A császármetszés növeli a cukorbetegség kockázatát

Kedvenc kutatóink újabb negatív tapasztalatokról számoltak be a császármetszéssel kapcsolatban: a legújabb kutatás szerint a császármetszés nem csak trombózis- és fertőzésveszélyt jelent az anyára nézve: növeli a gyermek későbbi, 1-es típusú cukorbetegségének kialakulási esélyét.



A belfasti Queen's Egyetem kutatói, Chris Cardwell és Chris Patterson tizenhat ország tízezer, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekének adatait kiértékelve meghökkentő összefüggésre lelt. A császármetszéssel született gyerekeknek jelentősen, húsz százalékkal nagyobb hányada betegedett meg 1-es típusú cukorbetegségben. A kontrollcsoportot több mint egymillió nem cukorbeteg gyermek alkotta, számol be az MTI. 

A kutatók számára egyelőre rejtély, hogyan növelheti a császármetszés a cukorbetegség kockázatát. Nem találtak összefüggést a diabétesz és a nők kora, a születési súly vagy a csecsemők táplálása között. Az biztos, hogy Németországban egyre emelkedik az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek száma - százezerből mintegy 13 gyermek érintett, az arány évente 3-4 százalékkal nő. Lehetséges tehát, hogy a jelenség tényleg összefügg a császármetszések növekvő számával.

Németországban és Magyarországon is napjainkban szinte minden harmadik csecsemő császármetszéssel jön világra. Tizenöt évvel ezelőtt még csak fele ennyi volt a császármetszések száma. Az okok sokrétűek - a nők fájdalomtól való félelme, vagy az időpont megválaszthatósága csupán kettő ezek közül. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint azonban csak minden tízedik szülésnél lenne orvosilag indokolt a beavatkozás, írja az MTI.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek