszasétálok a házba. Nagy levegő, újra élek.Azért csak négyszemközt mondom el neked ezt a titkom, mert bizony szégyellem. Szégyellem azt az érzést, hogy felszabadultam két kis ragacsos kéz húzásából, aki mindent azonnal akart, s ha valami nem történt meg a másodperc tört része alatt, kivágta a magas cét. Ugye, milyen hülyék a nők? Miközben kevered a kávéd pont ezt gondolod te is. Hiszen nincs is annál szebb dolog, hogy gyereket szülünk, otthon lehetünk, nincs főnökünk, s a gyerekeinkkel tölthetünk minden percet.

Belépek az üres házba és elkezdem a napot. Furcsa ez a csend bennem, tényleg, miért nincs a fejekben zene? Mint a filmeken, a megfelelő hangulathoz, megfelelő dallam, az lenne csak az igazán jó! „Anyaaa!”. S Pavlov kutyája ugrik is, dobva a szennyest, mi van már megint! Persze, hiszen csak a szomszéd gyerekek, szegény anyjuk, csak egy hét múlva kezdődik az ovijuk.

Most leteszed a kávét és dühösen mondod a kollégádnak, „Ez a hülye, minek akart gyereket, ha csak zavarja és fél tőlük”! Eszembe jut Csernus, aki legutolsó könyvében hosszan taglalja, sőt, gyakorlatilag az egész könyvét arra építi, hogy a nők nagy része azért akar gyereket, mert kong belül. Miközben elindulok itthonról azon töprengek, hogy én melyik is lehetek. Miért akartam egyáltalán gyereket? Mert szokás? Mert kaptam haladékot, hogy megtudjam, ki is vagyok, s hogy addig se szóljanak le, hát fontos nőt csináltam magamból? Bevágom a kocsi ajtaját, nem, én tudom, hogy mit akarok, van munkám, hobbim, mostantól még többet futok, eljárok a kozmetikába is, istenem, nem is emlékszem mióta nem voltam hasonló helyen. Keresek még egy fix melót és sokat fogok olvasni, a kert még soha nem volt olyan, mint amilyen most lesz! Keresek egy délelőtti nyelvtanfolyamot is. Felszabadultam.

Ekkor elkattintasz, mert elfogyott a kávéd, s mert ez megint csak egy szerencsétlen nő siráma. Ma már, ha nem akarsz gyereket szülni, nem vagy nő. Sőt, nem csak nő nem vagy, gyakorlatilag ember sem. Mert tudatosan tervezünk gyereket, nevelünk, boldogok vagyunk mindentől, ami velük kapcsolatos, nyilvános fórumokon ömlengünk, hogy mi vagyunk a legtökéletesebb életet élő ember a földön. Persze néha tele a bilink, de hát kinek nem. A felszín alatt pedig szép csendben, mondom csendben elveszünk, s mire kinyílik az óvoda ajtaja, azt sem tudjuk, hogy valójában mit is akartunk. Reprodukálni magunkat? Ideális életet élni? Hol vannak az álmaink?

Keresem a kulcsom, s a kezembe akad egy váltóbugyi. Elfacsarodik a szívem, hol az a kisördög, aki az egész napomat kitöltötte, most pedig két vadidegen nő arcába nyomja egész nap a vicceit, nekik nyiladozik, hozzájuk szalad, ha valami bántja? Lerázom magamról a dolgot, ez az élet rendje, majd te is megtudod ott a túl oldalon, aki olyan nagyképűen tolod a babakocsit. Nekem is van ám gyerekem, csak most nincs itt! Kettő is, én nyertem.

Jól haladok a munkámmal, furcsán repülnek a mondatok. Nem szakít félbe senki, összefüggően gondolkodom. Nem, nem történhet meg még egyszer, hogy évekre rabja legyek valakinek! A Csernus meg dugja fel a könyvét, engem nem csak az határoz meg, hogy gyerekem van. Lassan mennem kell az oviba, még egy picit merengek a gép előtt. Milyen régi képek ezek a falon istenem, az ott mikori is? Panna 2 hónapos volt, már alig emlékszem, hogy milyen volt fogni. Soha nem fogok saját babát ringatni… Nem Csernussal van a baj, a nyomoronc génjeink teszik ezt velünk, az eszünk már mondja, hogy állj, de a biológia hajtana tovább. Nem kongok belülről. Élek. Újra teljes értékű ember vagyok. Nem akarok több gyereket. Pszt, csak neked mondom halkan, tíz év múlva azért mégis.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.13 00:01:32Vierre_

  Én a fennmaradó lelki szükségleteim és itt nem a szoptatásra gondolok :))) kiélem a macskáimmal :DDDD MIndig. Mindig ha látok egy csecsemőt vagy totyogóst, mindig elönt a vágy. Brutális kegyetlenséggel. Imádom őket, kéne ezer. De nem nekem szülni és nem lányt. Nah most valahogy egyiket sem tom kikerülni ezer százalékra, így marad a macska :DDD

 • 2008.09.13 00:06:10cozumel

  Es ezen vegszora a lanyom beengedte a macskainkat :-)))

  (akiknek tegnap este ota nem volt zacskos macskakajajuk, csak szaraz tap, es ezert igen ocsmanyul neztek rank reggel :D)

 • 2008.09.13 00:11:33Vierre_

  cozumel nem kell elhinni de én tök véletlenül mert haldoklott a macskánk és kellett sürgősen egy doki megtaláltam azt az állatorvost akihez nem a kerület, hanem az egész agló és a fél város jár, világszám doki. Ő azt mondta nekem , nem ad konzervmárkát szarik a szponzorokra, a mai macskáknak a következőt kell csinálni

  -egyharmad hús

  -kétharmad zöldség-köret/rizs, tészta.  és aki száraztápot ad a macskájának az kábé ki is gyilkolja úgy tönkrebassza.  Akkor dobtam ki a teli dobozt.

 • 2008.09.13 00:11:57Veritas

  megyek, mert leragad a szemem. Jó éjt!! :))

 • 2008.09.13 00:29:23cozumel

  Ne szorakozz Vierre

  szet is ragnak a bokamat, ha nem lenne szaraz tap.

  Masreszt, ugye menhelyrol jottek, felnott macska volt mar mindketto, szerinted ott ki fozocskezett nekik? :-)

 • 2008.09.13 00:40:36másutt

  en fiatal anyuka vagyok

  37 eves

  36 voltam, amikor elso lanyom megszuletett

  es most gyartjuk a testver(ek)et

  mar alig varom oket

  abszolut fiatalosnak erzem magam  pan77

  ne hagyd magad!

 • 2008.09.13 01:15:28Vierre_

  cozu az enyém is kivert dög. Nyilván nem főzöcskézek nekik de én aki vér lusta most megaszondom neked hogy két napi adag nincs fél óra én úgy csinálom hogy egy egész csirkemell vagy fél kiló máj fel vízbe, megfő, mirelitt levesződ bele, megfő, mellette risz. Botmixer a husos ződbe miután a lé ki belőle és ebbe a trutyiba bele a rizs :D két nap plusz fagyasztó és nem szutyok táp.  Másutt.

  Pont ezt az álszent sztorit kértem ki magamnak a másik topicban. Olvasd el a reagjaim hátha leesik és utána linkelj nekem. Én is linkelhetnék neked arról mit csinálsz pszichó és fizikai szinten, de nem teszem. Hiszen te fiatal anyuka vagy. És ugye más kategória mint ...

  Pedig kurvára nem.

 • 2008.09.13 01:16:09Vierre_

  főzőcskéztek nem én nem , mert én igen :DDD mármint a macskáknak :D

 • 2008.09.13 03:33:25cozumel

  Az a vicces, hogy akik a huszas eveikben szulnek,

  es 40-45 eves korukra kirepulnek a gyerkoceik,

  es elkezdenek ujra szabadon es spontan

  eljarni, utazgatni, uj hobbiba belevagnak, netan uj szakmat tanulnak

  AKKOR bizonygatjak nagy hevvel,

  hogy ok meg fiatalok!  Hiszen azok is.

 • 2008.09.13 10:28:08anyamadár

  Én huszonévesen szültem a kettőt és jelenleg úgy érzem a harmadikkal várnék pár évet. :) Ahogy fentebb elhangzott van még jó tíz-tizenkét évem szülni akár.

  Imádom őket, alig bírom elviselni mikor távol vagyunk egymástól az óvoda miatt és akkor miért döntöttem a "most még nem" mellett? Mert úgy érzem még így is kevés időm jut rájuk (majd mikor már nagyobbak lesznek), ráadásul végre azt tanulhatom/csinálhatom amiről mindig álmodoztam. :)  Nehéz ügy ez, főleg mikor kérdezgetik, hogy ha már így felnőttek ezek a kicsik, nem vágyakozom-e egy kis szuszogó csomag után? Hát őszintén első körben leszögezem, hogy egy kiscsecsemő nem szuszogó csomagocska :))) hanem többnyire egy anya közelségének igényével rendelkező kis ember, saját akarattal és vágyakkal. :)  ...de közben tudom, hogyha "becsúszna" nagyon boldogan fogadnánk mind a négyen. :)))  Megoldanám a tanulásomat meg a munkámat is mellette/vele.  Bonyolultul vagyunk összerakva mi emberek, mi? :))

 • 2008.09.13 11:10:01baud

  Vierre_,

  nyugi, nem akarlak meggyőzni, csak kérdezek. :)

  Szerintem a gyerek személyiségére az is irtó nagy hatással van, hogy milyen elképzelés él a társadalomban a nemi szerepekről (ld. a lány a konyhában segít, a fiúnak nem kell ugyanezt megtenni stb.). A neme _is_ hat rá, természetesen, de én nem tulajdonítanék ennek olyan nagy szerepet.

 • 2008.09.13 11:45:58Cili-baba

  Én 2 embernek szeretnék megfelelni mint anya : A fiamnak meg a lányomnak. Ha az Ő igényeiket ki tudom elégíteni,ha nyugodt hátteret biztosítok nekek, ha önbizalommal teli,kiegyensúlyozott felnöttekké válnak ,ha tudják hogy mi mindíg ott vagyunk(apjukkal) elfogadjuk és szeretjük őket akkor okés. Ha kettőnek tudom ezt biztosítani ,akkor kettőt kell ett szülnöm, ha egynek sem akkor egy is sok.Remélem így csinálom,legalábbis igyekszem ,így teszek rá , hogy ki mennyi gyereket várna el tőlem.de az is igaz , hogy soha annyi lelkiismeret furdalás,kétely,stb nem volt bennem mint mióta gyerekeim vannak.

 • 2008.09.13 14:14:57cozumel

  Amugy a poszt kapcsan akkor megkerdem:

  A Csernus az utobbi konyveben meg durvabban altalanosit, mint a No-ben?

 • 2008.09.13 14:32:54pause

  na en ezt megelozom

  egyaltan nem akarok gyereket

 • 2008.09.13 14:43:06cozumel

  Pause  hahaha, asszed akkor majd meguszod a beszolasokat? :D

 • 2008.09.13 14:51:26pause

  cozumel haaaaahahhahahaha

  meg.

 • 2008.09.13 15:04:53Brumibaby

  Nagyon új lehetsz itt, pause, ha nem tudod, hogy most kezdenek majd áradni a "mostlehethogyúgyérzeddemajdamikor" kezdetű hsz-ek.  És olyanok vagyunk mi anyák, hogy egyet még csak-csak meg bírunk bocsátani, de hogy egy se legyen...  na, azt bátorság itt felvállalni.

 • 2008.09.13 15:09:14cozumel

  Pause  max elengeded a beszolasokat a fuled mellett.

  De hogy kerdesek, megjegyzesek lesznek (miert nincs, nem szeretnel, kesobb sem, nem lehet, beteg vagy?), az tuti.

 • 2008.09.13 15:10:07yukikoka

  Cobold,

  a lányod és az én kisebbik lányom remekül kijönnének egymással, együtt ugrálnának a pelenkázó, sőt, a könyvespolc tetejéről:) Már előre rettegünk, amikor a kisebbik dedünk (aki hamarosan középső lesz) siklóernyőzni tanul majd 14 évesen, 2 évvel később meg bejelenti, hogy kaszkadőrnek vagy ipari alpinistának készül:) Bár lehet, hogy néhány év múlva lenyugszik, mint a nővére (valamelyest, mert ő is mozgékony, akaratos, sőt, hisztis:)

 • 2008.09.13 15:16:20yukikoka

  Cozumel,

  Én sem sírom vissza az első hónapokat, bár most újra kezdhetem majd az elejéről:) Nekem úgy fél éves kor után kezdett élvezetessé válni a dolog, de nyilván sok függ a gyerek temperamentumától, sírósságától, alvókájától (nekem az elején nagyon-nagyon sokat sírtak a lányaim)

 • 2008.09.13 15:29:14yukikoka

  Pause,

  nincs ezzel semmi gond, tudod, mit akarsz (illetve nem akarsz), és tartod is magad hozzá, gondolom:)  Anyabanya,

  én is attól tartok, hogy majd ha meglesz a harmadik gyerkőc, a nehezebb időszakokban nekem szegezik majd a kérdést innen-onnan, hogy minek kellett nektek harmadik, ha nem bírod... pedig egyetlen döntés után sem sima az út. Végül is házassági problémák esetén sem kérdezünk rá, hogy na minek kellett megnősülni/férjhez menni.

  Kicsit irigyellek, hogy már itt tartasz. Újra a "saját" életed élheted. majd eljön az én időm is:)  Ruju, az egy gyerekes család egyértelműen család. Csak a társadalom a 2 gyerekes családmodellre van szocializálva, és sem a többet, sem a kevesebbet nem tudják hova tenni. Nálam a második érkezését természetesnek vették, a harmadiknál (mármint egyelőre a pocaknál) már nagyot néznek sokan, de elintézték azzal, hogy ja, biztos akarunk fiút is. Ő is kislány lesz, és most azzal szekíroznak néhányan, hogy nem baj, majd a negyedik... nem értik, hogy mi 3 gyereket akartunk, nemtől függetlenül, és megadatott. Nem hiszem, hogy egy gyerek nevelése olyan nagyon kényelmes életforma amúgy:) Ahogy a lány nevelése sem feltétlen könnyebb, mint a fiúé, ez gyerekfüggő.

 • 2008.09.13 15:37:40cozumel

  Yuki  Nekem ugy masfel ev utan valt egyre elvezetesebbe.

  Jo az, amikor mar tul vagy a

  -mert nem fordult meg at

  -mikor fog kuszni

  -felulni

  -felallni

  -jarni

  -legalabb 3 ertelmes szot kimondani  korszakon. Nekem megnyugvas volt :-)

 • 2008.09.13 15:46:35yukikoka

  Cozu,

  ebből a szempontból igaz, hogy a másfél év jó, de én nem érzem könnyűnek a másfél-2 éves kort (sőt, a 3-at sem). Még nem beszél érthetően, de már olyan akarata van, mint a beton, vernyog, mindenre felmászik, onnan leesik, de rögtön visszamászik, kiugrik a könyöke, de ahogy hazaérünk a kórházból, máris fejest ugrik az ülőgarnitúra támlájáról, stb:) Viszont csuda édes, tele van szeretettel, és már tud puszit adni (szemben egy fél évessel:)

 • 2008.09.13 15:51:23Vierre_

  én nullától négyig totális imádatban vagyok, minden percért, pillanatért, én spec a hattól felfelé korosztálytól vagyok ki :))) HÁt baszki szégyen vagy nem, abban a körben van hogy megfejelgetnék egy két klambót. Néha nagyon felbasznak, de tisztán látom, hogy a fele nem tehet róla, a másik fele megy csak nyolc éves. :DDDDDDD

 • 2008.09.13 15:56:16Hűbele

  Cozumel, viszont ilyenkor jönnek a "Még nem szobatiszta?", "Hogyhogy még mindig nem alussza át az éjszakát?" stb. kérdések:-))

 • 2008.09.13 16:02:46yukikoka

  Hát lányok, kinek a pap, kinek a paplan:) Gyereke válogatja, nekem azért tűnt idillinek az 5-6 hónapos kor, mert már nem ordították át az éjszakát (és nappalt), nem fájt a hasuk stb. Akinek evős-alvós-nyugis babája van, annak meg utána tűnik nehezebbnek kezdeti hawaii után, amikor a bébi már nem alussza át a két kaja közötti időt, és olykor unatkozik:)

  A hattól felfelé korosztályt még nem próbáltam, de azért az 5 éves lányom is feladja a leckét néha:) A hisztit még csak-csak elviselem, de a folyamatos nyafogás, vernyogás.. na az kiveri nálam a biztosítékot.

 • 2008.09.13 16:02:52pause

  Brumibaby

  kommentem keves,de olvasok

  alig varom hogy kiadjatok magatokat,orjongo anyak.

 • 2008.09.13 16:08:53baud

  Brumibaby,

  még nem láttalak őrjöngeni, megtennéd a kedvemért? :)

 • 2008.09.13 16:10:56yukikoka

  Pause, mindjárt jönnek az "ilyen hozzáállással jobb is, ha nem vállalsz gyereket" jellegű kommentek:)  egy őrjöngő (inkább röhögő) anya

 • 2008.09.13 16:15:51cozumel

  En egyre jobban elvezem...

  Igazabol ket es fel eves korukban kezdtem azon gondolkodni, hogy milyen jo, hogy nem mehetek dolgozni, mert MOST MAR elvezem, hogy egyutt vagyunk reggeltol-estig...

  Meg akkor is, ha neha szejjelszijjjak az idegeim :-)))

  A dackorszak csak idegesito, de sokkal jobb az "ordit de nem tudja megmondani miert".

  Nekem legalabbis egyszerubb volt a toporzekolast elviselni, mert legalabb tudtam, hogy ez most azert van, mert nem engedem, hgoy lenyulja a hugatol a motort :-)

  Pause

  uncsi a szombat delelott?

  provokalni akarsz?

  velem spec bebuktad, mert en maximalisan akceptalom, ha valaki nem akar gyereket.

  Sot, magam is igy gondoltam nagyon sokaig.

  Es nem, ezzel nem azt mondom, hogy majd meggondolod magad, hanem, hogy en meggondoltam magam.

 • 2008.09.13 16:16:45cozumel

  Yuki  szerintem annyira szep lenne, ha csupa megerto hsz szuletne Pause provokaciojara!!! :D

 • 2008.09.13 16:25:42yukikoka

  Cozu,

  Hja, be szép is volna:)

  Sajnos én sem tudok semmi elmarasztalót írni, szerintem is ok, hogy van, aki akar, van, aki nem, van, aki meggondolja magát és van aki nem. Evvan

 • 2008.09.13 16:34:45pause

  delutan van,es nem provokalok,de amugy igy legkevesbe sem UNCSI a nap

 • 2008.09.13 16:38:58cozumel

  Yukikoka  ezt olyan szepen osszefoglaltad! Kell-e ennel tobb szo?

  Hat erre a szazszor leragott csontra nagyon nem :-))  Pause

  ha nem provokalsz, miert irod, hogy  "alig varom hogy kiadjatok magatokat,orjongo anyak."

  Ne keveredj mar ellentmondasba onmagaddal, akar reggel van, akar delutan.

 • 2008.09.13 16:45:24pause

  jaj,ne alacsonyodj mar le hozzam.

 • 2008.09.13 16:49:32cozumel

  Mibol gondolod, hogy Nalad magasabb "szintunek" tartom magam?

  Miert keresel ellenseget ott, ahol nincs?

  Akarsz rola beszelni? :D

 • 2008.09.13 16:53:39baud

  cozumel, én most jöttem rá, hogy te egy élien vagy. :) Innen a szintek. :)

 • 2008.09.13 17:05:37cozumel

  Baud  ja, szemelyes jo ismerosom Xenu :D:D:D

 • 2008.09.13 17:48:54hoel

  Olyan jó ez az irás, win! Annyira átélhető. Akár én is irhattam volna!( ha tudnék, irni, ja)

 • 2008.09.13 19:25:25wish73

  Vierre, isten ments, h arról papoljak, h majd belejössz. csak annyit írtam, h én belejöttem, bár nekem nem volt ilyen erős averzióm, csak, ha már lehetett volna választani, elsőre fiút kértem volna. aztán a másodiknál azt mondtam, h annál bénább bincs, mint nővér-öcsi-nálunk legalábbis nem jött be. két értelmes szót nem váltottam az öcsémmel idén tavaszig, amikor anyámról kiderült, milyen kibszottul beteg. inkább választottam volna, h ezután se legyünk cimborák. de senki nem kérdezte.

  szóval, ha t efiús anya vag yés van két fiad, akkor ennél királyabb nem is lehetne.  amúgy ez a nehéz korszakos dolog, ha alaposan végiggondolom, folyamatosan fennáll. szóval, ha a nehézségeket nézem, amiken túl akar lenni az ember, akkor egy sikeres ügyvédet fogadnék örökbe, aki már önálló egzisztenciával, feleséggel és gyerekkel rendelkezik. max. unokáznék.

 • 2008.09.13 20:28:10monsterwoman1

  averzió béverzió, perverzió, perverzióóóó!!

  Én utáltam a fiú gyerekeket. Azt mondtam, nem is kell nekem gyerök, mert nem bírnám elviselni, ha kukacos lenne. Ilyen voltam 20 éves koromban.Szóval halál biztosra vettem, hogy sohadesoha nem szülök, mert nem teszek tönkre egy embert se, pláne sajátot nem.

  Alakultam, aztán persze, hogy kettő fiút dobott a gép.

  Hm, 3 napja alig aludtam, hulla fáradt vagyok, úgyhogy most hiába fejteném ezt ki bővebbenm kaotikus lenne, de majd egyszer.

  A lénnnyeeegg: imádom a kölykeimet, mer' az enyémek, függetlenül attól, hogy mi van a lábuk közt.És a kicsi fél órája nyalta végig az egész pofámat: "ana!Szejetjek, attam neked csókot!" • 2008.09.13 22:41:12Annipanni

  monsterwoman1

  Nagyon cuki lehet :)

 • 2008.09.13 22:54:23anyany

  monsterwoman! ez nagyon aranyos! meg is könnyeztem egy kicsit...  nekem egy lassan-lassan 3hónaposom van. mosolygós, nagy fekete szemekkel. imádom. néha nem tudom mi a baja, de mire végigzongorázom a listát mi is lehet, egyszerűen elalszik a vállamon.

  csak hát... kis fenékszakító. eddig nem is volt bajom altájon, most aztán van. jött egy kis aranyér, van egy jó is belső hegem, ami miatt apa még mindig böjtöl. és olyan laza a gátam,hoagy néha attól tartok, mindenem kiesik.

  DE!!! még akarok másikat (vagy másik kettőt)...

 • 2008.09.13 23:13:29vikimanka

  Ha a szívemre hallgatnék egy raklapnyi gyereket szülnék, ha az eszemre /pénztárcámra/ akkor most megálltunk kettőnél. A nagy kb. 5 éves volt, mikor már mocorgott belül vmi, hogy kéne egy tesó. Így 6 és fél év lett köztük. Most attól félek, hogy 5 év múlva újra előjön az érzés, de akkor már muszáj lesz leküzdeni. Olyan jó megint babázni, sőt most még annyival jobb, hogy látom, mennyire imádják egymást. A kicsi /9 hós lesz/ minden reggel azzal kezdi, hogy keresi a tesóját.

 • 2008.09.14 00:34:09psyché

  En is szeretnem meg egy harmadikat. Sajnos, anyagi es egyebb okobol kicsi az eselye. :-((( Pedig szupi lenne. Nincs is jobb egy "kicsi lila csomagnal". Nagyon vagyom ra.

 • 2008.09.14 16:29:17mary75

  A Csernus könyvben csak az volt a pozitív, hogy kölcsön kértem.

  Én a második gyerek után éreztem. hogy szeretnék még. Mikor terhes lettem a harmadikkal sok embertől megkaptam, hogy minek még egy, ennyire lányt akartok, stb( a két nagyobb kisfiú) Én így érzem teljesnek az életemet, negyediket nem akarok semmiképp.

 • 2008.09.14 20:13:34eino.

  Csernus, Vekerdy, Rantschburg... Sok mindenben lehet igazuk, de ők sem tévedhetetlenek. Mekkora volt Freud kultusza, több, mint fél évszázadon keresztül. Talán (és remélhetőleg) mintha ez tűnőben lenne.  Amúgy Csernus nem jól tudja. A nők nagy része azért szül, mert teherbe esik, és nem veteti el. Amúgy meg kezdi elfelejteni az emberek, hogy a szaporodás, a gyereknevelés ösztön és az élet rendje, ezért elég meredek az önigazolás egy formájának kikiáltani. (Amellett, hogy nyilván van ilyen is.)

 • 2008.09.14 20:39:03yukikoka

  "a gyereknevelés ösztön és az élet rendje, ezért elég meredek az önigazolás egy formájának kikiáltani." - tökéletesen egyetértek, csak manapság gyakran meg kell magyarázni, hogy miért is akarunk gyereket, holott ez szvsz a világ legtermészetesebb dolga (ahogy azt is megértem persze, ha valaki nem akar)  Azt viszont nem értem, hogy jön ide Vekerdy és Ranschburg, különösen Csernussal (brrr) egy napon emlegetve. Bocs, ha esetleg figyelmetlenül olvastam...

 • 2008.09.14 20:56:31cozumel

  Eino

  en is egyetertek!

  Nyilvan van-en is ismerek-olyan no, aki azert szul, mert valamit szeretne "produkalni" es mas nem sikerul neki (mondjuk, hogy mennyire jo annak a gyereknek, azt hagyjuk).  De a nok tobbsege azert szul, mert ok, es a parjuk ugy gondojak, gyereket szeretnenek.

  Ennyi.

  Amugy nem is tudom, hogy Ranschburg vagy Popper vagy Vekerdy mondja eppen,, hogy a gyerekvallalasnal pont az a jo, ha nem tudod megmondani konkretan, miert akarod, csak erzed, hogy akarod a gyereket.

 • 2008.11.15 09:07:18bizso

  Így kell gyereket nevelni – Csernus Imre tanácsai

  hirek.oldal.info/click/1658145

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta