Milyen a jó gyerekcipő?

Szeptembertől nem csak azért kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, mert kezdődik minden kötelező móka, hanem a szezonváltásra is gondolnunk kell. Tehát, akinek a gyereke éppen csak kikelt tavasszal a tojásból és még messze van neki a bölcsi-ovi-suli hármas dimenzió, akkor is fel kell öltöztetni őt valahogy ősszel. A kis dögöcskék meg csak nőnek és nőnek, mindig van valami fontos beszerzendő darab a kollekcióban. Például a cipő és a szandál, mert csak nem hagyjuk, hogy mezítláb járjon szegény, s mivel nem mindegy, hogy Pityu lúdtalpa miben fog gágogni az elkövetkezendő időkben, nem árt, ha körüljárjuk ezt a témát egy picit.



Sajnos van olyan, amikor nem tudjuk megvenni pont azt a cipőt, ami a legideálisabb lenne. Örülünk, ha találunk egy bolt leárazott polcán egy ezerötszáz forintos szandált, amivel kihúzhatja a gyerek a telet az oviban, s örülünk, hogy legalább nem szorítja a lábát, az ortopédia meg sajna az utolsó, amire gondolunk. Ha azonban olyan szerencsések vagyunk, hogy meg tudjuk fizetni a jó felépítésű és szellőzésű cipőt, akkor kapkodjuk a fejünket és zavarodjunk teljesen össze a Siesta, Dr. Leo, Salus Falcon, Asso és Superfit nevek hallatán. Először nézzük meg, hogy milyen is a jó cipő!

Ehhez a kérdéskörhöz tartozik az is, hogy mikor kell egyáltalán a gyerekre cipő és jó-e neki a mezítlábazás, amire anyáink esküsznek. Ha a gyerek már tartósan jár, akkor sima talajon mindenképpen kell neki szandál, vagy cipő, mezítláb egyenetlen talajon, vagyis homokban, füvön, kavicson járkálhat csupasz talppal. Így értelemszerűen a lakásban is kell rá szandál. A jó felépítésű cipő kicsit keményebb sarokrésszel megáldott és jól tartja a bokát, tehát magasabb felépítésű. Régen a legtöbben a betétes cipőkre esküdtek, ma sok ortopéd szakember nem javasolja, mert rosszul alakíthatja a lábat. A rossz hír pedig az a többgyerekeseknek, hogy használt cipőt nem jó a gyerek lábára adni (de hát ki állja meg, hogy a rózsaszín kedvenc szandit a hugira is ráadja?). Ne legyen túl szoros, legyen helye a gyerek lábának benne mozogni. A túl szűk cipőben télen fázik, nyáron meg befülled a tappancs.

A Dr. Leo elnevezésű cipő alaposan megosztja a közönséget, van, aki esküszik rá, van, aki nagyon nem szereti. Ezek a cipők nem annyira dizájnosak, mint a többi gyártó cipőcskéi, általános vélemény szerint kicsit ormótlanok, s sokan panaszkodtak arra, hogy hamar szétment a lábbelik pántja. A talpa merevebb, ami állítólag nem is baj, mert pont annyira hajlik, amennyire kell, ráadásul árban sem akkora érvágás, átlagosan hét-nyolc ezer forint.

A Siesta cipőknek nagy múltjuk van, s ha anyáink úgy döntenek, hogy az unokának vesznek egy cipőt, 10-ből 8-an ezzel a márkával jönnek haza. A gyártók valahol leragadtak a formatervezésnél, évtizedek óta egyformák a cipők-szandálok, viszont a felépítésükkel nincs kivetnivaló általában, már aki a harántemelős cipőkre esküszik. Sokan azonban sajnálják az átlag 10.000 forintot egy benti cipőért, igaz, ha résen vagyunk, néhány ezer forintot spórolhatunk akcióban.

Vannak, akik Asso cipőket vásárolnak évről évre, nagy választékban kaphatóak, úgy, mint a Superfit cipők. Az előbbinél sokszor azzal szembesülnek a szülők, hogy a cipők orra hamar szétmegy, s a varrás mentén elenged a lábbeli. Sokan azért tántorodnak el tőle, mert, akár csak a Siesta esetében, túlságosan nagy benne a harántemelés (ami állítólag ellustítja a lábat), ők inkább a Superfit és Elefante cipőket keresik.

Ha professzionálisan készülünk cipőt venni, mindenképpen gondoljunk a Salus márkára, amit egyedileg is elkészítenek a gyerek lábára, s javítják is szükség esetén néhány szaküzletben. Mindenképpen meg kell említeni a Falcon, Melania márkájú lábbeliket, amiről sok kisgyerekes anyuka állítja, hogy jó minőségűek, néhányan azonban túl gyengének tartják a felső részüket, 8.000-10.000 forintért pedig nem mindegy, hogy kibírja-e a cipő-szandál a szezont.

Természetesen rengeteg olyan márka van, amit nem említettünk, s bizony a cipővel is úgy vagyunk, hogy tapasztalat útján (vagy szakember segítségével) tudjuk eldönteni, melyik a legjobb a gyereknek. Az pedig, hogy egy bölcsisnek, ovisnak szezononként kell két cipő (kinti és benti), átmeneti, majd bundás cipőcske, csak hab a tortán.
Oszd meg másokkal is!
Mustra