SZÜLŐSÉG

Hogy kerül a gyerek az anyába?

2008. szeptember 3., szerda 13:25

Móriczka megkérdezi az apját:
- Apa, engem tényleg a gólya hozott?
- Igen, fiam.
- És anya szép volt?
- Igen.
- Akkor miért a gólyát dugtad meg?

Bízzunk benne, lesz akkora mákunk, hogy a gyerek nem hoz minket ehhez hasonló kérdésekkel hülye helyzetekbe, de ne reménykedjünk, az esetek nagy százalékában megizzaszt minket a kölyök. Előbb utóbb ugyanis nem lesz elég neki a méhecske-mese, a káposztaföldön talált öcsiről, a gólya és a kémény örök konstellációja. Azzal sem vagyunk jobban kint a vízből, ha elkezdünk ködösíteni apa és anya magocskájáról, hiszen a gyerek nem hülye, csak kicsi és előbb utóbb elkezd rajta agyalni, hogy az a nyomorult magocska mégis hogyan kerül anyába. Bizony, nehéz idők ezek, s nem is tudjuk megmondani igazán, hogy mikor kell elkezdeni felvilágosítani Pityut, mert minden gyerek máshogyan érik, és máskor érdeklődik, mondjuk végre ki, a szex iránt.Hol vannak azok a régi szép idők, amikor a mózeskosárban alvó babát csak gyöngéden odébb fordítottuk, s pusztán az illedelmesség kedvéért pisszegtünk: „Béla, halkabban, meghallja a gyerek!” Az évek során lassan hozzászokunk ahhoz, hogy a takarót szex közben a fejünk búbjáig húzzuk, nehogy véletlenül megálljon a fejlődésben egy szem gyerekünk, ahogy macival a kezében áttámolyog, s közben mit lát, egymást gyömöszölő anyát és apát. Aztán a kölyök egyre tovább van fönt, egyre nehezebb kivárni, hogy végre felnőtt program is legyen a hálóban, a rajtaütés ráadásul bárhol érheti az embert, így a szex önmagában lopott öröm lesz, amivel bujkálunk a lakásban.

Heti kérdésünk arról szeretné az olvasók segítségével lerántani a leplet, hogy mikor mondjuk el a gyereknek, hogy hogyan készül a kistesó, nagytesó, unokatesó, törpenyúl, meg a szomszéd Pötyi. Hogyan tálaljuk a malacsportot, hogy ne törjünk valamit el a gyönge, virágszál lelkében? Legyünk észnél, s már a kezdetektől öntsünk tisztavizet a pohárba? Vagy üdvözült arccal közöljük vele az első menstruációkor, hogy most már lányom, te is ivarérett vagy, majd előkapjuk a pálcánkat és Power Pointon bemutatót tartunk? Vagy csak ezt is úgy kezeljük, mint minden egyebet az életben, s normálisan, fokozatosan csöpögtessük a tudást a kis agyakba?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.03 23:15:24míramira

  Okoska!  Nem vagy egyedül,én sem értem.

 • 2008.09.04 00:21:41AncsiPancsi

  chipisz valami érthető formátumba légyszi.

  Az én 18 hós fiam is "dugja" a paplant párnát meg ilyesmiket.

  A férjem szerint jó ha időben elkezdi a gyerek. :)

  De a viccet félretéve szerintem nem gáz ez is csak egy ösztön az emberben ,ami belénk van kódolva.

  Amúgy lány létemre kiskoromban én is csináltam.

  De a lényeg nem szabad leszidni és felhívni rá a figyelmet, van és kész.

  Majd elhagyja.

 • 2008.09.04 05:50:57Magenta

  2008.09.03 16:12:42 Krisz78  Szerintem a mellett, hogy a kérdéseire őszintén válaszolunk - a gyerek érettségi fokától függően - legkésőbb 10-12 éves korban kell egy _teljes_ felvilágosítás, nemi betegségekről, menstruációról, védekezésről, terhességről stb. (mielőtt nekiálltok lehurrogni, gondoljatok bele, hogy sok kislány 12 évesen már menstruál, 14 évesen nemi életet él).

  --------------  Ez így van, a lányomnak pont a 12. szülinapja előtt jött meg először, de addigra tudta, hogy mit kell csinálni és hogy mi ez. A szexről is elbeszélgettünk már néhányszor, a nemi betegségekről és a teherbeesés/fogamzásgátlás témájáról is. Nem azért, mert biztatni akarom, sőt!  De jó ha tudja, merre hány méter, szerintem esélyesebb, hogy így nem fekszik le valakivel puszta kíváncsiságból.

 • 2008.09.04 07:57:53Subbantósdi

  Nálam az volt, hogy mivel anyámnak is relatíve korán, az ötvenes évekhez képest, 11 évesen jött meg, úgy számította, hogy nekem is korai lesz a menzesz kezdetem, ezt ugye lehet örökölni.

  Így is lett, 9 évesen jött meg és kb. 11 éves koromra állt be rendesen a ciklusom.

  Na mikor már az első menzesz előtt pár hónappal jöttek a hasamban ilyen fájások, akkor anyám leült és elmagyarázta a dolgokat, azon a gyereknyelven, ami nekem akkor még volt, szóval tudtam, hogy ez nem rossz dolog, nem kell szégyelni, nem kell letagadni, ha megjön.

  Aztán a nemiséggel kapcsolatban elmondta, hogy a fiúknál hogy megy, mert Nekik másképp van a nemi szervük, meg Náluk ez később jön el, de nálam akkor mi várható (lassan kinő a mellem, meg elkezdek szőrösödni, stb.)

  Még ekkor nem esett szó magáról a szexről, mert hát ahhoz Ő még kicsinek talált engem, de aztán fokozatosan, ahogy kérdeztem, ezt is elmondta, normális módon.

 • 2008.09.04 08:18:22chipisz

  Szia! Igen, dugja lány létére a párnát. :-) A "gyí paci" az az, amikor ráül valamire (általában a hasamra), elkezd rajta ugrálni, mintha lovagolna. (pl. gyí katona, gyí katona, gyí vagy gí te fakó, gyí te ló... stb ) Ti nem játszatok ilyet sosem?! A köszörülködni azt jelenti hogy odadörzsöli. Pelussal kicsit odadörzsöli magát, aztán abbahagyja. Mi is maszturbagépnek hívjuk, de ez ne úgy képzeljétek, hogy orgazmusig nyomja, hanem két három dörzsölés és ennyi.  Azt hittem, érthetően írtam korábban. De megnyugtat, AncsiPancsi, hogy ez nálatok is van. :-) Erre voltam kíváncsi, mert azt hittem, ez csak később jön elő. :-)))

 • 2008.09.04 08:24:04chipisz

  Ja, bocsi a csisza tényleg spec. szakszó a mi családunkban. :-)))) El is felejtettem. :-))) Szóval pl. megcsiszálom a hátadat, az azt jelenti, hogy megsimogatom a hátadat. :-)))))

 • 2008.09.04 08:25:23chipisz

  Nem piszkáljuk érte, csak elkezdünk mást játszani. Összemosolygunk, mert azt nem bírjuk ki anélkül, de ennyi. Nem akarom, hogy szégyelni kezdje, hiszen ő még nem tudja, mi is az. Na, befejeztem. :-) Sok volt belőlem, most lemegyünk a játszira.

 • 2008.09.04 08:33:41dodóó

  Jó játszizást! :-)

 • 2008.09.04 08:38:08dodóó

  Azért mert a kislány megdörzsöli a nuniát a pelussal,hááát nekem eszembe sem jutna feltételezni...de hogy maszturba gépnek hívjam...

  Te nem szoktad néha kicsit megdörzsölni,megvakarni???

  mint a pasik,csak egy kicsit oda nyúlsz,nacin keresztül is?  Nálunk is természetes az hogy a lányom bejön ha fürdünk vagy velünk fürdik,ha kérdez válaszolok.

  Na de erre nem tudok most mit mondani.  Hajrá gyipaci!!

  Éljen csisza!!!

 • 2008.09.04 08:40:32chipisz

  Jaj, nem kell kiforgatni a szavaimat, ezen csak ketten mosolyogtunk a férjemmel, de nem ez a beceneve. :-))) És az nem zavar, ha peluscsere közben "megnézi" a kis kezével, hogy mi is van ott. Ezek miatt sem szólok, csak múltkor társaságban adta elő magát a kisasszony és igencsak mosolygott mindenki. :-))

 • 2008.09.04 09:37:23szövetszöcske

  Nem tartozik szorosan a témához, csak erről eszembe jutott, mikor a lányom a múltkor átcsábította egy délután a szemben levő házban lakó kislányt csúszdázni, jött az anyukája is, elkezdtek smúzolni az asszonnyal. Náluk is van kispöcsös is, és valahogy a fitymahúzogatás témaköréhez (problémákhoz) keveredett a szomszédasszony, és próbálta felvázolni szegény, hogy hát (szünet) tudod amikor fürdés közben a kis ööö a micsodáján (szünet), az izé, tudod a kis valamije amit húzgálni kellene és oda van ragadva a (szünet) ööö bongyorkájához... etc. Szóval vagy 3 percbe telt amíg elmagyarázta és még fülig is pirult benne, én meg nem bírtam, diszkréten felvonultam az emeletre röhögni (mondván meló van, leveleket kell sürgősen megválaszolni, egyébként sem hiszem hogy a szívébe zárt addig, mert előtte már egyszer beszóltam neki, hogy a kisfiúknak nincs bugyikájuk, nekik alsógatyájuk van). Most komolyan, ha ő egyszer majd ugyanilyen kínosan elmagyarázza a szexet valamelyik gyereknek, az sokkal nagyobb megrázkódtatás lesz, mintha dugni látná a szüleit.

 • 2008.09.04 10:03:53háromnegyed

  hát igen. szerintem már az elején jó nevén nevezni a dolgokat, a fütyi meg a punci nem csúnya szavak. amikor sor kerül a bonyolultabb kérdések megvitatására, akkor ne kelljen az egyes szavak értelmezésénél leragadni...  az valahogy nagyon bénán jön ki, hogy "az apuka behelyezi a bongyorkáját (bögyörőjét, vesszőcskéjét) a mamika nunikájába (nunusába, punusába)" bár nyilván attól függ, ki milyen szókészlettel él egyébként.

 • 2008.09.04 10:07:58háromnegyed

  a fitymahuzogatásról már volt egyszer szó, azóta van saját tapasztalatom is. mindenkinek ajánlom, hogy a gyerekorvos által javasolt időben kezdje el és csinálja rendszeresen.

  nagyobbikom fütyijére egy ismerős doktornéni már azt mondta, hogy ezt bizony sebészetileg kellene megoldani. de a nálunk fütyitornának nevezett művelettel mindenféle berepedés, gyulladás nélkül kb egy év alatt megoldódott a helyzet. most már a saját doktornénink tanácsa szerint csak heti egyszer kell csinálnunk.

 • 2008.09.04 10:08:36borzoj

  Chipisz

  A gyerek teljesen normálisan viselkedik,de a ti szókincsetekért oda lenne bármelyik terapeuta.

 • 2008.09.04 10:17:49verkaverka

  Nekünk viszont azt mondák hogy meg lehet sérteni ha húzogatja az ember, és magától is helyre szoktak jönni az enyhe fitymaszűkületnek kinéző esetek. Az a nehéz hogy senki nem mond igazat az orvosnak, aki nem húzogatja az se vallja be ezért aztán nem nagyon tudni hogy ki mit csinál és mitől jönnek rendbe...  A szókinccsel az a baj hogy nem nagyon vannak semleges szavaink. Győzzél választani a fasztól a kukikáig, de olyan szó mint az asztalra az asztal, nincsen, vagy ha lenne is, onnantól hogy nem használjuk, mégse olyan semleges. Ki beszél péniszről vagy hímvesszőről amik a semleges szótári formák lennének? Pedig lehet hogy jobban járnánk, nem lenne az egyiknek fütyije a másiknak farka és még jól meg is kritizálja mindenki hogy a másik mit mond.

 • 2008.09.04 10:40:29mazsola84

  Lehet, hogy mi túl szabados család vagyunk, de én bármikor láthattam apámat és anyámat is meztelenül. Akár még ma is, nemcsak gyerekkoromban. Nem flangálunk direkt meztelenül, de ha kell valami a fürdőszobából, amíg a másik bent van, kopogás után megyünk, és semmi gáz. Egyébként a lányoknak szerintem nem baj ha látják az apjukat meztelenül. Én mivel rendszeresen láttam, amikor élesben másik pasit láttam először meztelenül nem okozott meglepetést.  Egy barátnőm viszont soha nem látta az apját meztelenül, aztán az első intim együttlétnél komoly sokkot kapott.

 • 2008.09.04 10:44:14háromnegyed

  verkaverka

  nálunk a dokinéni csecsemőnél tiltotta, a 11 hó körülinél ajánlotta a fitymahuzogatást. megmutatta, hogy mennyire (éppencsak) kell lehúzni és csak pár másodpercig fürdés után, amikor a víztől rugalmasabb a bőr.

  én így csinálom. bevallom és be is vállalom! (mert apa nem vállalja, úgyhogy rá esik a lábak tartása közben)

 • 2008.09.04 10:51:16háromnegyed

  nálunk a fütyi meg a punci teljesen semleges szó. azt jelenti amit, nem vörösödik el apa és nem röhögcsél anya, ha kiejtjük, vagy ha a gyerek mondja. és mivel az oviban is így használják az óvónénik és a többiek is.  nem lehet kikerülni ezeket a szavakat, mert ugye este meg kell mosni a fütyit, mamának ki kell törölni a punciját pisilés után, a néniknek szőrös a puncijuk,... és ezekben az esetekben a savaknak nincs semmi "különös" mellékzöngéjük, egy testrészünkről van szó.

 • 2008.09.04 11:52:01Subbantósdi

  Nekünk a gyerekdoki azt mondta, hogy születéstől kezdve kell a fütyin a bőrt húzogatni, úgyhogy meg is mutatta és azóta a férjem minden este egyszer felhúzza, fürdetés közben...de itt nincs még a gyerekdokik között sem konszenzus, mert egy másik gyerekdokitól meg azt hallottam, hogy várjuk három hónapos korig.

  Mi már elkezdtük és ez így nálunk már rutinná vált, talán így elkerüljük a fitymaszűkületet, amivel itt úgy tudom, sok kisfiút kellet műteni a környezetemben, talán pont ezért, mert nem húzogatták már az elejétől kezdve.

 • 2008.09.04 12:26:15háromnegyed

  Az egészségügyi (oltás, láz, fütyi, ...) dolgokban én a következő menetet tartom jónak

  - jó dokit választani (akivel meg lehet beszélni bármit és a szemlélete az enyémhez közel áll)

  - tájékozódni

  - megkérdezni az orvost

  - dönteni

  - majd a döntést elmondani a dokinak

  mert a gyerekek nem egyformák és biológiailag az orvos ért hozzá jobban, aztán jópár kérdésben nincs konszenzusos általános megoldás, de fontos, hogy az orvos ilyenkor is tudjon arról, hogy mit hogyan csinálunk. ugyanis ha valami tünet jelentkezik, esetleg nem is gondol arra, hogy mi valamit másként csináltunk, mint ajánlotta.

 • 2008.09.04 12:47:38chipisz

  Borzoj!

  Én úgy gondolom, hogy minden család alakít ki egy saját "szókincset", amit más nem biztos, hogy ismer. És mivel megszokta az illető, így belefuthat olyanba, aki nem érti. Ettől nem hinném, hoyg a terapeuták kiakadnának, max csak te. Ez meg az egyéni szoc. problémád.  A punci nálunk is punci, a kislány már mondja is pelenkázáskor, odamutatva, hogy "pu". :-)

 • 2008.09.04 14:42:08baud

  szövetszöcske,

  most bennem egy világ omlott össze: én úgy tudtam, hogy a bugyi az más, mint az alsónadrág. Légy szíves, világosíts fel. :)

 • 2008.09.04 14:58:12Zsákos ember

  baud : az a kulonbseg, hogy ha en felhuzok egy bugyit, akkor a golyoim kilognak ketoldalt, es a virslinek is alig van hely. egy alsogatyaban mindez megoldott. a zavart az okozhatja, hogy az alsogatyak jelentos resze szabasaban tenyleg hasonlit a bugyira, azaz mar nem nadrag formaja van.

 • 2008.09.04 14:58:54Zsákos ember

  ööööö virsli helyett szafaládét akartam irni :D

 • 2008.09.04 15:01:42monsterwoman1

  :-DDDDDDDDDDDDD

 • 2008.09.04 15:03:48monsterwoman1

  Nem lehet nekem itt olvasgatni. Megfulladok a szőlőtől (vagy a röhögéstől)

 • 2008.09.04 15:43:42baud

  Zsákos,

  köszi. :) Ezek szerint van "bugyiszabású" alsónadrág, és "rendes" alsónadrág. :) Ismerem mindkettőt, de azt hittem, hogy az alsónadrág csak az, aminek olyan is a formája. Az ember mindig tanul valami újat. :)

 • 2008.09.04 15:54:54AncsiPancsi

  Ezek szerint van "bugyiszabású" alsónadrág,  Az a fecske nem? :O

 • 2008.09.04 16:00:09baud

  AncsiPancsi,

  mittudomén. :)

  Éppen most szedegetem a földről az önbizalmam morzsáit, mert én azt hittem, hogy az bugyi. :)  A fecske nem az, amelyik mostanában fog elrepülni melegebb vidékre? :)

 • 2008.09.04 16:03:32Zsákos ember

  en "fecske" alatt a bugyi szabasu furdonadragot ismertem.

 • 2008.09.04 16:18:04AncsiPancsi

  Aha.ok.  Fontos téma mert fel kell vázolnom a kicsávó lehetőségeit ha eljön az ideje.  Ja ,akkor fecskéje már van.Teknősbéka mintával. :DDDD

 • 2008.09.04 16:18:2678as évjárat

  Jesszus! Nem tértetek el a tárgytól? De ez az "új" tárgy marha jó. :D

 • 2008.09.04 16:19:12AncsiPancsi

  vagy már jobban fogja tudni nálam. :o

  Lehet. :D

 • 2008.09.04 16:34:36baud

  Na de hogy "on" legyünk, akkor megkérdezem Zsákost, hogy melyik verziót könnyebb lerángatni az embernek magáról (vagy róla), ha a gyerek bekerülési esélyeit nézzük? Természetesen szigorúan tudományos alapon. :)

 • 2008.09.04 16:40:53AncsiPancsi

  Ja Ja.

  várom ezügyben a tanulmányt.

  De csak szigorúan PDF file-ban  :DDDDD

 • 2008.09.04 18:35:20borzoj

  Gratulálok Chipisz!Remélem a maszturbagépet is előbb-utóbb kimondja

  majd :)

 • 2008.09.04 19:18:10chipisz

  Ha nem érted, amit írtam, akkor sajnállak. Olvasd el rendesen, amit írtam. Sehol nem mondtam, hogy ezt a gyerek előtt mondtuk. De te csak értelmezd a saját szád íze szerint. Mindenki magából indul ki, hogyan beszél a gyerek előtt.

 • 2008.09.04 19:30:24chipisz

  De különben nincs harag, Borzoj! És előbb-utóbb úgyis megtanulja. ;-)))

 • 2008.09.04 20:17:25AncsiPancsi

  chipisz  Aztán következhet a

  megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekkel

  Szó kimondatása a gyerekkel.

  :DDDDDD

 • 2008.09.04 20:17:41MsDoki

  hihi, kicsit off leszek, de erdemes megtekinteni, a cikk linkjeben mi az oldal megnevezese: "adj_neki_utos_cimet#c3274133" :))nem meglepo, de mulatsagos:)

 • 2008.09.05 11:59:29Blueray

  A témában évekkel ezelőtt - úristen, mikor is? - megjelent egy csodaklassz "alapmű",( biztosan sokan ismerik, de a fiatal szülők közül talán kevesen) A sehány éves kislány. Azóta sem találkoztam jobbal a "műfajban".

 • 2008.09.05 12:29:41AncsiPancsi

  Jaj az volt az egyik kedvenc könyvem.

  Imádtam a rajzokat benne.

  Lehet még kapni. :)  www.libri.hu/hu/book/gyermek_es_ifjusagi_konyvek/4_8_eveseknek/orszagok_emberek_helyek/a_sehany_eves_kislany

 • 2008.09.05 12:36:22AncsiPancsi

  A másik nagy kedvenc a Kishúgom született.

  Azt csak sajna használtan kapni.  www.vatera.hu/barbro_lindgren_kishugom_szuletett_81351039.html

 • 2008.09.05 12:38:05kriszi

  Baud - a jó szellős boxert. Mármint lerángatni... mármint szerintem ;)  A fiam már teljesen korrekt módon tudja: amin versenyautó van, rakéta vagy gyík (nem röhög!), az alsógatya, amin virág vagy tündérke vagy lepke, az bugyi. A mackóssal meg az egérkéssel egyelőre gondban van...

 • 2008.09.05 12:39:30kriszi

  Igen, de ezek nemigen beszélnek a bekerülés mikéntjéről... ahhoz kellene a Petiidaéspicuri, de azt bezzeg nem lehet kapni. Megtaláltam egy fórumon feltöltve képekben - ha minden igaz, mert csak regelés ÉS minimum 20 hsz után engedi megnézni...

 • 2008.09.05 12:42:41AncsiPancsi

  www.antikvarium.hu/ant/book.php?ID=132977  :DDDD

 • 2008.09.05 12:46:13AncsiPancsi

  Úgy látom amit belinkeltem oldalt azon meg lehet venni vagy elő lehet jegyezni.  Basszus nekem mind a három könyv megvolt kiskoromban.Fel kell hívni gyorsan anyukámat és megkérdezni ,hova is tűntek?

  :O :D

 • 2008.09.05 12:56:35cherrypie

  petiidapicurisok: én a bookline-on jegyeztem elő, cirka két hónap alatt hozzá is jutottam, az antikváriumponthutól meg azóta sem kaptam értesítést arról, hogy lenne...szóval ott vagy nagyon sok előjegyzés van, vagy nagyon kevés pi&p...

 • 2008.09.05 13:28:46Blueray

  Sokáig azt gondoltam, hogy a "téma" szóbahozatala a gyerköcöknél erősen életkorfüggő. De rá kellett jönnöm, hogy nem ez a fő szempont. Minden kérdésre megfelelő választ kell adni.

  Nekem három srácom van, de már az elsőnél is megesett, hogy 4-5 évesen válaszokat keresett bizonyos (akkoriban bizony általam kényesnek tartott) kérdésekre. És a legnagyobb butaság lett volna elzárkózni, a gyereket valami hülyeséggel elhajtani. Mit mondjak, nem volt könnyű...És most sem gondolom, hogy ez egy könnyen, lazán kezelhető dolog volna  Nekünk is nehezünkre esett "arról a bizonyosról" számára, számukra érthetően beszélni, úgy, hogy

  a válasz a "helyére kerüljön", és ne okozzon zavart a továbbiakban.

  A kisebb testvérek (pláne az azonos neműek) persze már könnyebb helyzetben vannak, hiszen "besegít" a nagytesó - még ha mi ezt nem is kérjük tőle...Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta